Janits-Szabó Virág: Buddha-tálak


Évek óta foglalkoztat a húsmentes étkezés gondolata, éppen ezért vállalkoztam a Blogturné klubbal karöltve Janits-Szabó Virág Buddha-tálak című könyvének elolvasására. Elöljáróban csak annyit, hogy csöppet sem bántam meg, hogy belefogtam, mert bizony sokkal többet kaptam egy szimpla vegetáriánus és vegán receptgyűjteménynél.

Már az első oldalakon nyilvánvalóvá vált, hogy Virág könyve nem csupán húsmentes recepteket kínál számunkra, hanem némi lelki támaszt is. Számára azt étkezés nem csak egy szükségszerű dolog, amit azért kell végeznünk, hogy a testünk működőképes maradjon, hanem szeretné azt egy konkrét lelki utazássá tenni, kezdve már az alapanyagok feldolgozásánál. Magas tápértékkel bíró, izgalmas textúrákkal ellátott, szemet gyönyörködtető fogásokkal, vagy jobban mondva alkotásokkal találjuk szembe magunkat az egyes oldalakon.

Aki jelen van a táplálkozásban, és harmóniára törekszik, az más tetteiben is felfedezi majd a kiegyensúlyozottságot.

Főképp nyers hozzávalókból, friss zöldségekből és gyümölcsökből dolgozik, de minden kompozícióban van valamilyen különleges, főtt tartalom is, ezáltal alkotva szín- és ízorgiát a tányérunkon. Ezen összetevők aránya 3+2, azaz három finoman elkészített alkotóelem és kettő friss, erős ízű kiegészítő. Minden tál tehát minimum 5 elemből áll - de lehet több is -, mert Virág véleménye szerint ennél kevesebbel egészen egyszerűen nem tudnak érvényesülni ezek az ételek. Több, mint húsz különböző tálat mutat be nekünk, viszont a sok különböző komponens miatt ennyinél jóval több receptet kapunk, amik önállóan is megállják a helyüket.

A Buddha-tálak műfaja Dél-Indiából származik, és főként vegetáriánus ételkombinációkról beszélhetünk. Véleményem szerint erősségük a tálalás minőségében, a tápláló és frissen elkészített elemek harmonikus kompozíciókba helyezésében rejlik. A nyers hozzávalók miatt éppen ezért kimondottan érdemes figyelmet fordítanunk az időzítésre, hogy alapanyagaink ne veszítsenek friss állagukból, különben nem lesz olyan mutatós a végeredmény, és nem nyújt majd akkora élményt a fogyasztásuk.

Szerzőnk ezeket a tálakat a harmónia forrásának tartja, viszont ehhez szükségünk van arra, hogy már maga a főzés is egy meditatív tevékenységgé váljon számunkra, valamint hogy a tudatos és tiszta táplálkozás során az alapanyagok iránt is alázatot mutassunk. Ehhez például egy ételfelajánló-meditációs gyakorlatot is megfogalmaz, amit rendkívül érdekes volt olvasni, mert teljesen más megvilágításba helyezi az étkezést.


Az oldalakról árad a nyugalom, a békesség, a harmónia, hiszen teljes mértékben áthatja a buddhista szemlélet. Beszél a receptek között boldogabb életszemléletről és örömtáplálkozásról is, de még az ételek energetikájáról is. Megtudhatjuk, hogy egyes tálaknak összességében hűsítő, frissítő, másoknak melegítő vagy éppen nyugtató hatása van. Ajánl ételkombinációt például lábadozás idejére, megterhelőbb időszakokra, vagy akár detoxikáló célzattal is.

Mindezeket öt különböző fejezetre bontja, úgy mint Ázsiai tálak, Levestálak, Vadító zöldségtálak, Gyógyító Buddha-tálak, Édes Buddha-tálak. Ezek alapján azt hiszem mindenki találhat magának kedvére valót, az is, aki az édes ízek megszállottja, az is aki inkább a lédúsabb ételek felé fordulna, és az is, aki csak friss zöldségekre vágyik.

A Buddha-szemlélet számomra nem mást jelent, mint megkísérelni ítélkezés nélkül, csak a pillanat erőterében mindent és mindenkit annak látni, érezni, tudni, ami valójában.

Virág írásában érződik a mély szakértelem, a lelkesedés az ázsiai konyha ízei iránt és nem mellékesen az alapanyagok iránti tisztelet is. Mindemellett csodálatosan szerkesztett és illusztrált kötetről beszélhetünk, aminek minden egyes pontja maximális átgondolt és összeillő.

Például számomra hatalmas szerelem volt, hogy a receptet bemutató fotó oldalpárján röviden beszél az ételről és leírja a tál összetevőit, majd ezután két további oldalpáron részletezi a tál alkotóelemeinek elkészítését. Ráadásul a legtöbb esetben az adott receptrészhez a tál adott sarka is be van vágva illusztrációként, valamint a recept fő alkotóeleméről is van egy szuper rajzocska. Látszik, hogy a legapróbb részletekig átgondolták a szerkesztést és igazán mutatós és praktikus egészet alkot minden apróság.


Mindezek ellenére picit megilletődtem, ahogy olvasni kezdtem a tálak tartalmát, mert sokszor találkoztam olyan elemmel, amiről még sosem hallottam azelőtt vagy éppen biztosan nem árulják a sarki közértben sem. Ilyenek pl. a szumák, a rizsbor, a görögszéna mag és még sok más hasonló. Továbbá az én esetemben a tejtermékek kerülendők, így ki kell hagynom a házilag készült sajtot, illetve sajnos a tofuval sem vagyok barátságban. Bár nyitott vagyok az új dolgok megismerésére, ezeket figyelembe véve, némi átdolgozást fognak igényelni az egyes ételek.

S ha már ismételten gasztronómia témában írok nektek, nem maradhat el a tesztelés sem. Nem árulok zsákbamacskát, próbáltam egy könnyebbet választani, mert egészen egyszerűen fel kell dolgoznom azt az mennyiségű információt, amivel a többi recept esetében találkoztam. Ugyan nem tűnnek nagyon melós ételeknek, mégis hihetetlenül összetettek, és bevallom, ahhoz sem volt most kapacitásom, hogy különleges, talán csak egyszer használatos termékeket vadásszak a környéken. Mindezek ellenére, idővel biztosan többet is el fogok készíteni, mert hihetetlenül mutatósak és ínycsiklandóak a fotók alapján. Választásom tehát az alábbi lett:

    Detoxikáló édes árpatál

    Tartalma: Édes árpakása; Nyers saláta: alma, cékla, répa; Szőlő és banán; Pirított tökmag; Egész mák

    Azért döntöttem emellett az egyszerűségén túl, mert a leírása szerint akkor a legideálisabb a fogyasztása, amikor sok érzelemtől és nehézségtől szeretnénk megszabadulni. Jelenleg bőséggel van mitől megválnom, így egy próbát megért a dolog. ;)

    Készítése nem igényelt különösen nagy erőfeszítést, és a nyers céklát leszámítva kimondottan ízlett is. Bár imádom a céklát savanyúságnak, ez a naturális forma meglehetősen szokatlan volt, s még barátkoznom kell vele. A kásának a sok édes gyümölcs mellett nagyon jót tett a pirított tökmag, egészen érdekes ízkombinációt érezhettem. Az egyetlen dolog, ami lemaradt róla, az az egész mák, mert felénk nem olyan egyszerű a beszerezhetősége, mint Magyarországon, illetve az utasítás ellenére, hiába citromoztam meg az almát, az nálam csúnyán megbarnult. Tálalás terén pedig még bőven van mit tanulnom Virágtól, de igyekeztem...




Összességében én azoknak ajánlanám, akik érdeklődnek a vegetáriánus ételek iránt, de nyitottak a különlegesebb receptek felé, valamint azoknak, akik már járatosabbak a Buddha-tálak világában, és esetleg szeretnének némi inspirációt szerezni. Számomra egy kicsit extrémnek hatott, nem annak a fajtának, amiből azonnal, rákészülés nélkül tudok főzni, de végeredményben elnyerte a tetszésem, és biztosan sokat fogom forgatni, tanulmányozni a későbbiekben is.


A jelen az, ami mindig van. Minden más az emlékeink és aggodalmaink szövedékéből születik.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Boook
Oldalszám: 208
Eredeti cím: -

Megjelenés éve: 2019
ISBN: 9786155417443


Fülszöveg:

Vegetáriánus ​és vegán ételkompozíciók

Pazar tálakon találkoznak vegetáriánus és vegán fogások ebben a nem mindennapi receptkönyvben. A többségében könnyen elkészíthető, kivétel nélkül egészséges és harmonikus receptek más-más hangulatvilágot idéznek meg, miközben olyan csodálatos tálak kerülnek elénk, mint a Stresszoldó vagy az Édes ébredés Buddha-tál.

Virág, a Városi Jógi tanítója és az Örömfőzés című szakácskönyv, valamint a Látó mese szerzője újraálmodta a Buddha-tálak műfaját. Új könyvében ázsiai tálak, édes tálak, reggeliző és gyógyító tálak egyaránt helyet kaptak. Kipróbálásukkal a test és a lélek is feltöltődik, hiszen a szerző a tőle megszokott bölcsességgel és derűvel segít a tudatos, örömteli táplálkozásban. Olyan, mintha nem is szakácskönyvet, hanem egy bölcs útmutatásokkal teli képeskönyvet lapozgatnánk. A Buddha-tálak nemcsak remek receptgyűjtemény, hanem bárhol és bármikor elővehető értékes olvasmány.

„Ez az élet nem elegendő ahhoz, hogy lerójam hálámat Ázsiának és magának Buddhának, aki örökké inspirál – ezekkel a tálakkal neki kedveskedem.” (Virág)





A Boook kiadó gondozásában jelent meg Janits-Szabó Virág harmadik kötete, melyben a Buddha-tálak szemkápráztató és ízletes világába kalauzol el bennünket. Ételkompozíciói egyszerre táplálják a testet és a lelket, továbbá rengeteget tanít a keleti filozófiáról és az örömteli étkezésről, amivel harmonikusabbá tehetjük életünket.
Tarts három bloggerünkkel és nyerd meg a Boook kiadó által felajánlott két példány egyikét.




Virág könyvében szót ejt a különböző típusú ételek energiáiról is, melyekből öt féle létezik. Fa, Fém, Föld, Tűz és Víz. A feladatotok az lesz, hogy megtaláljátok, melyik típusú energia képét rejtettük el az adott állomáson, majd írjátok meg a nevét a Rafflecopter megfelelő sorában.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



12.09.   Booktastic Boglinc
12.11.   Könyv és más
12.13.   Olvasónapló


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése