Shunmyo Masuno: ZEN - Az ​egyszerű élet művészete


Rengeteget hallottam korábban Az egyszerű élet művészetéről, de kimondottan akkor kezdett foglalkoztatni, amikor megpillantottam az érkező díszkiadást. Engem bizony meg lehet venni egy szép, exkluzív darabbal, pláne, ha addig is érdekelt a kötet tartalma. Ebben az esetben sem bántam meg, hogy kivártam ezt a szépséges változatot!

Bár sosem voltam, és szerintem nem is leszek vallásos, azért a buddhizmus mindig is közel állt hozzám, és szívesen veszek kézbe olyan könyveket, amik ezzel foglalkoznak. Az egyszerű élet művészete 100 zen gyakorlatot tartalmaz, mely segít elmélyedni a buddhizmusban, megérteni annak természetét, és egy picit tényleg képes lenyugtatni és meglelni az apró örömöket az életben.

Ami most haszontalannak látszik, később sikerhez vezethet. Egyetlen csepp erőfeszítés sem megy veszendőbe, ha a jelen pillanatban keményen dolgozol.

A különböző tanácsokat elnézve némelyik túl egyszerűnek tűnik, hogy ezt mégis mondani kelljen, pedig az az igazság, hogy pofonegyszerű dolgokra sem szoktunk időt szánni. Másokról talán majd azt tartjuk, nekünk erre nincs időnk, hiszen mi rohanó városi életet élő emberek vagyunk, nem pedig szerzetesek, akik csak tesznek-vesznek, meditálnak a kis szentélyükben. Megint másokra azt mondhatjuk, ez butaság, hát kinek van arra ideje, hogy maga szedje össze a fát a pici tábortüzéhez, amin majd teát főz magának, hogy aztán nyugodtan megihassa?

Pedig a legtöbb gyakorlat a lassulást, a befelé fordulást célozza meg, s arra próbál terelni, hogy egyszerűbben, rendszerezettebben, boldogabban éljünk. Nem csak fizikai, de gondolati síkon is meg kell szabadulnunk rengeteg dologtól, hogy könnyebbek legyenek a mindennapjaink, ez a 100 zen gyakorlat pedig kimondottan motiváló tud lenni ebben.


Azt hiszem, a mai emberek többsége túlgondolja az efféle tanácsokat, szó szerint veszi, hogy ki kéne mennie a parkba fát gyűjteni, tüzet rakni és teát főznie rajta, amit majd nyugodtan megiszik, s miután összerámolt, elsétál a munkahelyére. Én viszont úgy érzem, nem az lenne a lényeg, hogy pontosan betartsuk ezeket, hanem inkább az, hogy szakítsunk időt arra, hogy néha hasonló dolgokat is tegyünk.

Keressünk alkalmat arra, hogy kiszakadjunk a napi rutinból, hogy valamit másképp csináljunk, hogy közelebb kerüljünk a természethez, vagy éppen csak megfigyeljük a növényeket, a naplementét, vagy a madarakat a parkban, miközben egy padon üldögélünk, és nem foglalkozunk semmi mással. Lehet azt mondani, hogy a modern embernek erre nincs ideje, mégis jó lenne, ha találna, szánna rá.

A ZEN tipikusan az a kötet, ami testet és lelket egyaránt gyönyörködtet, hiszen ebben a díszkiadásban csodálatos illusztrációk kaptak helyet, melyek egyrészt feldobják a tartalmat, másrészt ki is egészítik azt.


Négy nagy fejezetre osztották, ezek pedig a következők: "Mostani éned" energiával való feltöltésének 30 módja; 30 módszer a bizalom és bátorság öszönzésére az életben; A zavarodottság és aggodalom enyhítésének 20 módszere; 20 módszer, hogyan tehetsz minden napot a legjobb nappá. A fejezetek alatti gyakorlatok mindegyike rövid, egy-egy páros oldalt tesznek ki, időnként pedig rajzocskákkal vannak tarkítva.

A gyakorlatoknak saját címe is van, valamint egy összefoglaló mondatuk, ami summázza a gyakorlat szövegének tartalmát. Könnyen lehet keresni benne ez utóbbiak alapján, illetve a szöveg rövidsége miatt azoknak is ideális, akiknek kevés idejük jut az olvasásra.

Nem mellékesen akkor is remek, ha száz napos kihívást tartunk hozzá, és minden nap csak egy gyakorlatot olvasunk el, hogy megpróbáljuk alkalmazni és beépíteni a mindennapjainkba. Talán ez még inkább segítené az elmélyülést, mint az, ha csak végigrohanunk az egészen.


Masuno próbálja tanácsait úgy megfogalmazni, hogy a hétköznapi embernek is legyen lehetősége elsajátítani a gyakorlatokat, semmi bonyolult, hosszabb tanulást igénylő nincs közöttük. Persze lehet, hogy azt fogja érezni az olvasó, hogy ezek túl egyszerű útmutatások, mégis, ha jobban belegondolunk, talán kellhet hozzá a rászánt idő, hogy tényleg alkalmazzuk is őket, hiába csak annyira apró dolgokról beszélünk, mint hogy rendezetten tegyük le mindig a cipőnket, vagy a munkanapunk végén rakjunk rendet az íróasztalunkon.

Nincs értelme másvalakire irigykedni, aki a szerencse áldásában részesült. Az sem tesz semmi jót, ha azon lamentálsz, hogy neked nincsenek lehetőségeid.
Egyszerűen dolgozz keményen, végezd el ma, amit tenned kell. És a szerencse egész biztosan nem fog elkerülni.

Személy szerint sokat kaptam ettől a könyvtől. Telis-tele ragasztottam jelölőcetlikkel, hogy újraolvashassam a kedvenc gondolataim belőle, aztán kiszedtem mindet, mert bizony nem árt néha az egészet újra és újra átolvasnom majd, nem pedig csak pár kedvencemet közülük.

Gyönyörködtette az érzékeimet ez a csodálatos kiadás, ugyanakkor munkára bírta az elmémet. Biztos vagyok benne, hogy a tanácsai egy részét, amit a mi kultúránkba is könnyű beintegrálni, alkalmazni fogom, és abban is, hogy időnként át fogom lapozni, hogy kapaszkodót nyújtson.


Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet, és a legbecsesebb darabjaim között lesz a helye. Az évem első olvasmányai között szerepelt, és rögtön kedvencet avattam vele. Jól kezdődik ez az év. :)


A szavak fontosak.
De fontosabb, hogy ne uralkodjanak rajtad a szavak.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: 21. század
Oldalszám: 224
Eredeti cím: The Art of Simple Living

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789635680887


Fülszöveg:

Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódban.
Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez.
Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre.
A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.
Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.





A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás díszkiadásban jelent meg újra Shunmyo Masuno zenről szóló könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes megosztja tapasztalait és gondolatait olvasóival arról, hogy a mai nyüzsgő, gyors világban miként lelhetnek békére, hogyan hozhatják el a nyugalmat az életükbe. Tartsatok bloggereinkkel a zenhez vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!




Mint mindennek, úgy a zen buddhizmusnak is megvannak a maga szimbólumai. Minden állomáson találtok egyet, aminek a nevét be kell írnotok a megfelelő helyre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

01.26.   Hagyjatok! Olvasok!
01.28.   Nem félünk a könyvektől
01.31.   Booktastic Boglinc
02.01.   Könyv és más
02.03.   Spirit Bliss Sárga könyves út
02.05.   Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése