Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy


Emily Nagoski kötete néhány kiragadott idézettel keltette fel leginkább az érdeklődésem, és csöppet sem bántam meg, hogy elolvastam. A szexualitás mind a mai napig tabu téma, ezt a könyvet pedig pont ezért kéne mindenkinek ismernie.

Sosem szerettem, ha valaki azt mondja egy kötetre, hogy "ezt bizony mindenkinek el kellene olvasnia", mert szerintem ilyen alkotás nincs. Minden könyv mindenkinek mást ad, valaki ott tart az életben, hogy hasznos neki, valaki pedig ott, hogy csöppet sem. Emily Nagoski kötetével kapcsolatban azonban mégis azt kell mondjam, hogy ezt bizony tényleg mindenkinek el kéne olvasnia, ha férfi az illető, ha nő...

Már ott a szívembe zártam az Úgy, ahogy vagyot, amikor az egyik kedvenc sorozatomban, a Sex Education 3. évadában Maeve ezt ajánlja bizonytalan barátnőjének, Aimee-nek, aki úgy érzi, baj van vele szexuális téren. Pont erre tökéletes ez a kötet, hogy rendbe tegyen mindent a fejünkben, ami - főképp - a női szexualitással kapcsolatos.

A Média Üzenete: „Valami baj van veled.” Elfenekelés, szexi ételek, édes hármas… mind megvolt, ugye? De legalább volt csiklógi orgazmusod, hüvelyi orgazmusod, méhorgazmusod, tantrikus orgazmusod, többszörös orgazmusod? És legalább harmincötféle pózt kipróbáltál az aktus során? Ha nem: frigid vagy. Ha nem volt elég partnered, nem nézel portnót, és nem tartasz egész arzenált vibrátorokból az éjjeliszekrényeden, akkor prűd vagy. Azonkívül: kövér vagy és sovány; a melled túl nagy és túl kicsi. Az egész tested úgy rossz, ahogy van. Ha nem próbálod meg megváltoztatni, lusta vagy. Ha megelégszel azzal, ahogy kinézel, akkor igénytelen vagy. Ha pedig kifejezetten tetszel magadnak, akkor öntelt cafka.
Röviden: mindent rosszul csinálsz. Csináld máshogy. Nem, ez sem jó. ehelyett csináld inkább azt. És így tovább, a végtelenségig.

Emily Nagoski 25 éve szexuálpszichológus, és mindennapjai során állandóan furcsa kérdéseket kap, melyeknek legnagyobb része arra irányul, hogy a kérdező vajon "normális-e?", amiért bizonyos dolgokban másképp működik, mint az átlag. Pont emiatt határozta el, hogy tiszta vizet önt a pohárba, s a könyvével mindenkinek szeretne segíteni, hogy megérthesse, hogyan és miért működik úgy a testünk, ahogy, s hogy bebizonyíthassa, igenis úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk.

Mindenek előtt azzal a mondattal nyit, hogy Igen, normális vagy!, s ez rettentő sok esetben képes hatalmas követ leemelni az olvasók válláról. Nem, nem kell úgy működnöd, mint a pornóban. Nem, nem kell úgy élned a szexuális életed, ahogyan a társadalom, férfiak, más nők elvárják, vagy ahogyan ők normálisnak tartanák, hiszen mindannyian mások vagyunk, másképp működünk, és ez teljesen normális!

A könyvét négy nagy fejezetre osztja, s legelőször az anatómiával kezdünk, melyben megtanuljuk a nemiszervek felépítését, de nem az általános iskolai biológia oktatás keretében tanított, hiányos rendszer szerint. Bátorít arra is, hogy ismerd meg a saját tested, mit hol találsz, és rengeteg mítoszt is megcáfol, többek között a szűzhártya viszonylatában is.

Megjegyzés: egy mondat erejéig megemlíti Nina Brochmann és Ellen Støkken Dahl, A csoda odalent című kötetét, amiről korábban már ITT beszámoltam. Ebből a könyvből is sok hasznos tudást szedhetünk magunkra. A kettő együtt nekem nagyon sokat adott.


A folytatásban megbeszéljük a kontextus fontosságát a szexuális aktusban, a szex konkrét működését, az utolsó fejezetben pedig az orgazmust vesszük közelebbről szemügyre, sőt, még az orgazmus idejének megnyújtásához szükséges technikát is megtanítja, vagy éppen a terápiás jellegű önkielégítését.

Elképesztő mennyiségű információ és tudásanyag rejlik ebben a közel 500 oldalban. Beszél például a serkentő és gátló mechanizmusokról is, ami által nagyon könnyű megérteni, miért is van az, hogy egyes nők nehezen hangolódnak rá az aktusra, mások pedig mindig akarnák, s hogy ugyanez egyébként a férfiakra is jellemző, csak arról nem igazán beszélünk.

A női szexualitást mindig is tabuk övezték, és olyan elvárásokat támasztottak a hölgyek felé, amiket lehetetlen betartani. Ennek következtében úgy hiszik, rosszul működnek, velük valami baj van, betegek, vagy éppen nem normálisak. Ez azonban közel sincs így, s a könyv során lehetőségünk van megérteni a szex mögött húzódó folyamatok működését, az összefüggéseket, s megélhetjük az igazi "aha" élményt, hogy tényleg minden rendben van velünk, csak mások irreális elvárásainak szerettünk volna megfelelni, amikor úgy gondoltuk, rosszul működünk.

Kisbaba korunkban mindenki dicsér, mindenki ünnepel minket. A kislány testének minden porcikája, minden gödröcskéje és hurkácskája úgy tökéletes, ahogy van. Egészen addig, míg el nem következik a serdülőkor. De valójában mi történik a serdülőkorban? A lány addigra magába szívta mindazokat az üzeneteket, amelyek sugallata szerint semmi oka rá, hogy elégedett legyen a saját testével. Mire serdülni kezdünk, a saját testünkre irányuló kíméletlen kritika magvait már elvetették a lelkünkben, és a test iránti kezdeti bizalmat, sőt tetszést kitartó büntetéssel sikerült kiirtani.

Az Úgy, ahogy vagy azért nagyszerű, mert közérthető, közvetlen és kedves formában tár fel előttünk mindent a szexualitásról. Tanácsai ráadásul nem csak szexuálpszichológia szempontból hasznosak, hanem szerintem a legtöbbet az élet sok más területére is lehet alkalmazni. Ez ugyan furcsán hangozhat, de ha valaki elolvassa ezt a könyvet, meg fogja érteni, hogy mire is gondolok.

A tabudöntögetés és a szemfelnyitás mellé feladatokkal is ellátja az olvasót, hogy sokkal jobban megismerhesse a testét és annak működését. Nagyon sokszor bátorít arra, hogy jobban átgondoljuk mindazt, amit a szexszel kapcsolatban érzünk, s tényleg terápiás jelleggel hat a kötet olvasása. Véleményem szerint rendkívül sokat tud segíteni, főleg azoknak, akiknek bármilyen gátlása van szexuális fronton, vagy akik érezték már valaha is azt, hogy velük valami baj van, amiért nem úgy működnek, mint mások...


Ahhoz, hogy igazán átadhassam, miről is szól ez a könyv, vagy hogy mit is éreztem közben, nagyjából az egészet ki kéne idéznem ide. Rengeteg hasznos gondolattal, és tanáccsal távoztam, annak ellenére, hogy úgy éreztem, brutálisan tömény tudásanyagot kaptam. Persze nem kell egyszerre befalni, de még csak sorban olvasni sem a fejezeteket. Erre buzdít a szerző is, hogy csak azt tedd belőle magadévá, amit szeretnél, amire szükséged van.

Egy ponton egyébként nagyon mosolyogtam, ugyanis belekezd annak magyarázatába, hogy szexuálpszichológiai szempontból mi nem stimmel a Szürke ötven árnyalatában. Egy hosszú szaksz végén úgy fogalmaz, hogy: Kedves szerző, E. L. James, amennyiben olvassa soraimat: a nedvesedés önmagában annyit jelent, hogy az inger a szexszel kapcsolatos, aminek kevés köze van ahhoz, hogy mit találunk szexuálisan vonzónak. Ezért az a szerény javaslatom lenne, hogy a következő kiadásában írja át Christian szövegét, valahogy így: „Ezt nézd! Látod, hogy a tested a feneked és a nemi szerved érintését úgy értelmezi, mint aminek köze van a szexhez? És élvezted is? Nem? A fenébe, látom, el kell olvasnom Emily Nagoski könyvét a női szexualitás örömteli megéléséről, hogy legközelebb jobban csináljam!” Köszönöm.

Egyszerűen zseniáis ez a nő, és nagyon hálás vagyok, hogy megírta ezt a kötetet. Főként azért, mert tudom, hogy nagyon sok nőtársamnak fog segíteni abban, hogy megérthesse saját működését, hogy megnyugodhasson, teljesen normális, és azért, mert szakértői véleményt lehet az olyan társak orra alá dugni, akik nem akarják mindezt megérteni.


Összességében ez a kötet az évem egyik legfontosabb olvasmánya volt, és csak buzdítani tudok mindenkit, hogy kezdjen bele. Bárkinek és mindenkinek hasznos lehet ez a rengeteg tudás, egyeseknek pedig tényleg ez fogja megváltoztatni az életét. Órákig lehetne beszélni és írni erről a könyvről, de inkább csak annyit mondok, hogy olvassátok!

Te normális vagy; a világ az, ami sok ponton sérült, és nem működik megfelelően.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 472
Eredeti cím: Come as You Are

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789634338697


Fülszöveg:

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!





Önmagunk megismerése mind fizikai, mind lelki értelemben kihívás elé állítja az embert. Nagoski hiánypótló kötete a női test és szexualitás világába kalauzol bennünket, ahol aztán gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig önmagunkról gondoltunk. A Libri Kiadó újdonságáról ezúttal öt bloggerünk oldalán olvashattok véleményt és természetesen, ha velünk tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is! :)




A társadalom felfogásában bekövetkező változásnak köszönhetően egyre több kiadvány jelenik meg a szexualitással kapcsolatban. Nem csak a mennyisége, de a benne megfogalmazott tartalom is átalakul, ahogy egyre nyitottabbá és egyre elfogadóbbá válik a társadalmunk… A mostani játékban a szexualitást górcső alá vevő, régi és új kiadványokból idézünk nektek. A feladatok, hogy találjátok ki, melyik a könyvről van szó, majd a szerzőjét és címét írjátok bele a Rafflecopter doboz megfelelő helyére! :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A nemi túlbecslésnek mint tényezőnek a jelentőségét legjobban a férfiaknál lehet tanulmányozni, mert csak az ő nemi életük vált a kutatás számára hozzáférhetővé, míg a nőkét egyrészt a kultúra csonkító hatása, másrészt az asszonyok megállapodásszerű tikolódzása és alakoskodása folytán mély sötétség leple borítja.”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10. 19.   Nem félünk a könyvektől
10. 22.   Spirit Bliss A Sárga Könyves Út
10. 23.   A Szofisztikált Macska
10. 25.   Olvasónapló
10. 27.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése