Stacey Halls: Familiárisok


Stacey Halls kötete, a Familiárisok volt az egyik olyan darab idén, aminek a megjelenését hihetetlenül vártam. A KULT sorozat újabb darabja ismét megnyerő külsővel és izgalmasnak ígérkező beltartalommal bír.

A 21. század kiadó KULT sorozata számomra egyet jelent a jó olvasmányélménnyel, s még egyikben sem kellett csalódnom azok közül, amiket ebből a válogatásból olvastam. A Familiárisok ráadásul nem csak figyelemre méltónak ígérkezett, de elképesztően szép, könyvmoly szívet megolvasztó borítóval rendelkezik. Bár egy picit mindig félek, hogy a szép külső után esetleg csalódás lesz ami a fedlap alatt fogad, de ezúttal már előre lelövöm a poént, hogy én bizony imádtam!

Stacey Halls foglalkozása szerint újságíró, első regényében pedig valós eseményeket színezett ki és adott nekik új irányt. Külföldön hatalmas sikert aratott vele, én pedig nem kételkedem benne, hogy ez nálunk sem lesz másképp!

Történetünkben a 17. századba kalandozunk, a 17 esztendős Fleetwood Shuttleworth mellé, aki fiatal kora ellenére már negyedik alkalommal várandós. Korábbi terhességeit sajnos képtelen volt kihordani, így hatalmas rajta a nyomás, hogy végre örököst biztosíthasson a Shuttleworth birtoknak. Nem egy nyugodt, otthon hímezgetős leányka, ezért gyakran jár lovagolni, vagy sétálni a környéken. Egy ilyen alkalommal botlik bele a furcsán viselkedő Alice Graybe. Később lesz lehetőségük egy kicsit közelebbről is megismerkedni, és Fleetwood bábájának fogadja a lányt, mert az remekül ért a gyógynövényekhez, amivel könnyíteni tud a lány súlyos terhességi tünetein. Főhősünk ezért szentül hiszi, hogy a lány segítségével végre képes lesz világra hozni gyermekét, s talán van esélye arra is, hogy életben marad a szülést követően.

- Hallottál már a familiáris szellemekről? – Megráztam a fejem. – Akkor ajánlom a figyelmedbe Mózes harmadik könyvét. Röviden, az ilyen az az ördög álruhában. Eszköz, ha tetszik, hogy a sátán növelhesse a királyságát. Ezé a lányé történetesen kutya, de bármilyen alakban megjelenhetnek: állat vagy gyerek képében. Megjelenik a lánynak, amikor annak szüksége van rá, hogy végrehajtsa a parancsát.

Az országot ekkortájt felbolydították a boszorkányüldözések, és a család barátjaként számon tartott, egykori főszolgabíró Roger Nowell meg is említi Fleetwoodnak és férjének, Richardnak egy vadászat során, hogy elfogott egy boszorkányt, Alizon Device-t, aki megátkozott egy kelmefestőt, s az az eset óta bénultan, beszédképtelenül éli sanyarú mindennapjait. Roger céljaként tűzi ki, hogy felszámolja Lancashire környékén a fekete mágiát, és minden boszorkányt kötélre akar juttatni, hogy a király kedvében járhasson. A saját előre jutása érdekében pedig nem rest az elfogott nő 9 éves húgát felhasználni...

Meggyőződése, hogy a boszorkányok jelenlétének legbiztosabb ismertetőjegye a familiáris szellem megjelenése. Persze csak azok láthatják ezeket a szellemeket, akik nem istenfélők, akiknek megkérdőjelezhető a hitük, és/vagy akik erkölcstelenek. Ennek tudatában pedig a mi bátor és elszánt Rogerünk is kénytelen bevallani, hogy még sosem látta ezeket a szellemeket, de tudja, hogy léteznek.

Fleetwood kétkedve fogadja mindezt, és még a Roger pártfogásába vett Jennet Device-t is készséggel fogadja otthonukban, azt a kislányt, aki épp a korábbi főszolgabíró oldalán készül a teljes családját akasztófára juttatni. Nem mellékesen pedig egy találkozó miatt azt a bábát is vád alá helyezik, akibe Fleetwood minden bizalmát helyezi születendő gyermekével kapcsolatban...

Hogy miképpen alakul szereplőink sorsa, annak kiderítését a leendő olvasóra bízom. :)


1612-ben zajlott pendle-i boszorkányper az egyik leghíresebb, melynek során 10 embert ítéltek boszorkányság miatt kötél általi halálra. Mindezt egy 9 éves gyermek vallomása alapján, ami akkoriban kuriózumnak számított. Manapság már nem meglepő, amikor gyermekek nyilatkozatát is figyelembe veszik az ítélkezés során, de akkoriban erre nem igazán volt példa, mert a gyermekek szavahihetőségét megkérdőjelezhetőnek tartották.

Jennet Device esete bevonult a történelembe, ám később ő maga is megtapasztalhatta, milyen érzés a vádlottak padján állni, hiszen húsz évvel később egy 10 éves kisfiú, Edmund Robinson vádolta meg boszorkánysággal, ám ebben az esetben megállapították, hogy csupán hamis vádakról van szó.

Stacey Halls az eredeti eseményeket színezte ki, és a valóban létező szereplőit kötötte össze meséje során. Mivel nem bizonyított, hogy a valós személyek között lett volna bármilyen kapcsolat, tekinthetjük úgy, hogy ezeket mind ő találta ki, és az eredeti történések hézagjait befoltozva alkotta meg művét.

Anyám szerint mindig túl sokat törődöm azzal, hogy mit gondolnak az emberek, de valójában inkább az szokott izgatni, hogy mit mondanak, kiváltképp a hátam mögött. A gondolat magánügy, a szóbeszéd azonban nem.

Bár történelmi hitelesség szempontjából nem tökéletes a regény, de számomra ez nem okozott semmilyen problémát. Egy valós alapokon nyugvó, de lényegében kitalált, varázslatos történet esetén én képes vagyok elvonatkoztatni attól, hogy nem maximálisan élethű írást kapok, s el tudok játszani a gondolattal, hogy akár lehetett olyan ember/nő is abban a korban, aki tökéletesen tisztában volt a politikai fogásokkal. Ennek ellenére megértem azokat, akiket ez esetleg zavarni fog, de szerintem a történet egésze képes lesz ezt feledtetni.

Fleetwood ugyanis a mai kor emberét idézi, aki már tisztában van azzal, hogy a boszorkányság nem létezik, a boszorkányperek pedig csupán hatalmi játszmaként szolgálnak. Az akkor uralkodó James királynak például a boszorkányok és a katolikusok egyre mentek, a kor embere pedig általában sokkal megvezethetőbb és istenfélőbb volt, mint azt a regény során tapasztalhatjuk...

Mindezek ellenére viszont izgalmas volt a két nő sorsáról olvasni, s az egymás közötti párbeszédeik is igen meghatározóak a regény során. Alice például elárulja, hogy az egyetlen dolog, amitől fél, az a hazugság, Fleetwood pedig bevallja, hogy nem szeretne leánygyermeket szülni, mert senkinek nem kívánja egy lány életét. Továbbá azt is megemlíti, hogy egy lánygyermek élete a házasságkötés után is ugyanolyan, csupán az változik, hogy melyik férfi mondja meg neki, hogy mit kell csinálnia. Arról azért meglehetősen jó képet kapunk, milyen lehetőségei voltak akkoriban egy nőnek, mennyire adtak a szavára, és milyen szerep jutott nekik.

Olvasás során együtt izgulunk a lánnyal azért, hogy gyermekét végre a karjában tarthassa, hogy a barátját megmenthesse a haláltól, és azért is, hogy meg tudjuk küzdeni csalfa férjének gondolatával, s annak minden kétes tettével, amikbe nem akarja beavatni őt. Számomra, mai fejjel meglepő volt a végkifejlet, ahogyan képes volt kezelni ez utóbbi helyzetet és tovább lépni, bár egy idézet azt is kifejti, hogy ez miért így alakult. Fleetwood számára ugyanis a különválás ugyanolyan félelmetes volt, mint a halál...



Összességében azt mondhatom, hogy most sem csalódtam a KULT válogatás minőségében. Lassan építkező, de hangulatos, misztikus regényt tarthattam a kezemben, ami nem mellékesen gyönyörű. Általa betekintést nyerhetünk Anglia egy sötét korszakába, s egy kicsit elgondolkodhatunk rajta, akkoriban milyen könnyen a bitón találhatta magát az, aki egy kicsit is kilógott a sorból, vagy éppen rosszkor volt rossz helyen. Bár eddig azt hittem, nem kedvelem a történelmi regényeket, a kiadó kötetei sorra világítanak rá, hogy ez csöppet sem igaz. Izgatottan várom, mi lesz a sorozat következő darabja.


Becsüld, ki igaz barátod.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 352
Eredeti cím: The Familiars

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2019)
ISBN: 9786156122162


Fülszöveg:

Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője „Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.





Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként. Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.




Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Egy igen népszerű, széles körben alkalmazható növény. A kiskertekben könnyen termeszthető. Javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást. Teája a legtermészetesebb nyugtató.


a Rafflecopter giveaway



07.27.   Csak olvass!
07.29.   Olvasónapló
07.31.   Booktastic Boglinc
08.02.   Zakkant olvas
08.04.   Readinspo
08.06.   Utószó


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése