Guillaume Musso: A brooklyni lány


Musso az én igazi komfort szerzőm, akitől mindig szívesen olvasok, mert egyszerre tudom is és nem is, hogy mit várhatok tőle. Regényei számomra igazán változatosak, csavarosak és szórakoztatóak. Legújabb könyve esetén sem volt kérdés, hogy olvasni szeretném, és ez gyanítom az összes többi írásával így lesz majd, ami még ezután fog megjelenni.

Musso rajongásom két éve, 2020-ban kezdődött, amikor elolvastam Az írók titkos életét (ITT írtam róla bővebben). Rengeteg ismerősöm emlegette, hogy mennyire jó író, milyen remek történetei vannak, velem pedig egyre gyakrabban jött szembe, így gondoltam, adok neki egy esélyt én is. Azonnal szerelmesévé váltam, s azóta egyetlen kötetét sem hagytam ki, s a korábbiakat is sorra pótolni fogom, mert számomra egyszerűen megunhatatlan szerző. Elfogult vagyok irányába, de minden történetében találok értékes üzenetet, és még annál is több akciót, csavart, szrórakozást! No, de lássuk, mi a helyzet A brooklyni lánnyal.

Sokakban mindent elhomályosít a múlt, az elvesztett ártatlanság, az eltemetett szerelem. Semmibe nem remeg bele jobban a gyomrunk, mint az elszalasztott lehetőségek emlékébe és a boldogság illatába, amit hagytunk elillanni.

Te mit tennél, ha életed szerelme, akivel éppen készülsz összekötni az életed, valami olyat leplezne le a múltjából, amit képtelen vagy megemészteni? Főhősünk, Raphael úgy érzi, szerelme valamit titkolhat előle, s szeretné, ha tiszta vizet öntenének a pohárba, mielőtt megházasodnak. A férfi olyan tényeket kap az arcába egy fotó formájában, mely hideg zuhanyként éri, s hirtelen nem tud másképp reagálni, mint hogy a magyarázat meghallgatása nélkül magára hagyja a nőt. Ám, miután pár órával később lehiggadva visszatérne hozzá, már csak hűlt helyét találja jövendőbelijének, ráadásul a nyomok idegenkezűségre utalnak, azaz, valaki elrabolta kedvesét!

Őrült nyomozás indul, vajon hová lett Anna, mindennek kiderítéséhez pedig szükség van arra, hogy Raphael felgöngyölítse a múlt eseményeit, s rájöjjön, a nő egyáltalán nem az, akinek mondta magát. Raphaelnek versenyt kell futnia az idővel, ha szeretné megtalálni kedvesét, ehhez pedig össze kell raknia a régi idők mozaikdarabkáit, fel kell tépnie ősi sebeket, és fényt kell derítsen olyan szörnyűséges titkokra, amiről senki nem akar beszélni...


Musso ebben az esetben sem hagyná ki, hogy az íróságot valahogy bevonja a történetbe, s a főszereplőnk bizony egy író lesz, aki évek óta nem vetett papírra semmit, mert egyedül neveli kisfiát, és az fontosabbá válik számára, mint bármi más. Ellenben itt meg is állunk, s a szokásos írós, illetve könyv a könyvben motívumokat mellőzve ezúttal egy igazán pörgős, izgalmas, nyomozós krimit kapunk tőle.

Raphael természetesen nem egyedül kénytelen belevetni magát az ismeretlenbe, s laikusként megoldani olyasmit, amit még a profiknak is nehéz, hanem kap maga mellé egy remek segítséget egy ismerőse által, aki történetesen egykor rendőrként tevékenykedett. Marc és Raphael a történet nagy részében külön utakon járnak (azaz mi is váltott szemszögeket olvashatunk), s időnként összetalálkozva megosztják egymással eredményeiket, majd kitalálják, merre tovább.

Egyre mélyebben dagonyázunk majd egy borzalmas, emberrablásos ügy részleteiben, miközben nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy az eset csöppet sem egyszerű, megannyi szálon kapcsolódik más, befolyásos emberekhez is, akik jobban féltik makulátlan karrierjüket, mint hogy segítsenek, s ezért tényleg bármire képesek!
Nem mondom, hogy ezúttal is annyi csavart kaptam, mint a korábbi regényekben, s csak kapkodni tudtam volna a fejemet, ellenben borzongós krimi ez a javából, ami rendkívül jól esett a nyári forróság közepette.

A könyveknek van egy varázslatos képességük: messzire röpítenek, elszöktetnek egy másik világba. Útravalóul szolgálnak az élet rögös útján. Ahogy Paul Auster mondta: „A könyv az egyetlen hely a világban, ahol két idegen abszolút intimen találkozhat.”

A kötet központi témája az ítélkezés, az elhamarkodott döntéshozatal. Remek üzenetnek tartom, hogy talán semmi sem az, aminek látszik, de ettől még nem kell feltétlenül, félinformációk alapján ítéletet hoznunk. Mindig fontos, hogy egy esetet minél több szemszögből megvizsgáljunk, s annyi információ legyen a birtokunkban, amennyi csak lehetséges, mielőtt bármilyen irányban döntenénk.

Az emberek többsége hajlamos tizedmásodpercek és morzsányi információk alapján véleményt alkotni, s ez nagyon sokszor egy negatív ítélet, amiből képtelen lesz kiszabadulni az érintett. Bár főhősünk őrületes bűntudattal küzd majd emiatt, mégis általa átérezhető, mekkora hiba az ilyen hozzáállás. Musso regényeiben mindig csodás üzeneteket találok, akkor is, ha talán nem is szeretett volna ilyesmit elrejteni, csupán egy szórakoztató regényt létrehozni, de azt hiszem, képtelen lennék elhinni, hogy ne lenne célja az írásaival... ;)


Összességében őrületesen élveztem ez a cidrizős krimit így a kánikula közepette, ráadásul kimondottan elgondolkodtatóra sikerült az ítélkezés, hirtelen döntéshozatal témakörében. Azt hiszem, ezentúl ezt fogom leginkább ajánlani, amikor valaki az első Mussoját keresi, mert szerintem jó belépőt jelent a szerző munkásságába. Ha rajongó vagy, semmiképpen ne hagyd ki, ha ismerkednél vele, akkor meg főleg! Én jó szívvel ajánlom!


Ha nincs könyv a kezemben, megöl az unalom. Az élet elviselhetetlen, ha nincs hová menekülni előle.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Park
Oldalszám: 348
Eredeti cím: La Fille de Brooklyn

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2016)
ISBN: 9789633557839


Fülszöveg:

Mindenki titkol valamit.
A titkaink is hozzánk tartoznak.
Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal.

Sosem felejtem el azt a pillanatot. Előttünk a tenger. A fény megcsillant a végtelen horizonton. És akkor Anna azt kérdezte tőlem:
– Ha valami szörnyűséget követtem volna el, akkor is szeretnél?
Mit válaszoltam volna?
Anna volt életem szerelme. Három hét volt hátra az esküvőnkig. Persze hogy szeretném, bármit tett is. Abban a pillanatban legalábbis így gondoltam. Ő azonban remegő kézzel kotorászott a tabletjén, és egy fényképet mutatott:
– Én tettem ezt.
Hogy mondhatjuk, hogy szeretünk valakit, ha képtelenek vagyunk megvédeni?





A Park kiadó jóvoltából újabb csavaros Musso regényt olvashatunk, ezúttal egy vőlegény szemszögéből, aki sok furcsaságot derít ki leendő feleségéről. Tarts három bloggerünkkel, hogy megtudd, hogyan vélekednek a regényről.




Lássuk, mennyire ismeritek Brooklynt. Minden állomáson találhattok egy képet valamilyen nevezetességről, a feladatotok pedig az lesz, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy mi is ez.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

07.04.   Booktastic Boglinc
07.07.   Readinspo
07.10.   Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése