Boromisza István: A ​„Csengetett, Mylord?” Univerzum


A Csengetett, Mylord? gyerekkorom egyik kedvenc sorozata volt, pedig mindenki biztos lehet benne, hogy akkor még a felét sem értettem annak, amit láttam. Boromisza István enciklopédiájával nem csak újra kedvenceim mellé szegődhettem, de rengeteg plusz információval is gazdagabb lettem.

Gyerekként gyakran tudott a tévé elé szegezni a Csengetett, Mylord? című sorozat, mely az 1920-as évek gyorsan változó Angliájába kalauzol bennünket, azon belül is a Meldrum-házba, ahol egy arisztokrata családot, és annak szolgálóit követhetjük nyomon. A társadalmi különbségek okozta komikus helyzetek igazi angol humorral vannak tálalva, s nem véletlen, hogy nézők ezrei rajonganak érte évtizedek óta.

Nem is emlékszem, mikor ettem... izé... vártam utoljára úgy könyvet, mint ezt az enciklopédiát, és ahogy felcsaptam az első oldalaknál, hallottam Mabel hangját a fülemben: "Ez finom lesz!"...

Kép forrása: Mirror, fotó: REX FEATURES

Megjegyezés: a kötet tökéletesen jól használható akkor is, ha a sorozatot egyáltalán nem ismerjük, ugyanakkor szerintem akkor nyújtja a legnagyobb élményt, ha az olvasásával párhuzamosan (újra)nézzük az epizódokat is. Nekem legalábbis így adta a legnagyobb élményt, és örömmel merülhettem el újra kedvenc történetemben.

A BBC-n játszott, négy évados sorozat 1988-ban startolt hazájában, ám ott majdnem megbukott. Ezzel ellentében Magyarországon azóta is hatalmas rajongótábora van, s elmondhatjuk, nálunk jobban senki nem szereti a Meldrum családot, s annak kelekótya cselédeit. Boromisza István enciklopédiája mindenre kiterjedő csemege a rajongóknak, ám nem csak nekik, hanem a történelem után érdeklődőknek is kifejezetten kedvére lesz.

Illusztrátor: Kvassai Tibor

A szerző a négy évad minden epizódját alaposan átvilágította, felkutatta az összes említésre méltó érdekességet, amit csak lehetett, majd kötetbe szedte, hogy egy helyen meglegyen szó szerint minden, amit csak tudni érdemes erről a szériáról. Elképesztő utazásnak lehetünk résztvevői, melyben megismerjük a '20-as évek politikáját, divatját, társadalmi berendezkedését, az arisztokraták szokásait, s még megannyi mást.

Minden fejezetben feleleveníthetjük röviden az adott epizód tartalmát, majd sorra veszünk az említett személyektől, politikusoktól, művészektől, háborús összeütközésektől kezde a divat egyes elemein át a korra jellemző tárgyakig, italokig, vagy éppen szórakozási lehetőségekig mindent. Kezdetben ír az alapokról, úgy mint a főcímdal, a szinkronszínészek, a forgatás, a ház alaprajza, vagy épp a történelmi és szociális előzmények, de később értekezik majd a háborúról, az akkori szlengről, vagy éppen 1927 korszakalkotó történéseiről is - ami a sorozatunk pontos időpontja is.

Kép forrása: BBC

Általa sokkal kerekebb képet kaphatunk a korról, amiben elhelyezték az egész történést, és kifejezetten érdekfeszítő mindaz, amit összegyűjtött. Megtudhattam például, hogy mai árfolyamon mekkora volt a szolgálók bérezése, vagy honnan származik a Tiddles becenév, melyet Lord Meldrum használ öccsére (rendkívül helyes történet), hogy manapság is milyen elképesztően drága a Château Lafite, melyet Stokes előszeretettel dézsmál, hogy létezik különleges csésze bajuszosok számára, de azt is, hogy miből készült a kínaiaknál a kecsap, milyen jótékony hatása van a reggeli teafogyasztásnak, vagy hogy milyen újságokat és magazinokat olvastak akkoriban a nemesek és a köznép.

Ír a humoros jelenetek mögötti valóságról, a szolgálók igazi helyzetéről ebben az időszakban, vagy a legszegényebb réteg sorsáról, de azok is kifejezetten érdekes eszmefuttatások, amelyeknél összeveti az eredeti szöveget, és a fordítást, ami a találékonyságnak köszönhetően hol jobban sikerült, mint az angol, máskor meg egy kicsit félrecsúszik. Ezekből például kiderül, milyen is az a "tatár" öltöny, amit a Tiszteletreméltó Teddy a legjobban kedvel, hogy Mrs. Lipton nem is használt gumiharisnyát, vagy hogy nem is cukrozzák azt a bizonyos húsospitét. De persze ezeken felül is számtalan érdekességgel szolgál.

Illusztrátor: Kvassai Tibor

Persze mindezzel csak a felszínt kapargattam meg, sokkal több és mélyebb részlet olvasható a kötet lapjain, mellyel egy igazán gazdag korrajzot kapnak mind a sorozat rajongói, mint az angol kultúra kedvelői. A szövegezést időnként Kvassai Tibor kitűnő karikatúrái szakítják meg a karakterekről, és minden oldalon - akár több - QR kódot is találhatunk, melyek további forrásokra, videókra vezetnek, ezzel is tovább mélyítve a már összegyűjtött érdekességeket.

Egyszerűen leírhatatlan mindaz, amit ettől a kötettől kapni lehet, inkább meg kell tapasztalni, és jó mélyre merülni benne. Érződik ratja, hogy hosszú, de szenvedélyes kutatómunka eredménye ez a kiadvány, ami nem merül ki csak abban, hogy mit is lehet tudni az első évad ötödik részének hátterében látható festményről (hozzáteszem, még ez is elképesztően érdekes volt!).


Összességében odáig vagyok ezért a kötetét, amivel sikerült újra felidéznem kedvenc sorozatomat, szereplőimet, de kiegészíthettem új, igazán érdekes információkkal. Napokig traktáltam a férjemet a különböző izgalmas részletekkel, melyekkel mindketten sokkal többet tudtunk meg a '20-as évek Angliájáról. Hálás vagyok Boromisza Istvánnak ezért a munkáért, finom volt! :)

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 352
Illusztrátor: Kvassai Tibor

Megjelenés éve: 2024
ISBN: 9789635685004


Fülszöveg:

A Magyarországon több mint harminc éve töretlenül népszerű brit sorozat, a Csengetett, Mylord? különleges világba kalauzolja a nézőt. Az 1920-as évek Angliája, az arisztokrácia és a cselédség hamisítatlan angol humorban összefonódó hétköznapjai már generációknak szereztek vidám pillanatokat. A sorozathoz kapcsolódó, a világon először megjelenő interaktív enciklopédia a Csengetett, Mylord? epizódjain keresztül érdekes szócikkekben mutatja be azt a társadalmi és kulturális közeget, amelyben Lord Meldrum a viktoriánus értékeit félti, Miss Cissy a női egyenjogúságért küzd, James pedig elhatárolódik a munkásmozgalomtól.

Hogyan élhettek a Meldrum-házban fenn és lenn? Mennyi volt Ivy, Stokes vagy Mabel bére mai számítások szerint? Valóban lehetett elefántot kapni a Harrods áruházban? Mitől voltak „megesettek” az érsek által felkarolt hölgyek? Igaz, hogy a kovács is összeadhatta a Gretna Greenbe szökő párokat az üllő felett? Illik eltartani a kisujjunkat csészéből ivás közben? Mit tudott az a híres Kit Kat Klub? Mit lehetett kapni egy pennyért, shillingért, koronáért, mennyit ért egy font vagy éppen egy guinea? Az omnibusz tényleg nem is busz? Lakkcipőre meg csak aludttejet?

Ennyi kérdéshez tényleg kell már egy enciklopédia! Kedves Olvasó, köszöntjük a Csengetett, Mylord?-univerzumban!





Hamisítatlan angol humor, szarkasztikus megjegyzések, komikus jelenetek jellemezték a Csengetett, Mylord? című sorozatot, mely görbe tükröt mutat a ‘20-as évek Britanniájának arisztokráciájáról és szolgálóikról. A sorozat úgy mutatta be a társadalmi rétegek között húzódó ellentéteket és különbségeket, valamint a korszak egyéb jellemző motívumait, hogy vicces maradt, mégis elgondolkodtató.
Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a nagyszerű kiadványt, s ha a játékunkban is részt veszel, esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.




A sorozat epizódjaiban a karakterek többségének van egy-egy gyakori mondása. Ezekből találhatsz az állomások mindegyikén egyet, a feladatod pedig nem lesz más, mint megírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik szereplő(k)től származik az ikonikus mondat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Van egy csésze kiváló teája számomra, Mrs. Lipton?

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

05.11.   Booktastic Boglinc
05.13.   Könyv és más
05.17.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése