Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv


Sok más mellett egyik kedvenc sorozatommá vált a Downton Abbey, így amikor megpillantottam, hogy érkezik a hozzá készült hivatalos szakácskönyv, tudtam, hogy egyszer mindenképpen szeretnék majd foglalkozni vele. Bár az ember egy szakácskönyvtől csak recepteket vár, megmutatom, hogy ebben az esetben ez mennyivel többről szól!

Sokakhoz hasonlóan én is nagyon kedvelem a Downton Abbey sorozatot, s bár a megtekintése során sosem koncentrálódtam az ételekre, inkább csak a történetet követtem, mégis a hozzá kapcsolódó szakácskönyv azonnal megfogott. Nem csak a tökéletes külső, de az ígéretes belső is izgalommal töltött el, s olvasás után elmondhatom, hogy egy álom ez a kiadvány. A védőborító csodálatos aranyozást, az előzéklap (van egy enyhe előzék mániám...) meseszép, fakanalas mintát kapott, s még egy remekül passzoló selyemszalagot is beletűztek könyvjelzőként. Csordultig van képekkel, és egyszerűen öröm forgatni. No, de lássuk részletesebben ennyi ömlengés után.

Azt elég hamar letisztázza a szerző - aki nem mellékesen egy rangos élelmiszertörténész -, hogy itt nem csak és kizárólag olyan ételekkel fogunk találkozni, amit elkészítettek és/vagy feltálaltak a sorozat valamelyik epizódjában, hanem olyanokkal is, amik csak említés szintjén voltak jelen, vagy amik csak az adott korszakra voltak jellemzőek, de érdekességgel szolgálhatnak.


A kötet két nagy részből áll, mégpedig az előkelőségek és a szolgálók ételeire különbontva - nagyjából kétharmad, egyharmad arányban. Ugyanakkor ez nem csak egy szakácskönyv, hanem történelmi áttekintő is ételek, étkezési szokások, összejövetelek tekintetében. Például elmeséli, mennyiben változtatta meg az úri családok fogásait a technológiai fejlődés, vagy éppen hogyan tette kevésbé változatossá az I. világháború miatt kialakuló élelmiszerhiány. Mindezek mellett külön olvashatunk egy-egy oldalon vagy oldalpáron a korra jellemző élelmiszercsoportok akkori előállításáról, jellemzőiről is.

Megtudhatjuk, miért volt egy időben népszerűbb a fehér kenyér az előkelőségek között, s miért tértek vissza inkább a barnára, vagy éppen bővebben olvashatunk a reggeli és ebéd köré szerveződő szokásokról, a teapartikról, és a sporteseményekhez köthető étkezésekről is. Sokat mesél ezek mellett az akkori technológiákról, akár annak tetkintetében is, hogy milyen lisztosztályozások léteztek. Bár nem közvetlenül tartoznak egy adott étel elkészítéséhez ezek az információk, mégis ettől lesz ez a kiadvány több, mint egy átlagos szakácskönyv. Itt nem csak receptekkel és elkészítési módokkal találkozik az érdeklődő, hanem egy komplett kortörténettel, és megannyi érdekességgel.

Minden recept mellett találhatunk egy rövid ismertetést is az adott ételről, akár azt, hogy hol fogyasztották, vagy egyéb történelmi jelentőségéről, érdekességéről, ezek mellett megjegyzések is olvashatók, hogy például mivel illik össze az adott fogás, vagy mire érdemes figyelni az elkészítés során. Mindemellett még időnként a sorozatból is beszúrtak egy-egy párbeszédet, ami éppen kapcsolódik az adott ételhez.


Bár a receptek nagy része 1875 és 1930 közötti, a könyv elkészítése során modernizálták őket, így bármelyik konyhában könnyen elkészíthetőek. Érdemes észben tartani, hogy előkelőségek révén több különleges alapanyaggal lehet találkozni a kötet során, ellenben ezek sem beszerezhetetlenek, ha valaki igazán elszánt a készítésüket illetően, viszont költségesebbek. Emellett Annie segítséget nyújt a hozzávalók helyettesítésére is, bár többször megjegyzi, hogy úgy bizony nem lesz az igazi (én viszont úgy vélem, hogy az elég jó is elég jó, szóval, ha ehető és finom lesz, akkor minden rendben van, még akkor is, ha nem ugyanolyan, mint ahogy azt eredetileg tervezték :D).

Rengeteg tanáccsal is ellátja a kezdő és haladó szakácsokat, miképpen készíthetnek tökéletes rántottát, hogyan készítsenek kifogástalan húsokat, vagy éppen azt is megmutatja, hogyan rendezzünk egy igazi Downton féle vacsorát, kitérve arra is, hogy hogyan dekoráljuk az asztalt.

Megtudhatjuk, mi jellemezte az Edvárd-kori étkezéseket, hogy a négy étkezésből a vacsora volt a legjelentősebb, s ez orosz mintára akár 7-9 fogást is tartalmazott, melyek mindegyikén két ételből lehetett választani. Be kell látni, az akkori szakácsokat csöppet sem kímélték, s ha éppen nő volt az illető, még feleannyit is keresett, mint egy férfi.


Ahogy más szakácskönyvek esetében, úgy itt sem maradhatott el, hogy elkészítsek valamit a felkínált receptekből. Ezúttal a Digestive keksz és a Karácsonyi fatörzs ragadta meg a fantáziámat (mert hát miért ne lehetne piskótatekercset enni nyáron? Nem kell ahhoz karácsony, csak némi elszántság, hogy az ember 35 fokban nekilásson sütni... :D). Némi módosításra szükségem volt még ezen átdolgozott, modernizált recepteknél is, hiszen több ételallergiával is küzdök. Bár Annie óva int, hogy akár csak a vajat is margarinra cseréld, de nemes egyszerűséggel elengedtem a fülem mellett aggályait, és bevetettem magam a konyhába.

A Digestive keksz tényleg egyszerű, de nagyszerűnek tűnt, és valóban nem igényel semmilyen komolyabb konyhai tudást, csak össze kell borítani az összetevőket, kinyújtani, kiszaggatni és megsütni. Nagyjából 20 perc alatt mindennel készen lehetünk. Nekem jobban tetszene, ha egy kicsit sósabbra készítettem volna, de ilyen natúr változatban, mint ahogyan a könyvben szerepel, nagyjából mindenféle feltéttel fogyasztható a lekvártól, a húspástétomon át az egyszerű vajig.

A Karácsonyi fatörzs, bár nehéznek és molyolósnak tűnhet - és tudom, a piskótasütéssel szeretnek sokan riogatni kezdőket -, én mégis bátran ajánlom olyanoknak is, akik ritkábban készítenek süteményeket. Egy pici türelemre szükség lehet hozzá, ha másnak is csak kicsi kézi robotgépe van, mert jó pár percig el fog tartani, míg a tojásokat megfelelő állagúra tudja keverni hozzá, de ezt leszámítva szerintem bátran neki lehet indulni.

Nekem főként az okozott gondot, hogy az én ízlésvilágomnak túl édes lett az egész, pedig már alapjáraton sem mertem beletenni a recept szerint ajánlott cukormennyiségeket. A tetejére kerülő krémet egy kis kakaóporral sikerült ugyan korrigálni, de ezt a receptet főként azoknak ajánlom, akik nagyon édesszájúak, vagy érdemes szelídebben bánni az édesítőszerekkel, ha valaki kevésbé szereti a nagyon édes süteményeket. Aki teljesen absztinensz, kihagyhatja a rumot is a krémből, szerintem anélkül is ugyanannyira élvezhető lesz a végeredmény. :) Összességében szerintem nem lett rossz, és nem is volt nehéz elkészíteni, szóval biztosan fogom még használni ezt a receptet, ellenben cukorból jóval kevesebb fog belekerülni.


Így a bejegyzés végére talán érzékelhető, hogy rendkívül összetett könyvről van szó, ami nem csak recepteket tartalmaz, hanem kortörténetet, érdekességeket, ismertetőket is. Ha valaki kíváncsi erre az időszakra, rengeteget tanulhat belőle. Csöppet sem mellékesen igen gazdagon illusztrált könyv, rengeteg kép található ennek a rendkívül igényes kiadásnak a lapjain a sorozatból, a szereplőkről, a filmbéli ételekről. Ugyanakkor itt jegyezném meg azt az apró hiányosságot, hogy nem minden recept mellé került fotó az adott fogásról. Nálam ez némi csalódottságot keltett, de ettől eltekintve tényleg pazar könyvet tarthat majd az olvasó a kezében.


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a Downton Abbey sorozatot, de azoknak is, akik nem, viszont szeretnek főzni. Azoknak is élmény lehet, akik csak a történelmi érdekességeket szeretnék kimazsolázni belőle, vagy többet tudni az akkori szokásokról. Nagyon sokrétű, izgalmas és csodaszép könyv, és keresztbetett ujjakkal várom, hogy a külföldön kiadásra került karácsonyi verziót is elhozza-e majd nekünk a kiadó. Szuper lenne.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 272
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Cookbook

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635681310


Fülszöveg:

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.
A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.
Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.
Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!





A Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.




Összekevertük a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

onjh aetbs


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.22.   Szaffi polca
06.24.   Hagyjatok! Olvasok!
06.26.   Ambivalentina
06.28.   Könyv és más
06.30.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése