Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam


Nagyon szeretek rajzolt irodalmat olvasni, mégis ritkán teszem. A Heartstopper viszont jó alkalom volt arra, hogy ismét képregényt vegyek a kezembe, ráadásul nagy elvárásokkal futhattam neki, mert több ismerősömtől is ódákat hallottam róla.

Talán sokan nem is tudják, de a Heartstopper valójában webcomicként indult, és sokan már évekkel korábban elolvasták online ezt a részt. Könyvként jóval később került csak kiadásra, viszont azóta már három másik társa is megjelent, s a további folytatásokat a mai napig serényen rajzolgatja az alkotó a világhálóra.

Egy rendkívül egyszerű, mégis őrülten aranyos ifjúsági kötet részesei lehetünk az olvasás során, melyben főként egy angol fiúgimnázium két fiatal tanulóját, Charlie-t és Nicket követhetjük. Charlie nyíltan meleg - bár nem saját akaratából vált a suli minden tanulója számára világossá a helyzete -, Nicknek azonban egészen addig, míg Charlie-hoz közel nem kerül, meg sem fordul a fejében, hogy esetleg a fiúkhoz vonzódna. Ám mielőtt bárki azzal kezdene dobálózni, hogy akkor ebben "meleggé változtatnak" valakit, megnyugtatom őket, hogy egyáltalán nincs erről szó (lévén nem is lehetséges), csupán Nick korábban nem került szembe saját irányultsága mikéntjeivel. No, de erről majd a folytatásokban beszélünk részletesebben! ;)


A két srác kezdetben egy tanulócsoportba kerül, s igen rövid idő alatt remek barátokká válnak. Nick még arra is képes rávenni az végtelenül gyengének tűnő, de futni igen gyorsan képes Charlie-t, hogy lépjen be a rögbi csapatba, ezáltal még több időt tölthetnek majd együtt a későbbiekben. Charlie igen gyorsan beleszeret a mindig kedves és rendkívül pozitív kisugárzású Nickbe, s hiába próbálják barátai óva inteni, hogy egy hetero fiúért epekedjen, képtelen kiverni a fejéből.

Kettejük sorsának alakulását, barátságuk elmélyülését és átalakulását követhetjük az első rész során, ám amikor már kezdünk belekényelmesedni a történetbe, azt fogjuk észrevenni, hogy a végére is értünk. Azonnal nyúlnánk a folytatásért, hiába nem foghatjuk még a kezünkben, így aztán abban reménykedem, hogy a magyar olvasóknak minél hamarabb elhozzák a többi kötetet, mert biztos vagyok benne, hogy imádni fogják, és képtelenek lesznek letenni ezt a rendkívül aranyos, romantikus képregényt.


Alice Oseman szerintem igazán helyes rajzokat volt képes alkotni, amik bár nem a legkidolgozottabbak, mégis remekül átadják a hangulatot. A karakterek minden érzelme és jellemvonása tökéletesen leolvasható a megrajzolt vonásokból, ráadásul sokszor alkalmaz nagyon helyes összekötő elemeket, például apró leveleket, amiket még a Netflix sorozatverziója is átvett. Nagyon aranyossá teszik ezek a kis apróságok az egész történetet.

Bevallom, az egyetlen negatívum számomra a borító, melynek bár remek a színvilága, mégis borzongok tőle. Sajnálom, de mély ellenérzéseim vannak a filmes borítókkal szemben, s hiába őrülten aranyos a két színész rajta, mégsem tudom kedvelni. A netflixes karikáról már nem is szeretnék említést tenni - főképp, mert tudom, hogy néhány esetben ezeket kötelező megjelenítenie a kiadóknak, de az az igazság, hogy én nagyon nem szeretem, ha ezeket nem lehet eltávolítani.


Annyira tetszett ez a rész, hogy képtelen voltam várni, és azonnal felkutattam az angol nyelvű folytatást az interneten, mert egyszerűen tudni akartam, mi lesz az első rész végén arcunkba csapott függővéggel. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fogom újra elolvasni majd akkor, amikor magyarul megjelenik, de tény, hogy aki nem szeret várni a folytatások között, mert pont olyan izgatottan türelmetlen, mint én, az inkább várjon meg még egy kötetet, különben rettentően fog szenvedni. :D

Nem mellékesen a sorozatot is le kellett daráljam, s azt kell mondjam, remekül eltalálták a színészeket, a karakterek viselkedését, ám a magyar szinkron szerintem nagyon gyenge lett. Bár nem egészen ugyanúgy zajlik, mint a könyvsorozat, és egyből két kötet eseményeit dolgozza fel, szóval ha zavarni szokott az ilyesmi, előbb olvasd el, aztán pedig mindenképpen nézd meg a sorozatot is! ;)


Összességében bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a képregényeket, pláne az aranyos, romantikus, LMBTQ szállal megtoldottakat. Szerintem nagyon kedves, ártatlan darab, ami megmelengeti az ember szívét, pláne Nick, aki egy igazi szeretetmackó. ^^ Olvassátok, tuti kedvelni fogjátok!


- Azt, hogy valaki meleg-e, nem lehet a kinézete alapján megállapítani. És különben sem csak meleg vagy heteroszexuális lehet valaki. Nem szép dolog az emberek szexuális orientációjáról találgatni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288
Eredeti cím: Heartstopper 1.

Megjelenés éve: 2022 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635971039


Fülszöveg:

KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Szereted a Vörös pöttyös könyveket?
Vidd haza nyugodtan! Tetszeni fog.





Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be.




A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"A hozzánk hasonlók maguk választják meg a családjukat. Nekünk kell kiválasztanunk, kikkel vesszük körül magunkat.
Korábban ez sosem jutott az eszembe. Ha a család szeretet, akkor azok, akiket szeretünk, a családtagjainkká lesznek."

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

04.29.   Sorok között
04.30.   Deszy könyvajánlója
05.01.   Sorok között extra állomás
05.02.   Csak olvass!
05.04.   Dreamworld
05.05.   Dreamworld extra állomás
05.06.   Ambivalentina
05.08.   Utószó
05.10.   Fanni's Library
05.12.   Booktastic Boglinc
05.14.   Utószó extra állomás
05.16.   Hagyjatok! Olvasok! blog
05.18.   Spirit Bliss
05.20.   Könyv és más
05.22.   Spirit Bliss extra állomás


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése