Mocsidzuki Mai: A ​Telihold kávézó


Ázsiai irodalommal és macskákkal általában gyorsan meg lehet fogni a figyelmem, pedig nem is vagyok kifejezetten macskarajongó. Amikor pedig pont a születésnapomon jelentetnek meg egy ilyen paraméterekkel rendelkező könyvet, tudom, hogy mindenképpen dolgunk van egymással!

A csinos borító, és a fülszöveg elolvasása után azonnal landolt az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent A Telihold kávézó a kosaramban, pláne, hogy a megjelenésének dátuma pontosan a születésnapomra esett, így tökéletes ajándékként funkcionáltattam. Arra viszont nem voltam felkészülve, hogy mennyire a szívembe fogja lopni magát!

– A születési képlet sorsfeljegyzés, iránytű az élethez. Hogy önmagunkhoz hűen tudjuk folytatni az élet nevű utazást, mindenekelőtt meg kell ismernünk magunkat. Csillagolvasóként azt kívánom, hogy erről minél többen értesüljenek.

Történetünkben négy különböző személy szemszögéből láthatjuk az eseményeket, ugyanakkor ez a négyes egyfajta képzeletbeli láncra fűződik, ahogyan egymással kapcsolatban állnak. Nem ismer mindenki mindenkit, de pont egymás ismerősei, így aztán még izgalmasabbá válik az olvasás, ahogy felfejtjük az egyes karakterek életét. Van itt megrekedt forgatókönyvíró, keménykezű rendező, gyakran szerencsétlen IT cégvezető, de ügyeskezű fodrász is, s bár nem tűnik úgy, hogy közöttük bármilyen kapcsolat lehet, rendkívül kedvesen fonódnak majd össze az egyes szálak.

Mindegyiküknek abban a szerencsében lehet része, hogy meghívást nyernek a folyton mozgásban lévő, rejtett vendéglátóhelyre, a Telihold kávézóba, melynek nem csak az a különlegessége, hogy a kívánaltában Merkúr krémszóda, vagy éppen Vízöntő krémdesszert van, valamint hogy beszélő macskák vezetik, hanem az is, hogy ezek a macskák asztrológiai elemzés segítségével helyére billentik az érkezők életét.


Kifejezetten élveztem olvasni a születési képletek elemzését, már csak azért is, mert engem is érdekel az asztorlógia, s mióta az én elemzésemet is elkészítették, döbbenetesen sok dologra derült fény az életemben. Sokan úgy gondolnak erre, mint egy semmire sem jó horoszkópra, amit a magazinok hátruljában olvasnak, de ennél sokkal többről van szó. Egy igazi elemzés olyan tud lenni az ember életében, mintha valaki kinyitotta volna a róla szóló szakkönyvet, és megismertetne vele mindent, ami vele kapcsolatos. Elég hihetetlennek tűnik tapasztalat nélkül, de tényleg elképesztő tudomány ez!

Így aztán volt kötődésem is a történethez, imádtam a részleteket, a felvázolt élethelyzeteket, a bölcs macskákat, a fantáziadús menüt a kávézóban, s azt a fantasztikus atmoszférát, amit kaptam. Talán ezen a ponton már nyilvánvaló, hogy szavak sincsenek rá, mennyire szerettem, s hogy emiatt valószínűleg elfogult is vagyok irányában.

Az a bátorság, amit úgy kell összekaparni, gyorsan szét is foszlik, ha visszautasítással találkozik. Kapaszkodni csak a magabiztos emberek tudnak.

Az ázsiai irodalom valahogy mindig egyfajta kellemes megelégedéssel tölt el, akkor is, ha boldog a befejezés, de akkor is, ha keserédes vagy éppen szormorú történeteket kapok. Mindig árad belőlük az életbölcsesség, és sokszor a békére és derűs életre való törekvés is. Pont emiatt van az, hogy kifejezetten gyorsan felkerülnek a kívánságlistámra az ilyen történetek, a vicces/kedves macskák meg általában csak hozadékai mindennek.

Nagyon kedvelem ennél a kötetnél a kisalakú kivitelet és a keménytáblát, az aranyos borítót, de amit a legeslegjobban szerettem, az a rajzos menü a kötet legelején a Telihold kávézó kínálatával. Páratlanul jól néznek ki a rajzok, mellettük pedig vicces pincér cica rajzokat láthatunk. Szerintem mindez még a legkutyásabb szívet is megmelengeti.


Félretéve a szócséplést, összességében elmondhatom, hogy számomra ez egy igazi komfortolvasmány volt, bájos cicákkal, okos gondolatokkal, remek élethelyzetekkel, valamint minden fennmaradt kérdésre kitérő és megnyugvást adó epilógussal. Nagyon szerettem, s ha a szerzőnek további kötete jelenik meg, gondolkodás nélkül fogok lecsapni rá!


Önmagunk megismerése vezet az önbecsüléshez. És akkor kezd ragyogni a csillag, aki vagyunk.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 180
Eredeti cím: 満月珈琲店の星詠み

Megjelenés éve: 2024 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789635433889


Fülszöveg:

A japánok úgy tartják, hogy ha gondoskodsz egy macskáról, az egy napon meghálálja. Ha pedig a megfelelő macskának viseled gondját, akkor még az is megtörténhet, hogy meghívást kapsz egy titokzatos kávézóba.
Ez a bizonyos kávézó semmihez nem fogható: nincs állandó helye, sem nyitvatartási ideje – ráadásul beszélő macskák vezetik. Miközben a macskák süteményt, kávét és teát szolgálnak fel a vendégeknek, asztrológiai tanácsadást nyújtanak számukra, és elmondják, hol zökkent ki az életük a megfelelő kerékvágásból.
A kávézóba betérő szerencsétlen forgatókönyvíró, a válságba került filmrendező, a reménykedő fodrász és a technológiai kihívásokkal küszködő weboldaltervező mind kicsit elveszettnek érzi magát. Nem véletlenül kerültek a Telihold kávézóba…lekményleírást tartalmaz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése