V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete


Addie LaRue láthatatlan életével sokat találkoztam az instagramon, de bevallom, a külföldi borítók csöppet sem fogtak meg. Viszont amikor megláttam az Agave kiadó remekét hozzá, egyből éreztem, hogy nekünk dolgunk van egymással.

Soha ne imádkozz azokhoz az istenekhez, akik sötétedés után felelnek!

V. E. Schwab népszerűsége korábban engem is magával ragadott, de sajnos a lelkesedésem csak odáig tartott, hogy beszerezzem az Egy sötétebb mágia részeit, aztán azóta is szomorúan pislognak rám a polcomról... Addie LaRue viszont igen gyorsan megvett magának a magyar borítóval, ami - ha a rajongk meg is köveznek érte - szerintem a legszebb az összes piacon lévő közül. Igen, még mindig az a felszínes egyén vagyok, aki képes borító alapján könyvet választani, de legalább nem csak dísznek tartogatom. :D

A fülszöveg is izgalmas történetet sejtetett, s amikor belelapoztam ebbe a csodálatos monstrumba, a fejezeteket elválasztó illusztrációkba azonnal beleszerettem. Egyszerűen úgy tökély, ahogy van, s ez nem csak a külsőről mondható el, hanem a beltartalomról is. Számomra legalábbis elképesztően jó élmény volt.


Történetünben Adeline LaRue mellé szegődünk, egy franciaországi falucskába, méghozzá 1714-ben. Az akkor 23 éves lány nem hajlandó megelégedni a korszak által nyújtott lehetőségekkel, ami egy nő számára akkor megadatott, s kínszenvedésnek éli meg, amikor hozzá akarják kényszeríteni egy özvegy férfihoz. Kínjában istenekhez kezd fohászkodni, ahogyan azt idős barátjától, Estele-től tanulta, ám hiába figyelmeztették előre, ő olyan istenhez könyörög, aki sötétedés után válaszol neki.

Addie akkor még nincs tisztában vele, hogy a sötétséggel köt alkut, s hogy nagy ára lesz annak, hogy megússzon egy nem kívánatos esküvőt. A lány csak időt szeretne és szabadságot, ám azzal nem számol, hogy a lelkéért cserébe soha többé nem fog rá emlékezni senki. Elég egy becsukódó ajtó, s már ki is törlődik mindenki emmlékezetéből.

A történetek lehetőséget kínálnak a fennmaradásra. Az emlékezésre. És a felejtésre. A történetek sokféle módon ölthetnek testet: szénrajzokban, dalokban, festményekben, versekben, filmekben. És könyvekben. Addie rájött, hogy a könyvekkel ezer élete is lehet – vagy erőt meríthet egy nagyon hosszúhoz.

Nehéz helyzetbe kerül hát, hiszen így boldogulni meglehetősen nehéz, Addie azonban nem adja fel, s megpróbálja legtöbbet kihoszni fausti alkujából. Bár a sötétség az évek során sokszor megkörnyékezi, nem unja-e már a nehéz életet, nem szeretne-e megválni végre a lelkétől, s bár a lány is érzi az idő múlásával, hogy fárad, mégsem adja meg magát. 300 hosszú évet húz le így, s tanul meg mindent a túléléshez, ám 2014-ben belebotlik egy fiúba, aki először mondja neki azt Emlékszem rád!

Addie sok mindent megélt az eltelt három évszázad alatt, tanúja volt városok eltűnésének és felépülésének, háborúknak, s megannyi szép és szörnyűséges dolognak is, de az igazi szerelem, a valakihez tartozás kimaradt belőle. Henry fenekestül felforgatja a világát, az olvasó pedig érzi, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.


Nem is tudom, mikor fordult elő velem utoljára, hogy annyira megérintsen egy történet, hogy a átsírjam az utolsó harminc oldalát, de az Addie LaRue láthatatlan élete kapcsán ez történt. Bár hosszú, úgy éreztem, mégis csak ez kell ahhoz, hogy átjöjjön, Addie már 300 éve kódorog a bolygón. Így tudott igazán megmutatkozni a személyisége, és a három évszázadon át tartó macska-egér játszmája Luc-kel, avagy a sötétséggel. Teljesen magával ragadott a csodálatos lírai nyelvezet, és az érzés, amit keltett bennem.

A váltott idősíkon futó történet igazán gördülékeny, és szépen megírt, s bár rengeteg történelmi eseményt érint, én nem igényeltem ezek kifejtését (hiszen a tényket mind jól ismerjük), így hiányérzetem sem támadt miattuk. Jobban lekötött Addie lelkivilága, s hogy miként küzd meg a sehová sem tartozás érzésével, s ilyen módon egy enyhe búskomorság is jellemzi a kötetet. A lány a megszokások, a kialakult rutinok fásult rabja, ugyanakkor nem csak a nehézségekkel küzd, hanem dacol a sötétséggel is, s hiába fáradt, sosem adja meg magát neki.

Az a baj az idővel, hogy sosincs belőle elég. Lehet, hogy egy évtizeddel, lehet, hogy egy perccel rövidebb a kelleténél. De az élet mindig idejekorán véget ér.

Rengeteg háttérben húzódó apróságot tudnék kiemelni, az elfogadó családi háttértől kezdve, a nehézséggekkel való megküzdés mikéntjén át, a művészetek szeretetétig, de az az igazság, hogy nem akarom elemezgetni. Nem akarom kiírni magamból azt a sok-sok mindent, amit találtam ebben a könyvben, mert akkor egy kicsit úgy érezném, hogy már nem az enyém. Egyszerűen jól esett a szentimentális lelkemnek mindaz, amit ettől a terjengős regénytől kaptam, s meggyőzött arról is, hogy kell még olvasnom Schwabtól.


Összességében nagyon szerettem ezt a történetet, s azon ritka alkalmak egyikét éltem át, amikor annyira mélyen megérint a sztori, hogy képes megríkatni. Bár terjengős, és nem egy akciódús darab, érzelmileg szerintem sokat tud adni. Aki szereti a lélekben vájkálós írásokat, biztosan nagyon fogja szeretni.

Semmi sem maradéktalanul jó vagy rossz. Az élet ennél sokkal kuszább.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 608
Eredeti cím: The Invisible Life of Addie LaRue

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789634199618


Fülszöveg:

Egy élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.

Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.

Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.





V. E. Schwab munkásságának egyik legjelentősebb műve, az Addie LaRue láthatatlan élete már számtalan országban bestseller lett, és végre a magyar olvasók is kezükben foghatják a könyvet az Agave Kiadónak hála. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen megnyerhettek egy, a kiadó által felajánlott példányt!




Nyereményjátékunk során sorra vesszük az Addie történetében fontos szerepet játszó motívumokat. Minden állomáson elrejtőzött egy-egy szó, a ti dolgotok, hogy a kiemelt betűkből kitaláljátok, hogy mire is gondoltunk, a megoldást pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A játék betűi: ééfnkpy


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10. 20.   Fanni’s Library
10. 22.   Utószó – extra
10. 24.   Nem félünk a könyvektől
10. 26.   A Szofisztikált Macska
10. 28.   Booktastic Boglinc
10. 30.   Csak olvass!
11. 01.   Utószó
11. 03.   Könyv és más
11. 05.   Sorok Között Könyves Blog


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése