Ann Swanson: A ​jóga tudománya


Évek óta kontárkodom már a jóga témakörében, de igazán alapos tudásom mind ez idáig nem volt erről a mozgásformáról. Ann Swanson kötete, A jóga tudománya viszont elképesztően sokat, továbbá nagyon alaposan tanított meg mindarról, amit már akkor tudom kellett volna, amikor először jógamatracot vásároltam.

Tény, hogy manapság az interneten bármi elérhető. Jógaoktatók több száz órányi videót tettek már közzé, amiben mindent megtanítanak, amit csak tudnak a jógázásról, s annak megfelelő kivitelezéséről. Én viszont nem félek bevallani, hogy sem időm, sem türelmem nem volt ahhoz, hogy kikutassam az információkat, egyben ugyanis senkinél nem találkoztam minden szükséges adattal.

Ez a könyv első ránézésre túlságosan messziről, és túlságosan tudományosan indít, de mindennek megvan a szerepe és a maga helye. Mikor belevetettem magam, rögtön a humán anatómiával találtam szembe magam, amit korábbi tanulmányaim során is imádtam a latin kifejezésekkel együtt, de hirtelen nem értettem, miért megyünk vissza egészen a sejtek felépítéséig. Egészen egyszerűen az alaposság kedvéért.

A jóga eszközt ad ahhoz, hogy megszabaduljunk mindazoktól a gondolati és érzelmi mintáktól, amelyek már nincsenek hasznunkra.

Számba veszi az összes szervrendszerünket (csontok, ideg-, izom-, légző-, endokrin-, szív- és érrendszer, nyirok-, emésztő-, kiválasztó- és szaporító szervrendszer), s mindazt megmutatja, amire ezeknél a jóga jótékony hatással van. Számomra rendkívül érdekes és élvezetes volt ez a szakasz, örömmel böngéztem át minden érintett területet, és sok újdonságot tanulhattam meg.

Miután megismertem a testünk minden egyes szögletét, rátérhettem az ászanákra, melyek négy nagy csoportban lettek elkülönítve (ülő/térdelő, álló, fordított testhelyzetes és talajon végzett ászanák). Ez a szakasz is sok meglepetést tartogatott, mert nem csupán leírja - pozíciónként négy oldalon -, hogy melyik tartás milyen élettani hatással bír, hanem több helyen kiemeli a gyakori hibákat, azok javítását, a rajzok segítségével pedig megnézhetjük, hogy az adott póz helyes kivitelezése során melyik izmainknak kell(ene) nyúlnia, ezáltal sokkal könnyebb lesz a megfelelő tartást elsajátítanunk.


Ezen felül a rajzokat megkapjuk elölnézetből, hátulnézetből, gyakran pedig akár alulról is, hogy láthassuk minden irányból az aktív izmokat, vagy éppen azt, hogy mely testrészeinknek kell érnie a talajt egy jól végzett gyakorlat során. Többször olyan rajzocskával is találkozunk, ami könnyíti vagy éppen nehezíti az adott testhelyzetet, de azt is kiemeli, hogy mikor kell figyelemmel lennünk a saját korlátainkra egy-egy tartás esetében, s kinek nem ajánlatos azt végeznie.

Végezetül a könyv harmadik részében különböző kérdésekre kaphatunk választ, melyek során Ann több mítoszt is megcáfol a jóga kapcsán.



A képre kattintva nagyobb méretben is megnézheted.


A könyvben 30 ászanával ismerkedhetünk meg, véleményem szerint bámulatos kivitelezésben. Az egész nagyon látványos és hihetetlenül informatív. Az utolsó fejezetben például olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy miképpen befolyásolja az egészségünket a stressz, és hogyan segíthet a jóga? Vagy éppen mit tesz a jóga az agyunkkal és hogyan segítheti a mentális egészségünket? Ajánlott-e a jógázás várandósan? Ténylegesen enyhíti-e a meditáció a fájdalmat, vagy csak placebo? Van-e tudományos bizonyíték a jóga olyan fogalmaira, mint a csakrák és a prána?

S még tucatnyi ehhez hasonló. Én nagyon izgalmasnak találtam mindezek megválaszolását, illetve külön örömmel fogadtam az utolsó néhány oldalon elhelyezett intelmek névre hallgató szakaszt, amiben a különböző betegségek során kerülendő gyakorlatokra hívja fel a figyelmet.

A jóga javítja a test-elme kapcsolatot, mert arra bátorít, hogy hallgass a testedre.

Egy esetben még jót nevettem is, amikor a mudrák elnevezésű kéztartásokról ír, melyek a koncentrációt és figyelmet fejlesztik. Ezek közül egy, a Buddhi mudra pontosan azt a jelet idézi, amit Katniss Everdeen tett híressé. :)


Összességében nagyon hasznosnak és informatívnak találtam ezt a kötetet, s ezek után biztosan helyesebb lesz az ászanáim kivitelezése. Bár a szerző óva int a tökéletesség iránti vágytól, hisz nem vagyunk egyformák, ezáltal pedig egyformán rugalmasak vagy hajlékonyak sem, azt azért mindenképpen jól tesszük, ha ideálisan végezzük a gyakorlatokat.
A jóga minden életkorban, és minden szervrendszerünkre jó hatással lehet, de szükséges, hogy megfelelő önismerettel és belátással bírjunk saját korlátaink tekintetében.

Ne feledd: ha tudsz lélegezni, akkor tudsz jógázni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 216
Eredeti cím: Science of Yoga

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634336839


Fülszöveg:

A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.





A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Ann Swanson jógával és a jóga tudományával foglalkozó új könyvét, amely segít olvasóinak a jóga anatómiájának megértésében és a jóga gyakorlásához szükséges technikai tudás fejlesztésében. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!




Ha már jógával foglalkozik a könyvünk, akkor nézzük, hogy melyek bloggereink kedvenc pózai! Minden állomáson találtok egy képet a kedvenc pózokról, és a póz nevét be kell írnotok a rafflecopter megfelelő rubrikájába. (Rugalmasak vagyunk, bármilyen nyelven jöhet a helyes megfejtés!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

08.05.   Booktastic Boglinc
08.07.   Readinspo
08.09.   A Szofisztikált Macska
08.11.   Pandalány olvas
08.13.   Könyv és más
08.15.   Flora the Sweaterist
08.17.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése