Jessica Townsend: Kámforkór
Morrigan Crow nagy dobása


Morrigan Crow harmadik alkalommal rabolja el teljes mértékben a szívem, hogy aztán azonnal össze is törje, amiért olyan sokáig kell majd várnom a folytatásra. Jessica Townsend sorozata remekül összerakott ifjúsági fantasy, ami a felnőtt olvasóknak is kitűnő csemege.

Mivel a korábbi részeket is imádtam, egyáltalán nem volt kérdés, hogy a Kámforkórt is olvasni szeretném majd, s tűkön ülve vártam, mikor jelentik már be a megjelenését. Bár az utóbbi időben nem vagyok rajongója a hosszú könyveknek, ebben az esetben zene volt füleimnek a több, mint 500 oldal, hiszen azt jelentette, hogy igazán sokat kalandozhatok Nevermoor utcáin, vagy éppen a Csudálatos Társaság főhadiszállásán.

Ugyan elsőre egy varázslós gyerekmesének tűnik, Morrigan Crow története sokkal több ennél. Már az első részek sem fukarkodtak izgalmakban és mondanivalóban sem, ám Jessica a harmadik részt még jobban megtöltötte értékes tartalommal, s úgy beszél társadalmilag fontos témákról, hogy az egyszerre fogyasztható a gyermekek számára, és lesz érdekes a felnőtteknek is. Jessica Townsend egyszerűen egy zseni!

Mint említettem, ez a kötet már a sorozat harmadik része, ezért az írásom spoilereket tartalmaz az előző két kötetre nézve. Kérlek, ezt vedd figyelembe, ha még nem olvastad a korábbiakat! Ha kíváncsi vagy, az első, azaz a Nevermoorról készül bejegyzésemet ITT, a második részről, azaz a Csudamívesről pedig ITT olvashatod el.


Történetünk kezdetén Morrigan számára a legnagyobb izgalom az, hogy végre a Csuta is felismerte annak fontosságát, hogy speciális oktatásban részesítsék, hiszen az, hogy csudamíves, nem jelent egyet a kordában tartandó, potenciális veszélyforrással, hanem megfelelő képzés mellett hasznos tagja lehet Nevermoor társadalmának. A legutóbbi, száz évvel ezelőtt száműzött csudamíves, Ezra Squall mély nyomot hagyott az emberekben, s miatta Morrigan egyszerre félelmetes, veszélyes és megvetendő számukra, miközben csak egy kíváncsi kislányról van szó.

Az iskolának ugyanakkor nehéz dolga van, hiszen a csudamívest a csudamíves tudja leginkább tanítani, s ezt Ezra is jól tudja. Míg a Csuta azzal próbálkozik, hogy felhasítja az idő fonalát, s betekintést nyújt Morrigannek a régi idők egy-egy jelenetébe, addig Ezra arról próbálja meggyőzni a lányt titokban, hogy váljon inasává, s így kitanítja mindenre, amit tudnia kell...

– Fényévekre van attól, ahol tartania kellene. Lehet, hogy úgy érzi, a Csudálatos Társaság engedi repülni, Miss Crow… de én sajnos egy szomorú kismadarat látok, akinek levágták a szárnyát, és aki fel sem fogja, hogy ketrecbe zárták.
– Érdekes, én meg egy szánalmas gyilkost látok, akinek nincs más barátja, csak egy rakás füstkutya.

Na, de mit válasszon az ember akkor, ha az iskolai oktatás sem nem megfelelő ütemű, sem nem elegendő mennyiségű, viszont biztonságos, ám karnyújtásnyira ott a lehetőség a legnagyobbtól tanulni, aki ugyanakkor megbízhatatlan, félelmetes, és lényegében egy gyilkos? Morrigan nincs könnyű helyzetben, próbál okosan dönteni, szorgalmas lenni, és ragaszkodni az elveihez egészen addig, míg fel nem bukkan egy titokzatos betegség, a kámforkór, ami Nevermoor csudállat polgárait támadja meg, visszaalacsonyítva őket veszett állatok szintjére.

Minden jel arra mutat, hogy az egyetlen, aki megmentheti a lakosságot, beleértve a megbetegedett csudállatokat is, az nem más, mint Morrigan, ám gőze sincs még róla, mitévő legyen. Őrületes kalandok, ármánykodás, és rengeteg komoly téma kerül elénk, ami garantálja a szórakozást!


Jessica remekül dolgozta bele ifjúsági regényébe a társadalomkritikát. Ebben a részben sokkal nagyobb hangsúlyt kap Nevermoor működésének belső szerkezete, annak politikai helyzete, s tökéletesen leképezi azt a tömeghisztériát, amit egy ilyen furcsa megbetegedés képes kiváltani. Bemutatja, hogy a félelemtől felfokozott indulatok közepette milyen könnyen válhat az ártatlan is bűnbakká, miképpen próbálja eltussolni a vezetőség a problémákat, milyen politikai mozgatórugói vannak az egész esetnek, ami a hétköznapi ember számára láthatatlan, ezáltal pedig, hogy a tényket nem ismeri maximális valójukban, milyen könnyen manipulálhatóvá válik.

A regény csudállat közössége egy azon kisebbségekből, mely megtestesítheti bármelyik másikat a saját valódi világunkból. Az elfogadás, érzékenyítés kulcspontja a regénynek, s bár gyerekként lehet, hogy ezek kevésbé kristálytisztán ugranak ki a meséből, mégis hatással lesz rájuk, elgondolkodtatja majd őket is, s rájöhetnek, mindig a gyűlölködők a leghangosabbak, de nem feltétlenül van igazuk.

- Ez az ember az egész világ terhét veszi a vállára - ingatta fejét bánatosan Martha, ahogy utána néztek. - Túlságosan sokat vállal.
- Igen, feltűnt, hogy elég stresszes - ásított nagyot Fenestra. - Vittem is neki ajándékot. Ott hagytam az ágyán.
Morrigan és Martha meglepve néztek össze.
- Én... hű, Fen, ez nagyon kedves tőled! - mondta Morrigan. - És mit...?
- FENESTRAAAAA! - visszhangzott az üres hotelben Jupiter üvöltése.
Martha összerezzent és oldalvást Fenre sandított.
- Hal?
- Patkány. - A macskarizma fel volt háborodva, hogy ennyire nem értékelik az ajándékát. - És szép nagy példány. Hálátlan alak!

A Kámforkór egyszerre szórakoztató és komoly. Megkapjuk mindazt, amit várunk, hiszen pont olyan bizsergetően varázslatos, mint a korábbi kötetek, ám ezúttal komoly témák arzenálját is felsorakoztatja, melyeket tökéletes harmóniával szőttek bele a mesevilágba. Igazi csemegét kapunk, hiszen továbbra is jelen van a megszokott fanyar humor (még mindig Fenestra a kedvencem), de társadalmilag fontos témákkal is foglalkozunk, miközben a karaktereit is egyre jobban kibontja. Nem csak Morrigan fejlődött hatalmasat, számomra Ezra is kimondottan érdekessé vált.

Jessica nem céltalanul tesz valakit gonosszá, hogy meglegyen a főellenség, aztán pipa - mint sok más történetben -, nem csak üres porhüvelyt tud hozzá alkotni, hanem komplett háttértörténetet. Ezúttal azt is megmutatta, mi rejlik a retteget Ezra Squall lelkében, s kezdünk egy kicsit mindent jobban megérteni. Gyanítom, a folytatás még nagyobb mélységeket tár majd fel előttünk.


Összességében imádtam Morrigan Crow újabb kalandját, és tűkön ülve várom a következőt, ami külföldön kimondottan izgalmas címmel lett beharangozva: Silverborn. Hmmm... Már akkor is késő lenne, ha tegnap jelent volna meg magyarul, ám sajnos csak 2022 októberében várható az eredeti megjelenés, szóval egy kis türelemre még szükségünk lesz, hogy ismét beleugorhassunk a sűrűjébe. Engem biztosan nem kell majd rábeszélni, hogy azonnal lecsapjak rá, amint elérhető! ;) Szívből ajánlom mindenkinek, aki kedveli a varázslatos, ifjúsági fantasy történeteket. Kihagyhatatlan!!

Az igazságra előbb-utóbb mindig fény derül.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 528
Eredeti cím: Hollowpox

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2020)
ISBN: 9789634370260


Fülszöveg:

Lélegzetelállító és lebilincselő sorozat egy elátkozott lányról, Morrigan Crow-ról, aki a halál torkából megmenekülve egy varázslatos és szabad világban, Nevermoorban találja magát. Morrigan és barátai sikeresen túlélték az első tanévet (ami nem kis szó!), és immár büszke tagjai a Csudálatos Társaságnak. Bizonyították a 919-es egység iránti lojalitásukat és komoly részt vállaltak a Rémséges piac felszámolásában. Most Morriganre új kaland vár: igazi Csudamívessé kell válnia, méghozzá egy meglehetősen szokatlan tanulási módszerrel. Mindeközben egy furcsa és ijesztő betegség üti fel a fejét Nevermoorban. A békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak. Ahogy nő az áldozatok száma, úgy nő az elégedetlenség és a pánik. Morrigan pedig azzal szembesül, hogy egyedül rajta áll, meg tudja-e fékezni a kámforkórt, akár annak árán is, hogy magát eddig sohasem látott veszélybe sodorja…





A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor harmadik része! Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!




A Nevermoor sorozatban sok szerethető és kevésbé szerethető, ám mindenképpen érdekes karakter található, akik bizony néha nagyon jókat mondanak! Mostani feladatunkban ki kell találnotok, hogy kinek a szövegét idéztük az egyes állomásokon!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Látom magát, Morrigan Crow – suttogta csillogó szemmel. – Fekete jég van a szíve helyén.”

a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

07.21.   Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
07.23.   Csak olvass!
07.25.   Flora the Sweaterist
07.27.   Könyv és más
07.29.   Hagyjatok! Olvasok!
07.31.   Spirit Bliss Sárga könyves út
08.02.   Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése