Matthew Sockolov: A ​tudatosság gyakorlása


Évekkel ezelőtt, egy nehezebb periódusban kezdődött a meditáció és mindfulness iránti érdeklődésem. Hamar megtapasztaltam a pozitív hatást még kezdőként, laikusként is, így azóta egyre tudatosabban építem az ismereteimet a témában. Matthew Sockolov kötete remek alapanyag volt ehhez az utazáshoz.

A tudatosság gyakorlása az a kötet, ami megjelenése óta foglalkoztatta a fantáziámat. Sokan a környezetemben nagyon misztikus, unalmas dolognak képzelik a meditációt, tudatosságot, vagy éppen arról számolnak be, hogy képtelenek rá. Kezdőként nehéz elcsendesíteni az elmét, a folyton zakatoló gondolatfolyamot, s csak arra játszunk, hogy legyünk már túl egy gyakorláson, hogy aztán a tornyosuló teendőkre fókuszálhassunk. Persze ez teljesen normális olyan szempontból, hogy az agyunk ehhez van szoktatva. Apróságokkal érdemes belefogni, s tudatosan építeni a mindfulnesst a mindennapokban.

A tudatosság annyit tesz, hogy tudatában vagyunk, mi történik a mostban - anélkül, hogy azt kívánnánk, bárcsak máshogy lenne. Örülni annak, ami jó, anélkül, hogy ellenállnánk a változásnak (ami úgyis eljön). A képesség, hogy együtt éljünk a kényelmetlenséggel anélkül, hogy attól rettegnénk, örökre így marad (ami úgysem fog).

A szerző rendkívül nyitott, őszintén mesél első találkozásáról a meditációval, amikor még csak 18 éves volt és drogfüggőségtől szenvedett. Egy évre volt szüksége, hogy elhagyja a tudatmódosítókat, s ekkor fogott bele élete megváltoztatásába. Rengeteg elvonuláson vett részt, képezte magát, megértette a folyamatok mögött húzódó hátteret, s hogy gyakran egy eseményre adott érzelmi válaszunk fájdalmasabb, mint maga az esemény. Mesél arról, milyen lassan szűnt meg benne a harag, a szorongás, vagy az önbántó belső beszéd, s hogy a tudatosság gyakorlásával milyen előnyökre tett szert a hétköznapokkal való megküzdésben.

A könyv első szakasza rövid, ám annál több hasznos információval fog szolgálni. Bemutatja az alapokat, segít abban, hogyan kezdjünk bele, de azt is elmagyarázza, mi mindeben lehet segítségünkre a tudatosság. Megmagyarázza a legalapvetőbb fogalmakat, bátorítást ad, ha éppen az első alkalmak nem úgy sikerülnének majd, ahogyan elképzeltük, majd bevezet bennünket a tudatosság gyakorlásába.


Összesen 75 gyakorlatot bocsát rendelkezésünkre, melyek mindegyikét egy rövid magyarázattal, útmutatással kezdi, majd lépésenként végigvezet bennünket, hogyan is végezzük megfelelően a gyakorlatot. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az első gyakorlat például csak a légzés megfigyelésén alapszik. Ez egyébként a legalapvetőbb gyakorlat, amivel a legtöbb oktatás és könyv is kezdődik. A légzés áramlásának figyelésére pedig mindenki képes, így gyorsan meg is lesz az első sikerélményünk, hogy aztán meglegyen a lendület a folytatáshoz.

A gyakorlatok többsége egymásra épül, a korábbiak elsajátítása, azok kombinálása ad majd egy komplexebb élményt a későbbiekben. Vegyes hosszúságúak 5 és 25 perc között, de én azt mondanám, kezdőként már az is jó eredmény, ha az ember minden nap tud szánni 1-2 percet a gyakorlásra. A szerző igyekezett a mindennapokba könnyen beépíthető feladatokat bemutatni, és egy-egy problémakörre több változatot is bemutat. Lesznek ugyanis olyan leckék, amiket nagyon könnyen abszolválunk, mások nem akarnak majd menni. Lesz, amiket szeretünk, és olyanok, amiket nem fogunk magunknak érezni, vagy egyszerűen csak még nem tartunk ott, nem készültünk fel rájuk. Jó érzés lesz, hogy kiválogathatjuk a kedvenceinket, a leghasznosabbnak ítélt gyakorlatokat, amik a legtöbbel szolgálnak számunkra.

Már a könyv elején is felhívja a figyelmünket arra, hogy témakörökre osztva találjuk meg az egyes feladatokat, így ha valaki azonnal a haragja, depressziója, fájdalma vagy szorongása csökkentésén, esetleg az étkezésére, mozgására, vagy egészségére szeretne koncentrálni, az rögtön a hozzájuk kiválogatott leckéket kezdheti tanulmányozni.

Az egyik legjobb módja annak, hogy a mindennapjaidba becsempészd a tudatosságot, hogy a napodat is azzal kezded. Sokunknak sietősek a reggelei, és a nap egy későbbi pontjáig nem is állunk meg annak érdekében, hogy jelen legyünk a pillanatban. A tudatos ébredés a segítségedre lehet abban, hogy a napodat egy tudatos pillanattal kezdd, és a későbbi gyakorlataidat is megtámogathatod vele.

A kötet érdekessége főként abban állt számomra, hogy felhívta a figyelmem, mennyi folyamat működik a testemben és az elmémben automatikusan, mennyire nem vagyok tudatos több tucatnyi dologban, és milyen más lesz az adott dolog, ha figyleni kezdek.

Az egyik felismerésem például az, hogy az étkezésem az egyik legborzalmasabban működő dolog az életemben. Nem csak nem figyelek oda rá egyáltalán, de általában úgy érzem, ha nem csinálok közben még valamit, ha nem dolgozom, vagy éppen nem akkor végzek szabadidős tevékenységeket is egyszerre, akkor az ételre szánt idő kidobott idő. Az étkezéshez köthető gyakorlat megmutatta, milyen apróságokban is lehetne sokkal tudatosabb az ember, milyen sok mindenben nem éljük meg a jelent, s az agyunk mennyire arra kondícionált már egészen fiatal korunktól is, hogy folyamatosan a következő lépésen kattogjon ahelyett, hogy arra figyel, amit éppen csinál.


Összességében nagyon hasznosnak találtam ezt a kötetet, rengeteg felismerést hozott, és a gyakorlatok is nagyon tetszettek belőle. Biztos vagyok benne, hogy a kedvenceimet beépítem a mindennapjaimba. Szívesen ajánlom ezt a könyvet kezdő gyakorlóknak, akik szeretnének kicsit jobban elmerülni a témában, beletanulni a tudatosságba. Nem csak remek gyakorlatokat gyűjt össze, de végig fogni fogja az olvasó kezét a gyakorlás során. Csak nyerni lehet vele! :)


Az elmédben és a szívedben ott van a kedvesség, a türelem, a bölcsesség és a figyelem magja. Öntözd, és figyeld, miként borulnak virágba!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Good Life Books
Oldalszám: 240
Eredeti cím: Practicing Mindfulness

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2018)
ISBN: 9786156455246


Fülszöveg:

Csendesítsd el elmédet, és találj rá a békére a tudatos meditáció segítségével!
A mindfulness (tudatos meditáció) a stressz csökkentésének, az ellenálló képesség növelésének és a mentális jóllét fenntartásának tudományos bizonyítékokon alapuló módja. Már egy rövid meditáció is képes egy rosszabb napot felderíteni, és segíthet, hogy a jelen pillanatban állapodhass meg.
Matthew Sockolov, a könyvében található 75 alapvető gyakorlattal nyújt útmutatást mindazoknak, akik a tudatos meditáció előnyeiben akarnak részesülni – így többek között szakértői tanácsot ad arra, hogyan lehet a csapongó gondolatainkkal megbirkózni, vagy miként kezeljük a mentális blokkokat.
A tudatosság gyakorlása oldalain fellelhető első gyakorlatok csupán öt percet vesznek igénybe, és könnyen kivitelezhetők. Ahogy haladsz előre a könyvben, a meditációk egyre összetettebbé válnak, és veled egy ütemben teljesednek ki. A már elsajátított leckékre épülve fejlesztenek tovább a tudatosság terén. A különféle konkrét helyzetekre és érzelmekre tervezett meditációkkal még a legtapasztaltabb meditálók is praktikus gyakorlati képzést kapnak a kötetből tudatosságuk fejlesztéséhez.
A könyvben a következő témákban is találsz gyakorlatokat:
– A szorongás és a stressz csökkentésére
– A harag lehűtésére
– A depresszió kezelésére
– A fájdalom uralására
Lépj a béke, a kiegyensúlyozottság és a türelem útjára a tudatosság gyakorlásával. Egy kis iránymutatással te is meglelheted magadban azt a potenciált, amivel könnyedebbé válik az életed.
A kezedben tartott könyv gyakorlatai most feltárják a te életedben is a szabadság ösvényét!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése