Agatha Christie: Nem zörög a haraszt


Agatha Christie népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen. A krimi koronázatlan királynőjének könyvei több sorozatotban is megjelentek már, és több kiadó is felkarolta. Ezek közül egy a Helikon is, akik évek óta szakadatlan lelkesedéssel hozzák el a rajongók vagy éppen a frissen ismerkedők számára az újabb történeteket. Ebben a bejegyzésben a Nem zörög a harasztról írok.

Bár jónéhány Agatha Christie történeten vagyok már túl, Miss Marple kötetei közül ez az első, amit olvastam. Az idős hölggyel már korábban megismerkedtem a novellásköteteknek hála, de a konkrétan neki szentelt könyvekhez eddig még nem volt szerencsém - talán azért is, mert leginkább Poirot-hoz húz a szívem, és főleg az ő esetei kerültek a kezembe.

– Túlságosan is hajlamosak vagyunk rá, hogy Istennek tulajdonítsuk a sok gonoszságot, amelyet az ember követ el, szabad akaratából. Istennek nincs rá szüksége, hogy büntessen minket, Miss Barton. Nagyon szorgalmasan büntetjük mi magunkat.

Történetünkben Lymstockba, egy csendes városkába utazunk egy testvérpárral, Jerryvel és Joannával. Jerry repülőbalesetből lábadozik, és orvosa tanácsára költöznek vidékre, hogy a férfi eleget pihenhessen gyógyulása idején. Ám azt egyikük sem gondolta, hogy éppen ott tartózkodásuk idején teljesen felbolydul a környék.

Senki sem tudja biztosan, melyik volt az első eset, de minden előzmény nélkül névtelen, mocskolódó levelek kezdenek érkezni a település lakóihoz. Címzésüket a nőegylet írógépén készítették, szövegüket pedig könyvlapokból vágták ki, így lényegében akárki lehet a tettes, nincs különösebb ismertetőjegy, ami alapján azonosítható lenne.

A legtöbben csak legyintenek a kitalált butaságokra, de úgy tűnik, egy hölgyet szíven találnak a felhozott vádak, és öngyilkosságot követ el. Vajon tényleg igazak voltak a rágalmak? Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél?

A rendőrség hamar akcióba lendül, hogy felgöngyölítse az ügyet, de ahhoz, hogy az okokat végül mindenki tisztán láthassa, szükség lesz egy kötögető, öreg hölgyre, aki megfigyeli az eseményeket. Miss Marple végül mindent világossá tesz majd, de addig rengeteg kalandban, gyanúsítgatásban és homlokráncolásban lesz részünk.


A Nem zörög a haraszt számomra azért volt kimondottan meglepő olvasmány, mert várakozásaimmal ellentétben Miss Marple alig szerepel benne. Hozzá vagyok már szokva a Poirot történetekhez, melyekben a megtörtént haláleset után valaki rögtön riasztja a belga urat, ő pedig azon nyomban megkezdi az eset feltárását. Ellenben itt egészen sokáig fel sem bukkan Miss Marple, csupán a lábadozó Jerry elmesélését követhetjük.

Nagyjából a kötet 3/4-énél találkozunk előszőr az idős hölggyel, akinek elejtett mondataiból érezhetjük, hogy ő bizony már sejti, mi van a háttérben, de nem lövi le a poént azoknak sem, akik már kapizsgálnak valamit a valódi eseményekből.

– Mi ez?
– Koktél.
– Komolyan? Koktél? – Megan könnyei azonnal felszáradtak. – Még sosem ittam koktélt.
– Egyszer mindent el kell kezdeni – mondtam.
Megan óvatosan szürcsölte az italt, aztán szélesen elmosolyodott, hátravetette a fejét és egyszerre felhajtotta.
– Nagyon finom. Kaphatok még egyet?
– Nem – mondtam.
– Miért nem?
– Körülbelül tíz perc múlva megtudja.

Talán nem lesz meglepő azt mondanom, hogy Agatha Christie ezúttal is megvezetett, s szinte már kezdtem biztosra venni, hogy ki lesz az elkövető, a névtelen levelek írója, aztán az elbeszélővel együtt szemtanúi lehetünk egy jelenetnek, amitől összezavarodunk, mert rájövünk, rossz nyomon jártunk, s ugyan miért hittük eddig, hogy valaki más a bűnös?

Kimondottan élveztem a gondolatokat, érzéseket, értékeket, amit a szereplőkön keresztül közvetít, s hogy például egy beszélgetés alkalmával azt sem mellőzik a karakterek, hogy valaki meghalt a történet során, ezért teljesen felhőtlen nem lehet a végén senki boldogsága, mégis az élet megy tovább, s nekik sem szabad csak a gyásszal foglalkozni attól, hogy valaki élete itt tragikus véget ért.


Összességében rendkívül jó élmény volt, s bár azt hittem, Miss Marple az elejétől jelen lesz, és Poirot-hoz hasonlóan ő fogja majd kinyomozni az esetet, mégsem csalódtam annak ellenére, hogy nem felelt meg az írás a várakozásaimnak. Jó hangulatú, izgalmas, helyenként igazán vicces, a befejezés pedig végtelenül kedves lett. Azt hiszem, ugyanolyan örömmel fogom majd forgatni a Marple köteteket is ezután, mint ahogy a Poirot-kat eddig.


A gyűlölet elmúlik, a szeretet tartós.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 268
Eredeti cím: The Moving Finger

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 1942)
ISBN: 9789634796183


Fülszöveg:

Jerry Burton repülőszerencsétlenség után lábadozik. Hála istennek nem lesz nyomorék, de felépüléséig nyugalomra van szüksége, ezért az orvosok vidékre küldik. Húgával, Joannával Lymstockban bérelnek ki egy házat. A városka legfontosabb lakói levizitelnek náluk, és innentől kezdve ők is a társaság köreibe tartoznak. Ennek első jele, hogy undorító névtelen levelet kapnak. A helyi orvos szerint kapott már ilyet mindenki, de baj csak akkor lesz belőle, ha egyszer véletlenül telibe talál a levélíró. De tudjuk, nem zörög a haraszt…

És a haraszt addig zörög, amíg valaki öngyilkos nem lesz. Búcsúlevelet is hagy, Jerry pedig a szükséges nyugalom helyett egyre fokozódó izgalmak között találja magát. Mi állhatott az utolsó névtelen levélben, hogy a címzett ennyire végleges módot keresett a szabadulásra? A kisváros felbolydul, mindenhol csak erről beszélnek. A levelek meg csak jönnek, jönnek… Nyomoz a helyi rendőrség, bekapcsolódik a Scotland Yard névtelen levelekkel foglalkozó nyomozója, töri a fejét a helyi lelkész felesége, Mrs. Dane Calthrop. Szerencsére felbukkan a környéken egy idős hölgy, aki szívesen kötöget és pletykál. Miss Marple szokás szerint mindent kiderít.

Agatha Christie egyik legkedvesebb műve volt ez, amin nem kell csodálkozni: remek alakok egy tökéletesen megrajzolt kisvárosban, kellően bonyolult bűntény izgalmas megfejtéssel.





A Helikon kiadó Agatha Christie sorozata évek óta töretlen népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Évente tíz kötet jelenik meg, mesés borítókkal a krimi koronázatlan királynőjétől. Ezúttal a legutóbbi megjelenések egyikét, a Nem zörög a harasztot mutatjuk be közelebbről, s ha velünk tartasz, nyerhetsz is belőle egy példányt!




Játékunkban ezúttal Miss Marple-höz hasonló nyomozónőket fogunk keresni. Feladatod annyi, hogy az idézet alapján felismerd, melyik detektívhölgyre gondoltunk az adott állomáson, s írd meg a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Amúgy nem vagyok haragtartó vagy bosszúálló típus, az ellenfeleim nyugodtan alhatnak miattam. Bár nem árt, ha tudják: semminő sérelmet nem felejtek! És profi vagyok közelharcban, fekete mágiában.”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

03.22.   Booktastic Boglinc
03.24.   Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)
03.26.   Spirit Bliss
03.28.   Readinspo
03.30.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése