A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv


Ha süteményekről van szó, rám lehet számítani! Ha Downton Abbeys süteményekről, akkor meg aztán pláne. Így történhetett meg, hogy hozzám került a Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv, és kiderítettem, mi mindent is fogyasztottak az angol nemesek édes, délutáni italaik mellé.

Egy legenda úgy tartja, az angol teázást meghonosítója Braganza Katalin portugál hercegnő volt, aki II. Károlyhoz készült feleségül menni, s mikor 1662-ben Angliába érkezet, egy dobozkányi teát is magával hozott. A nemesek között hamar népszerű lett az egzotikus ital, amit Kínából importáltak.
A tea hamar elterjedt egész európában, ám az első teaházakat még csak férfiak látogathatták. Nem mellékesen közel 100 év telt el addig, mire az angolok képesek voltak olyan porcelán kannák előállítására, melyek nem repedtek meg a forró víztől...

Bár kezdetben csak a férfiak látogathattak teaházakat, az otthonokban a ház úrnői voltak a teafogyasztás felelősei, akik maguknál tartották még a dobozkák kulcsát is. Később ez a felelős beosztás a házvezetőnőknek került átadásra. Ráadásul a teázás a nők társasági életét is fellendítette, hiszen alkalmuk nyílt összejöveteleket tartani, és egymással eltölteni némi időt korábbi elszigeteltségükkel szemben.
Egyébként az első teaboltot 1706-ban nyitotta Thomas Twining, s ez mind a mai napig ugyanazon a helyen áll.


Mindezek mellett rengeteg egyéb információt kapunk a kötetből, s így lesz a Downton Abbey szakácskönyvhöz hasonlóan több, mint egy egyszerű receptgyújtemény. Szót ejt a teaházak fontosságáról a szüfrazsettmozgalomban, de a délutáni teázás ruhadivatjáról is olvashatunk. Ugyanakkor megtudhatjuk, hogyan kell elkészíteni és felszolgálni a teát, milyen illemszabályokat kell követnünk, de még a teafajtákról is kapunk egy kis ízelítőt.

Talán ennyiből is látható tehát, hogy ez a kötet nem csupán finomságok receptjeit gyűjti össze, hanem igyekszik annál több és jobb lenni.
A rengeteg színes fotóval ellátott kiadvány 70 ceptet tartalmaz, melyekből négy nagy fejezetre bontva válogathatunk. Külön témakört kaptak a Sütemények, zsemlék és kekszek, a Torták, lepények és pudingok, majd a Szendvicsek és sós falatkák következnek, végül pedig a Lekvárok és zselék kerülnek terítékre.


Felépítése nagyon hasonló Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvhöz (ha kíváncsi vagy rá, ITT írtam róla korábban), így aki azt forgatta már, ismerős közegbe fog kerül, s nem csak a sorozat miatt. A receptek mellett rengeteg színes fotóval rendelkezik az ételekről és a sorozatból válogatva is (bár a szakácskönyv "hibáját" is örökölte, és ezúttal sincs minden ételhez fotó), helyenként pedig idézetekkel egészítik ki a sorozatból, illetve teatörténelmi, vagy éppen illemtani megjegyzésekkel tűzdelik a leírásokat.

Itt jegyezném meg, hogy némi átfedés azért van a két szakácskönyv között, de ez nagyjából 5-6 jellemzőbb étel esetében fordul elő. Ha valaki attól tartana, hogy az egyik már a birtokában van, s a másik nem nyújt újdonságot, azt megnyugtathatom, hogy a minimális egyezésen túl sok-sok önálló receptet és információt fog kapni mindkettő esetében.


Kivitelezését tekintve is rendkívül igényes, a régi vászonborítós könyveket idézi, melyen az arany nyomás csodálatosan mutat. A mellékelt szalagkönyvjelző, és a teáscsésze mintás előzéklap már csak hab a tortán, amikért én mindig elképesztően lelkes tudok lenni, mert számomra igényesebbé teszik a megjelent könyvet.

A szakácskönyvhöz képest azonban jóval kisebb méretben került kiadásra, s ennek következtében a betűmérete is helyenként sokkal apróbb. Míg a teatörténeti leírásokhoz nagyító sem ártana, addig a receptek méretesebb betűkkel - talán még félkövérrel is - vannak szedve. Felmerül hát a kérdés, hogy miért az apróbetűs megoldást választották az elején, hiszen maximum néhány oldallal hosszabb könyvet eredményezett volna, ha ott is nagyobb méretet választanak - bár talán úgy nem követi le az eredeti kiadás kialakítását?!


Összességében szerintem csodálatos könyvecske, amit egyrészt minden Downton Abbey rajongónak szívből ajánlok, másrészt mindenkinek aki imád sütögetni, vagy éppen az angol teázási szokások rabja. Gyönyörű kialakítása és információdús beltartalma miatt élmény forgatni, s szerintem ajándéknak is kiváló! Én imádtam, és szívből ajánlom!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 144
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789635681921


Fülszöveg:

Szeretettel meghívunk egy…
…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.

Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.

Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.

A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.

A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése