Octavia E. Butler: A magvető példázata


Egy kedves barátom sokat beszélt már nekem Octavia E. Butler regényeiről, és arról, hogy mennyire jól ír, így amikor értesültem A magvető példázatának megjelenéséről, elérkezettnek láttam az időt arra, hogy megismerkedjek vele. Különleges hangulatú disztópiát tarthattam a kezemben, s ahhoz is meghozta a kedvem, hogy többet olvassak a szerzőtől.

Bár Octavia E. Butlerről már nagyon sokat hallottam, mindez idáig nem volt különösebb indíttatásom arra, hogy olvassak tőle. Az Agave könyvek azonban mindig tudja, mivel piszkálja fel a kíváncsiságom, így a szépséges borítót és a fülszöveget látva már ment is a képzeletbeli kívánságlistámra ez az 1993-ban született disztópia.

A nyomasztó atmoszférájú disztópikus történet 2024-ben játszódik, ami számunkra meglehetősen közeli időpont, keletkezése idején azonban még bő 30 év volt idáig, így rendkívül tág intervallumot nyújtott arra, hogy az emberiség elgondolkodjon, vajon merre is tart az élete. Így, hogy ma már tudjuk, mi minden változott azóta, azt kell mondanom, nem is annyira veszettül elrugaszkodott mindaz, amit Butler papírra vetett.

- Kiolvastad a szüleid összes könyvét?
- Egy részét. Nem mindet. Nem érdemes mindegyiket elolvasni. A könyvektől hiába várjuk, hogy megmentsenek.

A magvető példázata tulajdonképpen egy naplóregény, melyet a tízenéves Lauren Olamina közlésében ismerhetünk meg, aki egy lelkész lánya, és Amerika egyik zárt közösségében él egy olyan világban, ahol a víz meglehetősen ritka, még a benzinnél is drágább kincs, a bűncselekmények pedig mindennaposak. Ebben a korban nagyon szerencsésnek számít az, akinek még van munkája, és azt meg is fizetik, nem pedig valamilyen nagyvállalatnak húzza az igát, miközben lényegében adósrabszolgaságba kergetik. Az emberek a túlélésért küzdenek, miközben látszat kormányzás zajlik, és a hatóságok is csak biodíszletként funkcionálnak.

Ilyen közegben nehéz azzal megelégedni, hogy az ember a saját kis közösségének falain belül talál magának társat, megállapodik, majd leéli az életét, így ezt Laurentől sem várhatjuk. A lány érzi, hogy a falak nem védhetik meg örökre, és egyszer el fog jönni az a pillanat, amikor menekülnie kell, ezért túléléshez hasznos információkat kezd gyűjteni, és egy csomagot is összekészít magának, amit vész esetén csak fel kell kapnia. Mindeközben apránként fogalmazódnak meg benne egy új hit, a Földmag alapjai, amiben jobban hisz, mint az apja által tisztelt Istenben.

Nem meglepő módon egy napon végzetes tűz üt ki a közösség falain belül, Laurennek pedig mindent hátrahagyva az életéért kell futnia. Elérkezett annak a napja, hogy megkezdje vándorlását egy - reményei szerint - jobb élet felé, útja során pedig próbál haramiák, drogfüggő gyújtogatók, tolvajok között túlélni, valamint tovább mélyíti a Földmag tanait, társakat gyűjt egy új közösséghez, s bízik abban, hogy várnak még rá jó dolgok egy ilyen kegyetlen világban.


Butler története lassan építkezik, inkább folyamatosan morfondírozós, mint akciódús. A Földmag-duológia első kötete ijesztően aktuális, zsenialitását pedig az is jól példázza, hogy 27 évvel megjelenése után New York Times bestseller lett.

A magvető példázata olyan jövőképet tár fel előttünk, ami nem csak egy túlhevült fantázia szüleménye, sokkal inkább jóslat. Bár tény, hogy nem 2 éven belül várhatóak ilyen hatalmas problémák, mint azt a regény lapjain olvashatjuk, mégis az olvasó érzi a szíve mélyén, hogy talán nincs már olyan sok időnk, hogy ennyire kényelmes életet élhessünk, mint manapság. Mi is érezzük, hogy a magunk gyártotta falaink nem fognak mindig megvédeni bennünket, akkor sem, ha nem vesszük tudomásul a tényeket, és homokba dugjuk a fejünket.

Számomra igazán elgondolkodtató volt a regény, azonban egy pontjával nehezen tudtam mihez kezdeni. Főszereplőnknek van egy különleges képessége, vagy inkább átka. Hiperempátiában szenved, amit az orvostudomány másképpen "szerves téveszmés tünetegyüttesként" definiál, Lauren pedig úgy fogalmazná meg, hogy átérzi mások érzéseit, ha rájuk néz, vagy elképzeli, mit érezhetnek. Néhány jelenetben teret kap ez a furcsa kórkép, ellenben én nem éreztem még itt azt, hogy ennek tényleg lenne értelme a regényben. Persze sok irányból meg tudnám magyarázni, de jelenleg még kutatom annak miértjét, hogy Butler konkrétan milyen okból alkotta ilyenre karakterét. Remélem a második részben erre választ kapok majd.

- Természetesen olvastam a szindrómáról, bár még sosem találkoztam konkrét esettel. Régen úgy gondoltam, nem is lenne ördögtől való dolog, ha a legtöbb ember a saját bőrén érezné az általa okozott fájdalmat. Kivéve persze az orvosokat és az egészségügyben dolgozókat.
- Rossz ötlet - vitatkoztam.
- Nem feltétlenül.
- Nekem elhiheted. Nagyon, nagyon rossz ötlet. Az önvédelemnek nem lenne szabad kínszenvedéssel, emberöléssel vagy mindkettővel járnia.

Csöppet sem bántam meg, hogy engedtem a szép borító, és megkapó fülszöveg kombónak, mert kimondottan jó élményben volt részem. Nehéz, és nyomasztó a téma, ugyanakkor reménysugár is társult mellé, s annak ellenére, hogy a vallási témájú történetek nem szoktak a szívem csücskei lenni, itt mégis érdeklődéssel követtem Lauren kibontakozó hitrendszerét.


Összességében kedveltem ezt az elképesztő disztópiát, és tűkön ülve várom a folytatást. Ha kedveled a lassan csordogáló, gondolatébresztő, morfondírozós történeteket, vagy élsz-halsz a disztópiákért, akkor ne hagyd ki A magvető példázatát!


Az intelligencia nem más, mint folyamatos, egyéni alkalmazkodóképesség.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 350
Eredeti cím: Parable of the Sower

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 1993)
ISBN: 9789634199113


Fülszöveg:

2024-et írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében.
Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd – egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben.
Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti.

Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. A magvető példázata számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon – hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett.





Octavia E. Butler 1993-ban írt, mára klasszikussá vált disztópiája az Agave kiadó által megjelentetett magyar Butler-életmű következő darabja. Aktualitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy 27 évvel a megjelenését követően a bestseller listák élére került. Ezúttal hét blogger véleményét olvashatjátok a könyvről és ha velünk tartotok, ismét megnyerhetitek a könyv egy példányát!




A disztópikus jövőkép egy olyan világot vetít elénk, ahol elengedhetetlenül szükséges a növények ismerete. Így a történet és cím nyomán ezúttal különböző magokat kell képről felismernetek, aminek a nevét be kell írnotok a Rafflecopter megfelelő helyére. (Nem szükséges a tudományos neve, elég az a hétköznapi név, amelyen mindannyiunk ismeri a növényt.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.30   Nem félünk a könyvektől
11.01   Sorok Között Könyves Blog
11.02   Booktastic Boglinc
11.05   Könyv és más
11.07   A Szofisztikált Macska
11.09   Ambivalentina
11.11   Spirit Bliss Sárga könyves út


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése