Maya Motayne: Nocturna


Maya Motayne Nocturna című kötetébe már áprilisban beleszerettem, amikor bekerült a Fairyloot dobozába, méghozzá egy különleges, élfestett, kék borítóverzióval. Persze az eredeti vörös is nagyon tetszett, így alig vártam, hogy hozzánk is megérkezzen végre. Hatalmas öröm volt hát, amikor egy nyereményjáték alkalmával mellém szegődött a szerencse, és hozzájuthattam egy példányhoz!

Amikor kibontottam a nyereménycsomagomat, egészen egyszerűen elállt a szavam, mert annyira gyönyörű borítóval rendelkezik, hogy azt leírni egyszerűen lehetetlenség. Garantálom, ha élőben megpillantjátok, nem fogjátok tudni levenni róla a szemeteket, és minden apró részletét szeretnétek majd áttanulmányozni! (Számomra szívmelengető volt látni azt is, hogy az aprólékos feliratot is rádolgozták magyarul, és nem csak valami összecsapott, "jó lesz az úgy" tákolmányt kaptunk, hanem szépen lekövették az eredeti verziót. Plusz pont a keménytáblás kivitel is, amivel még elegánsabbá tették.)

Az előzéklapok elöl és hátul is térképként funkcionálnak, melyen felfedezhető megannyi sziget, valamint eseményeink fő helyszíne is, egy igen érdekes, kasztokra osztott, körgyűrűs felépítésű város, San Cristóbal. Olvasás előtt én percekig böngésztem mind kívül, mind belül és be kell valljam, nagyon jó alaphangulatot teremtettek.

A Nocturna egyébként az a kötet, ami olyan széles skálán mozgó értékeléseket kapott az utóbbi hónapokban, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta, ezt most egy jó könyv, vagy sem. Azok, akik negatív kritikával illették, főképp az kifogásolták, hogy több ponton is hasonlóságokat mutat más történetekkel, úgy mint az Egy sötétebb mágia, vagy akár a Harry Potter. Mint ahogy korábban a Nevermoor értékelésemben már kifejtettem, nálam nem kimondottan ellenszenves egy olyan kötet, ami táplálkozik valami másból, ha egészében jól funkcionál, és tud felmutatni valami egyedit.


Ebben az esetben pedig ez számomra a mágia felépítése volt. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, mégis zseniálisan van megalkotva, hiszen itt nem csak egyszerű varázsszavak, vagy ahogy én nevezem, beszélt mágia van, hanem ennél sokkal érdekesebb mélységek is. Kezdjük ott, hogy egyszerű varázsszavak megtanulásával mindenki képes lehet alapszintű varázslásra, viszont veleszületett képességként elemi mágusokkal is találkozhatunk, akik képesek a vizet, tüzet, földet, vagy levegőt irányítani. A habot a tortán pedig a proprió elnevezésű tulajdonság jelenti, mely minden mágiát gyakorlóra egyedileg jellemző képességeket jelent. Nézzük egy kicsit közelebbről a történetet, és mindjárt jobban fogjátok érteni, miről is beszélek.

Regényünknek két főszereplője is van, Alpher herceg és Finn, a tolvaj személyében. Kalandjaikat váltott szemszögben követhetjük végig a cselekmény során, de alkalmanként bepillantást nyerhetünk mások fejébe is, ami rendkívül izgalmassá teszi a leírtakat.

A közmondás szerint az idő a legszebb pillanatokban csak úgy szalad, ám épp olyan gyorsan elillan akkor is, amikor valami kellemetlen közeledik.

Hercegünk, Alphi pár hónappal az eseményeink kezdete előtt veszítette el a bátyját egy merényletben, melynek következtében előrébb lép az öröklési sorban, s bármennyire ellenére van, kénytelen beletanulni a rá váró uralkodói szerepbe. Alphiban azonban nem csak önmaga, de a népe sem bízik. Jövő nélküli hercegnek nevezik, mert a hagyományaik szerint a gyermekeket adott kor betöltése után jósnőhöz viszik, aki elárulja, mire hivatott a csemete. A fiú esetében azonban nem láttak semmit. Mindemellett a fiatal trónörökös képtelen elfogadni, hogy bátyja nincs többé, ezért olyan lehetőségek után kutat, amivel visszahozhatja őt az élők sorába, s ennek érdekében nem retten el tiltott utakra lépni. Meglehetősen gyerekes jellemű hercegünk alapvetően vízmágus, propriója segítségével pedig képes látni mások mágiáját, valamint ahhoz igazodni, ez a képessége pedig nem egyszer menti meg őt halálos veszélyektől.

Másik hősünk Finn Voy, a tolvajlány, aki szörnyűséges nevelőapja elől menekül, aki képes másokat egyetlen titokért cserébe a saját akaratának igájába kényszeríteni... A rejtőzködést a lány számára különleges propriója biztosítja, ami egyfajta alakváltó képesség, s fel tudja vele venni más emberek külsejét. Mondhatnánk úgy is, hogy ő egy emberi kaméleon. Több helyen körözött bűnözőként tartják nyilván, de a folyamatos arcváltásokkal sosem bukkannak a nyomára. Emellett föld típusú elemi mágus, amit kimondottan jól tud alkalmazni például arra, hogy naiv hercegeket tegyen ártalmatlanná. ;)


A két fiatal először egy álarcos, titkos kártyapartin találkozik, ahol tiltott, fekete piaci árukhoz lehet hozzájutni, s természetesen nem csak nekik, de a helyi alvilágnak is fáj rá a foga. Míg Alphi becsületesen szeretne nyerni, Finn inkább azt teszi, amihez a legjobban ért, s nemes egyszerűséggel a parti közepén ellopja a különleges, mágiáról íródott könyveket. Hercegünk azonban utána ered és némi harc árán, de meglovasítja a zsákmányt, viszont otthonában rádöbben, hogy ezekkel sem jut közelebb a céljához. Finnt eközben elfogja egy nagy erejű bandavezér, akit a lopással haragított magára, s aki képes elfojtani arcmásoló proprióját, majd arra kényszeríti, lopjon el a palotából egy rendkívüli varázstárgyat kárpótlásként.

Finn és Alphi a tervezett lopás éjszakáján a palotában botlanak újra egymásba, de nincs idejük ezen fennakadni, mert a herceg legjobb barátja, Luka életveszélyes helyzetbe kerül egy olyan mérgezett ital elfogyasztása után, amit a korona várományosának szánnak. Az ifjú rossz utat választ a testvéreként szeretett fiú megmentésére, s véletlenül szabadjára enged egy borzalmas, fekete füstként gomolygó, sötét mágiát, ami ha elég gyorsan megleli régi gazdáját, akitől hosszú évekkel ezelőtt elválasztották, akkor együtt elhozhatják a világvégét, más néven a legendákból ismert Nocturnát.

Protagonistáink kényszerű szövetséget kötnek, hogy megállítsák és visszazárják a mágiát, valamint helyrebillentsék a világ rendjét. Hogy ennek érdekében milyen rettenetes, izgalmas, vagy éppen vicces helyzetekbe kerülnek, annak kiderítése rátok vár!

Mit követtél el, hogy soha többé nem akarod látni a saját arcodat? Miért temetted ennyi mágia alá?

Számomra ez a kötet nagyon szórakoztató volt. Kapott néhány kőkemény, véres jelenetet, de abszolút beleillik a kialakult szituációba, alkalmanként pedig Luka és Finn csipkelődése remekül tudja ellensúlyozni a komorságát.
Ugyan érezhető, hogy milyen történetekből ihletődött, de úgy érzem, képes volt kilépni belőlük és saját közeget teremteni.

Bár maradtak bennem kérdések, és Alphi gyerekes, hebrencs karakterével sem tudtam igazán azonosulni, de Finn zseniálisan lett megalkotva. Egy igazi kőkemény, női főhős, akit nem lehet nem imádni.

Nem mondom azt, hogy ez egy 100%-os, öt csillagos alkotás, de egy első kötetes szerzőtől szerintem remekül sikerült. Bízom benne, hogy sokat fog még fejlődni az írás terén, de semmi kétség nem fér hozzá, hogy mindenképpen szeretném elolvasni a folytatást. Ha pedig valakit esetleg a sorozat mivolta tántorítana el, jó, ha tudja, hogy az első rész teljes egészében lezárt történettel rendelkezik, nincs függővég, tehát bátran olvasható önmagában is.

Összességében nekem annak ellenére is tetszett, hogy fel lehet fedezni benne más történetek momentumait, viszont akadtak benne kidolgozatlan, vagy feledés homályába veszett eseményszálak, amik miatt nem tudok maximálisan elégedett lenni vele. Abszolút nem bántam meg az olvasását, a borító továbbra is az egyik kedvencem, és kínzó türelmetlenséggel várom a következő részt. Bízom benne, hogy az is ennyire páratlanul szép lesz, és a beltartalom még ütősebbre fog sikerülni, mert erre bizony minden esélye megvan.
Mindenképpen ajánlanám mindazoknak, akik szeretik a mágikus, kissé sötét, de romantikától mentes sztorikat, s akik képesek értékelni a szárnypróbálgató, kevésbé tökéletes írásokat is.

Mindnyájunkban van jó és rossz, világosság és sötétség is. Ettől vagyunk emberek. És ne feledjétek, mindegy, milyen mélyre zuhanunk a sötétségben, sosem túl késő fényt keresni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 436
Eredeti cím: Nocturna

Megjelenés éve: 2019 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634332558


Fülszöveg:

Finn ​Voy számára a mágia két dolgot jelent.
Egyszer: kést, amelyet a torkára szoríthat bárkinek, aki csak az útját keresztezi. Másodszor: álcát, amelyet oly könnyedén ölthet magára, mint mások a köpönyegüket. Finn, a tehetséges alakváltó évek óta nem látta a saját arcát, és neki ez így tökéletesen megfelel. Ám amikor elkapja egy befolyásos bandavezér, akinek adósa lett, kénytelen lehetetlen küldetésre vállalkozni – el kell lopnia egy legendás kincset Castallan királyi palotájából, különben örökre elveszíti alakváltó képességét.
Bátyja meggyilkolása után Alfehr herceg Castallan trónjának soron következő várományosa. Ám Alfie úgy érzi, sosem lesz képes a bátyja örökébe lépni. A gyászoló herceg megszállottan keresi a módját, hogy visszahozhassa fivérét, még akkor is, ha ehhez a tiltott mágiát kell használni.
A sors keserű fintora, hogy Alfie legjobb barátja, Luka kis híján gyilkosság áldozata lesz épp akkor, amikor Finn lopni érkezik. Alfie kétségbeesetten próbálja megmenteni Lukát, és véletlenül szabadon enged egy rettenetes, ősi mágiát – amelyet ha nem zaboláznak meg, az egész világot el fogja pusztítani. Alfie és Finn a kiszabadult mágia legyőzésére szövetkezik, ehhez azonban fel kell venniük a harcot a múltjukban megbúvó sötétséggel.

Részben a szerző dominikai örökségén alapuló, fiktív latin-amerikai királyságban játszódó történetben egy arcváltó tolvaj és egy kockázatvállaló herceg kénytelen szövetkezni, hogy legyőzzék a véletlenül szabadon engedett gonosz erőt.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése