Elma van Vliet: Anya, kérlek meséld el nekem!


Mi lehet nagyobb kincs annál, mint személyes vallomásokat kapni egy szeretett rokonodtól? Elma van Vliet Anya, kérlek meséld el nekem! kötete egy olyan emlékkönyv, ami örök érték lesz a családban. Tökéletes ajándék lehet akár anyák napjára!

Édesanyám hosszú évek óta mondogatta, hogy egyszer szeretne összeállítani nekem egy emlékkönyvet, amiben mesél az életéről, a születésem utáni dolgokról, a felnevelésem történetéről. Vásznat vásárolt hozzá, hogy majd abba kötteti a kis személyes feljegyzéseit, s megannyi dekorációs elemet, vagy éppen a gyerekkoromból maradt rajzokat, iratokat tett félre erre a célra. A könyv végül sosem készült el, mert meglehetősen kevés ideje volt arra, hogy egy teljes koncepciót megtervezzen hozzá.

Számunkra épp ezért volt páratlanul hasznos darab ez a kitölthető könyvecske, hiszen Elma van Vliet összeállítása megannyi pontját érinti az életnek, hol humoros, hol komoly kérdéseket feltéve. Hatalmas örömmel és csillogó szemekkel csaptam le rá, és az édesanyám is pont ilyen örömmel vetette bele magát, hogy átadhassa nekem mindazt, amire már oly sok éve vágyik.


A négy nagy fejezetre osztott album lényegében végigvezet a kitöltő egész életén.

A gyermekkorról és felnőtté válásról szóló kérdéscsoporttal kezd, amiben többek között olyanok szerepelnek, mint: Mi történt a világban születésének évében?, Milyen volt kisgyerekként?, Mi a kedvenc gyerekkori emléke? Mi a kedvenc kicsikori könyve?, de olyanokat is útba ejtünk, hogy milyen tulajdonságokat örökölt a szüleitől, vagy éppen milyen útravalót kapott tőlük? Szóba kerülnek a nagyszülők, gyermekkori nyaralások, nagyobb ünnepek, de a kisiskolás évek, hogy akkoriban miben volt más az iskola, és még az első munkahely is. Ebben a részben kapott helyet egy olyan oldalpár is, ahová az édesanyád felrajzolhatja a családfátokat. A mi fánk egészen különlegesre sikeredett, mert az anyukám virágfejeket rajzolt, és abba kerültek a családtagok nevei. Nagyon szeretem ezt az egyedi megoldást. :)

A második részben, A szerelemről és a családalapításról témakörben olyanokra felelhet, mint: Kitől kapta az első csókját? Létezik-e az igaz szerelem, és számára mit jelent a szerelem? Hogyan kérték meg a kezét? De mesélhet az esküvő napjáról, a nászútról, hogy mit gondol az élettársi kapcsolatról, vagy éppen beszélhet arról, hogy szerinte megváltoztak-e a nemi szerepek. Mesélhet arról, Mikor állt készen az anyaságra?, Milyen volt a várandósság?, Mit élt át a születésedkor, és milyen volt az első otthon töltött napotok? Voltak-e nevelési tervei, és te ezt mennyiben húztad keresztül? :D Ugyanakkor azt is elmesélhetei, azzá az emberré váltál-e végül, akivé ő szerette volna, hogy válj.


A harmadik rész A szabad időről és a nagyszerű dolgokról elnevezést kapta, s például arra adhat választ, hogy: Szeret-e főzni? Előfordult-e, hogy túl sokat ivott? Milyen helyekre szeret utazni, és mely helyek vannak a bakancslistáján? Mit vinne magával egy lakatlan szigetre? Mit szeret Magyarországon a legjobban? Fiatalon gyakran járt-e szórakozni? Mi a kedvenc könyve? Mi a hobbija? Valamint mesélhet arról is, hogy szerinte mik a legnagyszerűbb dologok, amiket valaha feltaláltak?

Végül a negyedik, befejező etap azt a címet kapta, hogy Arról a különleges emberről, aki vagy. Számomra ez volt a legérdekesebb, hiszen itt olyan kérdések kaptak helyet, mint: Mi élete mottója? Mi az öt legfontosabb dolog az életében? Mit tanulhatna meg a generációd az övétől? Hisz-e a csodákban, és mit jelent számára a hit? Mit gondol a halálról? Milyen gondolatok és emberek segítették át élete nehéz pillanatain? Mi élete legnagyobb baklövése és melyik döntésére a legbüszkébb? Valamint rengeteget mesélhet itt a barátságról, a legjobb és legrosszabb tulajdonságairól, hogy éppen mivel lehet megnevettetni, hogy mikor érzi magát igazán szépnek, mit gondol az öregedésről. A kedvencem ebben a szakaszban az, ahol édesanyád írhat tíz kérdést számodra, amire mindig is szerette volna tudni a választ.

Csupán töredék mindaz, amit kiemeltem, vannak rettentő mély kérdések, és sok olyan is, amiben összehasonlítható, hogyan viszonyult az édesanyád egy bizonyos dologhoz, s te miképpen vélekedtél szerinte ugyanarról. Elképesztően részletes életutat lehet összerakni néhány velős válaszból, és olyan apróságokra is kitér, amik nem feltétlenül kerülnek elő az évek során a vasárnapi ebédnél, mégis élmény tudni róluk.


Elképesztően jó érzés volt átböngészni azokat a gondolatokat, amiket az anyukám nekem szánt. Bár volt, ahol elpityeredtem, máshol viszont hangosan kacagtam mindazon, amiket leírt, s több olyan történetet is kaptam, amik egész eddigi életem során soha nem kerültek szóba közöttünk. Egyes részek gyönyörű vallomások, mások mély életbölcsességek. A csodálatos kivitelezésű, finoman dekorált kötet méltó helye ezeknek a gondolatoknak.

A szerkezete rendkívül praktikus, mert minden nagy fejezet végén található egy üres oldalpár is, ahová az édesanya megírhatja a további gondolatait is a kérdéskörrel kapcsolatban, amikre esetleg nem talált egyéb helyet, ahol kifejthette volna. Akár fotókat is ragaszthat ezekre a helyekre, hogy még egyedibbé varázsolja ezt az emlékkönyvet. Az én édesanyámnak többször sem volt elég a kérdés alatt kihagyott hely, s ezeket nem a dupla oldalakra írta, hanem úgy oldotta meg, hogy kis cetlikre megírta a további gondolatait, és beletűzte az adott kérdés mellé. Megannyi kedves, vicces, megható történet került így elmesélésre, amiket egytől egyig imádok.

Nagy becsben tartom ezt a könyvecskét, és abban is biztos vagyok, hogy nem csak egyszer böngészem végig a nekem szánt sorokat, hanem időnként újra és újra elő fogom majd venni. Ha pedig valakinek az egész családja kitöltős hangulatban van, találhat édesapás, nagymamás és nagypapás verziót is belőle! :)


Összességében bátran ajánlom mindazoknak, akik szeretnének egy szép, tényleg örökre szóló emléket kapni szüleiktől, vagy nagyszüleiktől. Én rendkívül sajnálom, hogy ilyen későn jutott el hozzám, s már egyetlen nagyszülőmnek sem tudom átadni ezt az emlékkönyvet, mert biztos vagyok benne, hogy ők is rengeteg mindent tudtak volna mesélni nekem, amik így felnőtt fejjel még értékesebb gondolatok lennének számomra. Biztos vagyok benne, hogy édesapámnak is veszek majd egy apukás verziót, hogy ő is mesélhessen majd, vagy később nevethessünk a komolytalankodásán. :) Amondó vagyok, aki teheti, szerezze be ezeket a könyveket, és töltesse ki a rokonaival, mert ennél csodásabb ajándék nem létezik sem a kitöltőnek, sem annak, aki majd visszakapja őket! Szentimentálisok előnyben! :D

Végezetül hagy zárjam ezt a bejegyzést egy nagyon kedves részlettel, amit anyukám válaszai között találtam:

Mi az, amire felhívnád a környezetedben élő emberek figyelmét?
Ne bántsanak másokat! Minden ember egy-egy emberi sors. Kérdezze meg, segítsen neki, ne legyen közömbös. Ne ítélkezzen, szeressen, tiszteljen, érse meg, fogadja el!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Partvonal
Oldalszám: 112
Eredeti cím: Mam, vertel's!

Megjelenés éve: 2015 (eredeti: 2004))
ISBN: 9786155283710


Fülszöveg:

Egy ajándékkönyv édesanyádnak tele lebilincselő, nagyszerű és váratlan kérdésekkel, amit azért adsz neki, hogy később kitöltve kaphasd vissza tőle.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése