Locsmándi Csaba · Vasas Gizella: Erdők-mezők ​gombái


Locsmándi Csaba és Vasas Gizella, Erdők-mezők gombái című kötetére azt mondhatnám röviden, hogy kicsi a bors, de erős! Oly kicsiny, hogy elfér egy nagyobb zsebben, vagy kisebb táskában, így egy laza erdei sétára is bármikor magaddal viheted, ugyanakkor csöppet sem spórolták ki a tudást belőle. Nagyon összetett, részletes, és rendkívül praktikus.

Nem hiszem, hogy az óvodai jelemnek köszönhető az érdeklődésem a gombák iránt, de tény, hogy mondhatnám azt is, ott kezdődött minden. A természet, valamint a növény- és állatvilág kisgyermek korom óta az életem fontos részét képezik, de a gombákért különösen rajongom. Nem is volt kérdés, hogy nekem erre a könyvre szükségem van, mivel nagy vágyam, hogy megtanulhassam megkülönböztetni az ehető gombafajokat a veszélyt hordozóktól, és tervben van egy későbbi tanfolyam is erre vonatkozóan. Addig meg szépen előre készülhetek ebből a remek útmutatóból!


Ez az aprócska kötet közel 400 gombáról tartalmaz bővebb ismertetőt, a további említett fajokkal együtt pedig összesen 555 fajról esik szó. Három nagy részen vannak elkülönítve a különböző fajták alaktani csoportjukat tekintve, úgy mint nem lemezes vagy csöves termőtestű gombák, csöves termőtestű gombák, illetve lemezes termőtestű gombák (ezeknek megfelelően az oldalak széle, és éle különböző színekkel jelöli is ezeket a külön csoportokat).

Emellett minden oldalon színes fotót találunk az adott gombáról, magyar és latin névvel, és az étkezési értékre mutató, segítő piktogrammokkal, hogy éppen ehető, nem ehető, feltételesen ehető, mérgező, gyógyhatású, védett vagy árusítható fajtáról van-e szó. Pluszban pedig azokra az oldalszámokra is felhívja a figyelmet, ahol hasonló fajt találhatunk, mint amelyiket éppen készülünk megismerni.


Emellett a termőhelyre utaló jelzéseket is találunk, mint lomberdőben, fenyőerdőben, füves helyeken vagy fatuskókon, faanyagokon növő, továbbá arról is tájékoztatnak bennünket egy idővonal segítségével, hogy melyik hónapokban gyakori az előfordulása az adott gombának.

Természetesen ezek mellé rövid, velős leírást is kapunk, ám ezek alaktani csoportok szerint eltérő szempontok alapján vannak feltüntetve, viszont kitér a különböző gombák termőtestére, ha van, akkor kalapjára, tönkjére, pórusaikra, lemezeikre, illetve minden esetben húsukra, étkezési értékükre, előfordulásukra, és a hasonló fajok listájára is.

Rengeteg információt kapunk minden egyes gombafaj esetében, viszont arra is figyelmeztet, hogy mindig mutassuk meg a gyűjtött gombákat szakértőnek, hiszen te is tapasztalhatod majd, hogy néha igen apró eltérések vannak egyes fajok között, amik befolyásolhatják, hogy éppen ehető, vagy mérgező gombáról van-e szó.


A névmutató különösen a szívem csücske benne, hiszen nem csak latin-magyar, de magyar-latin verzió is van, ami hatalmas segítség, ha tudod, hogy éppen valamilyen őzláb gombát látsz, csak azt nem tudod, hogy a sokféléből éppen melyiket, mert így csak gyorsan fellapozod azt a részt, ahol az őzlábakat találod, és máris nekieshetsz az azonosítás pontos folyamatának. Emellett pedig van még védettség és árusíthatóság szerinti névjegyzék is.

S, ha azt gondolnád, hogy ezzel ki is fújt a meglepetések tárháza, hát nagyon tévedsz! A hátlapon a fülszöveg melletet egy helyes, rajzolt vonalzó is helyet kapott, hogy a könyvben talált méretbeli adatokat helyben és könnyen ellenőrizhesd vele, illetve a füles kötés további érdekességeket is rejt.

Az elülső fület kihajtogatva a gombák termőtestéről kapunk vázlatos rajzokat, a hátsó fület kihajtva pedig kalapformákról, kalapfelületekről, kalapszélekről, lemezformákról, lemezállásokról, lemezszélekről, tönkformákról, gallértípusokról és bocskortípusokról kapunk vázlatot.


Őrületesen sok az információ benne, amire csöppet sem számítottam! Váratlanul ért, hogy az összes fotó színes benne, és a mérete is meglepetés volt, miszerint simán zsebre vághatom, hisz pont belefér a kabátomba. Mintha rám szabták volna! :)

Mióta nálam van, minden héten magammal viszem az erdei sétákra, ezek az alkalmak pedig nem telhetnek el úgy, hogy ne kezdeném el rövid időn belül vadászkutyaként túrni az avart, hogy éppen mire fogok bukkanni aznap. A sikeres "vadászatot" minden esetben bősz lapozgatás követi, melynek során próbálom azonosítani a fajt, több-kevesebb sikerrel.

Általa még jobban figyelni kezdtem a séták során, hol, milyen különlegességre lelhetek, s ezek eredményét láthatod a bejegyzést tarkító fotók sokaságán, amiket több heti szorgos kutatómunka eredményeként tudok felmutatni.



Ugyanaz a gombacsoport, egy hét különbséggel fotózva, valamint a könyv ide tartozó oldalpárja.



A képre kattintva nagyobb méretben is megnézheted.

Nem állítom, hogy minden találatot hibátlanul felismertem - azért ez szerintem ennél bonyolultabb szakma, hogy elég legyen egyetlen könyv hozzá -, viszont jó mókának tartjuk a kedvesemmel, hogy foglalkozhatunk vele, és okosodhatunk általa. Több olyan gombafajt is észrevettünk így, amit eddig soha máskor nem láttunk. Ez a kötet ösztönzi az embert arra, hogy jobban megfigyelje a környezetét, lassítson, felfedezzen.


Összességében én szívből ajánlom bárkinek, aki érdeklődik a téma iránt, de olyanoknak is, akik a hivatásos szakellenőri vizsga letételére készülnek, hiszen az összes gombafaj megtallható benne, amit ezeken a tanfolyamokon oktatnak. Szimpla érdeklődőként, laikusként is jó szolgálatot tesz, és bár az internet manapság mindenhol segítségünkre lehet, mégis van egyfajta varázsa annak, hogy magunk kutathatjuk fel egy zsebkönyvből a számunkra kellő információt. Szerintem zseniális, én imádom, s ezt az ajánlót megcsinálni igazi szerelemprojekt volt számomra. Bízom benne, hogy sikerült meghoznom hozzá a kedved, és örömmel fogod majd forgatni a saját példányod a kirándulásaid, felfedezőútjaid során.



Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Cser
Oldalszám: 396
Eredeti cím: -

Megjelenés éve: 2019
ISBN: 9789632785769


Fülszöveg:

A könyvben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható, feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk. Valamennyi étkezési szempontból fontos gomba és mérgező párja is szerepel a könyvben, továbbá megtalálható a hivatásos szakellenőri tanfolyamokon oktatott összes gombafaj is.

– A gombákat természetes élőhelyükön, a lényeges bélyegeket kiemelve, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatjuk be.
– A könyv belső borítóján rajzos, szemléletes ábrák könnyítik meg a gombafajok beazonosítását, a legfontosabb gombacsoportok elkülönítését.
– Az egyes gombafajok leírása tömör és lényegre törő. Határozás szempontjából a legfontosabb tulajdonságokat vastag betűvel emeltük ki.
– A leírások melletti ikonok egyértelműen jelzik a gombák étkezési értékét, gyógyhatását, árusíthatóságát, védettségét, előfordulási helyét és idejét. Külön ikonnal hívjuk fel a figyelmet a hasonló gombafajok oldalszámára.
– A könyvben az összes hazánkban védett (58) és árusítható (74) gombafaj megtalálható, sőt külön-külön névjegyzékben is szerepelnek.

Könyvünket mindazoknak ajánljuk, akik kedvet éreznek a hazai gombafajok alapos, biztos megismeréséhez. Valamennyi gombagyűjtő és természetjáró fontos segédeszköze lehet.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése