Alice Oseman: This ​Winter – Az idei tél


Nagyon szeretem Alice Oseman írásait, jobban mondva a Heartstopper sorozatát, s miután nem is olyan rég olvastam az ötödik kötetét, egy kicsit hiányérzetem támadt. Keresnem kellett valamit a világában, ami kitölti bennem az űrt, erre pedig tökéletesen alkalmas volt a This Winter.

Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: igen, karácsonyi könyvet olvasok nyáron! Miért is ne? Az ünnepi időszakban számomra arra jók a témába vágó könyvek, hogy fokozzák a hangulatomat, de ettől függetlenül nem szoktam évszakspecifikusan olvasni. Ha a témáját nézzük, tulajdonképpen nagyon könnyű elvonatkoztatni a a karácsonytól, lehet ez egyszerűen egy ünnepléssel, és a vele járó idegbajjal teli könyvecske.

Amikor az emberek megtudják, hogy mentális beteg vagy, a legtöbben teljesen ignorálni akarják ezt, vagy úgy kezelnek, mintha furcsa, ijesztő vagy nagyon érdekes lennél. Nagyon kevés ember igazán jó a középút megtalálásában. A középút nem nehéz. Csak legyél ott. Legyél segítőkész, ha segítségre van szükség. Legyél megértő, még akkor is, ha nem értesz mindent.

Olvasás előtt segítséget kértem két, hozzám közelálló olvasótól, hogy vajon érthető-e ez a rövid kis kötet a Solitaire - Pasziánsz ismerete nélkül is, hiszen annak a sorozatnak a 0,5. részeként van feltüntetve. Gyorsan megnyugtattak, hogy bár annak előzményeként szolgál, valójában teljes egészében érthető csak a Heartstopper ismeretében. Én még ehhez annyit hozzátennék, hogy akár anélkül is, csak éppen nem fog olyan sokat nyújtani.

Leginkább a Heartstopper 4. és 5. része közé helyezhető el a történés, amikor Charlie már kijöhet a kórházból, és otthon küzdhet meg a problémáival, de még nem kerül vissza az iskolába. Karácsony napján követhetjük őt, és a testvéreit, ráadásul igen különleges formában. A reggelt nővére, Tori mellett kezdjük, az ő gondolatait, érzelmeit ismerhetjük meg. Miként viszonyul a családhoz, hogyan próbálja védelmezni Charlie-t, mi mindent tesz azért, hogy békésebb legyen a családi hangulat.
A délutánt Charlie-val folytatjuk, aki nem hagyja ki, hogy barátjával is időt töltsön, s megismerhetjük, milyen az ünneplés a Nelson famíliában, valamint hogyan ünnepelnek kettesben. Zárásként az estét már a legkisebb testvér, Oliver szemüvegén át figyelhetjük meg, s láthatjuk, hogy mennyire könnyen érzékelik a kicsi gyerekek is azt, ha a családban gondok vannak.


Témáját tekintve talán nem is mondanám ezt egy karácsonyi olvasmánynak, hiszen diszfunkcionális családokról olvasni bármikor lehet. Nyilván az ünnepi forgatag mindenkiből "ki tudja hozni az állatot", felerősödnek a problémák, gyakoribbak a nézeteltérések alapjáraton is, azonban, ha még tovább dúsítjuk ezt problémákkal küzdő, lábadozó gyermekekkel, kotnyeles és értetlen rokonokkal, akkor szinte garantált, hogy robbanni fog a bomba, s mindössze az a kérdés, hogy mikor...

Nem volt ez másképp ebben a rövid szösszenetben sem, hiszen a rokonok egyrészről Charlie identitásával, másrészről pedig mentális állapotával vannak elfoglalva. Mindenki kendőzetlenül teszi fel kíváncsiskodó kérdéseit, mindegy, hogy azzal mennyire indiszkrét, és mennyire lép bele a másik lelki világába. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik csak ki akarják elégítani pletykás kíváncsiságukat, s bele sem gondolnak abba, hogy a másiknak talán fájdalmat okoznak. Mindez odáig fajul, hogy az egész család feszült lesz azért, mert ez a karácsony nem a megszokott mederben, átlagosan zajlik, s Charlie amúgy sem túl megértő édesanyja teljesen kiakad majd...

– Ébren vagy?
– Nem – mondom. – Testen kívüli élményem van. Ez csak a szellemem.

Remek tükröt mutat ez mindarról, milyen sokaknak van szüksége rá, hogy önmagán dolgozzon, megértőbb legyen, segítsen, amikor szükség van rá, de semmiképp se vájkáljon a másik életében. Ugyanakkor jó példa arra is, mennyire nehéz megvédenünk magunkat olyanokkal szemben, akikről úgy gondoljuk, tiszteletlenség lenne megbántani őket, hiszen a családunk részei, s tulajdonképpen nem is az kéne legyen a fő cél, hogy meg tudjuk magunkat védeni, hanem el kéne jutni oda, hogy ne legyen szükség rá. Nem könnyű felnőni ezekhez a feladatokhoz, de talán nem is lehetetlen, ahogy azt Nick és a (legtöbb) hozzátartozója esetében is láthatjuk. :)

A kötetben egyébként helyet kapott pár találó illusztráció is a Heartstopperből már megszokott stílusban, amik remekül feldobják az amúgy szívszorító cselekményt. Emellett megtalálható benne a legfontosabb segélyszervezetek elérhetősége is, ha valaki úgy érezné, neki, vagy közeli ismerősének szüksége lehet rá. A kötetben jelenlévő témák mindegyikéhez csastoltak telefonszámokat/honlapokat, érintve az általános lelkisegélytől, az étkezési zavaron át, egészen az LMBTQ+ fiataloknak segítőkig mindenkit.
Ezek mellett a történet végén kapunk egy kis ízelítőt a Solitaire - Pasziánszból is, melyben Tori, Charlie nővére lesz a főszereplő.


Összességében jó volt újra egy kicsit a Heartstopper világába merülni, még ha azt éppen a nyár közepén egy karácsonyi szösszenettel tettem is. Nem túl vidám, így nem árt megfelelő hangulatot keresni hozzá, ugyanakkor erősen ajánlom ezt, és a sorozat többi tagját is, mert rengeteg nagyon fontos, családokat, főként diszfunkcionális családokat érintő, valamit tiniproblémát dolgoz fel. Csak ajánlani tudom!


Az ölelés mindig mindent jobbá tesz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 104
Eredeti cím: This winter

Megjelenés éve: 2023 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789634578857


Fülszöveg:

– Gyűlölöm a karácsonyt – mondja Tori.
– Nem, nem gyűlölöd – felelem.
– Az ideit gyűlölöm.
– Az ideit mindenki gyűlöli.

Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian igyekeznek a lehető legkevesebb drámával átvészelni a karácsony napját. Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario Kart-ozik a bátyjával és a nővérével, Tori és Charlie számára pedig azt, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt néhány hónapot.

Vajon ez a karácsony szétszakítja a Spring családot, vagy elkezdi összekovácsolni őket?

Érzékeny látkép a 21. századi diszfunkcionális családokról, akik szeretik egymást, de fogalmuk sincs, miként fejezzék ezt ki.

Olvasd el ezt az újabb megható Heartstopper-történetet!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése