10+1 kedvenc könyvem 2021-ből


Harmadik éve már, hogy januárban összegzem az óév olvasmányait, és kiválogatom azokat, amik igazán nagy hatással voltak rám, mondhatni maradandó élményt okoztak. Pont, mint tavaly, idén is 10+1 könyv került fel arra a listámra, amiket kimondottan szerettem, és jó szívvel ajánlok másoknak is.

2021 elég hullámzó volt számomra, ám ez olvasmányok terén szerencsére nem mutatkozott. Nem voltak kifejezetten rossz olvasmányélményeim, inkább csak olyanok, amik akkor és ott nem szólítottak meg, vagy éppen nem nekem íródtak. Remek könyvekben viszont egyáltalán nem volt hiány, és csöppet sem okozott fejtörést, hogy miket is szeretnék a 2021-es toplistámra beválogatni.

Akadtak azért olyan kötetek is, amikre nagyon vártam évközben, és biztos voltam benne, hogy imádni fogom őket, valamint felkerülnek majd a legjobb élményeimet összegyűjtő listára, de végül nem adtak annyit, hogy itt legyen a helyük. Félreértés ne essék, ez utóbbiak sem voltak rossz regények, csak éppen akadtak náluk - számomra - jobbak.

Több, mint 80 regény, mese, és manga közül válogathattam ki a nekem legjobban tetszőket, és bízom benne, hogy ajánlómmal neked is segítek rátalálni egy szuper olvasnivalóra! Lássuk őket!


Moskát Anita: Irha és bőr
Moskát Anita weird fiction-je korunk Budapestjén játszódik, történetében pedig a világ számos pontján, megmagyarázhatatlan okokból állatok bábozódnak be, hogy aztán ember-állat hibridekké alakulva szülessenek újjá. Néhány szerencsés teljesen embernek tűnik, mások torz, vagy beszédképtelen lényekként, gettóba tömörítve várják a sorsukat. Másság, kiszolgáltatottság, tudatlanságból eredő félelem, politikai csatározások, s még megannyi más, fontos téma itatja át. Zseniálisan megtervezett és kivitelezett, mély mondanivalóval rendelkező kötet. Őrületesen jó olvasmány volt!
Itt bővebben is írtam róla.


Még a csupasz sapiensek közt is akadnak bőven állatok, látvány ide vagy oda.



David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
Ez a kötet egyszerűen önmagáért beszél. Mindannyian tudjuk, hogy baj van, hogy ideje tennünk valamit a bolygónkért, mert az, ahogyan jelenleg élünk, fenntarthatatlan... Attenborough nem finomkodik, elénk tárja minden hibánkat, mi mindent tettünk tönkre néhány évtized alatt, és azt is, hogy ilyen hozzáállással mi vár ránk a következő 80 évben. Írása nem ijesztgetés, vagy szemrehányás, szimplán tényeket közöl, de azt is felvázolja, mennyi mindennel tehetnénk azért, hogy minden megváltozzon. Az egyik legfontosabb olvasmányom volt az évben, és jó lenne, ha sokan elolvasnák, hogy legyen esélyünk.
Itt bővebben is írtam róla.

Ez a könyv arról szól, hogy miként követtük el a legnagyobb tévedésünket, és arról, hogy ha most, még időben cselekszünk, hogyan tudjuk jóvátenni ezt a tévedést.



José Saramago: Vakság
Igazán különleges regény, aminek a cselekménye nagyon gyorsan magával ragadja az olvasót. A történet során egy betegség szabadul el, minek következtében az egymással érintkezők egyszerűen megvakulnak. Végig követhetjük az első eset jelentkezését, hogy miként fertőződnek meg mások, és a hogy a kormány milyen módon igyekszik megfékezni a bajt. Lekövethetjük, hogyan reagálnak rá a betegek, hogyan próbálnak túlélni, kiből mit hoz ki a kiszolgáltatott helyzet, s mit képes megtenni a túlélésért. Ám mindközül a legrosszabb annak a helyzete, aki egyedüliként lát!
Itt bővebben is írtam róla.


A szegények nyomorúságát mindig mindenki kihasználja. Végül is így vagy úgy, de nincs olyan nagy különbség aközött, hogy valaki segít egy vak embernek, azután kirabolja, és aközött, hogy valaki egy elaggott és hebegő öregemberről gondoskodik, miközben az örökségen jár az esze.



Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
A Tízezer ajtó az a könyv, amiről egészen az olvasásáig nem is tudtam, hogy mennyire szükségem van rá. Lenyűgöző portál fantasy, ami szól a hazatalálásról, családról, szerelemről, utazásról, és kalandokról is, s mindezt olyan remekül vegyítve, hogy biztosan nem lesz sem hiányérzetünk, sem nem fogjuk azt gondolni, hogy túl sok lenne. Remekül el lehet benne merülni, miközben felfedezzük az ajtókat, hogy hová nyílnak, hogy milyen különleges képessége van főszereplőnknek, Januarynak, s hogy milyen sötét erők mozgatnak mindent a háttérben. Ha csak 10 könyvem lehetne összesen, ez biztosan az egyik lenne.
Itt bővebben is írtam róla.

De attól még ismered az Ajtókat, ugye? Mert tízezer ajtó tízezer történetet szült, amelyeket éppolyan jól ismerünk, mint a tulajdon nevünket. A másik oldalukon találjuk Tündérországot, a Valhallát, Atlantiszt és Lemúriát, a mennyet és a poklot, az összes olyan irányt, ahová egy iránytű soha nem mutatna, az összes helyet, amely máshol van.



V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Addie Larue meggondolatlanul alkut köt az ördöggel, hogy megmeneküljön egy nem kívánt házasságtól. Időt és szabadságot szeretne, amit meg is kap, viszont soha többé, senki nem fog emlékezni rá. Elég egy bezárt ajtó, egy másik szobába átlépés, s huss, a lány emléke szerte is foszlott. Igazi túlélőstratégiát kell kifejlesztenie, hogy életben maradhasson, s oly nagyon megerősödik, hogy 300 éven keresztül nem adja át a lelkét a Sötétségnek, amikor az újra és újra eljön érte. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor egy fiú először mondja neki azt, hogy "Emlékszem rád!"...
Itt bővebben is írtam róla.


A történetek lehetőséget kínálnak a fennmaradásra. Az emlékezésre. És a felejtésre. A történetek sokféle módon ölthetnek testet: szénrajzokban, dalokban, festményekben, versekben, filmekben. És könyvekben. Addie rájött, hogy a könyvekkel ezer élete is lehet – vagy erőt meríthet egy nagyon hosszúhoz.



Bridget Collins: A könyvkötő
Könyvkötőnek nevezik azokat, akik képesek elvenni mások rossz emlékeit, majd díszes könyvekbe zárni, hogy az alany megszabadulhasson a fájdalmától, s soha többé ne emlékezzen rá. Sokan emiatt utálják a könyveket, hiszen akadnak, akik szaftos történetekre vágynak, s vagyonokat fizetnek azért, hogy mások valódi szenvedéseit olvashassák. Főhősünk, Emmett is egy a kötők közül, s egy napon rádöbben, hogy az ő érzéseit is bekötötték már egyszer, melyeket egy ifjú iránt érzett. Amikor újra birtokába kerül emlékeinek, a másik féllel is meg akarja osztani, s egy lenyűgöző, mindent elsöprő szerelem bontakozik ki előttünk a lapokon.
Itt bővebben is írtam róla.

Melyik a rosszabb? Semmit sem érezni, vagy bánkódni valami után, amire már nem is emlékszik az ember? A felejtés nyilvánvalóan magában foglalja a szomorúság hiányát is, máskülönben mi volna az értelme? Ám a dermedtség alighanem az én egy részét is eltompítja, mintha maga a lélek zsibbadna el.



Donna Tartt: A titkos történet
Történetünk öt furcsa, mondhatni kívülálló fiatalról szól, akik klasszika filológiát tanulnak az egyetemen. Csak egy fiúnak sikerül közéjük bekerülni, az elbeszélőnknek, Richardnak, aki felnőttként visszaemlékezve osztja meg velünk fiatalkorának e furcsa szakaszát. A szerző rögtön az első oldalon az arcunkba vágja, hogy a csapat egyik tagját megöli majd a többi, mi pedig végig követhetjük, milyen okok vezettek a gyilkosságig, hogyan tervezik meg a kivitelezését, és mi minden vár a fiatalokra azok után, hogy mindez megtörtént. Misztikus, sötét hangulatú, és borzasztóan jó!
Itt bővebben is írtam róla.


Az idő olyasvalami, ami közömbösen dacol a tavasszal és a téllel, a születéssel és a halállal, a jóval és a rosszal. Valami megváltoztathatatlan, örömteli és tökéletesen elpusztíthatatlan.



Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Szent Szó
Bár elsőre azt hihetnénk, ez egy krimi, hiszen eltűnik benne egy fiatal édesanya, akit a fivére kezd keresni, mégsem ennyiből áll. Rendkívül filozofálgatós írás, melyben elképesztően sok fontos és érdekes téma kap helyet. Beszél az anyaságról egyedülállóként és nagyon fiatalként, a disz- és hiperlexiáról, autizmusról, az interneten szépen beállított mű életről, betegség következtében a külvilággal kapcsolódni képtelen, de teljesen ép tudatú emberről, de egy ponton arról is, hogy milyen lenne a világunk, ha az írás teljesen eltűnne belőle. Meglepően sokrétű, és remek alkotás, ami engem teljesen magával ragadott.
Itt bővebben is írtam róla.

Az írásban varázserő rejlik, megváltoztatja a gondolkodásunkat, a viselkedésünket, a világot. Az írás a tűz megszelídítése óta az emberiség legnagyobb hatású eszköze.



Katherine Arden: Apró terek
A 6.-os Olivia Adler egy napon furcsa nővel találkozik, aki egy könyvet akar a folyóba dobni. Mivel szeret olvasni, megmenti a sanyarú sorsra ítélt kötetet, hogy elolvassa, s meglepő tanácsot is kap mellé: Kerülje a tágas tereket, maradjon az apróknál. A másnapi osztálykiránduláson rádöbben, hogy mindaz, amit a könyv mesél, egykor valóság volt. Ollie-ra különös kalandok várnak, új barátokkal, rémes madárijesztőkkel, szellemekkel, és megoldhatatlannak tűnő talányokkal. A lány és barátai egy másik világban rekednek, ahonnan kiutat kell találniuk, az idő viszont véges...
Itt bővebben is írtam róla.


Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!



Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy
A női szexualitás még ma is tabu, és sok tévhit övezi, Emily Nagoski pedig 25 éves szexuálpszichológusi tapasztalatából dolgozva, szeretne leszámolni a tévhitekkel, ugyanis mindenki úgy működik jól, ahogy van, nincs "normális", és "nem normális". Minimális anatómiával tűzdeli a könyvét, de főképp a lelki oldalra koncentrál, és ledönti azokat az évszázados falakat, amiket a szex köré építettünk. Tanít, felold és egyben segít, hogy többé ne keseríthessék meg az életünket a minden tudományos alapot mellőző, hamis társadalmi beidegződések. Az egyik legjelentősebb könyv volt számomra az idei évben.
Itt bővebben is írtam róla.

A Média Üzenete: „Valami baj van veled.” Elfenekelés, szexi ételek, édes hármas… mind megvolt, ugye? De legalább volt csiklói orgazmusod, hüvelyi orgazmusod, méhorgazmusod, tantrikus orgazmusod, többszörös orgazmusod? És legalább harmincötféle pózt kipróbáltál az aktus során? Ha nem: frigid vagy. Ha nem volt elég partnered, nem nézel pornót, és nem tartasz egész arzenált vibrátorokból az éjjeliszekrényeden, akkor prűd vagy. Azonkívül: kövér vagy és sovány; a melled túl nagy és túl kicsi. Az egész tested úgy rossz, ahogy van. Ha nem próbálod meg megváltoztatni, lusta vagy. Ha megelégszel azzal, ahogy kinézel, akkor igénytelen vagy. Ha pedig kifejezetten tetszel magadnak, akkor öntelt cafka. Röviden: mindent rosszul csinálsz. Csináld máshogy. Nem, ez sem jó, ehelyett csináld inkább azt. És így tovább, a végtelenségig.



+1 Jessica Townsend: Kámforkór
Nem maradhat ki a felsorolásból, hiszen nagyon szerettem, ugyanakkor "csak" +1. elemként akartam behozni, hiszen egy sorozat harmadik részéről beszélünk. Bár inspirálódott a Harry Potterből, egész hamar önálló lábára állt. A Kámforkór egyszerre szórakoztató és komoly, s igazi csemegét kapunk általa Jelen van a megszokott fanyar humor, de társadalmilag fontos témákkal is foglalkozunk, miközben a karaktereit is egyre jobban kibontja. Remekül szövi bele a társadalomkritikát a mesevilágba, s egyre izgalmasabbá válik a történet. Kimondottan ajánlom mindenkinek. :)
Itt bővebben is írtam róla.


– A tökfejekkel az a helyzet, Mog, hogy mindig találnak sok másik tökfejet, akik elhiszik a tökfejes ostobaságukat. Ismered a mondást: hat lépésen belül mindig van egy tökfej.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése