Guillaume Musso: Most!


Guillaume Mussoval 2020-ban ismerkedtem meg Az írók titkos élete által. Azonnal levett a lábamról, s azóta rögtön lecsapok minden frissen megjelent kötetére, annyira magával ragadott. Nem hagyhattam hát ki a legújabb írását, a Most!-ot sem.

Sokáig gőzöm sem volt, hogy miért vannak úgy oda az ismerőseim Mussoért, egészen addig, míg kezembe nem került Az írók titkos élete. Az őrületes fordulatokkal teli alkotást egy nap alatt olvastam el, mert egyszerűen nem engedte, hogy lerakjam, s már akkor tudtam, ettől a pasastól muszáj lesz még olvasnom. A Most! megint egy olyan írás lett, ami teljesen elbolondított, s még csak eszembe sem jutott mindaz, ami a végkifejletben elénk tárult.

Folyamatosan gyártottam az újabb és újabb elméleteket, milliónyi kérdésem volt, miért nem próbálkoznak meg bizonyos dolgokkal a szereplők, aztán a legvégére összeállt a kirakós, és megérkezett az aha élmény is. Musso az az író, aki mindig meg tud vezetni, pedig visszatekintve ordítanak a jelek, mint amikor a bűvész azt mondja, csak a kezét figyeld, mert csal. Zseniális a fazon, és "sajnos" most is az orromnál fogva vezetett.

- Mit jelent ez a felirat? - kérdeztem. - "Sose feledd, hogy két életed van!"
- Egy régi kínai bölcsesség: két életed van, és a második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz.

Történetünkben Athur Costellot, a fiatal orvost követhetjük, aki egy napon megörökli mostohaapjától a család tulajdonában lévő titokzatos világítótornyot. Annak pincéjében ugyanis befalazott ajtó áll, melyet tilos valaha is kinyitnia. Ugye nem gondolja senki, hogy ezek után főhősünknek nem az lesz az első, hogy mégis kibonja, és kinyitja azt az ajtót? Naná, hogy megteszi, s ezzel egy nagyon furcsa utazás veszi kezdetét.

Arthur időutazni kezd, s minden évben csupán egyetlen napot, azaz 24 órát élhet meg, mielőtt újra ugrik az időben. Nem szabályozhatja a történéseket, lehet, hogy csak 8, de az is lehet, hogy 15 hónap múlva bukkan fel újra, miközben mindenki más éli világát nélküle. Mindezt 24 éven keresztül, ami neki csupán 24 napnak tűnik.


Az utazás kezdetén még csak 25 éves, így hihetetlen csapás számára, hogy legszebb éveiből mindössze egyetlen napot élhet meg évente. Kutakodni kezd, s hamar rájön, hogy a torony legelső tulajdonosa is egyszercsak ugyanúgy eltűnt a föld színéről, mint ahogy a nagyapja is, aki aztán évekkel később bukkant fel újra, zavartan, s került elmegyógyintézetbe. Arthur felkutatja felmenőjét, hogy rájöhessen, hogy törheti meg ezt az időutazós átkot, hiszen épp utazásai egyikén lelte meg az igaz szerelmet, ám túl sok jóval nem kecsegtetik.

Arthur kénytelen kompromisszumokat kötni, ám minden igyekezete ellenére sem tudja maximálisan kihasználni az idejét. Csak átutazó az életében, amit nem élhet meg, s időnként rossz döntéseket hozva elpazarolja azt a keveset is, ami megadatott neki. Rendkívül könnyű átérezni azt a kínt, amit a tehetetlenség okoz, s mindannyian bele tudjuk magunkat képzelni a helyzetébe, amikor rádöbben, időnként talán nem a legmegfelelőbb cselekedetekkel tölti meg azt a rövidke időt, amit szeretteivel tölthetne.

- Az apád tévedett: nem az a legnagyobb baj az életben, hogy nem bízhatsz meg senkiben... Az a legnagyobb baj, hogy az ember egyetlen valódi ellensége: önmaga.

A napnál is világosabb az üzenet, már a kötet címéből adódóan is, hogy élj a mostban. A legtöbbünk mellett olyan pillanatok alatt megy el az élet, míg a közösségi médiát pörgetjük, apróságokon idegesítjük fel magunkat, s töltjük azzal az időnket, hogy felesleges dolgokon rágódjunk. Mások életét nézzük és méltatjuk, miközben a sajátunkat nem éljük. Olyan dolgokra fecséreljük el a drága időnket, amik nem számítanak, s amikor utolsó pillanatainkat éljük, ezeket a feleslegesen kidobott perceket szívesen visszalopnánk, hogy lehessen még egy kicsinyke időnk a Földön.

A sztori egyik kulcsmondata az a kínai közmondás, miszerint két életed van, s a második akkor kezdődik, mikor megérted, hogy csak egyszer élsz. Életünk végén csak azzal tudunk elszámolni, amit megéltünk, éppen ezért jó lenne törekedni arra, hogy ez minél tartalmasabb eredményhez vezessen. Amellett, hogy a történet izgalmas, rettentően elgondolkodtató is. Mindezek mellett pedig a nagy csattanó még hátra van, hogy megtudhassuk, miért is történt ez az egész, s miért így.


Bár már a legelső oldalak is egyfajta figyelmeztetésként hatnak, hogy ne bízzunk senkiben, én Mussoval mégsem vagyok eléggé óvatos. Most is sikerült megvezetnie, ezernyi elméletet gyártottam, tucatnyi kérdésem adódott, ötletem, miként lehetne megoldani a helyzetet, mi mindent próbálhatna meg Arthur, hogy változtathasson a helyzetén. Aztán jött a végkifejlet, és mindent megértettem. Fájdalmas volt, de mégis jól átérezhető.

Más volt ez a sztori, mint azok, amiket eddig Mussotól olvastam, hiszen azok krimik voltak, ez pedig főképp lélektani. Nyoma sincs benne a megszokott krimi szálnak, inkább az érzelmek vannak a középpontban, s az az erőteljes üzenet, hogy éld meg az életedet a lehető legteljesebb formában, mert nem lesz másik, hogy pótolhasd azt, amit korábban kihagytál. A regény tucatnyi ponton utal az elveszett időre, s arra, hogy azt már sosem kapjuk vissza. Erőteljes és elgondolkodtató.


Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet is Guillaume Mussotól, s őszintén szólva már tűkön ülve várom, hogy mit is alkot majd az őszre ígért új regényében, ami Az élet kész regény címen fog majd érkezni, s szerintem szuper izgalmasnak ígérkezik. Akárhányszor kerül a kezembe kötet tőle, mindig valami egészen mással találkozom, mint előtte. Sosem ugyanolyan, mindig újat tud mutatni, s én rettentően jól szórakozom rajta, még akkor is, ha éppen nem vidám témákat dolgoz fel. Aki kedveli az író korábbi munkásságát, az ebben sem fog csalódni, ha pedig szereted az időutazásról szóló történeteket, akkor semmiképpen se hagyd ki!


Mind azt hisszük, hogy van időnk. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy lesz mód pótolni az elmulasztott pillanatokat, de nem így van.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 280
Eredeti cím: L'Instant Present

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789633557198


Fülszöveg:

Sose feledd, hogy két életed van. A második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz.

Lisa és Arthur évente egyszer találkoznak. Arthur mégis egész életében őt keresi. Lisa pedig csak őrá vár.Lisa álma, hogy színésznő legyen. Egy manhattani bárban dolgozik, hogy fizetni tudja művészeti tanulmányait. Egy este megismerkedik Arthur Costellóval, a fiatal orvossal. Azonnal érzik, hogy egy nyelvet beszélnek. Lisa bármire kész, hogy lenyűgözze a férfit. A város könyörtelen útvesztőjében mindent kockára tesz érte. Arthur azonban más, mint a többiek. Hamarosan felfedi Lisa előtt a szörnyű titkot, ami szerelmük útjába áll:"Ami történik velem, felfoghatatlan, mégis igaz..."
Egy újabb felkavaró pszichológiai thriller elképesztő csattanóval: mesteri feszültségadagolás, rendkívüli karakterábrázolás, szenzációs fordulatok, a történet egy pillanatra sem áll meg. Hitchcockot, a szokatlan találkozások mesterét juttatja eszünkbe.





Ha minden évben csak egy napot élhetnétek, hogy töltenétek azt az egy napot? A Park Könyvkiadónál megjelent Most! című regényében Guillaume Musso az időutazás motívumát felhasználva invitálja az olvasót az értelmesen eltöltött életről való elmélkedésre. Tartsatok bloggereinkkel és ha van kedvetek, vegyetek részt a nyereményjátékunkban, hátha ti lesztek azok a szerencsések, akik megnyerik a könyv egy példányát!




Mivel Musso ezen történetében központi szerepe van a világítótoronynak, játékunkban most az állomásokon megadott idézetek alapján olyan könyvek szerzőit kell megadjátok nekünk válaszként, amelyeknek a címében szerepel a világítótorony szó. A feladatotok tehát annyi lesz, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott idézethez tartozó író nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Akárha először érinteném, fognám meg a tengert. Akárha tenyeremben maradt volna, mint egy hal, mint egy sirály az a kifutó, örömmel elém futó gyengéd, kis fehér hullám."

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.01.   Flora the Sweaterist
06.03.   Spirit Bliss Sárga könyves út
06.04.   Readinspo
06.07.   Könyv és más
06.08.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése