Katherine Arden: Apró terek


Katherine Arden kötete, az Apró terek először a borítójával keltette fel a figyelmemet, külföldi bookstagrammerek által. Borzongatós, Halloweenhez illő storyt sejtettem mögötte, és csöppet sem kellett csalódnom az Apró terekben.

Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!

Ugyan a 10 éves korosztályi ajánlásból már bőven kinőttem, időnként mégis nagyon szeretek egy-egy gyermekkönyvet kézbe venni. Leginkább azért, mert könnyed szórakozást ígérnek, ugyanakkor időnként értékesebb tanulságokkal szolgálnak, mint néhány felnőtteknek szóló regény.

Az Apró terekbe úgy fogtam bele, hogy nem olvastam el a fülszöveget, csupán annak első sorát, s utólag megítélve ezt nagyon is jól tettem, ugyanis szerintem túl sokat árul el. Bár a horror történetek sosem álltak közel hozzám, pláne nem a kísértettörténetek, ezesetben mégis azt kell mondjam, hogy kimondottan élveztem az olvasását. A borítón felbukkanó R. L. Stine ajánlás pedig még jobban felkeltette iránta az érdeklődésem.

– Kerüld el a tágas tereket éjszaka – recsegte a nő. – Maradj az apróknál.
– Apróknál? – Ollie félig el akart futni, félig meg akarta érteni. – Ennyi?
– Apró! – rikoltotta a nő. – Apró terek! Maradj az apró tereknél, vagy meglátod, mi történik veled! Csak várd ki a végét!

Történetünkben a 6. osztályos Olivia Adlert követhetjük, aki fiatal kora ellenére már meg kell küzdjön a gyásszal, amit édesanyja elvesztése okozott. A kislány a történtek hatására teljesen magába zárkózik, megszakítja mindennel és mindenkivel a kapcsolatot, hogy csak és kizárólag a könyvekbe menekülve találhasson vigaszt.

Nem is csoda hát, hogy amikor az iskolából hazafelé tart, s egy furcsa idegennel találkozik, aki egy könyvet akar a patakba dobni, akkor Ollie a tettek mezejére lép, s elcseni a számár oly sokat érő tárgyak egyikét. Az idegen még utána kiáltva csak annyit mond, kerülje a tágas tereket. Ollie persze nem érti még ekkor, hogy miről van szó, de egészen hamar a dolgok sűrűjébe fog kerülni.


Az ellopott kötet az Apró terek címet viseli, nem mellékesen pedig egy furcsa históriát rejt, s ami a legfurcsább benne, hogy a másnapi osztálykiránduláson arra is rá kell döbbennie, valószínűleg minden igaz belőle a mosolygó férfiről, akivel időnként alkut kötnek az emberek, hogy teljesüljön valamilyen vágyuk.

Különös kalandok várnak Ollie-ra, új barátokkal, furcsa madárijesztőkkel, szellemekkel, pár titokzatos segítővel, s néhány megoldhatatlannak tűnő talánnyal. A menekülés kulcsát pedig igen gyorsan kell megtalálniuk, mert ketyeg az óra...

LÁTUNK, állt a fejük felett az egyik fán rendetlen, csöpögő fehér betűkkel.
A felirat alatt egy másik madárijesztő támaszkodott a fának. Az overálja festékes volt; a vigyora fülig ért. Keze egyáltalán nem volt, csak két lötyögő ecset a keze helyén.

Felnőttként egy picit nehéz megítélnem, hogy a gyerekek mennyire fogják ezt félelmetes kísértethistóriának tartani, de abban biztos vagyok, hogy én magam imádtam. Nyújt némi borzongást még így is, hiába csak mese, de mindez a kellemes, izgalmat keltő fajtából való. Végig az volt bennem, hogy úgy érzem magam, mint amikor a Coraline-t olvastam.

Persze ne gondoljuk, hogy mindez csak arról szól, hogy egy picit riogathassuk a gyerekeket, hiszen csöppet sem ez a célja, ellenben rengeteg érdekes témát von be. Szó van itt gyászfeldolgozásról, az előítéletek elleni küzdelemről, csúfolásról és úgy általánosságban a bullying elleni fellépésről, felelősségvállalásról, de még arról is, hogy a leghőbb vágyunkat nem lehet egy csettintésre elérni, mindennek ára van.


Alig több, mint 190 oldal, mégis elképesztően tartalmas, és izgalmas, s biztos vagyok benne, hogy a gyerkőcök is élvezni fogják, hiszen Ollie és barátai kalandjai rendkívül szórakoztatóak, miközben tanulságosak is. Nem mellékesen pedig a végkifejlet nagyon kedves, s a többet ésszel, mint erővel motívuma zseniálisan lett beleépítve!

Amondó vagyok, hogy 10-99 éves korig bárkinek szívesen a kezébe nyomnám, de ha valaki igazán szeretne ráhangolódni, akkor egy ködös, őszi délutánra, legfőképpen egy Halloween közeli időpontra javasolnám, mert tökéletes hangolódást fog nyújtani!


Összességében IMÁDTAM - csupa nagy betűvel -, és alig várom, hogy a folytatásokat is kihozza a kiadó. Szerettem, hogy teljesen lezárt történet, nem maradt függővég, ugyanakkor megmozgatja bennem a 'most azonnal akarom a következőt' érzést. Bátran ajánlom mindenkinek, főlg azoknak, akik kedvelték Gaiman Coraline-ját!


Még a rossz dolgok is vezethetnek jó dolgokhoz. A szomorú időkben talán segít, ha erre gondolsz.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 192
Eredeti cím: Small Spaces

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789634571063


Fülszöveg:

Hátborzongató, rabul ejtő kísértettörténet.

A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.

A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.

Csak Ollie és két osztálytársa engedelmeskedik a buszvezető figyelmeztetésének. Ahogy a trió elindul az erdőbe, a körülötte álló madárijesztők mintha figyelnék őket… Ollie-nak pedig felrémlik a furcsa nő különös tanácsa: „Kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!” És ezzel egy jólesően borzongató, hajmeresztő kaland kezdődik el.

Leendő klasszikus. Fedezd fel!





Katherine Arden ifjúsági regénye tökéletes hangolódást nyújthat a halloweeni időszakhoz, ugyanis történetében egy borzongató, ködös vidékre kalandozunk, ahol minden furcsa madárijesztőkkel van tele. Nappal is futkosni fog tőle a hátadon a hideg, és ne akard megvárni, mi történik, amikor leszáll az éj!




Mivel a regényben nagy szerepet kapnak a madárijesztők, ezért ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyekben szintén említésre kerülnek a termőföldek őrzői. A feladatotok csupán annyi, hogy próbáljátok kitalálni, melyik könyvre gondolhattunk az egyes állomásokon az átírt fülszövegek alapján, és írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorába (író+cím).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Azt a mesét keressük, aminek egyik hőse nagy kalandra indult, s társául szegődött egy kislány és a kutyája, egy bátortalan macskaféle, meg egy vasember… Az 1900 született történetből több film is készült.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

08.23.   Booktastic Boglinc
08.25.   Könyv és más
08.27.   Utószó
08.29.   Hagyjatok! Olvasok!
08.31.   Booktastic Boglinc (extra)
09.02.   Spirit Bliss


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése