Katherine Arden: Apró ​terek - EXTRA


Katherine Arden borzongató meséje nem csak Halloweenre tökéletes, de oda mindenképp! Olyannyira megszerettem, hogy szeretném még több emberhez eljuttatni, ehhez pedig ezt a kedvcsináló idézetgyűjteményt szeretném segítségül hívni!

Voltál már úgy, hogy egyetlen kiragadott idézet meggyőzött arról, hogy el kell olvasnod egy könyvet? Én igen, és nem is döntöttem vele rosszul. Kedvelni szoktam másoknál, hogy szuper idézeteket gyűjtenek ki egy-egy könyvből, mert sokat elmondhat az adott írásról, és elég jó arányban rögtön be tudom lőni, hogy ez nekem tetszeni fog-e, vagy sem.

Nagyon szerettem Katherine Arden kötetét, s olvasás közben rengeteg jelölővel láttam el, amelyek olyan idézeteket rejtettek, amiket szerettem volna megosztani másokkal is, hiszen kedvesek, viccesek, tanulságosak, vagy éppen csak szuperül átadják a kötet hangulatát.

Ezekből készítettem hát egy válogatást, hogy te is rá tudj hangolódni olvasás előtt, vagy hogy éppen meghozza a kedved az olvasáshoz. :)




Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!

- Könyvet nem szabad eldobni! - elengedte a biciklijét, és előreugrott. Az egyik része eltöprengett rajta, _Miért jönne ide bárki is, hogy a patakba dobjon egy könyvet? Egy könyvet el is lehet adományozni.: Evansburg tele volt adománygyűjtő dobozokkal.
- Muszáj! - csattant fel a nő, Ollie pedig megtorpant. A nő félig magában folytatta. - Így egyeztünk meg. Rendezz el mindent. Aztán add a könyvet a víznek.

Ms. Carruthers az ötödikes év végén megpróbálta Ollie-t Oliviának hívni, és azóta néhány másik tanár is tett rá kísérletet, de Ollie nem hallgatott rá. Ollie kedvenc könyveinek legjobb főhősnői makacsok voltak, mint a kő vagy a gyökerek, vagy akármihez is szerette hasonlítani őket a szerző. Csak az anyukája szólíthatta Oliviának és kész.

- Ha nem kell neked az a könyv, én elviszem - mondta Ollie. - Szeretem a könyveket.




– Ollie – figyelmeztette Mr.Easton. – Először is légy udvarias. Másodszor pedig keress ülőhelyet! Ideje indulni. Mr… – Jones, ugye? – a tanyán dolgozik. Nagyon kedvesen felajánlotta, hogy helyettesíti Mr.Hodgest. Micsoda gyönyörű, párás idő! Micsoda kalandra indulunk ma, hm?
Ollie mivel nem volt részben rozmár nem szerette a rossz időt.

Brian kuncogni kezdett. Aztán nevetni.
– Mi – csattant fel Ollie még mindig zihálva az ijedtségtől –, olyan vicces?
– Alice csodaországban – mondta Brian. – Emlékszel? „Honnan tudod, hogy őrült vagyok?” – kérdezte Alice.
– „Biztosan az vagy – fejezte be Ollie lassan az idézetet –, különben nem jöttél volna ide.”

- Olvasol? - üvöltötte apa lentről. Ollie megrándulva dugta ki a fejét a takaró alól. - Tedd le! Lépteket akarok hallani! Ruha! Csizma! Kabát! most! - Aztán valamiféle csalogató ordítással hozzátette: - Szalonnát és kását csináltam! _Tudom_, hogy éhes vagy! Tényleg az volt. Ollie előző este kihagyta a vacsorát és a nassolást is. A szalonna illata ínycsiklandozóan szállt fel az emeletre. Igazából az ágyban szeretett volna szalonnát és kását reggelizni, miközben befejezi az _Apró terek_et. Remegő hangon kiáltott le. - Azt hiszem, lázam van - Kísérletképpen a homlokához nyomta a kezét. Kifejezetten meleg. - Nem kellene kimennem az esőbe - tette hozzá. - Akár tüdőgyulladást is kaphatok. Meghallotta az apukája lépteit. Még a belépése előtti másodpercben sikerült a takaró alá dugnia a könyvet, összekuporodnia a takaró alatt és szerencsétlen arckifejezést öltenie. [...] - Aha, tényleg betegnek látszol - mondta az apukája. - Nagyon betegnek. Nincs mit tenni, itt kell maradnod egy kis teával és száraz pirítóssal - Ráugrott a takaró alól éppen csak kilátszó könyvre. Ollie összerezzent. - Persze semmi olvasás - tette hozzá. - A túl sok izgalomtól akár influenzát is kaphatsz. Ollie apukájáról a könyvre nézett. Egy egész nap egyedül az ágyban, száraz pirítóssal? A buszon legalább olvashat. Bátran köhintett egyet. - Egy kicsit tényleg jobban érzem magam - Kipróbált egy nemes arckifejezést. - Nem akarok lemaradni az iskolában. - Milyen bátor dolog!

Még a rossz dolgok is vezethetnek jó dolgokhoz. A szomorú időkben talán segít, ha erre gondolsz.




- Tehát tényleg van kísértetmese? Seth mosolyától ellágyultak a férfi arcának szögletes vonsai. Ollie azon kapta magát, hogy megkedvelte. - Ugyan már, kölyök - zengte Seth. - Kísértetmese mindig van.

Coco nem azért sír sokat, mert gyenge. Coco azért sír sokat, mert érez.

Az olvasás azt jelentette Ollie-nak, hogy olyan helyre látogathat, ahol egyáltalán nem kell Olivia Adlernek lennie.

– Akkor miért madárijesztők? A férfi vállat vont. – A napsütötte világban senki sem veszi észre őket. Van kezük; hasznosak. Ők lehetnek a szemem és a fülem, és mivel nem húsból és lélekből vannak, ők lehetnek az én kapum. – Elvigyorodott. – Ráadásul félelmetesek is, azt pedig igazán szeretem.

- Kerüld el a tágas tereket éjszaka - recsegte a nő. - Maradj az apróknál.
- Apróknál? - Ollie félig el akart futni, félig meg akarta érteni. - Ennyi?
- Apró! - rikoltotta a nő. - _Apró terek! Maradj az apró tereknél, vagy meglátod, mi történik veled! Csak várd ki a végét!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 192
Eredeti cím: Small Spaces

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2018)
ISBN: 9789634571063


Fülszöveg:

Hátborzongató, rabul ejtő kísértettörténet.

A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.

A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.

Csak Ollie és két osztálytársa engedelmeskedik a buszvezető figyelmeztetésének. Ahogy a trió elindul az erdőbe, a körülötte álló madárijesztők mintha figyelnék őket… Ollie-nak pedig felrémlik a furcsa nő különös tanácsa: „Kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!” És ezzel egy jólesően borzongató, hajmeresztő kaland kezdődik el.

Leendő klasszikus. Fedezd fel!





Katherine Arden ifjúsági regénye tökéletes hangolódást nyújthat a halloweeni időszakhoz, ugyanis történetében egy borzongató, ködös vidékre kalandozunk, ahol minden furcsa madárijesztőkkel van tele. Nappal is futkosni fog tőle a hátadon a hideg, és ne akard megvárni, mi történik, amikor leszáll az éj!




Mivel a regényben nagy szerepet kapnak a madárijesztők, ezért ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyekben szintén említésre kerülnek a termőföldek őrzői. A feladatotok csupán annyi, hogy próbáljátok kitalálni, melyik könyvre gondolhattunk az egyes állomásokon az átírt fülszövegek alapján, és írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorába (író+cím).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Főszereplőnket ebben a mesében Zuzunak hívják, aki egy szellőjárta hegyi réten riadt fel, mert rosszat álmodott. Kicsit munkamániás, mert a gazda parancsa ellenére nem csak a madarakat ijeszti el a veteményesből, hanem minden állatot, ami szerinte veszélyt jelent, és nem csak a gyümölcsösből és a búzatáblából, hanem a közeli erdőből és mezőről is.

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

08.23.   Booktastic Boglinc
08.25.   Könyv és más
08.27.   Utószó
08.29.   Hagyjatok! Olvasok!
08.31.   Booktastic Boglinc (extra)
09.02.   Spirit Bliss


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése