Catherine Gilbert Murdock: Fiú könyve


Kár lenne tagadnom, hogy Catherine Gilbert Murdock regénye, a Fiú könyve a borítójával keltette fel a figyelmemet, majd a fülszövegben lelt "Fiú ért az állatok nyelvén" végleg eldöntötte, hogy mindenképpen olvasnom kell ezt a történetet. Általa izgalmas és kalandos utazáson vehettem részt a középkorban.

Bár kívül esek a regény célközönségéből, mégsem éreztem úgy, hogy ki kellene hagynom, nagyon is szeretem a fiatalabb korosztálynak szóló írásokat. Sokszor arra is kiválóak, hogy egy-egy nehezebb olvasmány után valami üdítő, könnyed darabbal szórakoztathassam magam, s a Fiú könyve ilyen szempontból kitűnő választásnak bizonyult.

Történetünk főhőse Fiú, egy púpos gyermek, aki kecskepásztorként éli mindennapjait. Az átlagostól elétrő testi adottságai miatt sok atrocitás éri, de Fiú ennek ellenére is egy jó kedélyű, vidám kölyök, aki remekül mászik fára, és jól megérti magát az állatokkal is. Szó szerint, mivel tényleg képes társalogni velük valamilyen különleges okból kifolyólag.

[...] a padláson, szalma helyett takarók szolgáltak fekhelyül, és kecskék helyett macskával lehetett csevegni. Egerekről társalogtunk, aztán rátértünk a szunyókálás fontosságára.

Egy napon feltűnik egy furcsa idegennek Fiú ügyessége, ezért megveszi a gazdájától, hogy segíthessen neki küldetésében. Az utazó fejébe vette, hogy összegyűjti Szent Péter földi ereklyéit, úgy mint borda, fog, hüvelykujj, sípcsont, por, koponya és sírkő, hogy aztán teljesülhessen leghőbb kívánsága. A legenda szerint, ha mindezek egy helyre kerülnek, Szent Péter kitárja a mennyek kapuját...

Fiú elképesztő kalandok részese lesz Secundus oldalán, és azt is eldönti, végigkíséri teljes útján a férfit, elmegy vele Rómába, hogy az ő kívánsága is teljesülhessen, és igazi fiúvá válhasson, azaz ne kelljen többé számkivetettként élnie. Mivel a történet közepén nagyobb csavarral szembesülhetünk, ezért sajnos spoilerek nélkül ennél többet nem írhatok.

Hogy sikerrel járnak-e, teljesülnek-e kívánságaik, s hogy ennek elérése érdekében mennyi kalamajkába keverednek, azt majd a leendő olvasónak kell kiderítenie. :)


Imádtam, ahogy az írónő megjelenítette ezt a történetet. Korábban a kiadó oldalán találkoztam egy videóval, amiben arról mesél, mennyi személyes élmény alapján dolgozta ki a könyve állatkaraktereit. Szerettem, hogy vette a fáradságot ahhoz, hogy hitelesnek írja meg a legutolsó kecskét vagy éppen vadászkopót is, ami maximálisan érződik is a meséjén.

Nem csak Fiú vívódásait adta át remekül, hanem például az általam oly kedvelt szamarat is, akin rengeteget nevettem. Makacs, nyers, és kissé goromba, de mégis szerethető, hisz helyén van a szíve. A legkedvesebb állatszereplőmmé vált a megannyi közül.

A nagy fordulat kimondottan izgalmas, és számomra váratlan is volt a történet közepén, ami ezek után teljesen más megvilágításba került. Akad ugyanis egy férfi, Secundus, aki csak egy kívánságát szeretné valóra váltani, és akad egy jószívű kisfiú, aki elhatározza, hogy segít ennek az embernek, mert ő maga is tudja, milyen érzés valamire nagyon vágyni. De mi van akkor, ha kiderül, hogy ez az időnként goromba, de mégis gondoskodó ember nem a legtisztább lelkű egyén, s egy olyan helyről jött, ahová senki sem vágyna? Legyünk-e egy kicsit mi is a kedves Fiú, és szurkoljunk-e továbbra is azért, hogy a vélhetően rossz ember kívánsága teljesüljön?

Érzésem szerint kimondottan ezzel szeretett volna tanítani ez a könyv, mégpedig azt, hogy ha a szívünk angyali, akkor bármikor, bárkihez jók lehetünk, legyen a másik bármilyen. Nem kell rangsorolnunk, hogy ki érdemli meg a szeretetünk, támogatásunk, segítségünk, mert ha módunkban áll, bátran osztogathatjuk, hogy végül a mi szívünk is örömmel lehessen tele.

Hátranéztem, pont a megfelelő pillanatban ahhoz, hogy lássam, ahogy a szamár leveti hátáról a zarándokot. Iá!!! Mások jobban megérdemlik, hogy vigyem őket, mondta a szamár. Patáival nagyokat toppantott, majd úgy tülekedett keresztül a tömegen, mintha az emberek csak kődarabok lettek volna. Odaügetett Secundushoz. Pattanj fel, büdösborz!

Mindezek mellett a középkor hiedelemvilágát is remekül feldolgozta, amikor az ereklyéknek rendkívül fontos szerepet tulajdonítottak (sok helyen még ma is). Szolgáltak egészségmegőrzésre, de a kereskedelem és a jó hírnév terén is jelentőséggel bírtak. Annak idején a királyok hatalmuk bizonyítékaként mutogatták ereklyegyűjteményüket.

Fiú története az 1350-es szent évben játszódik, amikor sok országban háború dúlt, és a bubópestis nem sokkal korábban Európa lakosságának felét elpusztította. Nagy szerepe volt ekkor egy-egy talizmánnak, amibe az emberek hitüket vethették. Érdekes volt a megjelenített helyszínekről, például Róma városáról olvasni, milyen is lehetett abban az időben.

Végezetül meg kell említsem Ian Schoenherrt, aki a könyv illusztrátora. Minden apró rajzocska, amivel a könyv lapjait díszítette, tökéletesen jól illik a hangulathoz, és a megjeleníteni kívánt figurához is. Az utolsó oldalak egyikén lévő térkép kimondottan varázslatos, és jó szolgálatot tesz abban is, hogy lekövethessük, mekkora utat is szeretnének bejárni hőseink...


Összességében nagyon szerettem, mert míg Fiú rátalál önmagára az utazása során, én ezzel egyidőben egy igazán egyedi, nem mindennapi kaland részese lehettem. Bátran ajánlom neked is, ha elmúltál már tíz éves, és szereted a fordulatos, mesés regényeket. Fogsz majd rajta csodálkozni, jókat mosolyogni, és meghatódni is, miközben megannyi állattal, és egy zsémbes, kellemetlen szagú öregemberrel zarándokolhatsz, Szent Péter maradványaival a batyudban. Nem lenne érdemes kihagyni!


Néha a szavak jobbak a csendnél.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 272
Eredeti cím: The Book of Boy

Megjelenés éve: 2020 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789634038733


Fülszöveg:

A rejtélyes múltú, púpos, sokat gyúnyolt Fiú ért az állatok nyelvén és ügyesen mászik fára. Talán ezért is viszi magával Secundus, a különös zarándok, hogy együtt gyűjtsék össze Szent Péter hét értékes ereklyéjét. A Fiú hamarosan rádöbben, hogy gazdája korántsem ártatlan vándor, de kitart mellette, mert hiszi, hogy útjuk végére kiderül, hogy ő is lehet-e ugyanolyan, mint a többi fiú.





A Manó könyveknél megjelent Fiú könyve egy egyedülálló ifjúsági regény, amelyben betekintést nyerhetünk a középkor misztikus világába. Catherine Gilbert Murdock mesterien szövi egybe a történelmet a fantasy-val, és érdemeinek elismeréseként műve el is nyerte a Newbery Honor kitüntetést. Lépjetek be ti is a “sötét” középkorba és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát!




Mivel a regény a középkorban játszódik és fontos szerepet játszik benne a kereszténység, a játék során most minden állomáson egy latin nyelvű mottót és fordítását osztjuk meg veletek, mindegyik egy szerzetesrendnek a jelmondata. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, melyik rendhez tartozik az adott mottó.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Laudare, benedicere, praedicare.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

10.23.   Könyv és más
10.26.   Booktastic Boglinc
10.29.   Flora the Sweaterist


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése