Elli H. Radinger: A ​farkasok bölcsessége


Néha elgondolkodom rajta, hogy az ismeretterjesztő könyveket még a fantasy műfajánál is jobban szeretem, éppen ezért hatalmas öröm volt Elli H. Radinger kötetét forgatni, mely A farkasok bölcsessége címre hallgat. Olvasás során rengeteget tudhatunk meg ezekről a fenséges ragadozókról, és talán még tanulhatunk is tőlük. No, nem azt, hogyan vadásszuk le az ebédet!

El kell áruljam, hogy első körben átsiklottam a könyv felett, és csak bloggertársam, Zsuzsi lelkesedése volt az, ami végül felkeltette iránta az érdeklődésem. Bár soha nem voltam különösebben farkasrajongó, a környezetemben sokan odáig vannak értük, én pedig kaptam az alkalmon, hogy kideríthessem, vajon mi olyan vonzó bennük.

Tudni kell, hogy Elli H. Radinger a saját elmondása szerint is farkasmegszállott, tehát elfogult rajongója ezeknek az állatoknak, minek következtében néha talán túl szentimentális is irányukba, ellenben sok éves tapasztalata és tudása megkérdőjelezhetetlen. Pályafutása érdekesen alakult, mivel eredetileg ügyvéd, aki teljesen kiábrándult a szakmájából, s ezért megpályázott egy magatartás-kutatási gyakorlatot az Indiana állambeli Wolf Park farkaskutató parkban, ahol a felvételéről nem emberek, hanem a főfalka vezérhímje döntött. Elképzelvén ezt a jelenetet, felszökött a szemöldököm, hogy mégis milyen különleges eljárás, de ahogyan elmesélte, érthető is.

Mi, emberek a bolygóhoz képest jelentéktelenek vagyunk. De mi is részei vagyunk, ezért úgy kellene viselkednünk, mintha a legfontosabb lenne a számunkra. Ha továbbra is folytatjuk eddigi életmódunkat, akkor nemcsak a klímát és természetes erőforrásainkat, hanem önmagunkat is megsemmisítjük. A természet számára nem gond, ha nincs többé ember. Majd "kitalál" helyette valami mást. Nyit egy újabb lapot az Élet könyvében.

Élményei főleg a Yellowstone Nemzeti Parkból származnak, a farkasok oda történő betelepüléséről, a különböző falkákról, szokásaikról, viselkedésükről olvashatunk, viszont tapasztalataiból adódóan arról is be tud számolni, mennyire különbözően viselkednek a természetben és a kifutókban élő farkasok. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy az "alfa" kifejezést már elavultnak tartják, mert ez a kifutóbeli, megváltozott magatartásból eredeztethető.

Írásmódja gördülékeny, mesélős, képes vagy magad előtt látni a papírra vetett jeleneteket, s mindezt több oldalon csodálatos farkasfotók is kiegészítik. Számomra az az apróság is rengeteget dobott, hogy minden fejezet elején helyet kapott egy rövid idézet is, ami kapcsolódik az adott témához.

A különböző témakörök érintése során szót ejtünk a farkasok ökológiai szerepének fontosságáról, a családi és társas kapcsolataikról, vagy hogy éppen milyen páratlan és szoros együttműködésben képesek élni a hollókkal. A kíméletlen ragadozóról sokkal árnyaltabb képet fest a megszerzett tudás, s kezdjük kapisgálni, hogy miért is hozza az írónő példaképnek őket.


Megtudhatjuk, hogy mindössze 9-11 évet élnek természetes környezetben, hogy a vadászataikat tervezik és még így is csak igen csekély százalékban járnak sikerrel, illetve azt is, hogy poszttraumás stresszben szenvedő katonákat is gyógyítanak farkasokkal. Érdekes volt olvasni, hogy még az üvöltésüket is figyelemmel kísérik, amiből 20 különböző félét regisztráltak már, de a jelentésükre eddig nem sikerült rájönniük a kutatóknak. Továbbá az egyik legviccesebb tapasztalása szerintem az, hogy a farkasok szeretnek mozdítható kempingfelszereléseket, ruhadarabokat lopkodni a táborozóktól, amit aztán módszeresen aprítanak fel a vackuk körül.

Beszél mindezek mellett arról, hogy bár maga is használja a farkasokra kötött jeladó berendezéseket, hogy hamarabb megtalálja a keresett falkákat, ugyanakkor ellenérzései is vannak az eljárás iránt, hiszen többször is tapasztalta, hogy az állatok nem szívlelik a sokszor igen súlyos készülékeket. Én magam is mindig elgondolkodom azon, milyen kényelmetlen lehet egy-egy állatnak egy olyan, természetellenes eszközt viselnie, ami néha akkora, mint a saját feje (lásd: szurikáták). Radinger felteszi a kérdést, hogy vajon mi az az információ, és mennyire van szükségünk, amihez ilyen eljárások kellenek, és hogy végeredményben majd hasznára lesznek-e azoknak az állatoknak, akiknek kellemetlenséget okoztunk?

Mivel Ellivel ellentétben én nem vagyok szakértő, ezért nehezen tudom megállapítani, hogy élményei mennyiben tudományos alapúak, és mennyiben a saját szeretetéből fakadó, érzelmi töltettől fűtöttek, de ha mindenképpen döntenem kéne, inkább az utóbbi mellett tenném le a voksomat. Megannyi értékes gondolatot hagy ránk könyvében, én pedig serényen jegyzeteltem is, és végül az az érzésem támadt, hogy a fél könyvet kiidéztem a moly.hu oldalára... Viszont annyi jóleső vagy szemfelnyitós igazságot, megfontolandó tanácsot leltem az oldalakon, amit kénytelen voltam másoknak is megmutatni.

Sok emberrel ellentétben a farkasok számára nem minden a teljesítmény. Mi megalázónak érezzük, ha valamit nem tudunk (azonnal). Úgy hisszük, nem engedhetjük meg magunknak, hogy hibázzunk. a teljesítmény és az összehasonlítás kényszere hajt bennünket, és gyakran frusztrál is. Mindeközben sokszor megfeledkezünk arról, hogy milyen izgalmas dolog valami újat tanulni.

Alaposan körbejárja az ember és farkas kapcsolatát, így szóba került a jelen kor "simabőrűje", aki még az erdőben is attól retteg, bármikor megtámadhatja egy farkas, mert folyamatos ál- és rémhírekkel bombázzák a médiában. De említésre kerül egy sámánszeminárium is, ahol a résztvevők megtanulhatták maguk hasznára fordítani a farkasok erejét és tudását, s megannyi érdekes élménynek és beszámolónak adott színteret. Ugyanakkor Elli egyik elméletét is megosztja velünk, miképpen történhetett annak idején a farkasok emberhez szoktatása, majd az ebből következő kutyatartás.

Érzésem szerint szeretne tükröt tartani az embernek, aki a teremtés koronájának hiszi magát, sokszor mégsem képes ehhez a kifejezéshez méltóan viselkedni. Szeretné, ha többet és minőségibb módon foglalkoznánk a családunkkal, a gyermekeinkkel, tisztelnénk az időseinket, gondoskodnánk róluk, ha a nemünk nem határozná meg születésünk pillanatában azt, hogy mire vagyunk hivatottak, s ha nem felejtenénk el egy kicsit gyereknek maradni, szórakozni, boldognak lenni... Mindehhez pedig az általa rendkívüli mértékben szeretett farkasokat használja fel, hogy bemutathassa, a természetben mindez még zavartalanul tud működni. Mint említettem, azzal azért nem vagyok tisztában, hogy tudományosan mennyire megalapozott, vagy csak ő szeretné ezt belelátni, minden esetre számomra jóleső volt ezeken elgondolkodni.

Olvasás közben egy kicsit mintha Peter Wohlleben nyomait is felfedeztem volna a leírtakon, s még fel is hozott egy farkasokkal kapcsolatos álhírt, amit az említett úr Erdei kalauzában már olvashattam. A köszönetnyilvánítás fel is fedte előttem, miért volt bennem ez az ismerős érzet, hiszen Elli és Peter jó barátok, s utóbbi segítette végig az írás folyamatán. Mindkettejükben jelen van a szakterületük iránti elhivatottság és rajongás, ezt a lelkesedést pedig képesek átragasztani a gyanútlan olvasóra is. (Viszont azt muszáj megjegyeznem, hogy Wohlleben szerintem földhöz ragadtabb, tudományosabb a hölgynél.)


Nagyon szerettem a kötet végén található függeléket is, melyekben megannyi jó tanács kapott helyet, ha éppen farkasmegfigyelésre adnánk a fejünket. Mindehhez hozzátartozik, hogy milyen előkészületekre van szükségünk, ha ezt a Yellowstone-ban szeretnénk megejteni, milyen évszakban menjünk oda, hogyan közelítsük meg a helyet, hol találhatunk jó szállást, mit vigyünk magunkkal, és mit nézhetünk még meg, ha már ott járunk. Elmondja, mi a teendő, ha farkassal találkozunk, és felsorol mindent, ami semmiképpen sem tanácsos a vadállatok közelében, annak érdekében, hogy biztonságban lehessünk. Illetve kis kiegészítésként a németországi viszonyokról is ír pár sort, és elérhetőségeket biztosít az ottani farkaskutató túrákhoz.


Összességében egy percig sem bántam meg, hogy hagytam magam elcsábulni, mert remek élmény volt, és sok bölcs gondolattal a zsebemben távoztam. Biztos vagyok benne, hogy időnként fel fogom lapozni később is. Amennyiben farkasrajongó vagy, semmiképpen ne hagyd ki, de ha csak érdeklődsz irántuk, akkor is jó szolgálatot tehet és sokat tanulhatsz ezekről a négylábúakról. Sőt, még akkor is hasznodra válhat, ha zsigeri félelmet érzel a látványuktól, mivel szerintem ez a könyv képes arra, hogy megcáfolja azokat a belénk ültetett tévhiteket, amelyek miatt kellemetlen érzéseket társíthatunk a farkasokhoz.


Farkasbölcsességek: Szeresd a családodat, törődj azokkal, akik rád vannak bízva, soha ne add fel, soha ne szűnj meg játszani.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 272
Eredeti cím: Die Weisheit der Wölfe

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2017)
ISBN: 9789633556528


Fülszöveg:

„Az ​egyik legokosabb, legempatikusabb könyv a természetről, melyet valaha olvastam – a következő életemben boldogan lennék farkas!”
Peter Wohlleben A fák titkos élete szerzője

Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk. Együttérzően törődnek öreg és sérült társaikkal, szeretetteljesen nevelgetik az utódaikat, és képesek mindenről megfeledkezve játszani. Gondolkodnak, terveznek, és intelligensen kommunikálnak egymással. Elli H. Radinger, népszerű német farkasszakértő izgalmas történeteket mesél róluk, amelyekben olyan értékek jutnak központi szerephez, mint a családközpontúság, a bizalom, a türelem, a vezetői képességek vagy a tudatos figyelem. A farkasok bölcsessége inspiráló könyv az erdeinkbe lassan visszatérő négylábúakról.

Elli H. Radinger (1951) Németország legnevesebb farkasszakértője, 1990-ben megalapítja a Wolf Magazint, tudását könyvekben, workshopokon és előadásokon adja tovább. Ma Shira nevű kutyájával a hesseni Wetzlarban él, de az év nagy részét az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban tölti, ahol közelről figyeli a vadon élő farkasokat.





A Park Könyvkiadó különleges kötettel kedveskedik a vadon szerelmeseinek. Elli H. Radinger A ​farkasok bölcsessége című könyvéből rengeteg információt megtudhatunk a vadon élő farkasok életmódjáról, családi viszonyairól, szokásairól és arról, hogy ezek a csodás teremtmények nem is különböznek annyira tőlünk, emberektől. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt az érzékeny szemléletű és informatív kötetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!




Mostani nyereményjátékunkban olyan filmek nyomába eredtünk, melyekben a farkasok központi szerepet töltenek be. Minden állomáson találtok egy képet egy-egy filmből, a ti feladatotok pedig, hogy a film címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



07.28.   Könyv és más
07.30.   Booktastic Boglinc
08.01.   Readinspo
08.03.   Flora the Sweaterist


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése