Marissa Meyer: Winter (Holdbéli krónikák 4.)


Marissa Meyer immár negyedik alkalommal varázsol el bennünket hihetetlen fantáziájával. Történeteiben újraalkotja nekünk Hamupipőke, Piroska, Aranyhaj és Hófehérke jól ismert meséjét, mindezt pedig egy alternatív, sci-fis valóságba ágyazza. Számomra ez az egyik legizgalmasabb ifjúsági regényfolyam, aminek alig vártam már a befejező részét.

Ez a bejegyzés spoilereket tartalmazhat az előző részekre vonatkozóan, így kérlek ezt vedd figyelembe mielőtt tovább olvasnál! Ha kíváncsi lennél, az első részről ITT, a másodikról ITT, a harmadikról pedig ITT írtam korábban.

2021 februárjában arról számolhattam be, hogy végre-végre nálunk is elérhetővé vált Cress története, egyben a korábban, más kiadó által elkaszált Holdbéli krónikák sorozat harmadik része, amire hosszú éveket kellett várnom, hogy olvashassam. Akkor még nem gondoltam, hogy közel 1,5 fog még eltelni addig, hogy a befejező kötet is napvilágot lásson, és megtudjam, hogyan is záródik majd oly nagyon kedvelt hőseim sorsa.

A várakozás miatt kialakult izgalmat csak fokozta, amikor rájöttem, hogy egy több, mint 700 oldalas önvédelmi fegyvert vehetünk a kezünkbe, ami vélhetően bőven tartalmaz akciót, kalandot, csihi-puhit, romantikát, és reményeim szerint egy igazi, epikus lezárást. Azt hiszem, olvasás után már bátran kijelentem, hogy csöppet sem tévedtek az előzetes megérzéseim. :)

Mind azt hisszük, hogy ha úgy döntünk, csak jót cseleksznk, akkor mi magunk is jók vagyunk. Hogy boldoggá teszünk másokat. Ha nyugalmat, megelégedést, szeretetet kínálunk, az csakis jó lehet. Nem látjuk, hogy ezek az illúziók önmagukban is egyfajta kegyetlenséget jelentenek.

Ahogyan azt már a korábbi részeknél megszokhattuk, Marissa Meyer pontosan ugyanonnan fűzi tovább Winter történetszálát, ahol az a harmadik végén abbamaradt. Amennyiben emlékszünk rá, az előző részben kis csapatunk elrabolta Kaito császárt a Levanával kötendő esküvője elől, megmentették és maguk közé fogadták az addig egy űrszondán élő Cresst, és elszakadtak egy társuktól, Scarlettől, aki a holdbéli uradalom hercegnőjéhez, Winterhez került "játékszernek".

Őrülten sok kaland vár szereplőinkre ebben a részben, ugyanis Cindernek tovább kell tökéletesítenie holdbéli képessége használatát, le kell szervezniük Kai és Levana esküvőjét, hogy a Föld elleni támadások végetérjenek, ki kell szabadítaniuk Scarletet, és csak úgy teljesen mellékesen ki kell robbantaniuk egy forradalmat is a Hold királynője ellen, hogy véget vethessenek zsarnok uralmának. Brutálisan egyszerűnek tűnik, ugye? :D


Az eddigiek mellé ebben a részben egy újabb páros csatlakozik a meglévőkhöz, történetesen a holdbéli Winter hercegnő, aki Levana királynő mostohaleánya, valamint Jacin, aki palotaőrként dolgozik, és korábban beférkőzött Cinderék közé, majd egy adandó alkalommal el is árulta őket. Érdekes lesz majd követni, kinek mik a cselekedetei mögött húzódó érvek, s az olvasó eldöntheti, hogy felmenti-e őket korábbi bűneik alól, vagy éppen továbbra is elátkozná őket. Én általában megbocsátok, de nem felejtek, így talán nem lesz meglepő, hogy Jacin bizony nem lett a szívem csücske hősies tettei ellenére sem, de erről többet majd a leendő olvasók deríthetnek ki. :)

Kimondottan érdekes karakterünkké fog válni Winter hercegnő, aki évekkel korábban megtagadta, hogy valaha is használja holdbéli képességét, és másokat manipuláljon általa, melynek következtében ún. holdkór alakul ki nála. Lényegében pszichés problémákkal, halucinációkkal, pánikrohamokkal fog küzdeni az elvei miatt. Bár egy ifjúsági regényt olvasunk, általa mégis bepillantást nyerhetünk a mentális problémák folyamataiba, s hogy sokszor mennyire kínzóvá tud válni, amikor az elme egy része tudja, hogy abszurd, amit érez, mégis az érzések, félelmek hatalmukba tudják keríteni.

– Miért gyűlölsz ennyire?
– Miért gyűlöllek? Ó, gyermekem! Hát ezt hiszed? – Levana Winter arcához érintette hűvös ujjait, a sokéves sebhelyekhze, amelyekért ő maga volt a felelős. – Nem gyűlöllek. Csak zavar, hogy létezel.

Ahogy azt várni lehet, Marissa Meyer ezúttal is tökéletesen, szinte észrevétlenül csempészi bele Hófehérke elemeit Winterről szóló meséjébe, s bámulatos könnyedséggel simítja bele sci-fis valóságába. Ez a kötet már kicsit komolyabbra sikerült, politikai csatározásokkal, fontos döntések meghozatalával, ám csöppet sem veszít korábbi ifjúsági regényes bájából.

Arra azonban jó felkészülni, hogy egyes szereplők és események most is éppen olyan dühítően irritálóak, hogy az olvasó legszívesebben átnyúlna a lapokon, hogy kirángassa belőle az érintett személyt, és jó alaposan felpofozza. Meyer olyan zseniálisan őrült karaktereket tud tökéletesen hozni, hogy képes volt tényleg őrjítően felbosszantani egy-egy szereplőjével, és néha a sarokba vágtam volna a könyvet, csak hogy enyhüljön a feszültségem.

Pont, ahogy reméltük, igazán méltó befejzést kap ez a 4 részes utazás, melynek a szereplők nagy száma miatt meglehetősen hosszú lesz a levezetése az epikus csata után, de tökéletesen igyekezett kielégíteni az olvasó kíváncsiságát minden téren. Persze ne gondoljuk, hogy ettől még ne akarná bárki azonnal tovább olvasni, s számomra is marad némi űr a tudat miatt, hogy ennek a kalandnak itt most végleg vége szakad, de szerintem remek befejezést kerekített a storynak.


Összességében őrülten hálás vagyok a Könyvmolyképzőnek, hogy elhozták nekünk ezt a sorozatot teljes egészében, s végre megtudhattam, hogyan is alakul az egyik kedvenc ifjúsági regényfolyamom befejezése. Bár bőven kinőttem már a célközönség korosztályát, mégis rendkívül élvezetesnek tartottam, s azt sem érzem kizártnak, hogy idővel újra fogom olvasni. Ha majd egyszer egy öreg nénit láttok, Holdbéli krónikákkal a kezében, vélhetően velem találkoztatok! :D
Bátran ajánlom a sorozatot, ha szereted a kalandos ifjúsági regényeket, s akkor is, ha éppen ismerkednél a sci-fi világával, hiszen remek belépő későbbi komolyabb művekhez. Olvassátok, szeressétek! :)


A működésképtelen még nem feltétlenül menthetetlen.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 736
Eredeti cím: Winter

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2015)
ISBN: 9789635619115


Fülszöveg:

Még a jövőben is egységben az erő…

Luna népe rajong a bájos, kedves Winter hercegnőért, és csodálják a kecsességét. Szépségét még az arcát csúfító sebek ellenére is lenyűgözőbbnek tartják, mint a mostohaanyjáét, Levana királynőét.

Winter megveti a mostohaanyját, és tudja, hogy Levana sosem fogadná el a gyerekkori barátja, a jóképű palotaőr Jacin iránt táplált érzelmeit. De Winter nem olyan gyenge, mint amilyennek Levana hiszi, már évek óta dacol a mostohaanyja kívánságaival. A kiborg műszerésszel, Cinderrel és a társaival akár még egy lázadást is képes kirobbantani, hogy megnyerje a túl régóta dúló háborút. De talán mindent elveszítenek…

Legyőzheti-e Cinder, Scarlet, Cress és Winter a gonosz űrbéli királynőt, hogy aztán boldogan éljenek, míg meg nem halnak?

Nem az a mese, amire emlékszel.

De az biztos, hogy sosem felejted el!





A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából végre elolvashatjuk a Holdbéli krónikák sorozat záró kötetét, és ennek örömére bloggereink egy igazán hosszú és izgalmas turnéval készültek nektek! Tartsatok velünk, ismerjétek meg Winter történetét, és derítsük ki együtt, hogy Levana uralma megdönthető-e.




Mivel a kötet jelentős része a Holdon játszódik, így most a játékunk is ehhez az égitesthez kötődik. Minden állomáson elrejtettünk egy képet a Holdról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni azt a szót, ahol megtaláltátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.05.   Sorok között
06.07.   Csak olvass! - értékelés
06.09.   Csak olvass! - könyvjelzők
06.11.   Booktastic Boglinc - borítók
06.13.   Csak olvass! - fanartok
06.15.   Booktastic Boglinc - értékelés
06.17.   Hagyjatok! Olvasok! - idézetek
06.19.   Kelly és Lupi olvas
06.21.   Readinspo
06.23.   Hagyjatok! Olvasok! - értékelés


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése