Natalie Haynes: Ezer hajó


Az Ezer hajó gyönyörű borítója hamar megragadja a könyvmolyok tekintetét, az izgalmas fülszöveg után pedig azonnal olvasni akarják. Legalábbis velem így volt, és kimondottan érdekes olvasmányélményben lehetett részem általa.

Nem mondom magam egy óriási görög mitológia fannak, de talán nem is ismerek olyan embert, aki csöppet sem érdeklődik a régi idők istenségekkel tarkított mítoszai, meséi iránt. Néhány éve az Akhilleusz dala (ITT írtam róla bővebben) kapcsán jöttem rá, hogy milyen jó élményt nyújthanak ezek az átírt mitológiai történetek, így az Ezer hajó esetében már egészen bátran nyúltam a kötet után.

Dalolj, Múzsa! És daloltam a nőkről, az árnyékban élő nőkről. Daloltam azokról, akiket elfelejtettek, akiket semmibe vettek, akiknek nem mondták el a történetét.

A könyv lapjain a trójai háború eseményeit fogjuk feleleveníteni, ám ezúttal nem az ismert görög hősök, férfiak csatározása, hanem a mindig háttérbe kerülő nők szemszögéből láthatjuk majd az eseményeket. Megannyi feleség, anya, leány, amazon vagy éppen istennő nézőpontját követve bontakozik ki előttünk a nagy egész, s megkapjuk az események mögött húzódó ok-okozati összefüggéseket, amik odáig vezettek, hogy tíz évig ostromoljanak egyetlen várost.

S ha azt gondolod, tudod, mi ez az indok, hiszen ismered, hogy elrabolták Helénét, s emiatt volt minden, akkor jelzem, hogy ennél itt sokkal többről van szó, s olvasás során te is apránként rakhatod majd össze a mozaikdarabkákat, hogy milyen esemény mit indított el, s mi lett annak a következménye. Igazi pillangóhatás van itt jelen, mindenki tudtán kívül van valaki vagy valami hatása alatt, s teljesíti be azt a tervet, melyet egyetlen problémára eszeltek ki...


Az eseményeket tulajdonképpen Kalliopé meséli el nekünk, akit felkér a vak költő, hogy daloljon neki, ő pedig úgy dönt, a mindig középpontban lévő, hős férfiak helyett azokról mesél, akik a színfalak mögött húzódnak meg, de ugyanannyira elszenvedői az eseményeknek, mint bárki más, csupán róluk megfeledkeznek.

Az ismertebb hölgyeken, istennőkőn túl rendkívüli módon élveztem, hogy ritkábban, vagy soha nem említett alakokat is behozott a történetébe, mint például Laodameia vagy éppen Oinóné. A Trójai háború résztvevőinek szövevényes viszonyrendszere bontakozik ki előttünk, s valahogy minden mindennel összefüggésben áll. Mondhatni, összekapcsolódó novellák ezek, s például Briszéisz és Krüszéisz meséje azért is izgalmas, mert lényegében azt az eseménysort kapjuk meg benne, amit az Akhilleusz dalában is olvashattunk, csak másik nézőpontból.

Gaia nem hitte, hogy valaha egy másik háború után fog vágyakozni. De most vágyott rá. Az emberiség elképpzelhetetlenül nehéz volt. Olyan sokan voltak, és fikarcnyi jelét sem adták annak, hogy megállítanák a végtelen szaporodásukat.

Natalie Haynes remek fantáziával van megáldva, izgalmas kötetet alkotott, s bár szerintem nem olyan díszes, és választékos a fogalmazása, mint Madeline Miller kötete, az Akhilleusz dala, mégis kifejezetten érdekes volt követni, hogy mely nőnek milyen sors jutott egy kegyetlen háború során. Hatására kedvem lett most még többet olvasni a görög mitológiával kapcsolatban, szóval ideje lesz beszereznem még néhány kötetet a témában.


Összességében szívből ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a görög mitológiát, vagy éppen szerették az Akhilleusz dalát, illetve azoknak is, akik kíváncsiak rá, milyen egy már jól ismert történet női szemszögű átirata.


A pusztítás a háború velejárója: ilyen a természete.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: General Press
Oldalszám: 304
Eredeti cím: A Thousand Ships

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634526049


Fülszöveg:

Az Akhilleusz dala rajongóinak

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.





A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról. Azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a háború történetét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Natalie Haynes regényét és merüljünk el együtt a ebben a lenyűgöző történetben.




Ebben a játékban az ókori görög történelemre és kultúrára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdés, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ki az alvilág istene?

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.05.   Sorok között
06.08.   Csak olvass! (extra állomás)
06.11.   Olvasónapló
06.14.   Könyv és más
06.17.   Dreamworld
06.20.   Utószó
06.24.   Fanni's Library
06.26.   Csak olvass! (értékelés)
06.29.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése