Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Szent Szó


Nem olvastam még korábban izlandi szerzőtől, ezt pedig ideje volt orvosolni. A Szent szó legelőször a csodálatos borítóval vett meg magának (van némi madármániám), másodsorban pedig az izgalmas fülszöveg keltette fel iránta az érdeklődésem. Arra azonban nem számítottam, hogy ilyen mélységekbe megyünk majd a történet során.

Sokat hallottam már Sigríður Hagalín Björnsdóttir A sziget című kötetéről, s bár a polcomon csücsül, még nem volt bátorságom ahhoz, hogy elolvassam. Kicsit tartottam tőle, hogy majd pont nekem nem fog tetszeni, de a Szent szó után azt hiszem mielőbb sorra fogom keríteni, mert ez nagyon meggyőző volt számomra!

Az alapszituációt az adja, hogy egy fiatal édesanya, aki csak pár napja hozta világra gyermekét, egyszerűen minden előzetes bejelentés, és/vagy indok nélkül nyomtalanul eltűnik a családi fészekből. Mindenki - beleértve a médiát is - találgatni kezdi, vajon mi történhetett a sikeres, sokak által szeretett és követett influenszerrel? Minimális nyom áll csak rendelkezésre az eltűnés körülményeiről, mégpedig, hogy Edda magához vett egy fél vagyont, és hogy repülőjegyet vásárolt New Yorkba.

A rendőrség tehetetlen az ügyben, az eltűntek listáján a gyermekek és az öregek előnyt élveznek, s tulajdonképpen ki akarná komolyan venni, hogy egy vélhetően szülés utáni depresszióban szenvedő nő ténylegesen eltűnt? Megoldásként Edda fivére, Einar indul a nő keresésére a Nagy Almába, de amit ott talál, az mindannyiunkat meglepi majd.

Az élet egy sűrű folyam, észre sem vesszük, és körbezár bennünket, gyorsan kell mozognunk, hogy le ne ragadjunk, minden lehetőséget meg kell ragadnunk.

Bevallom, én leginkább egy krimis családregényre számítottam olvasás előtt, ezért kimondottan meglepett, hogy milyen sok és mély témát feszeget ez a rövidke regény. Karaktereink hátterének fontos eleme, hogy Edda és Einar testvérek, de édesanyjuk más. Mindkét nő fiatalon esett teherbe ugyanazon férfitól, gyermekeiket pedig egy hónap különbséggel hozták világra, s hogy a nehézségeket könnyebb legyen leküzdeni, kitalálják, hogy közösen nevelnik fel a gyerekeket.

A két gyerek mindenben kiegészíti egymást, s ami az egyiknek erőssége, az a másiknak gyengesége. Edda autista jellemzőket mutat, kiválóan olvas, de a szociális képességei rendkívül gyengék. Einar ezzel szemben jól megérti magát a kortársakkal, de olvasni csak alig, nagy kínok árán tanul meg. Felnőtt életükben Eddát több tízezren követik az instagramon, élete minden pillanatát a nyilvánosság előtt éli, ezzel szemben Einar elszigetelődik, és horgásztúrák szervezéséből tartja fenn magát. Míg az egyiknek lételeme az internet, a másik teljesen "analóg".

A regény nagy részében nem is az lesz a lényeg, hogy Edda eltűnt, inkább az odáig vezető utat és indokokat fogjuk majd felderíteni azáltal, hogy felfedezzük a gyerekek és anyukáik múltját, hogy milyen nehézségekkel és traumákkal kellett szembenézniük. Többek között, a ritkán jelentkező, híres filmrendező édesapáról is gyomorforgató tények kerülnek majd napvilágra, ami miatt kamaszkoruktól teljesen elmarad az életükből, ez pedig erős nyomot hagy a gyerekekben.


A Szent szó erősen filozófiai regény. Megannyi súlyos témát boncolgat az időben és karakterek között folyamatosan váltakozó regény. Ugyan több karakter fejébe is belebújunk, és több idősíkon is mozgunk, mégis rendkívül könnyű követni az eseményszálakat. Ugyan a legelső néhány fejezet nehézséget jelentett számomra, míg összeraktam az egyes karakterek egymáshoz fűződő viszonyát, de amint ez a helyére kattant, már csöppet sem okozott gondot.

A lapok tengerén olyan témákat érintünk majd, mint az anyaság egyedülállóként és nagyon fiatalként, a disz- és hiperlexia, autizmus, vagy éppen az interneten szépen beállított mű élet. Külön elgondolkodtató szál az egyik édesanya története, aki betegség következtében mozgás- és beszédképtelenné válik, ellenben a tudata teljesen tiszta. Megrendítő felfedezni, milyen szörnyű dolog a saját testünk rabjának lenni, s ha jobban belegondolunk, ez vonal a regény több karakterénél is jelentkezik.

Ugyanakkor egy ponton az is felmerül, hogy milyen lenne egy írásbeliség nélküli világban élni. Filozófiai magaslatokba emelkedve elmélkedhetünk arról, mennyire hasznos vagy éppen mennyire gátló tényező az írás, és mennyiben válna hasznunkra, ha inkább visszatérnénk egy olyan korhoz, amikor még a szóbeliség dominált. Bár kissé elvontnak hat, pláne rendszeres olvasóként, ugyanakkor ez a szál is erősen megdolgoztatja az ember elméjét.

Az írásban varázserő rejlik, megváltoztatja a gondolkodásunkat, a viselkedésünket, a világot. Az írás a tűz megszelídítése óta az emberiség legnagyobb hatású eszköze.

Olvasás során furcsa lehet még, hogy a párbeszédek nem különülnek el a szövegtől, hanem beleágyazódnak, de itt is az érvényes, mint a karakterek kapcsolatánál, hogy amint megszokjuk a szituációt, már fel sem fog tűnni, és rendkívül gördülékenyen lehet vele haladni.

Apró érdekesség, hogy magyar vonatkozás is van a történetben, méghozzá egy Mihaly Arras nevű segítő személyében. A férfi magyar-argentin származású, és bizony jelentős szerepe lesz majd Edda megtalálásában!


Összességében egy nagyon elgondolkodtató, remekül megírt, hangulatos, helyenként kicsit szürreális regényt kaptam. Bár teljesen másra számítottam, talán pont emiatt robbantotta fel az agyamat azzal a rengeteg kemény témával, amit behozott. Ha könnyed krimire vágysz, ez bizony nem a te regényed, de ha szereted az elgondolkodtató, más aspektusokat felvonultató írásokat, akkor viszont kimondottan ajánlom! Zseniális!


A legjobb történetek reménytelen küldetésekről szólnak.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Cser
Oldalszám: 284
Eredeti cím: Hið heilaga orð

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789632786704


Fülszöveg:

Egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. A rejtély megoldásához egy idegen világban kell követnie a nő nyomait, és meg kell küzdenie a család nem mindennapi múltjával. A Szent szó szenvedélyekről és olvasásról, menekülésről és utazásokról és az emberi elme bámulatos labirintusáról szól.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir az Izlandi Televízió újságírója. Első könyve, A sziget Európa-szerte komoly figyelmet keltett, és számos nyelven – így magyarul is – megjelent.





Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi írónő A sziget című regénnyel vált ismertté hazánkban. Új kötetében, a Szent szóban egy eltűnt édesanya nyomába eredünk, de a puszta nyomozás mellett egy különleges lélektani utazásban is részünk lehet, melynek során egy nem mindennapi család történetét is megismerhetjük. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!




Mostani nyereményjátékunkban izlandi szerzők nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A legtöbben kinőnek belőle, de van aki egész életében csak gyűjtögeti a lemezeit meg a könyveit.”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

11.10.   Könyv és más
11.12.   Nem félünk a könyvektől
11.14.   A Szofisztikált Macska
11.16.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése