Sara Collins: Frannie Langton vallomásai


Sara Collins regényét a beharangozása óta nagyon vártam már. A Frannie Langton vallomásai nem csak egy gyönyörű borítóval rendelkező kötet, de súlyos témákat boncolgató, és izgalmas történelmi regény is egy mulatt lány hányatott sorsáról, valamint egy tiltott, titkos szerelemről.

Az a fajta ember vagyok, aki elgyengül egy gyönyörű borító láttán, képes azonnal beleszeretni és csak emiatt beszerezni. Plusz pont, ha még a fülszöveg is felkelti az érdeklődésem. Akad a gyűjteményemben olyan darab is, aminek a beltartalmáért nem vagyok oda, viszont a küllemével kiharcolta magának a maradást a polcaimon. Collins regényének viszont nemcsak "elegáns ruhája" lopja be magát az ember szívébe, de maga az elbeszélés is nagy hatást tesz rá. Biztos vagyok benne, hogy nem fogom tudni átadni azt, amit olvasás közben éreztem, de el kell hinnetek, hogy kihagyhatatlan olvasmány!

Történetünk főhőse Frannie Langton, a mulatt cselédlány, aki gazdái meggyilkolásának vádjával áll a bíróság színe előtt. A különböző tanúk meghallgatása a szokásosnál is hosszabb időt vesz igénybe, mivel egy olyan furcsa esettel állunk szemben, ahol a vádlott bizony nem emlékszik tettére. Míg letartóztatása tart, írni kezd ügyvédje számára, melyben mindent elmesél magáról, előzményekről, lehetséges indítékokról, s mindarról, amivel gyerekkora óta szembe kellett néznie. Tulajdonképpen a lány memoárját tarthatjuk a kezünkben. Célja mindennek az, hogy védője kezébe kerülhessen bármi, amivel megmentheti a fiatal lányt a kivégzéstől.

Frannie élete egy Paradicsomnak nevezett, jamaikai cukornád ültetvényen kezdődött, ahol gyermekként szolgált, s egyetlen bizalmasa csak egy idősebb komorna, Pibbah volt. A nő hiába próbált alázatosságot nevelni a kislányba, az valahogy mindig többre vágyott annál, mint amire lehetősége adódott. Később azt is megtapasztalhatta, mennyire védtelen, többszörösen hátrányos helyzetű, kiszolgáltatva mindazoknak, akik kezében a hatalom összpontosul.

Most azonban, hogy visszatekintek, már látom, hogy az életünk talán egy történet, melyet magunknak mesélünk, s mi magunk vagyunk az olvasók és a felolvasott történet egyszerre.

Az 1800-as években nem csak nőként, de színes bőrűként is folyamatos atrocitások érik, életét pedig az sem könnyíti meg, amikor az ültetvényes uraság titokzatos, és gyakran embertelen kísérleteiben kénytelen segédkezni. Ezen kutatások során több tucat feketét kényszerítenek vizsgálóasztalra, hogy a tapasztalatokból tudományos publikációt készíthessen orvos segédjével és angol befektető társával.

A lány azonban itt még nem is sejti, hogy egy napon elutaztatják Angliába, s ajándékként cselédnek adják egy másik úrnak. Bár a jamaikai négerek úgy tartják, aki angol levegőt szívhat, az már szabad ember, Frannie mégis megtapasztalhatja, hogy ez egy hajszálnyit sem igaz.

Nem csak ellenséges szolgálókkal kell majd itt megküzdenie, akik legszívesebben a halálát kívánnák, de egy mindent elpusztító szerelemmel is...

Hogy Frannie számára milyen sorsot szánt az ég, tisztázni tudja-e magát a vádak alól, vagy akad-e bárki, aki segítségére sietne szorult helyzetében, annak kiderítése rátok vár. Viszont, ha adhatok egy tanácsot, semmiképpen ne hagyjátok ki!


A kötet rendkívül erős témákkal és érzelmekkel dolgozik. Nem csak úgy értvén, hogy mit élnek át a szereplőink, hanem úgy is, hogy mit élünk át mi az olvasása közben. Nem is számítottam rá, hogy ilyen mennyiségű és súlyú kérdéskört fog majd boncolgatni, úgy mint a rabszolgatartás intézménye, a nők jogai, rasszizmus, homoszexualitás, mentális betegségek (depresszió és drogfüggőség), vagy éppen az igazságszolgáltatás jogi útvesztői.

Mindezt ráadásul olyan líraisággal, hogy az ember egészen egyszerűen beleborzong annak szépségébe, valamint a lapokon kibontakozó szörnyűségek végtelen sorának együttesébe. Képes csodás, sejtető leírásokat adni, melyekkel nem rágja a szánkba a történéseket, ellenben apró puzzle darabkákat bíz ránk általuk, amiket magunknak kell a helyére illesztenünk. Hab volt a tortán, amikor rádöbbentem, annyira képes vagyok beleélni magam, s annyira bosszant az a temérdek igazságtalanság, előítélet és megalázás, hogy az egyik karaktert szó szerint meggyűlöltem. Azt hiszem, páratlanul jó írás az, ami ilyen mélyen meg tudja érinteni azt, aki beletemetkezik.

Szerintem az olvasás lényege nem az, hogy része legyünk a világnak, inkább az, hogy kevésbé tartozzunk hozzá.

Nem mellékesen pedig hősünk azon kevesek közé tartozik, aki származása ellenére tanulhatott egy keveset, s így írni és olvasni is tud, ez utóbbit pedig szenvedélyesen szereti. Csodás gondolatai vannak a könyvekről, s előszeretettel beszélget is róluk. Minden könyvmoly örömmel fogja olvasni majd ezeket a részleteket!

Számomra nagyon érdekes volt még az is, hogy az írónő Frannie vallomásai közé beszúrt egy-egy odatartozó részletet feltételezett áldozatának naplójából, vagy éppen a folyamatban lévő tárgyalás tanúvallomásaiból. Tényleg olyan hatása lett így, mintha az ügyvéd papírjaiba kaptunk volna bepillantást, aki próbálja védencét megmenteni a haláltól. Mint ahogy neki, úgy nekünk is minden csak a legvégére áll majd össze teljes egésszé... Egyszerűen zseniális!


Összességében nem tudok rá mást mondani, mint hogy ez a könyv maga a Jackpot, tele szívszorító érzelemmel, elgondolkodtató kérdésekkel. Utoljára az Ahol a folyami rákok énekelneknél éreztem hasonlót, s az a kötet fel is került a 2019-es top 5 könyvem közé. Azt hiszem ez idén Frannie Langton vallomásaival sem lesz másképp. Ha az említett tetszett nektek, semmiképpen ne hagyjátok ki ezt sem!

Ha az ember maga alkotja a világát, akkor isten lehet benne.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 444
Eredeti cím: The Confessions of Frannie Langton

Megjelenés éve: 2020 (Eredeti: 2019)
ISBN: 9789634336419


Fülszöveg:

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.
Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.
Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is… A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek sorsát a saját tettei alakítják egy olyan világban, amely az elpusztítására tör.





A Libri kiadónak hála idén magyarul is megjelent a jamaicai származású Sara Collins debütáló műve, a Frannie Langton vallomásai. A Costa Book Awards legjobb első regénynek járó díját is elnyert mű a címszereplő személyes vallomásán túlmutatva a rabszolgaság intézményének borzalmaira is rávilágít. Játsszatok velünk, hiszen a kiadó jóvoltából két szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyv egy-egy példányát.




Mivel a Frannie Langton vallomásai majdnem kétszáz évvel ezelőtt játszódik, szeretnénk titeket egy kis időutazásra hívni. Az állomásokon egy-egy rövid meghatározást olvashattok, ami a történet témájához kötődő személyre, fogalomra vagy dátumra utal. A feladatotok annyi lenne, hogy a helyes megfejtést (nevet, fogalmat vagy évszámot) beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül két szerencsés megnyerheti a könyv egy-egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Arisztokrata családoknál a ház asszonyának személyi szolgálatára alkalmazott belső nőcseléd.


a Rafflecopter giveaway



04. 27.   Flora the Sweaterist
04. 28.   Booktastic Boglinc
04. 29.   Pandalány olvas
04. 30.   Always love a wild book
05. 01.   Readinspo
05. 02.   Csak olvass!
05. 03.   Szofisztikált macska
05. 04.   Olvasónapló
05. 05.   Könyv és más
05. 06.   Utószó
05. 07.   Booktastic Boglinc - EXTRA


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése