Alice Oseman: Heartstopper 2. – Fülig beléd zúgtam 2.


Talán nem tévedek, ha azt mondom, 2022 a Heartstopper éve. A Netflix által készített adaptáció nagyban felkeltette a képregény iránti érdeklődést, s bevallom, engem is a megnövekedett rajongás csábított az olvasás felé. A legaranyosabb sorozat, amit az utóbbi időben olvastam/láttam, s az első rész varázsa a folytatásban sem csökkent.

Így a pride hónap közepén nem is hozhatnék ideillőbb értékelést, mint a Heartstopper második részét (elnézést mindenkitől, a magyar cím nekem soha nem áll a számra. :D). Viszont mielőtt tovább olvasnál, kérlek vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés spoilereket tartalmaz az előző részre vonatkozóan! Ha kíváncsi lennél, az első részről ITT írtam korábban.

Tartozom egy vallomással, ugyanis az az igazság, hogy miután elolvastam az első részt magyarul, nem tudtam kivárni a következő megjelenést, ezért azonnal rohantam is a Webtoonra, hogy megtudjam, miképpen folytatódik Nick és Charlie története, ugyanis olyan szívszaggató függővéggel ért véget az első kötet, hogy tudnom kellett, hogyan alakul a folytatás. Ennek eredménye az lett, hogy elég hamar elolvastam az összes felkerült részt, azokat is, amik könyvben még nem is léteznek, de mivel folyamatosan íródik, állandó bennem a "jajj, mi lesz a folytatásban?" érzés.

Ennek hála, mire megjelent a második rész magyarul, már túl voltam a teljes angol verzión, így lényegében kezdhettem elölről (angolul az elsőt, ha már az előszörre kimaradt :D).

Az első rész folyamán megismerkedhettünk két középiskolás diákkal, Charlie-val és Nick-kel. Charlieról már mindenki tudja a suliban - véletlenül, nem akarattal -, hogy saját neméhez vonzódik, s emiatt rengeteg atrocitás érte, de szerencsére néhány szuper barát mellette állt, hogy könnyebb legyen átvészelnie a nehéz időszakokat. Az élete akkor borul a feje tetejére, amikor a suli egyik menő rögbijátékosa Nick lesz a tanulótársa, s kiderül róla, hogy rettenetesen jó fej.

Charlie persze azonnal beleszeret annak ellenére, hogy heteronak gondolja, s egyészen az első rész végéig nem is történik közöttük semmi. Ott azonban egy szülinapi bulin elcsattan közöttük egy csók, s mivel Nicket keresni kezdik a barátai, szó nélkül elhagyja a helyszínt. Ha már az olvasó izgalma épp a maximumra hágott, pontosan idejét érezték elvágni a történetet, kétségek között hagyva minket, és Charlie-t is egyaránt.

A második rész pontosan innen folytatódik, s a fonalat ott vesszük fel, hogy Charlie őrlődik, mert azt hiszi, rákényszerítette Nicket a csókra, Nick pedig nem igazán érti, mi is történik vele, hiszen eddig a lányokhoz vonzódott. Persze Nick hamar világossá teszi Charlie és a mi számunkra is, hogy miképpen érez iránta, s hogy továbbra is kapcsolatban szeretne maradni vele, csupán nem érti, mi ez az egész, ezért átmenetileg szeretné titokban tartani.


Nick jól érzi magát Charlie-val, de egészen addig nem tud megnyugodni, míg nem képes bekategorizálni magát és az érzéseit. Mindenképpen nevesíteni szeretné, hogy "mi" is ő valójában, hogy ezáltal könnyebb legyen számára elfogadni önmagát és a helyzetét. Persze egyik srácnak sem lesz könnyű dolga, ugyanis Charlie-t féltik a barátai Nicktől, Nick pedig rájön, hogy a saját baráti közül többen homofóbok.

Jól átérezhető, mennyi nehézséggel kell megküzdenie azoknak a fiataloknak, akik a heteroszexuálistól eltérő identitással rendelkeznek, s nem csak önmagukat kell elfogadniuk, de azon is aggodalmaskodnak, hogy mások miképpen viszonyulnak majd hozzájuk. Nick nagyon sokáig őrlődik, hogy kit fogadhat bizalmába, kinek mondhatja el a titkait, s ez elképesztően aranyos és megható jeleneteket eredményez majd, pláne a kötet lezárásakor. Szem nehezen marad szárazon! ;)

Nagyon szerettem a két srác közötti dinamikát, az aranyos szituációkat, az ártatlan viccelődéseket, és azt a rengeteg szeretetet, amit egymásnak adnak. Egyszerűen lehetetlenség őket nem szeretni, hiszen annyira cukik, hogy az embernek megolvad a szíve, ahogy olvas róluk és a barátaikról.


Ellenben nem mehetek el a magyar fordítás mellett, mert bevallom, nálam rontott a korábbi élményen. Nem vagyok biztos abban, hogy alkalmaznám a "stréber b*zi" kifejezést egy ifjúsági könyvben, de nem azért, mert prűd lennék, és úgy gondolnám, hogy káromkodni bűn. Inkább az van bennem, hogy ennek a szóhasználatnak van egy éle, és ez a történet egy pontján lényeges is, azonban mi is alakítjuk a nyelvet és az elfogadást például azzal, hogy mondjuk stréber vagy kocka meleget írunk helyette, és nem normalizáljuk a másik kifejezést. Vannak melegek, akik magukat is így hívják, nem jelent nekik gondot, ellenben másoknak bántó és degradáló.

Jó ötletnek tartanám, ha nem lenne általánosan elterjedt, hogy ezt használjuk melegekre. Ráadásul nekem nem is illik bele ez a szóhasználat a két srác viselkedésébe, mert szerintem ők túl aranyosak, és nem azt mondják egymásnak, hogy kussolj, hanem inkább azt, hogy fogd be. Nekem nem passzol a képbe, hogy egy kiskutya képű, őrülten aranyos fiúcska leb*zizza a másikat puszta jó kedvében. Vélhetően ez egyéni érzékenység, de számomra kifejezetten zavaró volt, és megakasztotta az olvasásomat.


Összességében pont ugyanannyira szerettem ezt a történetet, mint a korábbit, és alig várom már, hogy a többi is megjelenjen magyarul könyv formájában, valamint azt is, hogy Alice folytassa majd a rajzolást, miután kipihente magát, jelenleg ugyanis épp a kiégéstől tartva szünetet tart, így mindannyian várakozásra kényszerülünk az új fejezetek tekintetében. Remélhetőleg a Netflix sorozat további két évadával gyorsabban fognak haladni, hogy ne sokáig kelljen mellőznünk kedvenc párosunkat. :)



KEDVELEM CHARLIE SPRINGET! ROMANTIKUSANNEMCSAKÚGYSIMÁN!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Eredeti cím: Heartstopper 2.

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635972968


Fülszöveg:

Nick

Azért átjössz holnap?? :D
Mert lenne egy ötletem
Mit szólnál egy igazi randihoz?

Omg… hát PERSZE
Mit csináljunk? :)

Lehet meglepetés??

Omg oké! Nagyon izgulok alkjdfldsg





A nagysikerű Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című képregény folytatása szinte azonnal követte a nemrég kiadott első részt, hiszen a magyar közönség azonnal a szívébe fogadta Nick-et and Charlie-t. Bloggereink alig várták, hogy ismét elmerülhessenek Alice Oseman bájos, romantikus képregényében, hát tartsatok velük legújabb blogturnénkon!
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!




Az első rész kapcsán LMBTQ kötetek idézeteit kutattuk, ezúttal viszont fel kell ismernetek, hogy mely LMBTQ filmekből származó képek szerepelnek az egyes állomásokon! Jó keresgélést!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

06.15.   Hagyjatok! Olvasok!
06.17.   Booktastic Boglinc
06.19.   Spirit Bliss Sárga könyves út
06.21.   Csak olvass!
06.23.   Fanni's Library
06.25.   Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
06.27.   Könyv és más
06.29.   Utószó
07.01.   Dreamworld
07.03.   Dreamworld (extra)
07.05.   Deszy könyvajánlója
07.07.   Ambivalentina


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése