Shunmyo Masuno: Nyugalom


Shunmyo Masuno Az egyszerű élet művészete című írása olyan meggyőző volt számomra, hogy második hazánkban megjelenő kötetét gondolkodás nélkül vettem kezembe. Ezúttal nem csak az egyszerűbb élethez kapunk tőle tanácsokat, hanem főképp ahhoz, miként élhetünk nyugodtabb, harmonikus életet.

Ha azt mondják nekünk, képzeljünk el egy buddhista papot, talán mindannyiunknak egy olyan személy ugrik be, aki végtelen békességről és bölcsességről tesz tanúbizonyságot. Mi más is tűnhetne hitelesebbnek, mint hogy egy zen szerzetes írjon könyvet a nyugalomról?

Szinte nincs olyan probléma, amely mögött ne valamilyen téves észlelés, hibás feltevés, helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlene.

Shunmyo Masuno nem csak egy zen buddhista templom vezető papja, hanem zenkert-tervező és főiskolai professzor is, aki szeretné hozzásegíteni mai rohanó világunk szorongó társadalmát egy egyszerűbb, kiegyensúlyozottabb élethez. Mindeközben megpróbálja feltárni, valamint rávilágítani mindazokra a dolgokra, amik szorongást és nyugtalanságot váltanak ki belőlünk, valamint megoldásokat kínál ezek leküzdésére.

Ha kíváncsi vagy a kötet párjára, a ZEN, az egyszerű élet művészetére, akkor IDE kattintva olvashatsz róla bővebben, hiszen korábban már szenteltem neki egy egész bejegyzést, a kötetből származó képekkel tarkítva.


A kötetben 48 leckét szedtek csokorba, majd rendezték őket 5 nagyobb fejezetbe. Ezek között helyet kapott
  •   a szorongás és az aggodalom féken tartásának módjai
  •   a felesleges gondolatoktól való megszabadulás
  •   önmagunk elfogadása és nem másokhoz mérése
  •   értékes kapcsolataink megtartása és a haszontalanok kiszűrése
  •   végül gondolatok a pénzről, az öregedésről, betegségekről, halálról és sok másról is.

A fejezetekbe közel 30 zen szólás is beékelődött, a szerző ezek köré építi fel gondolatait, és mutatja be a buddhista hitvallás alappilléreit, tanításait, melyek segítségünkre lehetnek a mindennapokban. Ezúttal is, mint ahogyan már a ZEN, az egyszerű élet művészete során láthattuk, csodálatos rajzokkal, festményekkel egészítik ki a mondanivalót, amik számomra kifejezetten nyugtatóan hatottak a szöveg megismerése nélkül is.

Azért azt képtelen vagyok nem megemlíteni, hogy ezúttal jóval kevesebbet kapunk ezekből a csodálatos alkotásokból, mint például a ZEN esetében volt, ám a fejezetek viszont hosszabbak, általában duplái az elődben tapasztalhatónál, s 2 helyett inkább 4-5 oldalon fejti ki gondolatait. Több helyen idézeteket is lelünk, melyek igazából képzelt, elégedetlenkedő dialógus részletek, melyekre a szerző tanításaival válaszol.


Pont úgy, mint elődjében, a Nyugalom is tartalmaz olyan egyszerű tanácsokat, amiket szinte mondani sem kellene, mégis helyük van a kötetben, mert nem árt, ha újra és újra emlékeztetnek rá bennünket, hiszen hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk. Megint másokhoz - véleményem szerint - rengeteg önismeretre, elfogadásra és megbocsátásra van szükségünk ahhoz, hogy elfogadhassuk létjogosultságukat. Az önismeret különböző szakaszaiban tartó emberek másképpen reagálhatnak a kötet tartalmára, de véleményem szerint minden tanács olyan, amit jó megfogadni, vagy törekedni arra, hogy sikerüljön.

Persze mondhatjuk, hogy egy gondtalan szerzetesnek könnyű tanácsokat osztogatnia, nekünk itt, a nyüzsgő nagyvárosokban, az embertömegek forgatagában csöppet sincs könnyű dolgunk, de az az igazság, hogy Masuno erre is gondolt. Nagyon sokszor emlegeti az üzleti világot a kötetében - s emiatt úgy érezhető, hogy a japán üzleti szférában dolgozó, túlterhelt személyekre szabta leginkább a könyvét. Viszont pont ez az aspektus segít hozzá bennünket, hogy saját túlterhelt, munkával teli életünkre rászabhassuk az egyes tanácsokat.


Elképesztően sok témát dolgoz fel, hiszen tanít minket magunk és mások elfogadására, határaink kiszabására, alázatra, olyan életre, amelyben kevéssel is beérjük. Segít hálásnak lenni, kihasználni a napjainkat és képességeinket, rendszert vinni a mindennapok káoszába. Biztat, hogy békélj meg önmagaddal, a reakcióiddal, érzelmeiddel, hogy dolgozz magadon, s hogy találd meg minden helyzetben az örömöt. Óva int a teljesítményalapú rendszerektől, s inkább szorgalmazza, hogy önmagadhoz képest nyújts maximumot, ne mások elvárásának.

Tanácsai megfogadásával hálásabb, kedvesebb, figyelmesebb és toleránsabb lehetsz, de nem csak másokkal, hanem főképp magaddal szemben. De szóba kerül még az alkalmazkodási képesség, a szorongás légzéssel való oldása, az otthonunk megnyugtatóbb kialakításának lehetőségei, ugyanakkor beszélünk pár- és társaskapcsolatokról, házasságról, a bocsánatkérés fontosságáról, öregedésről, halálról is.

A zen arra tanít bennünket, hogy mindannyian Buddha természettel bírunk (vagyis ott lakik bennünk a kedvesség, a megértés, a melegség, nagylelkűség...), és ha megpróbáljuk ezt mindenki másban meglátni, észrevehetjük majd, hogy saját szívünk is rezonál erre.

Ismét aprócska könyvet tarthatunk a kezünkben, mégis rengeteg hasznos tanács kapott benne helyet, amiket jó időnként átpörgetni, és emlékeztetni magunkat arra, hogy mik is az igazán fontos dolgok az életben. Bár ezúttal akadtak olyan részletek, amikkel vitába szálltam volna, mert nem értettem egyet néhány kijelentéssel, azonban a nagyobb része még mindig elképesztően hasznosnak bizonyult számomra. Igazság szerint könyvek tucatjait lennék képes elolvasni a szerzőtől, hogy minél jobban bevésődjenek a tanácsai, és sikerüljön leegyszerűsíteni, kiegyensúlyozottabbá tenni az életemet.


Összességében nagyon szerettem ezt a kötetet is, és bátran ajánlom mindazoknak, akik szeretnének egyszerűbb, boldogabb életet élni, akikhez közel áll a buddhizmus világa, valamint azoknak is, akik olvasták már a szerző korábbi írását, s az tetszett nekik.


Nincs olyan, hogy kudarc. Ha felvállalod a kihívást, nem hibázhatsz. Az egyetlen kudarc az, ha feladod.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 208
Eredeti cím: Don't Worry

Megjelenés éve: 2022
ISBN: 9789635682140


Fülszöveg:

Félsz?
Tartasz valamitől?
Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.





A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!




Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

05.11.   Booktastic Boglinc
05.13.   Fanni's Library
05.15.   Csak olvass!
05.17.   Nem félünk a könyvektől
05.19.   Hagyjatok! Olvasok!
05.21.   Könyv és más
05.23.   Spirit Bliss Sárga könyves út
05.25.   Kelly és Lupi olvas
05.27.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése