Patrick McKeown: Szorongás nélkül


Évek óta küzdök szorongással és pánikbetegséggel, éppen ezért igyekszem minden alkalmat megragadni arra, hogy javíthassak az állapotomon. A Szorongás nélkül elolvasása is ezt a célt szolgálta.

Sokan úgy érzik, ha beszélnek arról, hogy mentális problémákkal küzdenek, azzal bolondnak, vagy gyengének fogják tartani őket, pedig egyáltalán nem szégyen. Bár mindenki háttere más, ami éppen kiváltja a kellemetlen tüneteket, mégis mind közel hasonlóan élik meg ezeket.

Az enyhe szorongást, izzadást, heves szívdobogást és légszomjat felválthatja a szószerinti halálfélelem, ájulásérzet, egyéb testi tünetek. Sokan odáig jutnak, hogy a lakást sem merik elhagyni, elveszítik az állásukat, és a lehető legértéktelenebbnek érzik magukat, miközben környezetük erre még rá is erősít azzal, hogy egyáltalán nem értik meg az érintettek helyzetét. Én is hasonló poklot jártam meg egy időben, de egy napon elegem lett ebből, és a modernkori orvoslás "megoldásaiból". Akkor határoztam úgy, hogy én ebből ki fogok mászni, és mindent megteszek egy kerekebb életért, s ezzel egyidőben a témához kapcsolódó könyveket hívtam segítségül.

Ha bepillanthatnál mások gondolataiba, ugyanazt a kuszaságot találnád, mint a sajátodban. A ragyogó mosoly mögött ugyanis ott rejtőzik a jövőtől való félelem, továbbá a múlton való bánkódás. A felszín alatt ott a nyugtalan és állandóan kattogó elme.

A Szorongás nélkül számomra új módszereket kínált azokon túl, amiket az évek során már megismertem. A Buteyko légzéstechnikáról egészen eddig nem hallottam, s bevallom, némileg szkeptikusan is fogadtam mindazt, amit leírt. Ígérete szerint azonban, ha követjük a tanácsait, már három hét után javulás állhat be az életünkben.

A kötet első felét teljes egészében a légzésnek és a különböző technikák elsajátításának szánja, s egy idő után már kicsit zavart, hogy sokszor ismétli önmagát. Enyhe csalódottság lett rajtam úrrá, mert bár próbál segíteni, hasznos tanácsokkal ellátni, mégis időnként ugyanazokat a köröket futja. Persze az ismétlés a tudás anyja, ezért bajunk semmiképpen nem származik belőle, viszont a kevesebb néha több, s a lényeg akkor is megmaradt volna, ha bátran be meri vállalni rövidebb oldalszámmal.

Ebben a fejezetben bemutatja, milyen is a helyes légzés, vagyis az az állapot, amikor nem légzünk túl, és nem ártunk ezzel magunknak. A túllégzés ugyanis nagyon jellemző a mai kor emberére, miközben nem is tud róla. Bennem az keltett kétségeket ezzel kapcsolatban, hogy a légzésem a leírtak szerint megfelelő, mégis képes vagyok pánikbetegséggel küzdeni. Ezek szerint a légzésnek mégsincs akkora szerepe ebben, mint gondolnám?


A kötet második felében az elme működését vesszük szemügyre egy kicsit közelebbről, és megvizsgáljuk, milyen sok felesleges gondolatunk támad egy-egy nap során. Mennyi mindenen agyalunk, ami nem visz előre, cserébe szorongást és aggodalmat kelt, ami rontja a lelkiállapotunkat. A mai ember kóros túlgondolkodásban szenved, és inkább le kéne csendesítenie az elméjét, harmóniát találnia, elengednie a múltat, nem túlaggódni a jövőt.

A túl sok gondolat rontja a koncentrációkészségünket is, ami még több aggodalomhoz vezet, s így kész is van egy ördögi kör, amit magunknak generálunk. A fejezet során tippeket ad ahhoz, miképpen tudjuk lecsendesíteni az elménket, fókuszáltabbá és nyugodtabbá válni.

Rengeteg illusztráció is beékelődik az egyes részek közé, amikből több nagyon szemléletes és szép, mások viszont rettenetesen nyomasztóak. Bevallom, egy szorongás ellen küzdő kötethez nem biztos, hogy ilyen stílusú alkotásokat választottam volna, mert némelyikük abszolút képes szorongást kiváltani - pláne, ha valaki amúgy is labilis mentálisan.

Ha valamikor olyasmit tettél, ami másoknak rosszulesett, légy tisztában vele, hogy az a cselekedeted az akkori berögzüléseid és hiedelmeid alapján történt. Tedd jóvá, ha tudod. Kérj bocsánatot, ha lehetséges. De a fájdalmat ideje elengedni.

Ez a kötet szerintem nem azoknak való, akik valami gyors csodaszerre vágynak. Türelem és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy elsajátíthassuk azokat a technikákat, amiket leír. Én magam például el sem tudom kézpzelni, hogy képes lennék napi többször is tudatosan figyelni a légzésemre, de igazából nem lehetetlen, ha ez ember akarja, s szerintem a meditáció is olyan, amit sokat kell gyakorolni, hogy az ember jól tudja csinálni.


Összességében találtam benne számomra hasznos gondolatokat, és lesz, amit be tudok majd építeni a mindennapjaimba. Az elme lecsendesítésére való törekvése szerintem kimondottan fontos, s ha valaki a légzésére is oda tud figyelni naponta több alkalommal, biztosan sokat tud tenni a testi és lelki egészségéért.

Semmi sem jó vagy rossz önmagában, csupán a gondolkodás teszi azzá.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Jaffa
Oldalszám: 240
Eredeti cím: Anxiety free - Stop worrying and quieten your mind
Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789634754343


Fülszöveg:

Szeretnéd leállítani szünet nélkül zakatoló gondolataidat, és nyugodt maradni? Szeretnéd, ha jobb hangulatod, több energiád lenne, és mélyebben tudnál aludni?

A Buteyko-módszer és a tudatos jelenlét, a mindfulness, olyan egyszerű, mégis tartós eredményt hozó technikák, amelyeknek segítségével könnyedén meg tudsz birkózni a szorongással, az aggódással és az értelmetlen agyalással.

A krónikus túllégzés hatására szervezetünkben a véredények összeszűkülnek, ezáltal fokozódik az agysejtek ingerlékenysége, megnövelve a véletlenszerű és ismétlődő gondolatok számát. Ennek eredménye a ködös agy és a szakadozott alvás. A Szorongás nélkül című könyv olyan egyszerű légzőgyakorlatokkal ismerteti meg az olvasót, amelyek megfelelően javítják a szövetek és a szervek, legfőképpen az agy oxigénellátását. A tudatos jelenlétre épülő technikák révén pedig jobban megérthetjük elménk természetét, és elsajátíthatjuk, miként léphetünk ki gondolataink szüntelen áramlásából.

PATRICK MCKEOWN légzéskutató, dr. Konstantin Pavlovich Buteyko tanítványa, a Buteyko Clinic alapítója. Az általa kidolgozott alapelvek és gyakorlatok ezreknek segítettek már sportteljesítményük és egészségi állapotuk javításában. Ő maga is így küzdötte le asztmáját és alvás közben jelentkező légzésproblémáit. Világszerte tart előadásokat arról, hogyan lehet a légzés segítségével kiaknázni a mindannyiunkban ott rejlő lehetőségeket. A légzés ereje és a Gyógyító légzés című könyvei magyarul is olvashatók.





Rohanó világunkban a mentális problémák lassan mindenkit érintenek valamilyen szinten. Patrick McKeown kötete a szorongás csökkentésében próbál segíteni néhány egyszerű, könnyen megtanulható technikával.




A szorongás csökkentésében nem csak a különböző légzéstechnikák elsajátítása segíthet, hanem a relaxáció különböző formái is. Játékunkban ezúttal ez utóbbiakból olvashattok rövid ismertetőket, a ti feladatotok pedig mindössze annyi, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorában a relaxációs technika nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A technika célja a nagyobb izomcsoportok lassú és óvatos, de azért alapos megnyújtása. Az aktívan végzett gyakorlatok képesek elterelni a figyelmünket, megtisztítani a tudatunkat, stimulálni az ízületeinket, ellazítani az izmainkat és felgyorsítani a véráramlásunkat.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.25.   Booktastic Boglinc
10.27.   Könyv és más
10.29.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése