Földvári András: Ez az én világom


Már az Elmentem világgá! olvasásakor is abban reménykedtem, hogy Andrásban maradtak még történetek, amiket szeretne másokkal is megosztani. Nem kellett sokat várnom arra, hogy nagy örömömre bejelentsék az Ez az én világom érkezését, amire azonnal le is csaptam.

Földvári András könyvei nem azok a tipikus útikönyvek, amik fotókkal teletűzdelve mesélnek el mindent egy-egy adott országról. Ő inkább azokat a személyes élményeket preferálja, amik megszínesítették az életét, s mindig jó érzéssel gondol vissza rájuk.

Míg az előző kötetben Verne klasszikusát idézve 80 történettel jártuk be a Földet, addig itt ennek mindössze a felét kapjuk csak, ám csöppet sem kell aggódni, akik az előzőt szerették, ebben sem fognak csalódni!

Azt viszont érdemes tudni, hogy többször tesz utalást rá, egy-egy történetet előzményét már elmesélte az előző kötetében, s éppen annak egyik említett személyét, vagy gondolafonalát veszi fel a jelenlegiben. Érthető a kötet a korábbiak ismerete nélkül önmagában is, de a teljes élményt akkorkapjuk meg, ha az előzményeket is ismrjük!

„Találkozunk egy hónap múlva Potosiban az óra alatt pontban délben.”
Bizarr tervnek túnt a kétezres évek legelején, amikor okostelefonokról még álmodni sem lehetett – jó útikönyvek, jó térképek és utazási rutinunk lehettek a segítségünkre csavargásaink során.

Az Ez az én világom főként azokra az emberekre koncentrál, akik maradandó élményeket hagytak Földvári András szívében, vagy éppen örök bartjává váltak. Persze ne tessék aggódni, egy percig sem fog unatkozni az olvasó, hiszen ezúttal is rengeteg vicces, kedves, akciódús, vagy éppen megható eset tanúi lehetünk majd.

Most is úgy éreztem magam, mintha egy távoli nagybácsim lenne, akivel csak ritkán tudok találkozni egy-egy ünnepi összejövetelen, de akkor aztán csillogó kisgyermekszemmel hallgathatom a megannyi élményét, amit a hosszú évek alatt gyűjtött. Tudom, hogy számomra azok az emberek, akikről mesél, nem jelentenek semmit, mégis jó hallani a történetüket. Kiránt a hétköznapokból, és megmutatja, hogy mindenhol akadnak jó emberek, akikkel öröm időt együtt tölteni.


A kötet három nagyobb fejezetre van osztva, kategorizálva a különböző sztorikat. Az egyikben például magyarokkal, külföldi magyarokkal, magyar származásúakkal kapcsolatos írásokat találunk, s az egyikből például azt is megtudhatjuk, miként kutatta fel András egy csapodár apuka gyermekeit a világ különböző pontjain. A kontinenseken átívelő családtörténet egyszerre megható, és vicces.

Egy másik fejezetben azokról az utazásokról mesél, amiknél kellemetlensége adódott. Több ezer repülőjárattal és megtett kilométerrel a háta mögött ebből azért bőven akadt, bár ezek inkább csak meleg helyzeteket, nem pedig életveszélyes eseteket jelentenek. Ugyanakkor azt is megismerjük, hogy András is csak ember, ő sem egy szent, és időnként bizony olyan dolgokat tesz, amit nem lenne szabad. :)

A könyv harmadik etapjában főként azokra koncntrál, akikkel életre szóló barátságokat kötött, s ezáltal rengeteg élményben volt része.

Olvashatunk majd arról is, mi köti Andrást Kertész Imréhez, hol található a világ legnagyobb temploma, milyenek a kameruni vonatok, hogyan változtatta meg az időjárást a Feröer-szigeteken, vagy éppen arról is, hogy miképpen lehet megoldani egy budapesti idegenvezetést egy vak utazónak.

Mindig a fülemben cseng: „Az emberek jók…” Én úgy pontosítottam ezt a magam számára: Mindig találsz köztük jókat. E meggyőződésem pedig még soha nem hagyott cserben, bármerre jártam is a földön.

Nagyon szeretem olvasni András történeteit, mert megmutatja, hogy nyíltsága milyen sok kedves élményhez és jó baráthoz segíti hozzá. Érzésem szerint ő az az ember, aki egyetlen percre sem áll meg soha, aki mindig nagybetűsen ÉL! Igazi pezsgő személyiségnek tűnik, aki a jég hátán is megél, s biztos vagyok benne, hogy minenki szívesen fogadná barátjának.

Persze mondhatjuk, hogy a könyvei túl személyesek, de aki akarja, az kiszűrheti belőle, hogy milyen volt utazni a múltban, vagy éppen a jelenben, hogy lehet kapcsolatokat teremteni zárkózottabb népekkel, s még megannyi mindent, ha egy kicsit a sorok mögött is olvasunk.


Összességében ezt a kötetet is imádtam, s ha még maradt Andrásban olyan sztori, amit megosztana a nagyközönséggel, én örömmel olvasnám azokat is. Rendkívül motiváló, és jóleső, amit és ahogyan ír, s biztos vagyok abban, hogy amikor eljön az ő ideje, elmondhatja majd, hogy az egyik legtartalmasabb élet egyikét élte.


Mindenhol jó, de legjobb útközben.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 270
Eredeti cím: -

Megjelenés éve: 2021
ISBN: 9789635680894


Fülszöveg:

Földvári András Magyarország legviláglátottabb embere újra mesél.

2020 egyik legnagyobb könyvsikerének szerzője újabb kalandjait osztja meg az olvasókkal a Föld legkülönbözőbb pontjairól.

Azonban ez a kötet több is színes és gyakran szórakoztató útleírásoknál. András történeteinek többségében fontos szerephez jutnak azok az emberek, akik felejthetetlen élménnyé varázsolták a magyar világjáró utazásait. Akik egy-egy gesztusukkal, életfilozófiájukkal, barátságukkal nem csak arra tanították a bolygó magyart, hogy a világ színes és érdekes, hanem azt is megmutatták neki, hogy az minden ellenkező híreszteléssel szemben jó is.

Ez a jó világ Földvári András világa, ahova újra vár mindenkit, aki fejben vagy akár a valóságban is útra kelne vele.





Földvári András a világ legtöbb országát már bejárta. Erről könyvet is írt, de most újra megosztja velünk az élményeit. Itt és most nemcsak a kalandokról van szó, hanem az emberekről is, akik felejthetetlenné tették ezeket az utazásokat.
Tartsatok a Blogturné három bloggerével és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!




Földvári András egyik szenvedélye az utazás mellett, hogy abban az országban, ahol jár, lefotózza magát egy olyan autóval, amelyik az adott országra jellemző rendszámtáblával rendelkezik. Minden blogon mutatunk egy fotót, amelyen Földvári András látható egy rendszámtáblával. Nektek azt kell kideríteni, hogy vajon milyen országban járhatott. Megfejtésként az ország nevét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.04.   Kelly és Lupi olvas
10.06.   Spirit Bliss
10.08.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése