Nacukava Szószuke: Rintaró és a könyvek útvesztője


Rengeteg könyv, egy misztikus antikvárium, egy könyvekért rajongó, beszélő cica, s néhány megoldásra váró könyvmoly probléma. Kell ennél több egy olvasni szerető ember számára, hogy azonnal kézbe akarjon venni egy regényt? Nálam minden esetre azonnali akarom érzést hozott magával a Rintaró és a könyvek útvesztője, s végül az egyik kedvencemmé vált!

Nagyon szeretem az ifjúsági fantasy történeteket, pláne, ha azok képesek valami újdonságot nyújtani. Nacukava Szószuke regénye olyan misztikus történet, mely fiatalokat és időseket egyaránt képes lesz szórakoztatni, miközben rengeteg fontos és érdekes témát érint, mindezt pedig alig több, mint 200 oldalban.

Ha csak ész nélkül olvasod, amit érsz, attól még nem fogsz többet látni a világból. Akármennyi tudást tömsz a fejedbe, amíg nem gondolkodsz a saját fejeddel, és nem mész utána a dolgoknak a saját lábadon, mindaddig csak mások tollával ékeskedsz. A könyvek nem fogják helyetted leélni az életedet. Az olvasó, aki elfelejti, hogyan kell járni a saját lábán, olyan, mint egy elavult ismeretekkel teli enciklopédia. Haszontalan régiség mindaddig, míg valaki ki nem nyitja.

Mesénk főhőse Rintaró a középiskolás fiú, akit eddig nagyapja nevelt egyedül, s egy kis antikváriumot vezettek kettecskén. A nagypapa azonban elhagyni kényszerül a földi világot, s Rintaró magára marad egy üzlettel, s az élet gondjaival. Bár egy ismeretlen nagynéni biztosítja róla, hogy továbbra is lesz része gondoskodásban, mégis legjobb társa a magány ellen egy tigriscsíkos, vörös macska, Tora lesz, aki egy napon csak úgy besétál az antikváriumba.

Tora igazán különleges lény, mivel tud beszélni, s főhősünket arra kéri, segítsen megmenteni neki a könyveket. Bár a fiú eleinte nem érti, miről van szó, hamarosan rádöbben, hogy az addig ismerten túl más világ is létezik, s az eddig iskolakerülő, magába burkolózó fiúnak hirtelen hőssé kell válnia. Rintaró útvesztőket kell bejárjon Torával, melyek mindegyikében egy megoldásra váró problémát talál. Ha sikerül a küldetés, a könyvek szabaddá válnak, ha nem, ő is örökre az útvesztőben reked. Elképesztően izgalmas kalandok várnak Rintaróra, akinek most lehetősége van megmutatni, milyen értékeket tanult nagypapájától, s a könyvekből.


Azonban ne gondoljuk, hogy mindez csak arról szól, miként találja meg újra egy hányatott sorsú fiú az élet értelmét, és a helyét a világban. Rintaró története ennél sokkal többről szól. Szól a könyvek szeretetéről, azok megbecsüléséről, hogy a történetek olvasása mennyi mindenből kisegíthet minket, s hogy azok gondolkodó felnőtteké nevelnek bennünket. Ugyanakkor több ponton kritika is az olvasók és könyvterjesztők felé.

Minden útvesztő, amiben Rintaró elmerül, valamilyen fontos, könyvekkel kapcsolatos problémára hívja fel a figyelmet. Dolgunk lesz például olyan emberrel, aki csak azért gyűjti a könyveket, hogy kérkedhessen velük, s az intelligencia látszatát birtokolhassa, s aki minden szabad percében olvas, hogy az elolvasott könyvek számával biztosítsa magának mások elismerését. De kapcsolatba kerülünk olyan emberrel is, aki kivonatolni szeretné a könyveket, hogy minél többet "olvashassunk" minél rövidebb idő alatt, illetve a könyvkiadás, valamint az eladhatóság rejtelmeiben is el fogunk majd merülni.

A könyv önmagában csak egy papírköteg. Hiába egy remekmű mindent elsöprő ereje, hiába a csodálatos hősökről szóló regényfolyam, mind papírfecni csupán, amíg csukva marad. Ám lélek költözik belé az idők során, ha megbecsülik, és érzések fűződnek hozzá.

Rintaró története egyszerre tanítja és szórakoztatja az olvasóját, legyen bármely korosztály tagja. Elgondolkodtatja mindarról, ami a könyvekkel kapcsolatos, s mindehhez egy rendkívül okos fiút, s egy bölcs, beszélő macskát is felhasznál, s azért valljuk be, a könyv+cica kombó a legtöbbeknél azonnal nyert ügy. Az pedig már csak külön plusz pont, hogy a cica nevét megtartották a fordításban, Tora ugyanis japánul Tigrist jelent, s hát mi más is illene jobban egy vörös, tigrismintás macskához, mint ez a név?

Nem mellékesen pedig rengeteg irodalmi referenciát kapunk, lévén főhősünk egy antikváriumban nőtt fel. Sok izgalmas, értékes regényt ajánl olvasásra, így ha ezen túl vagyunk, bele is foghatunk a felsoroltakba.

Igazi kis gyöngyszem ez a kötet, ami rendkívül kedves, és rövidsége ellenére nagyon komplex írás. A barátság, a család, a gondoskodás, és a másokkal való törődés fontos elemei a könyves problémák megoldása mellett, s az olvasó mindarról is el tud gondolkodni, amiket az útvesztők szereplői tárnak elé. Vajon tényleg értékesebb manapság egy olyan ember, aki tíz könyvet elolvas, mint aki tízszer egyet, ahogy az az egyik fejezetben elhangzik? S vajon a könyvkiadás tényleg csak arról szól, hogy mi az eladható, nem pedig arról, milyen értékek közvetítésére lenne szüksége az olvasóknak?


Nagyon szerettem ezt a történetet, és a 2022-es év egyik kedvencévé vált. Amint becsuktam a kötetet, úgy éreztem, hogy én ezt most azonnal újra el szeretném olvasni, s ha nem lenne tele a polcom tucatnyi más könyvvel, amik még olvasásra várnak, azt hiszem bele is vágtam volna, méghozzá azért, mert igen értékes tartalommal bír. Kedves, megható, sok fontos témával, de pont olyan, amit nem elég egyszer olvasni ahhoz, hogy mindent észrevegyünk, s mindenen elgondolkodjunk belőle. Vetekszik a nagy klasszikusokkal, melyek sosem mennek ki a divatból, s remélem Rintaró is közéjük kerül majd, amit szintúgy még sok-sok év múlva is előveszünk, hogy az ifjú olvasópalánták kezébe nyomjunk.


Összességében bátran ajánlom minden olvasást kedvelő gyereknek és felnőttnek, mindazoknak, akik szeretik és megbecsülik a könyveket, s azoknak, akik szeretnének kikapcsolódni egy rövid, mesés történettel. Úgy érzem, ezzel bizony nem lehet majd mellé lőni!


A könyveknek hatalmas ereje van. De a könyveknek, és nem annak, aki olvassa őket.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Libri
Oldalszám: 206
Eredeti cím: 本を守ろうとする猫の話

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2017)
ISBN: 9789634337423


Fülszöveg:

Rintaró ​csak egy átlagos gimnazista, aki utál iskolába járni, sok időt tölt a gondolataiba merülve, és kissé nehezen ért szót a többi emberrel. Egy különleges képessége mégis van: senki sem ismeri úgy a könyveket, ahogyan ő. Nagyapja üzlete, a Nacuki Antikvárium igazi kincsesbánya, ahol elfeledett regények, régi klasszikusok és valódi ritkaságok sorakoznak az ódon könyvespolcokon. Nagyapó őszintén hitt abban, hogy a könyveknek hatalmas ereje van, és képesek jobbá tenni az emberiséget, és bár vevőköre sosem volt túl népes, sokan osztoztak a meggyőződésében. Egy nap azonban az öregúr meghal, Rintarónak pedig el kell hagynia szeretett antikváriumát, hogy a nagynénjéhez költözzön. A szomorú előkészületek közepette váratlan látogató toppan be hozzá: egy nagyszájú, sőt egyenesen pimasz macska, aki azért jött, hogy magával vigye Rintarót egy titkokkal és veszélyekkel teli utazásra, amelynek tétje nem kevesebb, mint a könyvek megmentése a végső kihalástól.Nacukava Szószuke varázslatos meséje lélegzetelállító világokba kalauzol, ahol újra és újra megtapasztalhatjuk, mennyire nehéz, ugyanakkor felemelő küldetés valódi olvasóvá válni. Kivételes alkotás, amely magával ragadó hangulatával Murakami Haruki és Michael Ende legkülönlegesebb munkáit idézi.

NACUKAVA SZÓSZUKE orvosként dolgozik Naganóban, a neve írói álnév. Első műve, a rangos díjakat nyert Kamiszama no karute [Isteni kartoték] több mint hárommillió példányban kelt el Japánban, filmfeldolgozás és sorozat is született belőle. A Rintaró és a könyvek útvesztője a második regénye.





A Libri könyvkiadó jóvoltából végre mi is megismerkedhetünk Rintaró, és Tora, a könyvmentő macska történetével. Az izgalmas és sokrétű regény kalandos utazásra hívja olvasóit, s ha velünk tartasz, lehetőséged lesz nyerni egy példányt a könyvből.




Történetünkben fontos szerephez jut egy Tora nevű vörös macska, éppen ezért ebben a játékunkban további könyves cicákat fogunk keresni. A feladatotok annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy az adott állomás képén látható macska melyik történetben szerepel, és mi a neve. Vigyázz, lehet becsapósak vagyunk! (könyvcím + macska neve, ha van)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

03.17.   Booktastic Boglinc
03.19.   Szaffi polca
03.21.   Hagyjatok! Olvasok! - borítómustra
03.23.   Csak olvass!
03.25.   Könyv és más
03.27.   Flora the Sweaterist
03.29.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése