Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström: Madárhatározó


Gyerekkorom óta szerelmese vagyok a természetnek, és jó pár éve hobbi madarásznak is tekintem magamat. Mindig is érdekeltek tollas barátaink, akik beragyogják a napot énekükkel, színes jelenlétükkel. A legfrissebb kiadású, átdolgozott Madárhatározó nagy segítséget nyújt mindennapi megfigyeléseimben.

Hosszú évek óta nagyon szeretem a madarakat, minden évben alig várom a téli madáretetést (ami persze nem nekik a legfontosabb, hanem nekem, aki csalogatom és lesem őket), s még a bélyeggyűjteményem legnagyobb százaléka is madaras elemekből áll. Ugyan több madárhatározót is beszereztem már az évek során, és úgy érzem, sosem lehet elég belőlük, ám amikor ezt kinyitottam, tudtam, hogy ez az, amire mindig is szükségem volt.

Ha mást nem, terepi barangolásaim során legalább egy madárhatározó és egy hangfelismerő app mindig lapul a zsebemben, de sokszor igénylek papíralapú határozót is. Ennek okán került hozzám ez a súlyos kötet, melynek minden oldala fényes papírra nyomott, gyönyörű, éles, és a hasonló fajok tekintetében jól elkülönülő rajzokat tartalmaz. Ez a határozó ugyan már több, mint 20 éve forgalomban van, mégis ez az átdolgozott kiadás több újdonságot is rejt.


Aki a korábbi kiadásból még egyet sem tartott kezében, annak elmondhatom, hogy ez a kötet több, mint 900 madárfajt és számos alfajt tárgyal, remekül áttekinthető rendszerezésben. A szöveg ismerteti az egyes fajok testméretét, élőhelyét, elterjedését, határozóbélyegeit, alfajait, és hangjukat is. Több, mint 3500 madárfestményt találhatunk a képtáblákon, részletezve nemtől, kortól, elterjedéstől és évszaktól függő megjelenési változataikat. Az illusztrációk mellett több rövid, segítő képaláírás is helyet kapott, melyekkel könnyebbé válik a pontos határozás. Továbbá elterjedési térképeket is találunk melyek költő- és telelőterületekről, vonulási útvonalakról tájékoztatnak.

Ezek mellett a fedlap alatt rögtön kis rajzos segédletet kapunk a madarak tollazatának jellegzetességeiről, a fejmintázat alkotóelemeiről, fő testtájaikról, fedőszárnyukról. A bevezetésben olvashatunk a gyakoriságot jelző rövidítésekről, elterjedési térképekről, a kötet felépítéséről, a madárhatározás módjáról. Rendkívül részletes gyűjteményt kapunk hát, mely Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozójává teszi ezt a kiadványt.


Ha valaki birtokol már ilyen könyvecskét, biztosan kíváni, mi változott az évek során, s hogy megéri-e beruháznia az újabb kiadásra, szóval rövid összegzésben ismertetném az újdonságokat:
Egyrészt a tartalom az első kiadás óta közel egy ötödével bővült, ezáltal szövegek és képtáblák tekintetében is átszerkesztették új ismeretek birtokában. Másrészt a helyi viszonyokhoz alakították, az eredeti szöveg tiszteletben tartása mellett, így a fajok jellemző élőhelyét, hazai gyakoriságát, vonuló fajok esetében az előfordulás várható időpontját, és helyenként a fajok szokásait is a magyarországi állapotoknak megfelelően módosították.

Átdolgozták a Magyarországon előforduló fajok gyakoriságát jelző kódokat, de a hazánkra vonatkozó információkban szakirodalmi adatokra, saját megfigyelésekre, és kollégák véleményére is alapoztak. A madarak hangjainál az angolnyelvű változatokat átültették magyar nyelvre, melyhez a fordítók szintén alapul vettek terepi ismereteket, valamint más forrásokból elérhető hangokat is tanulmányoztak.


Igényesen, és rendkívüli odafigyeléssel szerkesztették ezt a könyvet, mely profiknak és hobbi madarászoknak egyaránt segítséget nyújt. Óriási mennyiségű ismeret és érdekesség halmozódott fel ebben a csodaszépen illusztrált kötetben, ami garantálom, hogy nem csak nekem, de másoknak is kedvére lesz majd.


Összességében szívből ajánlom minden tapasztalt és kóbor madarmániásnak, akik szeretnének többet tudni a környezetükben megforduló tollasokról. Jó móka lehet gyerekekkel együtt bújni, de véleményem szerint minden korosztály számára megfelelő, s egyben az eddigi legpotnosabb határozó a magyar piacon.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 480
Eredeti cím: Fågelguiden: Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält
Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 1999)
ISBN: 9789636330798


Fülszöveg:

A Madárhatározó a Magyarországon, Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megfigyelhető madárfajok átfogó kézikönyve. Kezdő és tapasztalt madármegfigyelők számára egyaránt alapműnek számít. A magyar piacon már 21 éve folyamatosan jelen lévő könyv új, átdolgozott, bővített kiadásában - a legfrissebb kutatási és rendszerezési eredményekkel összhangban - újabb tudományos nevek módosultak. Emellett a magyarországi madárfajok gyakorisági kódjainak frissítésére is sor került.
- A kötet több mint 900 különböző fajt és számos alfajt tárgyal áttekinthető rendszerezésben, részletesen. Ez azt jelenti, hogy a világ madárfajainak közel egytizedéről szó esik benne.
- A precízen szerkesztett szövegek ismertetik az egyes fajok testméretét, élőhelyét, elterjedését, határozóbélyegeit, alfajait és hangját.
- A mintegy 200 képoldalon több mint 3500 madárfestmény mutatja be, hogy nemétől, korától, elterjedésétől és az évszaktól függően miképpen változik egy-egy faj megjelenése. Az illusztrációk a madarakat esetenként jellegzetes környezetükben is szemléltetik.
- A képtáblákon a madarak fontos bélyegeit kiemelő nyilak és képaláírások segítik a könnyebb eligazodást.
- Az elterjedési térképek tájékoztatnak a költő- és telelőterületekről, valamint a vonulási útvonalakról is.

A Madárhatározót, melyet három elismert, világjáró ornitológus írt és illusztrált, a világ egyik legjobb kézikönyvének tartják. A madarak iránt érdeklődők ugyanolyan elmaradhatatlan kelléke, mint a távcső.





A Park Könyvkiadó gondozásában idén megjelent a Madárhatározó című kötet új, bővített kiadása. A könyv tulajdonképpen a Magyarországon, Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megfigyelhető madárfajok átfogó kézikönyve, mely kezdő és tapasztalt madármegfigyelők számára egyaránt alapműnek számít. Ez a rendkívül informatív és csodaszép kézikönyv elrabolta bloggereink szívét is. Tartsatok velünk a turnén és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.




Mostani játékunkat a madarak ihlették. Minden állomáson találtok egy képet, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik madarat látjátok rajta.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.18.   Csak olvass!
06.20.   Booktastic Boglinc
06.24.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése