Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl: A ​csoda odalent


Nina Brochmann és Ellen Støkken Dahl könyve, A csoda odalent, közérthetően szed össze mindent, amit a női nemi szervről érdemes tudnunk. Olyan könyv, amit szívesen adnék minden lány kezébe, hogy egy helyen találhasson meg minden információt, ami csak az altestének kérdéskörében felmerülhet benne. Szinte mindenkinek fog tudni újdonságot nyújtani!

Az az ember vagyok, aki kimondottan szeret ismeretterjesztő köteteket olvasni, szóljon az a természetről, állatokról, vagy éppen az emberi testről. Korábban is útba ejtettem már a bélrendszerünkről, vagy éppen a bőrünkről szóló köteteket, miért maradt volna ki pont a női nemi szerv? Kíváncsi voltam, mi mindent tudhatok meg, ugyanakkor kicsit zavarban is éreztem magam a rendkívül harsányra sikerült borító miatt. A benne található írás és rajzocskák humoros formában igyekeznek megfogni a lényeget, könnyen befogadhatóvá téve azt, amit a két orvostanhallgató elénk tár.

A „Na, mi van, megjött?” – elég gyakran alkalmazott technika a fölény kifejezésére. Néha egyszerűbb leírni a nőket hozzá nem értő, hormonvezérelt elégedetlenkedőkként, mint komolyan venni őket.

Az ember egyszerre érzi azt ezzel a kötettel kapcsolatban, hogy nagyon kíváncsi, szeretne többet tudni, és azt, hogy bizony ki nem viszi a négy fal közül, mert ha a szomszédnéni meglátná a villamoson, hogy egy puncis borítójú, szexuális tartalmú ábrákkal tűzdelt könyvet olvasunk, nem csak lefordulna az ülésről, hanem talán még meg is róna, hogy milyen szégyentelen dolggal ütjük el az időt. Szerintem a két hölgy munkássága próbálja feloldani azt a gátat, hogy ne érezzük tabunak vagy helytelennek, ha arról tanulnánk, beszélnénk, ami a lábunk között van. Elvégre rengeteg fontos folyamat résztvevője, s mindezeket külön-külön taglalják is.

Olvasmányos formában ismerhetjük meg a női nemi szerv részeit, helyre tesznek rosszul használt fogalmakat is ezzel kapcsolatban, megtudhatunk érdekességeket a csiklóról, annak kiterjedéséről és valódi méretéről, beszélnek a G-pont rejtélyéről, a szűzhártya titkairól, de tanulhatunk a fizikai, genetikai és pszichológia nemekről, valamint a transzneműség fogalmáról is. Képbe kerülhetünk a folyás egészséges és kóros állapotaival, a menstruációt érintő kérdésekkel, de az első szexuális élménytől kezdve, egy orgazmuskalauzon át, a terhességig minden témát részletesen kiveséz. S bár a szerzők norvégok, és a norvég viszonyokról írnak, a magyar lektor, Dr. Gyovai Gabriella kiegészíti minden esetben a magyarországi adatokkal és információkkal is, ahol szükséges.


A két legnagyobb témakört a fogamzásgátlás, és a különböző betegségek teszik ki. Előbbi számomra egy kicsit gyengébb lábakon állt, ugyanis a szerzőpáros is kijelenti, hogy a legtöbbeknek ez lesz a legunalmasabb rész. Ez sajnos valóban így van, mivel rengeteg kutatást vonnak be, száraz infókkal tömik meg a különböző fogamzásgátlási lehetőségek ismertetését, és ami nekem a legfájóbb volt, hogy itt ütközött ki, mennyire részrehajlóak és hangyányit lenézőek is. Megértem, hogy orvostanhallgatóként nem részesítenek előnyben természetes módszereket, de becsmérlőnek éreztem őket ezekkel a lehetőségekkel kapcsolatban, és az igazság az, hogy felületesnek is, hogy glóriát helyezhessenek az általuk preferált hormonális módszerek köré.

Jobban örültem volna, ha a fogamzásgátlás is tájékoztató jellegű, és nem derül ki, ők melyiknek a hívei, valamit nem bizonygatják annak legjobb tulajdonságait árkon-bokron keresztül. Ez az a témakör, amit mindenkinek magának kellene eldönteni, saját preferenciái, lehetőségei szerint, orvossal konzultálva, ezért kielégítőbb lett volna, ha a személyes véleményüket itt nem viszik bele. (Személy szerint nem tudom megérteni pl., hogy a rézspirált miért is tarjuk jó ötletnek, amikor az orvosok sem tudják megmagyarázni, miért működik, de valószínűleg gyulladást okoz a szervezetben, ami fogamzásgátló hatású. Miért is jó gyulladást előidézni a szervezetünkben?)

A testünk csak egy test. Mindannyian vele születtünk és egész életünkön át örömöket és kihívásokat tartogat számunkra. Légy büszke arra, amire a tested képes, és légy türelmes vele, amikor küzd valamivel.

A kötet utolsó nagy szegmensét a különböző altesti problémák teszik ki. Informálódhatunk a vérzészavarokról, a hatalmas fájdalmakkal járó endometriózisról és annak okáról, nemi betegségekről, de külön részt szánnak az egyes országokban népszerű csonkítások ismertetésének, valamint testképzavarnak is, minek hatására sokan még az altestüket is képesek szépészeti beavatkozásoknak alávetni, hogy csinosabbnak érezhessék, nagy fájdalmaknak kitéve önmagukat...


Összességében rendkvül informatívnak tartom, s bár személy szerint úgy érzem, a szerők helyenként túlzottan részrehajlóak, mégis tetemes tudást halmoztak fel ebben a könyvben, ami kortól és nemtől függetlenül hasznos tud lenni bárkinek. Úgy gondolom, nem csak a lányoknak, nőknek érdemes vetni rá egy pillantást, hanem a férfiaknak is, s nem csak akkor, ha nőgyógyásznak készülnek. :) Örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet, és új ismeretekkel gazdagodhattam.

Végső soron a testünk csak egy test, de nagyon értékes, mivel ez az egyetlen test, amink valahe lehet.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Cser
Oldalszám: 382
Eredeti cím: Gleden med skjeden

Megjelenés éve: 2019 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789632785752


Fülszöveg:

A csoda odalent mindent leír, amit tudnod kell az altestedről.
Olvashatsz benne a csikló nagy titkáról, a menstruációt szabályozó féktelen hormontáncról és arról, miként működik a fogamzásgátlás a testedben. Egy sor gyakori női betegséggel is megismerkedhetsz.
Tudod, miért fáj a menstruáció? Létezik-e a szűzhártya? Miért nehéz elérned az orgazmust? Veszélyes-e a hormonális fogamzásgátlás? Mennyi ideig halogathatod a gyerekvállalást?
Ez a kritikusok által nemzetközileg is elismert könyv a nehéz kérdésekre is könnyen érthető és humoros módon adja meg a választ.
A csoda odalent mindenkinek szól, akinek van szeméremteste, vagy aki szeretne eggyel közelebbről megismerkedni.
„Ez a könyv az altestről szóló Lonely Planet útikalauz.” (Women's Health, Hollandia)
„… alázattal tölt el a saját testem iránt.” (Nicoline Larsen, VICE)
„Vedd meg a tizenéves lányodnak!” (Eva Agnete Selsing, Berlingske)
„A női altestről szóló leginformatívabb és legolvasmányosabb mű, amivel valaha találkoztam" (Ellen Sofie Lauritzen, Morgenbladet)
„Egész egyszerűen zseniális." (Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen)
„Lenyűgözően jó oktatókönyv.” (Anneline Staff professzor, a Norvég Orvosi Szövetség Szemléje)


2 megjegyzés:

  1. Meghoztad a kedvem a könyvhöz, bár eddig is érdekelt. Mondjuk ez a részlehajlás elég furcsa :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy te majd másképp fogod érzékelni, nekem egy picit az volt az érzésem, hogy megvan a maguk választása, amit a legjobbnak tartanak, s ennek érdekében egy kicsit beáldozták az ismertető jelleget, és a többi módszer komplex körüljárását.
      Ezt leszámítva viszont örülök, hogy megjött hozzá a kedved, mert rengeteg szuper dolog van még benne, ami nagyon hasznos szerintem. :)

      Törlés