Tom Sweterlitsch: Angyalok ​pokla


Tom Sweterlitsch Angyalok ​pokla című regényére a megjelenés óta nagyon kíváncsi voltam. Az a típus, aminél a fülszöveg, a borító és a hangzatos cím is azonnali olvasási kedvet vált ki, s mivel a sci-fi és krimi műfaja sem áll távol tőlem - itt pedig mindkettőt egyszerre kapom meg -, nem is volt kérdés, hogy nekünk dolgunk lesz egymással.

Talán már a címből is sejthető, hogy ez a történet bizony nem az a fajta lesz, ami egy napsütéses tavaszi délutánt tesz tökéletessé a szórakoztató, könnyed írásmódjával. Súlyos témák kapnak benne főszerepet, s depresszív hangulata miatt csak akkor tudjátok igazán átadni magatokat számára, ha egy kicsit közelebb áll a lelki világotok egy mélyponthoz.

Egy remekül felépített társadalmi sci-firől beszélünk, melyen keresztül ível egy izgalmas krimi szál is, de a thriller elemeit sem mellőzi. Túl soknak tűnhet a jóból, viszont higgyétek el, Tom abszolút jó arányban mérte az összetevőket.

Az elejtett utalásokból ítélve a nem túl távoli jövő Amerikájában járunk - nagyjából 2050-2060 körül -, amikor az emberek életét már teljes mértékben behálózta az internet, s az szó szerint a koponyájukba költözött. Az Adware nevű eszközt ugyanis magához az agyhoz és a szemlencsékhez rögzítik, így - amennyiben a viselője nem kapcsolja ki a tarkón található gombbal -, folyamatosan betölti a látómezejét a különböző adatfolyamok sokasága, legyen szó képekről, hírekről, videókról, vagy éppen töménytelen mennyiségű reklámról.

Én nem a boldogságot keresem, csak a megkönnyebbülés buborékjait, mint egy fuldokló, aki kapva kap egy kortynyi levegőn is.

Az események sűrűjébe főszereplőnk, Dominic Blaxton oldalán kapcsolódunk be, aki egy ilyen Adware készülék segítségével végzi munkáját, s kártérítési perekhez szükséges bizonyítékokat kutat az Archívumban. Ám itt ne egy klasszikus levéltárra, vagy internetes adathalmazra tessék gondolni, mert a könyv Archívuma ennél sokkal érdekesebb hely.

Tíz évvel korábban Pittsburgh-ben egy atombombás merénylet történt, melynek során a város egésze a földdel vált egyenlővé, s egyetlen szempillantás alatt égett porrá minden és mindenki. Az Archívum hivatalosan egy interaktív rekonstrukció, ami tartalmazza a város korábbi összes elemét, beleértve a parkokat, nevezetességeket, de még a korábbi lakosok szimulációit is. Mindent felvételek segítségével támasztottak fel hamvaiból - származzon az egy biztonsági vagy éppen egy retinakamerából -, megtoldva akár emlékekkel, vagy fizetős szolgáltatásként vásárolható rétegződésekkel, melyek minden érzékszervünkre hatással lehetnek.

Dominic a munkáján kívül a szabadidejét is ebben a virtuális világban tölti, és újra meg újra átéli feleségével közös emlékeit, akit a detonáció miatt veszít el, szíve alatt hordott közös gyermekükkel együtt. A férfi sokszor alkohol- és drogmámortól fátyolos szemén keresztül csöppenünk bele mi is egy olyan esemény közepébe, ami akár az életébe is kerülhet.

Hivatalból végzett kutatásai során egy lány holttestére bukkan, de vajon ki olthatta ki a lány életét, és hogyan? Kinek, s mennyit érhet meg, hogy adott személyt véglegesen kitöröljön ebből a digitális adatbázisból? Na meg miért van minderre szükség? Nyomokat tüntet el, bosszút áll, vagy valami egészen más áll a háttérben?

Bizony a leendő olvasókra lesz bízva, hogy kiderítsék, milyen titkokat rejt ez a virtuális valósággal átszőtt élet, valamint Dominic múltja, jelene, és jövője. Már ha utóbbija lehet egy olyan embernek, aki a gyilkosságnál is meredekebb ügyekbe keveredik...


Véleményem szerint az Angyalok pokla remekül felépített világgal rendelkezik, s főleg azért áll hozzánk nagyon közel, mert könnyű eljátszani a gondolattal, hogy pár évtized múlva mi is részesei lehetünk a technikai fejlődés ezen szintjének. Jelen helyzetben azt mondanám, hogy a hátam közepére sem kívánnék egy olyan rendszert, ahol az internet népe már nem csak "sütikkel" követ le, de tulajdonképpen minden kósza gondolatommal is tisztában van, valamint ahol már oly mértékben kitolódott az ingerküszöb, hogy az embereknek igénye van a nyilvános kivégzések megtekintésére, vagy éppen bármilyen gyilkosság áldozatának nagy felbontású, cenzúra nélküli fotóira.

Ezen hátborzongató elemek remek alaphangulatot biztosítanak a lassú folyású, de mégis feszültséggel teli írásnak. Elképesztően jó arányban van összedolgozva a sci-fi, a thriller és a krimi esszenciája, együtt pedig igazán ütős koktélt alkotnak. Volt olyan fordulata a sztorinak, aminek bekövetkeztére már az első pár fejezet után számítottam, viszont arra nem, hogy nem az lesz az egész tetőpontja, hanem mindössze a nagyobb események kezdete.


Összességében szerintem remek első regény, és jó kikapcsolódást nyújthat, de arra számítania kell az olvasóknak, hogy durva jelenetekkel tűzdelt, nehéz témákat boncolgat - például gyász, függőség, pszichés betegségek és (gépesített) kezelésük, nemi erőszak, gyilkosság -, és csak akkor álljanak hozzá, ha lelkileg felkészültek.


Mindaz, ami mögöttünk van, és minden, ami előttünk, eltörpül amellett, ami bennünk van.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 384
Eredeti cím: Tomorrow and Tomorrow

Megjelenés éve: 2019 (Eredeti: 2014)
ISBN: 9789634196891


Fülszöveg:

A ​közeli jövő technológiailag sokkal fejlettebb Amerikájában járunk. Tíz évvel ezelőtt egy atomrobbanást követően Pittsburgh a hamu martalékává vált, a túlélők és az ország többi része pedig egy zord disztópiába menekült, ahol a média és különböző virtuális kiterjesztései befolyásolnak mindenkit, a társadalmat körbelengi a pornográf tartalom és a szexipar, a bűnözők kivégzését pedig élőben lehet nézni bárhonnan.
Dominic Blaxton a pittsburghi katasztrófa egyik túlélője, a tragédia során azonban elvesztette a feleségét, aki születendő lányukkal volt terhes. Jelenleg biztosítási kárigényeket mér fel egy magáncégnek: gyilkossági ügyekhez köthető holttesteket keres az Archívumban, a város épületeinek, parkjainak és látványosságainak interaktív rekonstrukciójában, ahol a valaha élt lakosok szimulációi is megtalálhatók. Dominic a virtuális térben történő nyomozás mellett újra és újra átéli a feleségével közös utolsó emlékeit is, a veszteség folyamatos érzete pedig komoly alkohol- és drogfüggőségbe taszítja.
Ráadásul a legújabb ügye meglehetősen furcsa: egy olyan nő feltételezhető meggyilkolásával kapcsolatos, akinek valaki a jelek szerint az összes előfordulását ki akarja törölni az Archívumból. Dominic egyre eltökéltebben próbálja megfejteni a nő kilétét és azt, hogy mi történhetett vele. De miközben követi a nyomokat a virtuális világból a valóságba, ráébred, hogy az illúziók mélyén lappangó igazság nemcsak a józan eszét, hanem az ő és mások életét is veszélybe sodorhatja.

Tom Sweterlitsch, a Letűnt világokkal világhírűvé vált író első regénye posztmodern stílusával az újvonalas sci-fik egyik kiemelkedő darabja. Lenyűgöző világépítésével olyan nagyságokat idéz fel, mint Philip K. Dick és William Gibson, míg cselekményvezetésével napjaink legizgalmasabb thrillereivel tartja a tempót.





Az Agave kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a Letűnt világokkal ismertté vált Tom Sweterlitsch első kötete, az Angyalok pokla. A történet során a jövő Amerikájában járunk, ahol egy atomkatasztrófa következtében Pittsburgh a földdel válik egyenlővé, valamint, ahol a túlélők bármikor elveszhetnek az Archívumnak nevezett virtuális valóságban. Az Archívum hivatalosan egy interaktív rekonstrukció, mely tartalmazza a város minden korábbi elemét, beleértve épületeket, parkokat, de még a lakosok szimulációit is. Főszereplőnk, Dominic Blaxton ebben a virtuális térben nyomoz, s ha kíváncsiak vagytok, mi mindenre bukkan, tartsatok négy bloggerünkkel, így esélyetek lehet megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is.




Az Angyalok poklában nagy szerepet kap a virtuális valóság jelenléte. Mostani játékunkban olyan könyveket keresünk, amikben szintén nagy jelentőséggel bír a VR. A megadott borító részletek alapján kell megtalálnotok és beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába az adott kötetek szerzőjét és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



04.03.   Booktastic Boglinc
04.05.   Könyv és más
04.07.   Szofisztikált Macska
04.09.   Nem félünk a könyvektől


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése