Madeline Miller: Akhilleusz ​dala


Hazánkban Madeline Miller neve főként második regényével, a Kirkével vált ismertté, s bár nem olvastam, nálam is itt kezdődött az iránta való érdeklődés. A népszerűségén felbuzdulva most új, bővített kiadásban vehetjük kezünkbe első regényét, az Akhilleusz dalát is, mely az ismert görög félisten történetének teljesen új színezetet ad.

Kezdjük azzal, hogy írónk latin és ógörög szakon tanult az egyetemen, így bízhatunk abban, hogy jól ismeri a görög mondavilágot, ezáltal pedig Akhilleusz történet is. Sokunknak iskolai tanulmányaiból, az Iliász által már ismerős lehet a legkiválóbb görög harcos, s ha a 24 énekre tagol, 15685 hexameter még nem vette el a kedvetek a görög mitológiától, akkor jó eséllyel szeretni fogjátok ezt a regényt.

Míg a klasszikus eposz a tíz éves trójai háború utolsó évét, és Akhilleusz haragját dolgozza fel, addig Miller alkotása a hős gyermekkorával indít. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen elbeszélőnk mindvégig odaadó társa, Patroklosz lesz.

– Ő a... barátod?
– Philtatosz – feleli Akhilleusz határozottan. A legkedvesebb.

Történetünkben megismerhetjük a csenevész, apja által megvetett, majd egy baleset miatt kitagadott Patroklosz gondolatait, aki Péleusz király udvarába, s egyben annak fia, Akhilleusz közelébe kerül. Hamar világossá válik, hogy a fiatalok érdeklődnek egymás iránt, s páratlanul hű barátság alakul ki közöttük, mely később, Kheirónnál, a kentaurnál töltött idő alatt mélyül gyönyörű szerelemmé.

Tagadhatatlanul ez az érzelmi kötődés az egész kötet központja és mozgatórugója, viszont csöppet sem tolakodó, hivalkodó, vagy közönséges. Legtöbbször éppen csak sejtet, de mégis tökéletesen érthető az, amit a fantáziánkra bíz. Oly szép, őszinte és átérezhető viszony ez, amire a legtöbben csak vágynak saját életükben, s olvasása közben még azok száját is elhagyja egy áhítatos sóhaj, akik nem romantikus lelkületűek.

Mesénk során a két fiatal együtt cseperedik, egymáshoz csiszolódik, kiegészíti egymást még úgy is, hogy szinte teljes ellentétei a másiknak. Néha már az volt az érzésem, hogy szinte eggyé is váltak testben, lélekben, s minden síkon, ahogyan csak lehet. Ember nincs a talpán, aki szét akarná választani őket. Istenség már annál inkább...

Ebben az esetben ugyan nem mondhatom azt, hogy a végkifejlet kiderítése az olvasóra vár, mert azt már ismerjük, de minden, ami a trójai háborúig, és a végső ütközetig vezet megéri, hogy adjatok neki egy esélyt.


Mélyzöld szemével a szemembe néz.  Nem tudom, miért, de a szívem hatalmasat dobban. Ezerszer rám nézett már, de most van valami különös a tekintetében, valami intenzitás, amely ismeretlen a számomra. A szám kiszárad, hallom a nyelésem. 
Engem néz. Mintha várna valamire. 
Alig látható mozdulatot teszek felé. Mintha egy vízesésbe vetném bele magam. Az utolsó pillanatig nem tudom, mire készülök. Felé hajolok, az ajkunk ügyetlenül összeér.

Bár a klasszikus elemeket megtartja, mégis teljesen új értelmet ad a történetnek, s talán érthetőbbé válik általa Akhilleusz ragaszkodása és viselkedése Patroklosz iránt. Hiába úgy állunk neki ennek a történetnek, hogy ismerjük már a befejezést, mégis érdeklődéssel és kíváncsisággal várjuk, hogy mi fog mindebből kisülni, hogyan alakul főszereplőink sorsa. Egyetlen percig sem érzi magát úgy az olvasó, hogy ő ezt már ismeri, nem mozgatja meg, nem kíváncsi rá, mert a hölgy olyan megkapó stílusban ír, hogy letehetetlenné válik a könyve.

Én személy szerint mindaddig imádtam a történetet, míg nem vágtunk bele a trójai csata tíz évébe. Vegyessé váltak az érzéseim, mert bár érdekes volt elmerülni abban, hogyan is rendezkedik be egy hadsereg ilyen hosszú háborúra, mégis úgy éreztem magam, mint a katonák többsége, akik arra vártak, hogy ne húzzuk tovább, történjen meg, aminek meg kell történnie.

Akhilleusznak korábban megjósolták, hogy Trója lesz a veszte, s ha jobban belegondolunk, mégis melyikünk lenne az, aki tudván, hol éri a végzet, elébe megy, hogy megrövidítse saját életét? Főhősünk is inkább szeretné még kiélvezni az időt, ami adatott neki, ám gondolnia kellene azokra is, akik évek óta nem látták a szeretteiket. A sztori a hosszú és véres küzdelem mellett belső vívódásokkal tűzdelt, ám amint háttérbe szorult párosunk együtt töltött ideje, már nehezebb volt lekötni a figyelmem.

Kheirón egyszer azt mondta, hogy a nemzet a halandók legostobább találmánya.
– Egyik ember sem ér többet a másiknál, mindegy, honnan jön – magyarázta.
– És ha a barátodról van szó? – kérdezte tőle Akhilleusz, miközben a lábát a rózsaszín kvarcbarlang falának támasztotta. – Vagy a testvéredről? Ugyanúgy bánsz vele, mint egy idegennel?
– Olyan kérdést feszegetsz, amelyről a filozófusok vitatkoznak – felelte a kentaur. – Talán számomra fontosabb az illető. De az idegen valaki másnak a barátja vagy testvére. Akkor hát melyik élet ér többet?
Hallgattunk. Tizennégy évesek voltunk akkor, és ezek a dolgok túl nehéznek bizonyultak a számunkra. Ma huszonhét évesek vagyunk, és ma sem értjük őket.

Számomra rendkívül izgalmas folyamat volt megismerni Akhilleusz személyiségének rétegeit is, hiszen míg Patroklosszal egy belsőséges, szeretetteljes viszonyt ápolnak, addig a nép felé a rendíthetetlen, kegyetlen harcos képét kell mutatnia, s valahogy minkét szerep közel áll hozzá. Igazán jól leképezi, mennyivel több van egy sors hátterében annál, mint amit látunk belőle.

Az eseménysorozat lezárása után még kapunk egy bónusz, az addigiaktól független novellát is, ám ez engem már különösen nem érintett meg. Gyanítom azért, mert annyira megható volt az Akhilleusz dala befejezése, hogy képtelen voltam másra hangolódni. Amennyiben ti belekezdtek, lehet, hogy jobban teszitek, ha ezzel a plusz tartalommal indítotok, s csak utána fogtok bele ebbe a rendkívül szép és érzelmes elbeszélésbe.


Szívből ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a görög mitológiát, és/vagy az azonos neműek közötti szerelmi történeteket, mert ez utóbbi oly csodálatosan, szívmelengetően van megjelenítve, hogy képtelenség kivonni magunkat a hatása alól. Mindezek tetejébe pedig a zárójelenetbe egyszerűen belefacsarodik az ember szíve...

Csak emberek vagyunk, életünk, akár a szalmaláng.
Azok, akik utánunk jönnek, kedvükre naggyá tesznek vagy lealacsonyítanak minket.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: General Press
Oldalszám: 392
Eredeti cím: The Song of Achilles

Megjelenés éve: 2020 (Korábbi: 2014, eredeti: 2011)
ISBN: 9789634524175


Fülszöveg:

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…





Néhány évvel ezelőtt jelent meg magyarul először Madeline Miller különleges mitológiai témájú regénye, az Akhilleusz dala, idén pedig már új, keményborítós kiadásban, és egy különleges extra novellával kiegészítve vehetjük a kezünkbe a regényt a General press jóvoltából. Tarts a Blogturné Klub öt bloggerével, ismerd meg ezt az egyszerre modern, mégis ősrégi történetet, és nyerd meg a regény egy példányát is!




Mivel az Akhilleusz dala a görög mitológia történeteit dolgozza fel, ezért mostani játékunkban mitológiai szereplőket kell felismernetek. Minden állomáson egy-egy festményt találhattok, melyek egy-egy görög mitológiai alakot ábrázolnak, nektek pedig meg kell neveznetek, hogy ki ez a személy, és ezt a nevet beírni a Rafflecopter dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



04. 18.   Utószó
04. 20.   Booktastic Boglinc
04. 22.   Csak olvass!
04. 24.   Sorok között
04. 26.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése