Kevin Panetta: Bloom – Szikra


Kevin Panetta kötete főként azért került az olvasmánylistámra, mert egyrészt szeretek képregényeket olvasni, más részről pedig a borítót látva valamiért azonnal egy másik kedvenc rajzolt történetem, a Heartstopper ugrott be. Kíváncsi voltam, van-e valamilyen hasonlóság, vagy mindez csak a véletlen műve.

Nem tartozom azok közé, akik szerint a képregény olvasás valójában nem is igazi olvasás. Számomra kifejezetten üdítően hat, amikor ilyen rövid szövegezésű, művészi alkotásokat forgatok, s úgy láthatom a történetet, ahogyan az az író és a rajzoló fejében van jelen. Persze, jó elképzelni egy-egy történetet, de mindig izgalmas arra gondolni, vajon mi járhatott a szerző fejében? Ő is így látja, ahogyan én? Biztosan nem... :D


Olvasás során két fiatal srácot és közvetlen környezetüket ismerhetjük meg. Ari igazi művészlélek, egy zenekar tagja, s éppen arra készül, hogy hátra hagyja a híres családi pékséget, s a bandája tagjaival összeköltözve új életet kezdjen, hátha sikerülne befutniuk a zenéjükkel. A fiú plakátokat helyez el városszerte, hogy helyettest találhasson, ám nincs könnyű dolga. Hectort azonban az ég külte, s ugyan csak rövid időre érkezett, hogy elhunyt nagymamája hagyatékát kezelje, éppen kapóra jön neki az állás, hiszen pékmesterséget tanul, és imád sütni.

Ari hamar összebarátkozik Hectorral, aki rendkívüli lelkesedéssel van jelen az üzletben, s így Ari szülei is megnyugodhatnak, hogy a jelenleg nem túl rózsás anyagi helyzetük felívelni látszik. A két fiatal szoros barátságot kezd ápolni, s miután Ari zenekara egy váratlan fordulat miatt széthullik, még közelebb kerülnek egymáshoz az együtt töltött időnek köszönhetően. Ám egy pékségben fokozott figyelemre van szükség, s amikor ez a figyelem lankad, a két ifjúnak visszafordíthatatlan következményekkel kell szembenézniük...

- Hector! Ülj már le!
- Képtelen úgy bemenni egy konyhába, hogy ne süssön valamit!
- Olyan, mint valami középkori lovag.
- "Spatulám nem rozsdálhat hüvelyében, míg mázra vár egy árva torta!"

Ari és Hector története remek humorral bír, és amellett, hogy nagyon aranyos, sok fontos témával dolgozik, amik a szereplőkkel hasonló korúakat fokozottan érintik. Ari keresi a helyét a világban, szeretne rájönni, ki is ő valójában, és mire hivatott. Eddig leginkább sodródott, és a környezete alakította az életét, de eljött számára az idő, amikor meg kell találnia önmagát. Átalakulnak a baráti kapcsolatok, meg kell tanulnia bánni a pénzzel, és a szerelem is bekopogtat az ajtaján, így aztán többféle szerepkörben is meg kell majd állnia a helyét.

A felnőtté válás mindig nehéz folyamat, rengeteg felelősség kezd bennünket terhelni, és vállalnunk kell a tetteink következményét is, ahogyan szembe kell néznünk azzal is, hogy nem fog mindig minden úgy alakulni, ahogyan azt elképzeltük. Fontos szerepe lesz majd az őszinteségnek, a türelemnek, a megbocsátásnak, és a szülői támogatásnak is (imádtam Ari anyukáját!).
Mindezek mellett pedig érezhető a pékáruk és a sütés iránti szenvedély, hiszen minden oldalon készül majd valami finomság, amit legszívesebb olvasás közben el is fogyasztottam volna, annyira érzékletesek voltak a rajzok és a karakterek lelkesedése.


Szerettem a történet rajzolását, mely Savanna Ganucheau munkáját dicséri. Remekül alkotta meg a végleges karaktereket, öröm volt böngészni a művei részleteit, és jól állt az egész kötetnek a tengerzöld színű árnyalás is, így nem a megszokott fekete-fehér unalommal nézünk majd szembe.

A kötet végén kapunk néhány extra tartalmat is, melyek között egyrészt láthatjuk a korábbi karakterábrázolásokat, vázlatokat, a kiadónak küldött bemutatóanyagot, ugyanakkor a történethez kapcsolódóan megkapjuk a Kyrkos családi pékség híres-neves kovászos zsemléjének receptjét, vagy éppen Ari egyik dalválogatását, amit egy fontos utazáshoz készített össze.


Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott, s bár nem tartom hibátlannak, mégis jó élményekkel távoztam. Bátran ajánlom mindazoknak, akik szerették a Heartstoppert, és/vagy egy aranyos, enyhén romantikus LMBTQ+ történetre vágynak.


Minden péksüti a maga sikere kovásza.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Eredeti cím: Bloom

Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635977079


Fülszöveg:

Mindig van egy szerető társ, aki segít a bajban.

Az érettségi után Ari alig várja, hogy végre a nagyvárosba költözhessen az atommenő bandájával – csak előbb meg kell győznie az édesapját, hogy nélküle is tud boldogulni a nehéz helyzetben lévő családi pékségükben. Ari kis korában imádott ott dolgozni, de most már nem tudja elképzelni, hogy egész életét kelő tészták és forró sütők között töltse. Ám miközben új munkatársat keres, aki átveheti a helyét, összetalálkozik Hectorral, egy barátságos sráccal, aki épp annyira lelkesedik a sütés iránt, amennyire azt Ari már a háta közepére sem kívánja. Ahogy a piruló zsemlék közt egyre szorosabbra fonódik a kapcsolatuk, lehet, hogy szerelem sül ki a dologból… már ha Ari el nem ront mindent.

Dobd fel vele a napod!

Új, édesen romantikus képregény a Heartstopper rajongóinak!





A Könyvmolyképző jóvoltából ismét egy helyes képregénnyel ismerkedhetünk meg, melyben ezúttal Ari és Hector életébe nyerünk bepillantást. Egyikük a zenéért rajong, másikuk a pékmesterségért, kettejük útja pedig egy családi pékségben kereszteződik. Tarts velünk, hogy jobban megismerhesd a történetet, és esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott nyeremény példányt!




Ebben a képregényben nagy szerepet játszik a pékmesterség, ezért játékunk során pék- és cukrásztermékek felismerése lesz a feladat. Minden állomáson találsz majd egy képet, a feladatod pedig nem lesz más, mint megírni az adott pék- vagy cukrászsütemény nevét a Rafflecopter megfelelő sorában.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.22.   Booktastic Boglinc
10.24.   Booktastic Boglinc (extra)
10.26.   Könyv és más
10.28.   This is my (book) universe
10.30.   Spirit Bliss
11.01.   Hagyjatok! Olvasok!
11.03.   Csak olvass!
11.05.   Utószó


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése