Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben


Régóta tervben van, hogy szeretnék olvasni Rejtő Jenőtől, ezért a Vesztegzár a Grand Hotelben blogturnéja kitűnő alkalomnak tűnt az ismerkedésre. A friss, felújított és illusztrált kiadás abszolút megnyert magának, már csak az a kérdés, a beltartalomhoz miképpen viszonyultam?

A könyvolvasó ismerőseim közül kétféle létezik: aki imádja Rejtő stílusát, s aki utálja. Nincs köztes állapot, éppen ezért némileg félve, de mégis hatalmas kíváncsisággal vettem kézbe a Vesztegzár a Grand Hotelbent. Nem igazán tudtam, mire számíthatok, de talán nem korai lelőnöm a poént, hogy én bizony nagyon kedveltem a szarkasztikus humort, és az abszurd helyzeteket.

Történetünkben leginkább egy Van der Gullen Félix nevű férfit követhetünk, akit Jáva Rémeként is nyilvántartanak, jelen esetben pedig éppen menekülőfélben van, s egy fiatal hölgy szobájának szekrényében húzza meg magát. Hiányos öltözékét pizsamával és kalapként viselt, selyem lámpaernyővel oldja meg, ám később majd láthatjuk, hogy alkalmi ruhatára ennél nagyobb különlegességeket is rejt. Ó, de még milyeneket!

Helyileg Kis-Lagondán, a Grand Hotelben tartózkodunk, ami nem csak különös titkokat rejt, de több álnéven/álruhában megbúvó bűnözőt is. Félix egyszerre lesz üldöző és üldözött ebben a kalandban, ami rengeteg komikus helyzetet fog szülni, s én igazán jókat nevettem ezeken az eseményeken. Ő tipikusan az a férfi, akivel mindig történik valami, ugyanakkor rendkívül szerethető is, hiszen igazi úriember, és mindig feltalálja magát.

– Hogy állunk az alibijével?
– A micsodámmal?
– Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
– A feleségem csomagolt... Úgyhogy nem tudom, hozott-e... ilyesmit...

Az izgi izgalmak ott kezdődnek, amikor a trópusi hotelt vesztegzár alá veszik egy bubópestissel fertőződött beteg miatt, ám hamarosan a kórságnál sokkal nagyobb problémákkal is szembe kell majd néznie a lakóknak. A hotel falai között ugyanis gyilkosság történik, melynek részleteit bogozva egyre több furcsasággal találjuk majd magunkat szemben, s meglepő módon az ügy előrehaladtával egyre több ember szeretné magára vállalni az elkövető szerepét. De vajon a jómódú, jóhírű vendégek csupán színjátékot játszanak, hogy elüthessék valamivel az időt, míg bezárva tartják őket, vagy sokkal komolyabb okok állnak a háttérben?

Míg az egyik vendégnek nyoma vész, valamint kiderítjük, hogy egy milliókat érő szérum képletéért is ádáz harc folyik a szobák és folyosók rengetegében, addig Félix egyre fucsább álcákat öltve tud meg akarva és akaratlanul is fontos részleteket, melyeket futtában ad tudtára a hirtelen verbuvált nyomozócsapatnak...

No, de hogy mi mindent derít ki Fálix barátunk, s hogy mi a rejtélyek megoldása, annak felfedezését a leendő olvasókra bízom. :)


Rejtő Jenő ezen regénye hatalmas sikert könyvelhet el magának, hiszen húsznál is több kiadást élt meg, így talán mondhatjuk, hogy 1939-es megjelenése óta töretlen a népszerűsége. A '60-as években filmváltozat készült belőle A meztelen diplomata címmel, később, a 2000-es években pedig színházi darabként is bemutatták.

Pont emiatt, és a már korábban említett két részre szakadt ismerősi kör miatt volt bennem a legtöbb félelem a regény iránt. Sokak szerint kimondottan szórakoztató, mások szerint erőltetett a humora, nekem pedig fogalmam sem volt, miképpen hat majd rám, de mindenképpen ki akartam deríteni. A puding próbája az evés, nem igaz?

Szerencsémre már az első oldalakon magával ragadott, s ez nem csak Korcsmáros Pál megkapó rajzainak volt köszönhető, hanem Rejtő stílusának és humorának is. Kimondottan szerettem azt a rengeteg helyzetkomikumot, amit képes volt megteremteni, ugyanakkor a regény komoly részét sem bagatelizálja el. Remekül mérte az összetevőket az alkotás során, így műve egy igazi szórakoztató alkotássá válhatott.

– Mártiin!!
Nem hagyja abba.
– Na!
– Itt vagy még?
– Már nem! De minden pillanatban visszajöhetek!

Számomra az egyetlen nehézséget a rengeteg szereplő jelentette, mert bár az eseményeket könnyen tudtam követni sodró lendületük ellenére is, ám azzal már akadt némi problémám, hogy mindenkit képes legyek megjegyezni, és beazonosítani egy-egy jelenetben. Ez persze nem jelentett akkora hátrányt, hogy ne tudtam volna élvezni azt, amit olvastam, csupán nem volt olyan részletes az elképzelésem, mint ahogyan azt megírták.

Véleményem szerint Rejtő regénye hihetetlenül időtálló. Bár több, mint 60 éves, mégsem érzi úgy az olvasó, hogy egy öreg padlásról előkerült, unalmas és dohszagú, a mai ember számára már élvezhetetlen írás került a keze közé. S ezt ne csak arra értsük, hogy 2020-ban az egész világ szintén vesztegzár alá került - bár valljuk be, ez is illeszkedik egy kicsit az író humorához. A végkifejlet szerintem rendkívül csavarosra sikeredett, s az emberi viselkedésről is elmondhatjuk, hogy ennyi év alatt sem változtunk semmit. Sokáig lehetne boncolgatni a részleteit, de inkább azt mondanám, hogy zsebelje be mindenki, és járjon utána!


Összességében bátran ajánlanám bárkinek, aki könnyed, humoros olvasmányt keres, mert ez a történet nem csak izgalmas és fordulatos eseményekkel van tele, hanem zseniális párbeszédekkel is. Lehetetlen lenne elképzelni számomra, hogy akadna olyan, aki nem zárja majd a szívébe Félixet, vagy éppen Maudot, és ne szorítana azért, hogy mielőbb kikeveredjenek szorult helyzetükből. A Helikon kiadó, legújabb kiadása pedig még élvezetesebbé teszi majd az olvasást a páratlan, és remekül találó rajzaival.


Szörnyű így, ebben a csúf évszakban, tenisz és vitorla nélkül; csak néhány jó könyv menthet meg.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 212
Illusztrálta: Korcsmáros Pál

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 1939)
ISBN: 9789634794943


Fülszöveg:

A Rejtő-regények világában járatos olvasók tudják, hogy a szerző előszeretettel öltözteti álruhába hőseit. A Vesztegzár a Grand Hotelben szereplőinek jó része is inkognitóban, álnév mögé és/vagy álruhába bújva vesz részt ebben az izgalmas és mulatságos trópusi kalandban. A főhőst, Van der Gullen Félixet azonban nemcsak káprázatos alkalmi öltözékei – pizsama s hozzá fejfedőként selyem lámpaernyő, pepita kabáthoz nadrágként viselt lepedő – miatt zárjuk a szívünkbe, hiszen a fiatalember mindent megtesz, hogy megmentsen a börtöntől egy csinos, ifjú hölgyet, s leleplezze a Grand Hotelben (természetesen álnéven) megbúvó veszélyes bűnözőt. Hogy ennek a derék ifjúnak mindezen hőstettek közepette hogyan sikerül elnyernie a „Jáva Réme” címet is? Nos, a regény végén erre a kérdésre is választ kapunk Elder főfelügyelőtől, a bennszülött királyok (és díszműárusok) szóra bírásának specialistájától.





Ezúttal Rejtő Jenő egyik klasszikusát olvasták el bloggereink, a Vesztegzárt a Grand Hotelbent! Tartsatok velünk, hogy megtudjátok, hogy a bubópestises megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett hotelben előkerül-e a sokak által keresett Banánoxid nevű találmány vegyi képlete. A turné végén a Helikon kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet!




Habár sokan szeretjük Rejtő Jenő “ponyváit”, mégis keveset tudunk magáról az íróról. Úgy döntöttünk, hogy ezúttal IGAZ/HAMIS játékot játszunk, hogy az igazság felkutatása közben mindannyian egy kicsit jobban megismerjük őt! Azt, hogy az adott állomáson talált mondat igaz vagy hamis, írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Írói névként a Rejtő nevet választotta magának – hivatalosan soha nem magyarosított (bátyjai is csak a világháború után).


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

11.05.   A Szofisztikált Macska
11.07.   Booktastic Boglinc
11.09.   Flora the Sweaterist
11.11.   Könyv és más
11.13.   Hagyjatok! Olvasok!
11.15.   Angelika blogja


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése