Bram Stoker: Drakula


Bram Stoker Drakulája a vámpírtörténetek egyik ősatyja, s bár tiniként rengeteg vérszívós mesét olvastam, ez a klasszikus eddig kimaradt az olvasmányaim közül. Más volt, mint amire számítottam, de csöppet sem bántam meg, hogy útba ejtettem.

Mindig félek olyan regényeket olvasni, amik száz évvel ezelőtt íródtak, mert az akkori kor embere jóval hiszékenyebb volt, a régi fabuláknak pedig ma már nincs elég ereje. Manapság elárasztanak bennünket a rémtörténetek, ráadásul olyan minőségben, ami a legkeményebbeket is megborzongatja. Mit tudhat hát manapság egy 123 éves rémmese?

A Drakula számomra meglepő történet volt, egyrészt a szerkezete miatt, másrészt, mert arra gondolnánk, hogy a címadó szereplő kerül előtérbe, ám ez nincs egészen így. A kötet tulajdonképpen egy naplóregény, melyben több szereplő feljegyzései és levelei alapján ismerhetjük meg Drakula személyét és ténykedéseit, de maga a "rém" csak mások szemén keresztül kerül elénk.

A vámpír él, és az idő múlása önmagában nem lesz képes elpusztítani, legalábbis addig nem, amíg van élő, akinek a vérével teleszívhatja magát.

A könyv kezdetén Jonathan Harkert követhetjük, aki az erdélyi gróf kastélyába utazik, hogy segítsen neki lebonyolítani egy ingatlan megvásárlását, hogy Londonba költözhessen. Bár vendéglátója eleinte megnyerőnek tűnik, hamarosan világossá válik, hogy a fiatal férfit rabként tartja kastélyában, s miközben felfedezi a vámpír egyre hajmeresztőbb tulajdonságait, majdnem eszét is veszti a megrázkódtatástól.

Hamar úrrá lesz rajtunk az izgalom, és egyre kíváncsibbak leszünk majd, miképpen keveredik ki Harker a slamasztikából, ám ekkor még nem is sejtjük, milyen sok szereplővel lesz majd dolgunk. Többek között felbukkan még Jonathan jegyese, Mina, annak barátnője, Lucy, és Lucy 3 kérője is, akik mind fontos szerepet fognak betölteni a hátborzongató regény során.

Céljuk természetesen a démon elpusztítása, és a világ megtisztítása a gonosztól, ám hogy sikerrel járnak-e, az az utolsó sorokig kétséges...


Gyanítom, hogy ez az írás azért készült ilyen formában, hogy minél inkább hihetőre sikerüljön a kor emberének, aki még hitt a babonákban, vagy éppen a szemmelverésben. Nem egy egyszerű regényt, egy kitalált történetet idéz, hanem egy hiteles forrásokkal rendelkező, naplórészletekből összeállított, megtörtént esetet sugall.

Igazán könnyű átérezni a szereplők feszültségét, és folyamatosan kíváncsinak maradni, hogy vajon mi jöhet még, s igen cidrizős érzést kelt amikor bekúszik a képbe egy elmegyógyintézet, s annak egy furcsa lakója, aki úgy tűnik, valamilyen kapcsolatban áll a gonosszal.

Persze a XXI. században mindez már nem kelt olyan félelmet az olvasóban, mint amit talán egykor el tudott érni, de feszültségben bizony nincs hiány!

Ha volt valaha arc, amely egyet jelentett a halállal, és amelynek már a pillantása is ölni tudott volna, akkor mi most ezzel az arccal néztünk farkasszemet.

Nálam hangyányit nehezen csúszott, mert úgy éreztem, túl sok a leírás, a töltelék, miközben én azt akartam, hogy haladjon már előrébb a történet, történjen az akció, derítsünk ki még több fontos részletet, s ne beszéljük túl az eseményeket hatalmas - bár kétségkívül csodás - körmondatokkal.

Azt hiszem türelmetlen voltam Drakulával, de egyáltalán nem bántam meg az olvasását, mert remek élményt nyújtott annak ellenére is, hogy lassan haladtam, s hogy évek óta halogattam. Bevallom, most is a csodálatos borító vett rá leginkább arra, hogy kifejezetten vágyjak rá, de célba talált. :)


Összességében bátran ajánlom mindazoknak, akik eddig kihagyták a vámpírörténtek egyik legismertebbjét, vagy vágynak egy elképesztően szépen megírt, borzongató regényre, mert ezt bizony nem érdemes kihagyni!


Az életünk nem mentes a sötét pillanatoktól, de nem hiányzik belőle a fény sem.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 468
Eredeti cím: Dracula

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 1897)
ISBN: 9789634794264


Fülszöveg:

Immáron 123 éve annak, hogy a Drakula címet viselő szövegszörny kimerészkedett a napvilágra, és bizton állíthatjuk, hogy Bram Stoker regényén – élőholt címszereplőjéhez hasonlóan – nem fog az idő. A szerző 1890-ben Vámbéry Ármintól hallott a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes legendájáról, amelynek hatására (és hosszas kutatómunka eredményeképp) végül megszületett Drakula gróf rémtörténete, amely mára a modern vámpírhistóriák megkerülhetetlen, világszerte ismert alapművévé nemesedett. A regény változatlanul a legkülönfélébb értelmezésekre – például az erotika, a viktoriánus nők helyzete, a kor Angliájának társadalmi berendezkedése felőli értelmezésekre – csábítja az irodalomelemzőket, de talán ennél is fontosabb, hogy Drakula gróf a popkultúrán is múlhatatlan fognyomot ejtett. Minden idők leghíresebb vérivójának alakját a filmvásznon olyan színészóriások testesítették meg az évek során, mint Lugosi Béla, Christopher Lee vagy Gary Oldman – legutóbb mozgóképes reinkarnációját a Netflix 2020-ban bemutatott, háromrészes minisorozata jelentette. A horrorirodalom lebilincselő klasszikusát teljes terjedelemben, új fordításban közöljük.





“Üdvözlöm a hajlékomban! Lépjen be bátran és a saját, szabad akaratából!” - A Helikon Kiadó jóvoltából Bram Stoker klasszikusát most új fordításban és gyönyörű új kiadásban vehetjük a kezünkbe. Ha nem riadtok vissza egy jó kis vámpírtörténettől, akkor tartsatok velünk és vegyetek részt a játékban is, hátha ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!




Az évek során temérdek Drakula-film látott napvilágot, mi most ezekből egy-egy képet hoztunk nektek, melyeken színészek a gróf szerepében láthatóak. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a Drakulát alakító színészek neveit.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.15.   Flora the Sweaterist
06.16.   Spirit Bliss Sárga könyves út
06.18.   Könyv és más
06.20.   A Szofisztikált Macska
06.22.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése