Anna Woltz: Black ​Box


Anna Woltz kötete nagyon régóta várólistás volt nálam, így aztán hatalmas izgalommal vágtam bele a Black Box olvasásába. A fülszöveg alapján rendkívül erős történetre számítottam, ami felborzolja az érzékeim, és padlóra küld.

Ugyan a korosztályi ajánlásából bőven kinőttem már, mégis szeretek ifjúsági regényeket olvasni. Főleg akkor, ha azok nem csak aranyosak, hanem esetleg komolyabb témákkal, társadalomkritikával is foglalkoznak. A Black Box egynek tűnt azok közül, ami felnyithatja az emberek szemét, amiben súlyos témákat boncolgatuk, és amiben a fiatalok és idősek között tátongó szakadékról esik szó.

Történetünkben főképp egy 17 éves lányt, Jamie-t követhetjük, aki hirtelen csöppen bele a televíziózás világába, amikor kiválasztják egy népszerű rendező mellé segédnek egy holland valóságshow levezényléséhez. Leginkább azért erősíti a csapatot, mert kortársaihoz hasonlóan rendelkezik a Ticket nevű kis kártyával, ami lázban tartja a 10-18 éves korosztályt, ezáltal pedig szakértőként tudja segíteni az idősebbeket a hozzá tartozó közösségi felülettel kapcsolatban.

A Ticket egy értékrendszer azokra, akik használják, s öt kategóriában ad viszonyszámokat az illetőről. Számításba veszik az intelligenciát, az anyagi hátteret, az egészségi állapotot, a vonzerőt, és a megjelenést. A legtöbb fejleszthető, ám a vonzerőt a Ticket közösségi felületén kapott szavaztok adják, s mindenki tippeket is kaphat ahhoz, miképpen tornázhatja feljebb a számait. Minél magasabbak valaki értékei, annál befolyásosabb lehet. A tinik oly mértékű hatalomhoz jutottak, hogy a gazdaságba is képesek beleszólni, s bojkottjaikkal tönkretenni egy-egy céget, ha azok kommunikációját nem tartják megfelelőnek.

– Miért hagyjátok magatokat manipulálni? – kérdezi Brit. – Hiszen pont ez a vicc! Hiszen a világ egyfolytában manipulál minket! A Ticket pedig visszavág. Kiskorúak vagyunk. A szülők, a tanárok és a kormány debil oktatófilmjei törvényeket írnak elő nekünk éjjel-nappal, de a bojkottokon keresztül hirtelen nekünk is lett hatalmunk.

A különböző tippek hatására többen plasztikai műtéteket végeztetnek magukon, hogy előnyösebbé váljon a külsőjük, s ezáltal magasabb pontszámot, több hatalmat kaphassanak, s mindez elindít egy olyan folyamatot, ahol a fiatalok követelni kezdik, hogy 10 éves kor után maguk rendelkezhessenek a testük felett. Köszönik szépen, ők remekül megvannak a felnőttek nélkül, akik korlátoznák és irányítanák őket, s szeretnének a maguk lábára állni.

Pont ez ihleti meg a sikeres holland filmrendezőt, s Jacob Rijn egy valóságshow keretében szeretné kideríteni, a gyerekek tényleg megváltoztak-e annyira a Ticket hatására, hogy képesek felnőttek nélküli világuk kialakítására és fenntartására. Egy móló végében felépített, fekete, doboz szerű házba zárnak be 7 gyermeket, akik között akad Ticket-őrült, Ticket ellenző, totális lúzer, a szüleinek megfelelni vágyó, és sikerre éhező 10 éves, vagy éppen javítóintézetes is. A tervek szerint a szerkesztők semmilyen kapcsolatba nem lépnek velük egy teljes hónapig, csupán ellátmányt juttatnak nekik, s a végén egyikük 2 millió euróval lesz gazdagabb.

Vajon mit hoz ki a gyerekekből a bezártság? Hogyan döntik el, kié legyen a fődíj? Mit tesznek a felnőttek beavatkozása nélkül: irracionális, vakmerő döntéseket hoznak, vagy kialakítják a saját, harmonikus világukat? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések tucatraira ad választ a regény.


Kimondottan érdekesnek találtam az alapötletet, hiszen erős társadalomkritika megfogalmazására ad lehetőséget. A Ticket igazából helyettesítheti bármelyik jelenlegi közösségi oldalt, ahol mindenki mások ítélete alapján lesz "valaki", csak a valóságban nem csupán az ifjú korosztály az, akikre ez befolyásoló erővel bír. Hajmeresztő belegondolni abba, hány embernek lesz önértékelési zavara ezektől a felületektől, hányan fekszenek kés alá, és érzik magukat azután elégedettnek, hogy egy teljesen valótlan külsőt érezhetnek magukénak. Korunk felszínessége, lájkokon alapuló értékrendszere tökéletesen jelenik meg a regényben.

Mindemellett a Black Box arra is rávilágít, hogy a televízió meglehetősen beteges vágyakat képes kielégíteni. A nézők titkon olyan dolgokat akarnak látni, amit abban az esetben, ha kikerülnek a doboz hatása alól, máris reálisan végig tudnak gondolni, s úgy érzik, ilyet nem lenne szabad. A könyv cselekménye során sem tiltakozott senki, hogy nem szeretné azt látni, ha néhány gyerek egy kisebb vagyonért akár megölné egymást, hiszen felnőttek nélkül azt tesznek, amit csak akarnak. Az olvasó eljátszik a gondolattal, hogy vajon a valóságban másképp lenne? Betiltanának egy ilyen műsort, vagy mindenki csüngne rajta, azt gondolván, hogy ami a tv-ben megy, az úgyis csak megjátszott?

Megtörtént, és én hagytam. És tudod, hogy szerintem mi ebben a legérdekesebb? Nem az, hogy négy bezsongott gyerek összever egy kislányt, hanem az, hogy a tévénézők elfogadják, hogy mi lehetővé teszünk egy ilyen fordulatot. Tágítsd ki a képet! Én a fejemben nemcsak a Black Boxszal foglalkozom, hanem egy olyan dokumentumfilmmel, amiben az is fontos, ami körülöttünk van; vagyis, hogy a világ miként reagál a műsorra. És ez a film magánál a Black Boxnál is izgalmasabb és sokatmondóbb.

Egy picit én is úgy éreztem magam olvasás során, mint a tv nézők, akik rágcsát tömve magukba várják a végkifejletet a kanapén. Én is egyre gyorsabb ütemben lapoztam, hogy megtudjam, mi is lesz a játék végén a gyerekekkel, ám ez nyitott kérdés marad. Csupán sejteni lehet, mi történik majd, hiszen a regény függővéges ilyen téren, de a múltbéli események közé egy jelenben zajló interjú jelenetei vannak bevágva, amit Jamie-vel készít egy író. Ezekből az epizódokból tudunk következtetni arra, vajon mi zajlott le a házban, de biztosat nem tudhatunk.

Súlyos erkölcsi kérdések ütik fel a fejüket a lapokon, s elgondolkodtat, te vajon hogyan döntenél hasonló szituációban. Készítesz egy műsort, aminek a nézettség, és a hirdetők a lelke, nélkülük hiába létezik, de bevállalsz-e mindent azért, hogy ezeket biztosítsd? Eljön-e az a pont, amikor tudod, hogy helytelenül döntesz, de megteszed, mert kíváncsi vagy, mit okozol vele, s lesz-e ezért bűntudatod?


Összességében nagyon érdekes olvasmányt tarthattam a kezemben, ami igazán elgondolkodtatóra sikeredett, még akkor is, ha sokkal inkább azt hittem, a Ticket köré fog szövődni, nem pedig a televíziózás erkölcstelen bugyraiban vájkálásról szól majd. Ugyan nem tartom tökéletesnek, mégis maradandó élményt nyújtott. Bár időnként úgy éreztem, bátrabb is lehetett volna, mégsem okozott csalódást, hiszen erős társadalomkritikát fogalmazott meg. Aki szereti az elgondolkodtató ifjúsági regényeket, biztosan kedvelni fogja.


Mindenki saját magáért felel.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 230
Eredeti cím: Black Box

Megjelenés éve: 2015 (eredeti: 2007)
ISBN: 9789634100799


Fülszöveg:

A holland fiatalok megőrülnek a Ticketért. Hogy mi az a Ticket? Egy kis kártya, amit maguk a gyerekek találtak ki, és öt szempontból értékeli a tulajdonosát: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő számít. Az első négyet lehet fejleszteni, a vonzerő százalékának növekedése azonban egy kapcsolódó közösségi oldalon kapott szavazatoktól függ. A kamaszok úgy érzik, végre maguk mondják meg, hogy ők milyenek, és a világ milyen legyen körülöttük. Jacob Rijn, a vonzó és fiatalon befutott filmrendező pedig kíváncsi: tényleg úgy megváltoztak a gyerekek, hogy a felnőttek nélkül képesek uralni a világot és önmagukat? Ezért kitalál egy valóságshow-t: a Black Boxot. Egy csapat gyereket bezárnak egy feketére festett házba a tenger fölé nyúló mólón. Heten vannak, mint a gonoszok.
Az egyikük egy Ticket-őrült, dekoratív Barbie-baba.
A másik tizenöt éves, és egy Skót-felföldet ábrázoló poszterrel meg egy bicskával érkezik a házba.
A harmadik egy igazi lúzer.
A negyedik egy felháborítóan gazdag kiskorú, aki egy olyan weboldalt üzemeltet, amin titokban levideózott lányok vannak.
Az ötödiket a börtönből hozták ki.
A hatodik egy szeretetben hívő lány, aki gyűlöli a Ticketet.
A hetedik csak egy sikerre éhező kislány.

A Black Box szerkesztősége és egész Hollandia azt figyeli chipset zabálva, mire mennek ők heten felnőttek nélkül. Vajon szétszedik egymást, vagy megteremtik a saját világukat, és jól elboldogulnak? És miközben a felnőttek ezen gondolkodnak, a Black Box mindenkit magával húz a mélybe.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése