Keila Shaheen: Árnyékmunka ​terápiás napló


Néhány éve foglalkoztatni kezdett az önismeret, s ahogy egyre több mindenbe ástam bele magam, egyre több rétegét tudtam felfejteni a személyiségemnek. Amiről először még azt gondoltam, egyenes út, arról gyorsan kiderült, hogy rendkívül szerteágazó, és sokféle tudást szedhetek magamra. Ennek az önismereti utazásnak az egyik állomása volt az Árnyékmunka is.

Pszichológusoktól gyakran hallom, hogy az önismeret nem könnyű dolog, sokan egy életen át sem tudnak szembenézni magukkal, mozgatórugóikkal, a múltjukból hozott mintákkal. Csak megerősíteni tudom, hogy időnként lehet nagyon nehéz ez a folyamat, de úgy gondolom, óriási aha élményeink lehetnek általa, amivel rengeteg mindent megváltoztathatunk az életünkben.

Miután már jópár előadáson, tanfolyamon, és olvasnivalón is túl voltam, rengeteget tanultam magamról, de úgy érzem, mindig van hová fejlődni. Keila Shaheen kötete, jobban mondva terápiás munkafüzete ebben nyújtott nagy segítséget.


Ezt a keménytáblás, gyűrűs "füzetet" fellapozva hamar nyilvánvalóvá válhat számunkra, hogy itt bizony dolgoznunk kell a siker érdekében, nem csak olvasásról lesz szó. Rögtön az első oldalon egy szándéknyilatkozat fogad bennünket, s véleményem szerint ezáltal jobban tudatosul, hogy ez a napló igényelni fog némi elköteleződést. Persze nem kell ezt annyira komolyan venni, de mégis olyan, mintha egyfajta terápiás szerződést kötnénk önmagunkkal, hogy foglalkozunk a belső világunkkal, megértjük elménk működését, és gondoskodunk magunkról. Nekem kifejezetten szimpatikus kezdésnek bizonyult.

Egy rövid bevezető során olvashatunk arról, mi is az az árnyékmunka, miért fontos foglalkoznunk vele, ki mindennek a szülőatyja, hogyan végezzük az árnyékmunkát, mik az elménk csapdái, s még megannyi mást, többek között gyakorlati tanácsokat is a magunkkal való megküzdés könnyítésére.


A négy nagy fejezetre tagolt kötet második szakaszában indul meg a tényleges munka. Kitölthető oldalakat kapunk, konkrét mondatokkal, gondolatébresztő kérdésekkel, s az üres helyekre a saját jellemzzőinket kell behelyettesítenünk. Ez a rész tényleg segít elgondolkodni azon, milyenek is vagyunk valójában, s megérteni, miként működik a tudattalanunk. Fedhetjük személyiségünk rejtett vonásait, megérthetjük érzéseinket, viselkedésünket, meggyőződéseinket.

Kapunk majd feladatokat ahhoz, hogy levezessük a felgyűjt energiáinkat, valamint belső gyermekünk támogatásához, ugyanakkor kell majd levelet is írnunk önmagunkhoz. Mindezek (és sok más) mellett vizualizációs meditációkat és légzőgyakorlatokat is meghallgathatunk QR kódok segítségével, ám ezek egy picit gyenge pontok számomra, amiért angol nyelven érhetjük el őket, s az is csak azért, mert személy szerint sokkal könnyebben merülök el ezekben az anyanyelvemen.


A kötet harmadik fejezetében kezdjük az igazán mélyre ásást, ahol tulajdonképpen naplót kell vezetnünk meghatározott kérdések alapján. A gyermekkorunk, traumáink, félelmeink, szüleink, énképünk, és ezernyi más elemzésével sokkal tudatosabbá és intuitívabbá válhatunk. Ezek által élhetjük meg igazán az árnyékszemélyiségünket, s bár lényünk mély és sötét részébe kalandozunk, a végeredményért meg fogja érni.

Mindezek után már csak egy fejezet feldolgozása marad hátra, melyben eljutunk az árnyékunk gyökeréhez, s felfedhetjük triggereinket, amennyiben kitöltjük a megadott feladatlapokat.


Mielőtt ezt az ajánlót elkészítettem, csupán néhány napot foglalkoztam a könyvvel, ami nyilván nem elég arra, hogy hosszútávú hatásokról beszélhessek, illetve talán nem is biztos, hogy közszemlére tenném, amit feltártam magamban. Ennek ellenére úgy gondolom, ha valakit megszólít az önismereti igény, bátran fogjon hozzá, hiszen nincs veszítenivalója, s bár nem lesz egyszerű utazás, mégis sokat nyerhet vele.


Összességében bátran ajánlom azoknak, akik nem félnek feltárni a tudattalanjukat, akik szeretnének az önfelfedezés útjára lépni, s nem félnek szembetalálkozni énjük legsötétebb részével. Ez a letisztult, lényegretördő napló megváltoztathatja azok életét, akik belevetik magukat!



Mindannyian sok elemből állunk, és ha nem fogadjuk el lényünk egészét, akkor nem leszünk képesek valódi, teljes életet élni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 228
Eredeti cím: The Shadow work journal

Megjelenés éve: 2024
ISBN: 9789636044114


Fülszöveg:

Fedezd fel az önismeret és a belső átalakulás erejét az Árnyékmunka terápiás napló segítségével! Ez a nélkülözhetetlen útmutató világos keretet nyújt ahhoz, hogy feltárd pszichéd rejtett aspektusait, azaz az „árnyékszemélyiséged”, és a negatív mintákat pozitív mintákká formáld.

Megvilágító erejű, az önreflexiót segítő gyakorlatokon keresztül segít azonosítani és feldolgozni azokat a korlátozó gondolatokat, amelyek visszatartanak attól, hogy kibontakoztasd a benned rejlő lehetőségeket. A napló segítségével fejlesztheted az önismeretedet, gyakorolhatod az önszeretetet és az elfogadást, és mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a valódi, autentikus éneddel.

Ez a kötet értékes segítség mindazok számára, akik az önfelfedezés és átalakulás útjára szeretnének lépni.





Keila Shaheen és az Árnyékmunka terápiás napló segítségével feltárhatjuk a pszichénk rejtett aspektusait, az „árnyékszemélyiségünket”, hogy a negatív mintáinkat pozitívvá formálhassuk. Ezúttal három bloggerünk lép az önfelfedezés és átalakulás útjára, tartsatok velünk, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a naplóból.




Különböző pszichológiai fogalmakat kell ezúttal megfejtenetek. Olvassátok el a blogjainkon a fogalmak leírását, a fogalom nevét pedig írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A tudattalan tudatosságra emelése. A kifejezést annak idején maga Carl Jung vezette be, meggyőződése volt, hogy a tudattalanban sok negatív dolog van elnyomva, amit az ember a felszínen nem képes vállalni, vagy amivel nem képes megbirkózni. Sokszor mondogatta, az árnyék „a személyiség sötét oldala”.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.19.   Booktastic Boglinc
06.22.   Könyv és más
06.25.   Spirit Bliss

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése