Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron


Summer Rayne Oakes, Barátom, a filodendron című könyve kimondottan érdekes olvasmány. Bár nem erre számítottam olvasás előtt, mégsem tettem le csalódottan, mert ismét rengeteg információval és tudással gazdagodtam a növények terén.

A környezetmérnökként végzett Summer Rayne Oakes neve ismerősen csenghet a növénybarátok körében, hiszen sikeres instagram oldalt és youtube csatornát vezet, lakóhelyén pedig workshopokat is tart. A hölgy otthonát több mint 500 növényfaj, mintegy 1000 példányával osztja meg nap mint nap. Ha létezik az "őrült macskás néni" kifejezés, akkor bátran ki merem jelenteni, hogy ő az "őrült növényes néni"! Emellett korábban modellkedett, és már ekkor felhívta magára a figyelmet, amiért csak organikus vagy újrahasznosított ruhákat volt hajlandó viselni a kifutón.

Summer természet iránti szeretete gyerekkorában kezdődött, amikor még vidéken élt, és a házuk hátsó kertjének végébe sétálva már be is léphetett az erdőbe. Számára a játék a természet megismerésében merült ki, és soha nem érezte magát egyedül amiatt, hogy többet jelent számára a növényeivel teremtett kontakt, mint az emberekkel.

Írásában többek között arra biztat, hogy ismerjük meg a növényeinket, hogy aztán gyümölcsöző, vagy éppen virágzó (haha) legyen a kapcsolatunk velük, és ne csak azért vásároljunk meg a különböző áruházak polcairól egy-egy mutatós darabot, mert úgy gondoljuk, az bizony tökéletesen mutatna a lakásunk egy bizonyos pontján. A zöldjeink is élőlények, és ugyanúgy szükségük van törődésre, vannak igényeik, mint embertársainknak, ezért arra bátorít, hogy mindig kérdezzük meg, mi mit tudunk nyújtani annak a teremtménynek, amit haza szándékozunk vinni, nem pedig azt kell kérdeznünk, ő mit adhat nekünk...

Ha megtanuljuk, hogyan tudakoljuk meg egy növénytől, mire van szüksége, mit nyújthatunk neki, és nem azzal indítunk, hogy mi mit akarunk a növénytől, azt is megtanuljuk, hogy ugyanezt mindig kérdezzük meg az emberektől is. 

Előre szólok, ha ezt a könyvet azért vásárolnád meg, hogy te is olyan profi növénytartó lehess, mint Summer, és általa te is kialakíthasd a kis városi dzsungeled, akkor részben csalódni fogsz. Ez a kötet nem abban nyújt segítséget, hogy az egyes fajoknak mire van szüksége, milyen típusú közegbe szükséges ültetni, mennyi vizet, vagy éppen fényt kell juttatnod számára, hogy aztán gyönyörűen virágba boruljon. Itt inkább arról a szemléletváltásról olvashatsz, miképpen veheted észre a körülötted élő, hangtalan világot, s mi mindent nyújthatnak számodra a természet csodás kreatúrái.

Persze van egy szuper összegző táblázat, amiben meglelheted, hogy milyen növény illik hozzád a gondoskodási igényeid mértékétől, és az otthonod hely-, illetve fénymennyiségéből kiindulva, de összességében nem erre helyezi a hangsúlyt. Csupán szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mennyit adhatnak nekünk zöld barátaink, ha hajlandóak vagyunk arra, hogy harmonikus kapcsolatot alakítsunk ki velük.


A különböző témák során rendkívül sok információval gazdagodhatunk, s főleg olyanokkal, amikre nem is számítunk, hogy itt helyet kaptak. Szót ejt például arról, hogy az emberiség nagyobb hányada él ma már városokban, mint a természethez közel, és egyben arról, hogy ő maga is azért vette magát körül ennyi növénnyel, mert a munkája miatt ki kellett szakadnia a vidéki közegből, amit annyira szeretett.

Felhívja a figyelmet, hogy lényegében akkor is mindenki kapcsolatban áll a növényvilággal, ha nem tartja őket otthon, cserepekbe zárva, hiszen a legtöbben fogyasztjuk is őket, de közvetetten, az állatokon húsán keresztül is kapcsolatba kerülünk velük. A növények az életünk alapját képezik, még ha arról nem is igazán akarunk tudomást venni.

Bár csak írásban, de bemutatja, milyen egy növénytani gyűjtemény, hogy végezték annak idején a felderítést, hogyan gyűjtötték, és figyelték meg a különböző példányokat. Kimondottan érdekes volt számomra az is, hogy beszél a Hortikulturális terapeutákról, akik növénygondozás által próbálnak segíteni beteg embereken, ráadásul sikerrel, és elmondja azt is, hogy már létezik a növényvakság kifejezés, ami annyit takar, hogy a modern ember egyszerűen már észre sem veszi az őt körülvevő természetet.

Egy kedves momentum volt számomra, amikor elmeséli, hogy a Lithops növénykéjét egy erdőkonzerváló barátja kaitjie-kloukie-nak nevezi, mely a dél-afrikai afrikaans nyelven cicamancsot jelent, s azért használják rá, mert a külső megjelenése alapján hasonlít a macskák puha talppárnáira. Hát ki ne szeretne ilyen cukiságokkal osztozni az otthonán? Tele van ilyen, és ehhez hasonló apró információmorzsákkal, amiket én nagyon szerettem.

[...] a növénytulajdonosok egy cseppet sem fognak megdöbbenni, ha azt hallják, hogy alapvető tudományos bizonyítékok léteznek rá, hogy a beltéri növények megnyugvást, enyhet adnak a jelenlétükkel, sőt, még a kreativitást is növelik. 

A kötetet egyébként színesítik különböző interjúkból kivágott, személyes tapasztalatok is, amikben más növénybarátok mesélnek arról, milyen hatással van rájuk a kertészkedés, növénytartás, a földben turkálás, kártevőkre vadászás, az elhalt levelek lemetszése, a növekedés számontartása, szóval röviden az, hogy más életről gondoskodhatnak. Minden, amiről a kötet során beszél, megerősíti mások véleményének beillesztésével, amikből igen sokat találhatunk minden fejezetben.

Az egyes témakörök elején aranyos rajzokkal, a végén pedig különböző gyakorlatokkal találkozhatunk, amelyek segítenek az általa népszerűsített szemléletváltás elérésében. Minden feladat elgondolkodtató, és garantáltan más megvilágításba fogják helyezni mindazt, amit eddig a szobanövényeiddel kapcsolatban gondoltál vagy éreztél.


Összességében amondó vagyok, hogy érdemes lenne mindenkinek elolvasni ezt a könyvet, aki szereti az otthonát zöldekkel dekorálni, hogy még odaadóbban gondozza majd őket. Azoknak is, akik nem tudják, mi hiányzik az életükből, mert lehet hogy pont csak annyi, hogy törődhessenek néhány élőlénnyel, megfigyelhessék a fejlődésüket, s élvezzék a kertészkedéssel járó nyugtató, pozitív hatásokat. Illetve mindazoknak is, akik mondták már valaha azt, hogy "Melyik az a növény, amit nem nyírok ki?". Ez a könyv segíteni fog abban, hogy megértsük, miért is történhet meg olyan gyakran, hogy "növénygyilkosok" leszünk, s ez sokszor nem a mi szeretetünk, gondoskodásunk hiányának, csupán a rosszul, hozzánk és az életkörülményeinkhez nem illő növény választásának köszönhető. Garantáltan mindenki másképp fog nézni a zöld környezetére, miután elolvasta Summer Rayne Oakes írását.


A növények gyönyörűek és egyediek. Úgy nőnek, ahogy ők akarják, anélkül, hogy igyekeznének bárkinek a kedvében járva úgy nőni, hogy az illető akarja, hogy nőjenek. 


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Bookline
Oldalszám: 208
Eredeti cím: How to Make a Plant Love You: Cultivate Green Space in Your Home and Heart
Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634336228


Fülszöveg:

Mindenki megérdemli, hogy megtapasztalja, milyen pozitív hatással van ránk, ha vannak növényeink, amelyekről gondoskodhatunk. A növények ugyanis nemcsak szépek és tisztítják a levegőt, de csökkentik a stresszt, a vérnyomást, és úgy általában is jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is. A gondozásuk valójában mindfulness gyakorlat, amely révén megélhetjük, hogy a másokkal való törődés örömforrás.

Summer Rayne Oakes BARÁTOM, A FILODENDRON című könyve hiánypótló és egészen különleges kötet: nemcsak praktikus gyakorlati információkkal és tanácsokkal lát el bennünket, de újfajta szemléletmódot is képvisel. Útmutatásait követve megtanulhatjuk a növények nézőpontjából szemlélni a világot, modern fogyasztói igényeinket pedig fenntarthatóbbakkal cserélhetjük fel. A jutalmunk zöldellő kert, otthon, és egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet.

„Lépjünk be hát a növények világába, és fedezzük fel, hogyan kezdhetünk neki a saját személyes zöld életterünk megteremtésének – az otthonunkban, a gondolatainkban és a szívünkben.”





Sosem voltak még annyira divatosak a növények, mint napjainkban. Summer Rayne Oakes vidéki lányként került New York betonrengetegébe, ahol dzsungelt varázsolt a lakásából, hogy visszacsempéssze a természetet az életébe. Könyve, a Barátom, a filodendron nem csupán egyszerű növénygondozási kézikönyv, hanem egy újfajta szemléletet is megpróbál átadni az olvasóknak a növényekkel kapcsolatban. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a könyvből!




A Blogturné Klub tagjai között is bőven akadnak igazi növényrajongók. A játék során megmutatjuk a(z egyik) kedvenc növényünket, nektek pedig csak annyi a feladatotok, hogy megírjátok a képen látható egyed nevét. Bármilyen verziót elfogadunk, legyen az a hivatalos latin, a magyar(ok), vagy akár az angol elnevezés. A lényeg, hogy azonosítsátok be nekünk a kép és az információ alapján a példányt.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Származási helye: Dél-Afrika, Szváziföld és Zimbabwe. Nagyjából kétméteresre is megnőhet, ha hagyjuk csüngeni, a nedvességet pedig apró gumókban tárolja, így nagyon oda kell figyelni az öntézésére.



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.27.   A Szofisztikált Macska
10.29.   Bookstatic Boglinc
11.02.   Hagyjatok! Olvasok!
11.03.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése