Agatha Christie: A ​titokzatos stylesi eset


Nekem is - mint még sokaknak -, célom, hogy egyszer az összes Agatha Christie regényt elolvassam. Nem is volt hát kérdés, hogy szeretnék-e csatlakozni A titokzatos stylesi eset blogturnéjához. Furcsa gyilkossági eset közepébe csöppenünk, és Poirot oldalán mi is fényt deríthetünk a gyilkos kilétére. Vajon nekem sikerült rájönnöm, ki a tettes?

Agatha Christie rendkívül termékeny írónő volt, hiszen mindegy 80 detektívregénye jelent meg, ezen felül pedig voltak színpadi darabjai, és álnéven írt romantikus történetei is. A krimi koronázatlan királynőjének tartják, s a Guinness rekordok könyve szerint Shakespeare és a Biblia után az ő írásait adták ki a legnagyobb példányszámban.

A titokzatos stylesi eset Agatha első krimije volt, mellyel már 1916-ban elkészült, viszont hat kiadó is elutasította. 1920-ban publikálták először, és akkora sikert aratott, hogy rögtön híressé tette a szerzőt.

–Jegyezze meg! Veszélyben van az olyan detektív, aki azt mondja: „Ez semmiség, nincs jelentősége. Ez nem illik bele. Ezt felejtsük el.” Minden számít, jegyezze meg!

Eddig összesen 8 regényét olvastam az alkotónak, de most, hogy túl vagyok a legelsőn, rájöttem, hogy jó lett volna ezzel kezdeni. Bár nem törvényszerű, hogy sorban haladjon az ember a kiadványokkal, és érthetőek önállóan is, mégis Poirot itt ismerjük meg igazán. Szerintem itt merülhetünk el legjobban a nyomozási stílusában, és itt bontakozik ki előttünk a piperckőc, de páratlanul okos és éleslátású belga úr személyisége.


Jelenlegi történetünk az első világháború idején játszódik, és a fiatal Arthur Hastings kapitány meséli el nekünk, aki meglátogatja vidéki barátját, John Cavendisht Styles St. Maryben. A stylesi kastélyban kap szállást, mely John mostohaanyja, Emily Inglethorp tulajdona, s egyben ő a hatalmas vagyon örököse is.

John elmeséli barátjának, hogy az idős hölgy újraházasodott, ráadásul egy nála jóval fiatalabb férfivel, Alfred Inglethorppal, aki vélhetően csak hozományvadász, s emiatt a család többi tagja nem is igen kedveli. Megismerhetjük a többi ott élő szereplőnket is, akik nem mások, mint John felesége, Mary Cavendish, John öccse, Lawrence Cavendish, Emily társalkodónője, Evelyn Howard, aki egyben Arthur unokatestvére is, Cynthia Murdoch, aki a család egyik barátjának árvája, és Dr. Bauerstein, az orvos.




Az elbeszélés szerint Emily egyik hajnalban súlyos, görcsös rohamot kap, melynek során ágya körül összecsődül a ház lakossága, de hiába minden igyekezet, az idős nő életét veszti. Az orvos sztrichnin mérgezést állapít meg, és azonnal mindenki a férjre kezd gyanakodni, hiszen főképp neki állhatott érdekében a vagyon megszerzése miatt eltenni feleségét láb alól. De vajon tényleg ő lehet a tettes, vagy csak ez lenne a legegyszerűbb magyarázat?

Senki ne gondolja, hogy a többi szereplőnk minden kétséget kizáróan azonnal ártatlannak tekinthető, hiszen valahogy mindenkinek lehetett indítéka a gyilkosságra. Itt kerül képbe Hercule Poirot, aki a háború elől menekülve egy menedékházban lakik, Mrs. Inglethorp jóvoltából. Poirot úgy érzi, tartozik annyival a nagylelkű Emilynek, hogy felderíti a halálát övező misztikumot.

Abban nem lehet kétségünk, hogy sikerülni is fog neki, abban viszont már lehet, hogy ki tudjuk-e következtetni a gyilkos személyét még az előtt, hogy Poirot felgöngyölítené és megmagyarázná az egész ügyet. Nem lövöm le a poént, rátok hagyom a nyomozás örömét! :)


Agatha Christie érti a dolgát, és mindig tudományosan megalapozott felkészültségről tesz tanúbizonyságot, ha gyilkos fegyverekről van szó. Nincsenek kinyomozhatatlan mérgek, vagy egyéb badarságok. Talán ez is sikere egyik titka, hogy valósághű, de mégis fordulatos történeteket tud varázsolni.

Számomra mindig a rengeteg szereplő az, amivel elbolondít, és a végére már mindenkit tudnék gyanúsítani. Pont olyan vagyok, mint Hastings, akit az orránál fogva lehet vezetni, és aki képes még önmagát is becsapni.

– Egészen őrült a barátja, Mr. Hastings?
– Őszintén szólva, nem tudom. Néha azt hiszem, bolondgombát evett, s amikor a legőrültebbnek hiszem, rájövök, hogy van benne rendszer.

Ebben az esetben sem volt könnyű dolgom, s a nyilvánvaló is kétségeket ébresztett bennem, majd a végére tényleg teljesen mást tartóztattam volna le, mint aki a valódi elkövető volt. Pedig utólag végiggondolva minden egyes apró jel tökéletesen képbe vágott, de hát én nem vagyok Poirot, aki ezeket a jeleket gyönyörű egésszé tudja összegyúrni.

Ugyanúgy élveztem, mint bármelyik másik történetét, és biztos vagyok benne, hogy továbbra sem lesz megállás az életmű abszolválásának útján.



Összességében én bátran ajánlom minden krimi rajongónak, "Agatha Christie-szűznek" és azoknak a fanoknak is, akik pont ezt a regényt még nem vették kezükbe. Véleményem szerint ez a 100. évfordulóra készült kiadás nagyon szép lett, és külön imádtam a pici Poirot sziluettet a fejezetek fejlécében. Ezek után már csak annyit mondhatok, hogy nagyon-nagyon élveztem az olvasását, és bízom benne, hogy a többi kötetet is megjelentetik ebben a szép formátumban.


A képzelet jó szolga, de rossz gazda.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 266
Eredeti cím: The Mysterious Affair at Style

Megjelenés éve: 2020 (Eredeti: 1920)
ISBN: 9789634794400


Fülszöveg:

A titokzatos stylesi eset, Agatha Christie első megjelent műve állítólag egy fogadásnak köszönhetően született, melynek tétje az volt, hogy az olvasó egészen az utolsó oldalakig még csak ne is sejtse, hogy ki lehet a gyilkos. Első méltatóinak egyike szerint az írónő minden bizonnyal megnyerte a fogadást. Az első világháború éveiben írt regényt egy angol kiadó elutasította, ezért New Yorkban jelent meg 1920-ban, éppen száz éve.
A váratlan fordulatokban bővelkedő, biztos kézzel megformált és eredeti karaktereket felvonultató cselekmény már azt az Agatha Christie-t állítja elénk, akit későbbi, klasszikussá vált alkotásaiból ismerünk, holott az írónő huszonhat évesen fogott neki e regénynek, és csupán egy azóta már elveszett kezdeti próbálkozás állt a háta mögött.
A titokzatos stylesi eset nem utolsósorban azért is jelentős darabja az életműnek, mert itt lép színre Poirot felügyelő, aki a háború elől menekült Angliába.





A krimi rajongói éppen egy évszázaddal ezelőtt, A titokzatos stylesi eset 1920-as megjelenését követően találkozhattak először Agathe Christie piperkőc belga magánnyomozójával, Hercule Poirot-val. A Helikon Kiadónak köszönhetően a századik évforduló alkalmából az olvasók most új kiadásban vehetik kézbe a mesterdetektív eseteiről szóló sorozat kezdő kötetét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát!




A nyomozásai során Poirot-ról többször is azt hiszik, hogy francia, de erre utaló gesztusai és nyelvhasználata ellenére a férfi valójában belga. Származásának tiszteletére egy-egy belga látványosságról találhattok képet az egyes állomásokon. A feladatotok annyi lenne, hogy az ezen látványosságoknak otthont adó városok neveit beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway



06.10.   Flora the Sweaterist
06.12.   Spirit Bliss Sárga könyves út
06.14.   Booktastic Boglinc
06.16.   Olvasónapló
06.18.   Flora the Sweaterist - extra
06.20.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése