Halloween blogturné


Nagyon kedvelem az ősi, kelta gyökerekkel rendelkező ünnepet, a Halloweent, amiről sokan nem is tudják, hogy nem Amerikából származik, csupán betelepülő, ír földművesek vitték magukkal kultúrájuk részeként. Hitük szerint október 31-én este a szellemek visszatérnek a földre, és beköltözhetnek az élőkbe. Hogy ezt elkerülhessük, adok ma pár védőamulettet a kezedbe!

A Halloween több kultúra sokéves keveredésével érte el mai formáját. Ám jobb, ha biztosra megyünk, és inkább mi is megpróbáljuk elűzni a szellemeket! Ha ebben az időszakban nem is öltöztök be, talán segítség lehet az is, ha elbújtok egy új olvasmányban, hátha észre sem vesznek majd benneteket! Egy halloweeni booktag segítségével mutatok pár könyvet, amik biztosan elegendő védőenergiával vannak felruházva! :D A taget a Csak Olvass! blog bloggere, Anikó készítette számunkra! Bátran vigyétek tovább, ha ti is szívesen kitöltenétek! :)


HALLOWEENI BOOKTAG

1. Csokit vagy csalunk – Egy cuki, és egy szélhámos karakter.

A cuki karakter témaköréhez Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon, azaz A lány, aki holdfényt ivott című könyvét választottam. Bár erről a kötetről még nem írtam, de később mindenképpen bővebben beszámolok majd róla. Annyit azért elmondhatok elöljáróban, hogy egy nagyon aranyos ifjúsági regényről beszélünk, ami nem csak a cukiságfaktor miatt illik ide, hanem azért is, mert boszorkányos, varázslással teli témát dolgoz fel. Főszereplőnk Luna, az elárvult kislány, akit egy boszorkány, Xan vesz magához, miután a véletlennek köszönhetően egyszer holdfényt itat a gyermekkel, amitől az "bevarázsozódik". Megannyi kalandban vehetünk részt, rengeteg titokra és gonoszságra derül majd fény, amit egy tisztaszívű kislány, és furcsa barátai (egy mocsári szörny, és egy zseb méretű sárkány - kíséretében élhetünk át.

Az, hogy nem látod, nem jelenti azt, hogy nincs is ott. A világ legcsodálatosabb dolgai közül sok egyáltalán nem látható. De ha hiszel bennük, az még erősebbé és csodásabbá teszi őket.


A szélhámos karakterről azonnal Maya Motayne: Nocturna c. regénye, s egyben Finn Voy jutott eszembe, aki rendkívül tehetséges mágiahasználó, s képes megváltoztatni a külsejét. Évek óta nem látta saját arcát, és mondhatnánk, hogy megbarátkozott ezzel a helyzettel, de igazából csak a múltja fájdalmas részeit takargatja maga elől is. Cselszövéssel, tolvajlással szerzi a betevőjét, hogy aztán egy-egy nagyobb zsákmánnyal a zsebében tovább iramodjon, de egy alkalommal hiba csúszik a számításába, és egy befolyásos bandavezér karmai közé kerül. Tartozását azáltal róhatja le, ha a királyi családtól eltulajdonít egy értékes varázstárgyat. Persze összeakad Alpher herceggel, akinek eközben sokkal komolyabb problémákkal kell megküzdenie, hogy megfékezzen egy rettenetes, fekete mágiát... Azt hiszem tökéletes olvasmány lehet a halloweeni időszakra egy ilyen, varázslattal átitatott olvasmány! Korábban ITT írtam róla.

Mindnyájunkban van jó és rossz, világosság és sötétség is. Ettől vagyunk emberek. És ne feledjétek, mindegy, milyen mélyre zuhanunk a sötétségben, sosem túl késő fényt keresni.


2. Halloweeni jelmez – Egy karakter, akinek szívesen a bőrébe bújnál egy éjszakára

Nem is volt kérdés, hogy ide Erin Morgenstern: Csillagtalan Tengere jön, mert Zachary Ezra Rawlins lenne az, akinek én egy kicsit szívesen a bőrébe bújnék. Már csak azért is, mert titkos ajtókon keresztül földalatti óriás könyvtárakban kalandozik, rejtélyeket old meg, és ha a fantasztikus oldalát nem is nézzük, még az egyetemi tanulmányait is szívesen végezném, hiszen tulajdonképpen "csak" videójátékokkal játszik! Most őszintén! Kell ennél több? (Azt hiszem túl nagy hatással volt rám ez a könyv az utóbbi időben... :D) Korábban ITT írtam róla.

Talán ha az ember egyszer átmegy csodaországba, ott is kellene maradnia, mert a valódi világ többé sohasem lesz ugyanaz számára, mint régen.


3. Boszorkány – Egy könyv, aminek a címében szerepel a boszorkány szó

Ehhez a ponthoz egy nagyon aranyos mesét szeretnék nektek ajánlani a Pagony kiadótól, méghozzá Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen című könyvét. Julia történeteit egyébként is nagyon kedvelem, de ez a rövid kis alkotás még inkább a szívemhez nőtt, amikor elolvastam. Egy peches bosziról ír, aki repülés közben mindig elhagyja valamijét. A becsületes megtalálók pedig minden alkalommal szeretnének vele tartani, amit soha nem utasít vissza. Jószívűségét később meg is hálálják, amikor boszorkányunk akkora bajba keveredik, amit álmaiban sem hitt volna...

A boszinak nagy kalapja | Volt, és kis cicája, | Varkocsba font vörös haja | Lobogott utána.
Dorombolt a vidám macska | A boszi mosolygott, | Seprűnyélen lovagolva | Szelték az égboltot.


4. Fekete – Egy könyv, aminek fekete a borítója

Annyira gyönyörű a borítója Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyvének, hogy egészen egyszerűen szóba sem jöhetett, hogy ide mást válasszak. Első pillanatban szerelembe estem vele, és ez olvasás után sem csillapodott. Ez a kis könyv komolyabb témákat hordoz, mint azt első ránézésre gondolhatnánk. Rengeteget ír az emberi lélekről, annak ismeretének fontosságáról, burkoltan hitről, a múlt századi Magyarországról, háborús időszakokról, női problémákról, orvoslásról, és még sok más, nagyon érdekes és fontos témáról is. Korábban ITT írtam róla.

Ha boszorkány vagy, tudnod kell, hogy mindennek, amit a látható világban teszel, valami lenyomata, árnyéka, visszfénye megjelenik a láthatatlan világban. És mindennek, ami a láthatatlan világban történik, megvan az eredménye, a következménye a láthatóban.


5. Múmia – Egy könyv, ami korábban jelent meg, mint ahogy megszülettél

Ehhez a ponthoz az egyik kedvenc könyvemet szeretném ajánlani, ami nem mást, mint George Orwell: 1984-e. Az első blogbejegyzéseim egyikeként látott napvilágot az értékelésem róla, ami talán a leghosszabb is lett mind közül. Nem véletlen, hiszen bőven van mit beszélni róla. Bár ez a történet tavaly volt 70 éves, olvasás után mégis azt éreztem, hogy a társadalmunk ennyi idő alatt sem változott túl sokat. Azok az apró momentumok, cselekedetek, amik megjelennek ebben a nyomasztó atmoszférában, szinte a mából is íródhattak volna. Korábban ITT írtam róla.

Ha szeret valaki, viszontszereted, s ha semmi egyebet nem tudsz neki adni, szeretetet még mindig adhatsz.


6. Vámpír – Egy karakter, akinek a halála miatt vérzett a nyakad szíved

Képtelen vagyok megtenni, hogy gyermekkorom legmeghatározóbb könyvsorozatából ne válasszak be egy ilyen tagbe. J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéit nagyon sokáig halogattam, mert egyszerűen nem akartam, hogy véget érjen ez a kaland. Évekig próbáltam kerülni a spoilereket, nagyrészt sikertelenül, de végül igazán felszabadító élmény volt végre engedni, hogy felnőjek, és befogadjam mindazt, ami itt várt rám. Neveket nem írnék, hogy mely karakterek elvesztése miatt vérzett a szívem, de ebben a kötetben kimondottan sokan voltak, ezért mindenképpen ez a mágikus történet illik ide a legjobban.

– Ennyi év után is? – Örökké.


7. Zombi – Egy könyv, ami miatt sokáig fennmaradtál, és egész éjjel olvastál

Ugyan egy időben szokásom volt, hogy alvás helyett inkább olvastam, ezért tucatnyi olyat választhatnék ide, amire illene, hogy egész éjjel fennmaradtam miattuk. Manapság már kiöregedtem ebből, de máig a legemlékezetesebb éjszakázásom J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceghez köthető. Bár az iskolában cikinek számítottam azzal, hogy olvasok, pláne azzal, hogy Harry Pottert, és minderre az órák közi szüneteket használtam, engem mégsem izgatott különösebben. A legizgalmasabb részhez viszont otthon érkeztem el, és annyira elrepült az idő, hogy hajnali háromkor döbbentem rá, hogy másnap nekem iskolába is kéne mennem. Persze már nem volt sok vissza, szóval ledaraáltam, és félholtan ájultam az ágyba arra a néhány órára, ami még az ébresztőóra csörgéséig visszavolt, másnap pedig alig tudtam koncentrálni, de egy pillanatig sem mondanám azt, hogy nem érte meg. :D

[...] az emberek könnyebben bocsátanak meg annak, aki téved, mint annak, akinek igaza van.


8. Halloweeni tök – Egy szereplő, aki szerinted annyira nagyképű, hogy faragnál az arcából

Sokáig tépelődtem, hogy Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú című kötetét ne a szélhámos karekterhez tegyem-e inkább, de végül úgy voltam vele, hogy Kaz Brekker kiérdemelte a nagyképű jelzőt, amiből nem ártana faragni. Persze van annak oka, hogy odáig van magától, hiszen fiatal kora ellenére már rengeteget letett az asztalra a helyi bűnbandák körében, ráadásul olyan küldetésre vállalkozik, ami egyenesen őrültségnek tűnik, viszont mégiscsak azt mondanám, kevesebb gondja akadna, ha kevésbé lenne nagy az arca. Minimális faragást eszközölnék csak rajta, és csak a szarvait reszelném le, hogy kevésbé legyen ördögi a srác, és hajlandó legyen lebontani a szíve köré felhúzott betonfalat. Korábban ITT írtam róla.

Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet.


9. Bájital – Egy könyv, amelyben megmérgeznek valakit

Agatha Christie-ről mindenki tudja, hogy a krimi koronázatlan királynője, ráadásul igen alapos a történeteit illetően. Ebbe a kategóriába nem is kerülhetett más, mint A titokzatos stylesi eset, amiben Poirot első alkalommal bukkan fel és mutatja be renkívüli nyomozási technikáit, és ismerhetjük meg kitűnően forgó agytekervényeit. A történetben egy gazdag idős hölgy veszíti életét, az orvos pedig mérgezést állapít meg nála. No, de mégis hogyan kezdjünk hozzá a bűnös felkutatásának, ha a házban szinte mindenkinek lehetett indoka, és akár lehetősége is arra, hogy végezzen az asszonnyal? Poirot persze csöppet sem esik kétségbe, és bár már az első pillanatban megvan a maga tippje a történtekre, a könyv folyamán a bizonyítékok felkutatására fókuszál, hogy aztán a legvégén elénk tárhassa, mi pedig a homlokunkra csaphassunk, hogy így már milyen egyszerű is a helyzet... Korábban ITT írtam róla.

A képzelet jó szolga, de rossz gazda.


Bízom benne, hogy ezek a rövid kis kedvcsinálók segítségetekre lesznek, hogy remek olvasmányokat találhassatok erre a borzongató estére! :)

Persze a könyvek mellett szükségünk lesz némi egyéb védelemre is a biztonság kedvéért, ezért arra gondoltam, hogy a nyugodt olvasást biztosítandó, készítek pár letölthető/nyomtatható könyvjelzőt számotokra, hogy ne csak ti, de a könyveitek is biztonságban lehessenek! Használjátok őket bátran, és ha van kedvetek, készítsetek képet róluk az instagramra, és használjátok hozzá a #btkhalloween hashtaget, hogy mi is láthassuk őket! :)





A képekre kattintva nagyobb méretben is eléred őket.


Végezetül még annyit mondanék, hogy ne hagyjátok ki a többi állomást sem, hiszen egész nap, szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb bejegyzésekkel, ajánlókkal, kóstolókkal, s megannyi mással készülünk nektek. Ráadásul most is - mint mindig -, esélyetek lehet megnyerni valamelyik meglepetés ajándékunkat, ha velünk játszotok! :)

Boldog Halloweent!





Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub szellemes Halloween turnéján! Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és vidd haza fantasztikus nyereményeink egyikét!




Csokit vagy csalunk! Játékunk során virtuális csokivadászatra invitálunk benneteket. Ehhez mérten a turné minden állomásán olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy valóban valamilyen csokival kínálunk benneteket, vagy csalunk. Csokinak számít minden szilárd halmazállapotú, ehető édesség, csalásnak pedig a hasonlatok, valamint a folyadékok. Ha úgy vélitek, csalunk, ezt a szót írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, ha pedig valódi finomságra bukkannátok, a csoki szót.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Szóval, ha legközelebb mentolos csokit esztek, adjatok hálát Perszephonénak, bár ha belegondoltok, hogy a desszertetek széttaposott folyami nimfából készült, lehet, hogy elmegy tőle az étvágyatok.”


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB
10.31. - 09:00   Booktastic Boglinc
10.31. - 10:00   Deszy könyvajánlója 1.
10.31. - 10:00   Deszy könyvajánlója 2.
10.31. - 11.00   Utószó
10.31. - 13:00   Hagyjatok! Olvasok!
10.31. - 14:00   Könyvvilág
10.31. - 15:00   Olvasónapló
10.31. - 16:00   Könyv és más
10.31. - 18:00   Dreamworld
10.31. - 19:00   Csak olvass!
10.31. - 20:00   Fanni’s Library
10.31. - 21:00   Veronika’s Reader Feeder


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése