William Paterson: Kalligráfia


A kalligráfia jelenleg virágkorát éli és szebbnél szebb illusztrációkkal találkozhatunk, akár a kedvenc kávézónk hirdetőtábláján, vagy egy szuper vászontáska oldalán is. Részt vehetünk tanfolyamokon, de otthon, egyedül is belekezdhetünk ennek a kreatív hobbinak az elsajátításába a különböző kiadványok segítségével. Most megmutatok ezek közül egyet!

A Cser kiadó jóvoltából került hozzám William Paterson: Kalligráfia / 15 feladat, 15 technika, 15 variáció című kötete, s nagy lelkesedéssel vetettem bele magam, mivel én is egy vagyok azok közül, akik szeretnének javítani az írásképükön, valamint csodás illusztrációkat és feliratokat készíteni a mindennapokban, mindezt pedig az otthonom nyugalmában szeretném elsajátítani.


Előzetesen már beszereztem a megfelelő papírt, tintát és íróeszközöket a lehető legtöbb variációt lefedve, ugyanis nem is gondolnánk, hogy milyen sok verzió létezik ezek felhasználására, kombinálására.

Ez az aprócska könyv, a szerző előszava után három fejezetre tagolódik: 15 kalligráfiai gyakorlat, 15 betűrajztechnika, illetve 15 variáció és különlegesség.

A kalligráfiai gyakorlatokban szinte minden létező eszközfajtát bemutat, amit erre a célra használhatunk, és azt is, milyen típusú írásokat készíthetünk ezekkel. Találkozhatunk puha- és keményhegyű ecsettollal, tuskihúzóval, filccel, ponthegyű tollszemmel, de még vízfestéssel is. Mindezt lépésről lépésre, pontokba szedve fogalmazza meg, illetve a lépéseket képek formájában is megkapjuk segédletként, hogy biztosan megértsük a leírtakat.


A betűrajztechnikák fejezetében inkább szerkesztési és előrajzolási tippeket kapunk, így a megfelelő eszközök hiányában akár ceruzával is képesek lehetünk a legszebb betűk megrajzolására.

Tizenöt különböző, szépséges betűtípus megrajzolását követhetjük végig és ugyan a rajzolt körvonalaink végső kitöltésében egy tűfilc segítségünkre lehet, azért ennek hiányában is lehet gyönyörködni a művünkben.


A harmadik fejezet a 15 variáció és különlegesség névre hallgat és ez nem is akar más lenni, mint aminek látszik.

Segítséget nyújt a különböző betűtípusok kombinálásában, azok ízléses elhelyezésének megtalálásában, ha éppen egy egész képet készítünk, s nem pedig csak egyetlen sort írunk, illetve kapunk még pár különleges betűtípust, rajzolási technikát, díszítési ötleteket is.

Megmutatja, hogyan írhatunk hullámvonal alakban, vagy készíthetünk szöveggel ellátott szalagmintát, hogy miképpen érhetünk el térhatást, hogyan árnyékoljuk a betűinket, vagy éppen festés során miképpen érjünk el tökéletes színátmenetet.


Mindhárom fejezet egyes témái két-három oldalt tesznek ki, benne egy csodálatos, inspiráló képpel, leírással és lépésekre bontott, a lekövetést segítő rajzokkal. Minden esetben egy-két oldalnyi gyakorló lapot is találunk ezek után, ahol próbálkozhatunk a leírtak és lerajzoltak kivitelezésével, illetve például a körív mentén írás esetében nem kell időt fecsérelnünk az alap kiszerkesztésével, hiszen előre megrajzolt hozzá több sablont is.

Ezek a gyakorló oldalak nekem kicsit kevésbé tetszettek benne, hiszen így nagyjából a könyv fele csak üres lapokból áll, viszont, ha valakit nem zavar, hogy beleírjon a könyvébe, annak nagyon hasznos lehet. Én inkább külön papírra gyakoroltam, ebben az esetben pedig teljesen felesleges töltelékké váltak számomra ezek a lapok.

Mindhárom témakör végén találunk még egy két oldalas galériát is, ami még több inspirációt nyújt és további apró tippeket is kapunk bennük.


Szívből ajánlom az abszolút kezdőknek is, ám annyit érdemes tudniuk, hogy ez a kötet nem arról szól, hogy komplett, lemásolható ABC-ket gyakorolhatnak. Inkább technikákat, helyes eszköztartást lehet elsajátítani vele néhány csodás példamunkát alapul véve.

A felhasználható kellékekről és a kalligráfiai szakkifejezésekről a kötet legvégén van egy rövid gyűjtemény, így szinte minden homályos foltot le lehet tisztázni. (Ha pedig még ezek után is akadna megvilágítatlan terület, egy google keresés tényleg minden ködöt eloszlat, de gyanítom, hogy erre nem lesz különösebben szükség.)

Összességében nagyon örülök, hogy hozzám került ez a könyvecske, és biztosan gyakran fogom forgatni. Ezúton is hálásan köszönöm a lehetőséget a Cser kiadónak.

Bátran vágjatok bele, és szerezzétek be ezt a szuper kis könyvecskét, mert igen hasznos inspirációforrás tud lenni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!





Kiadó: Cser
Oldalszám: 208
Eredeti cím: Calligraphy

Megjelenés éve: 2018
ISBN: 9789632785271


Fülszöveg:

Ha szeretnénk szépséges feliratokat, faldekorációt vagy papírholmikat készíteni, ez a könyv kifejezetten nekünk szól! A Kalligráfia című kötet számos profi tippet vonultat fel, a gyakorlásra kijelölt oldalak pedig segítenek abban, hogy tökéletesítsük saját stílusunkat, továbbá az alap betűtípusoktól a kacskaringókon át segít az összes szükséges tudnivaló elsajátításában. Ahhoz, hogy belevágjunk, nincs is szükségünk másra, csak egy tollra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése