Alix E. Harrow: Tízezer ajtó


Alix E. Harrow regénye külföldi bookstagrammerek által keltette fel először a figyelmem. A csodálatos borító mellett a fülszöveg is kimondottan jó történetet sejtetett, így tűkön ülve vártam, melyik magyar kiadó fogja bejelenteni a megjelenését. Szerencsére az Agave könyvek ezúttal sem hagyott cserben.

A Tízezer ajtó az a kötet, ami garantáltan megragadja mindenki figyelmét, hiszen egyrészt elképesztően szép külsővel rendelkezik, másrészt a fülszöveg misztikus, kalandos fantasy történetet ígér. Nálam sem volt ez másképp, s mikor belefogtam az 1900-as évek elején játszódó sztoriba, nagyjából úgy éreztem magam, mint aki hazatért. Egészen addig, míg nem fogtam hozzá, nem is tudtam, mennyire szüksége van a lelkemnek egy jó fantasyre, éppen ezért az átlagosnál is jobban esett.

Történetünkben January Dudose-t követhetjük kisleány korától, akinek édesapja rendkívül sokat utazik a világban, hogy régészeti felfedezőként újabb és újabb tárgyakat leljen annak az embernek a gyűjteményébe, aki January pártfogója. Mr. Locke ugyanis vagyonos ember, és sajátjaként neveli a félárva lánykát, hiszen annak apja szinte soha nincs vele. January nem túl kíméletes Locke-hoz, nagyon szeret ellenkezni, dacoskodni, és felfedezni mindent, pláne, amit tiltanak.

Azok, akik nem csak távolról ismerik a könyveket – akik dohos könyvesboltokban töltik a szabad délutánjaikat, és titkon megcirógatják az ismerős kötetek gerincét –, tudják, hogy az átlapozás elengedhetetlen része az új könyvvel való ismerkedés folyamatának. Ilyenkor nem a szavakat kell elolvasni, hanem a szagokból benyomást szerezni, amely por- és rostfelhővel libbennek fel a lapokról.

Egy alkalommal, amikor elcsatangol, egy kék ajtóba botlik a semmi közepén, belépve rajta egy másik világban találja magát, a lábai előtt pedig egy különös érmét fedez fel a porban. Locke hamar véget vet az utazásnak, ami January számára egy megélt álommal ért fel. Egyetlen bizonyítéka a féltve őrzött pénzérme, ami biztosítja, hogy mindez valóság volt. A leányka azonban itt még nem is sejti, hogy milyen mértékben fog összefonódni az élete majd ezzel az ajtóval és pénzdarabkával.

Cseperedése során különleges könyvre bukkan a Locke ház falain belül, ami Ajtókról és másik világokról mesél neki, de idővel azt is megtudjuk, hogy ennek a könyvnek bizony köze van az ő sorsához is. Felváltva követhetjük a "jelen" eseményeit, és a múltat ennek a könyvnek a segítségével, s Januaryval egyidőben fedezhetjük fel a háttérben húzódó titkokat. Nem mellékesen pedig észleli magán egy olyan különleges képesség jeleit, amiért bizonyos körökben akár ölni is képesek, csak hogy az irányításuk alá vonhassák.


Januarynak rengeteg mindennel kell megküzdenie élete során. Egyrészt őt egy "se ilyen, se olyan" lánynak tartják, hiszen rézvörös bőrű, ugyanakkor hatalmas, világos szeme, és drága ruhái vannak. Gyakran bánnak vele úgy, mint aki csak házikedvenc, vagy különleges szórakozást ígérő trófea, ilyen módon tehát minimálisan bekúszik a rasszizmus kérdésköre a regénybe. Emellett édesanyja eltűnt, édesapja alig van a közelében, ezért rendkívül szeretetéhes, ugyanakkor tartózkodó is, ha valaki őszinte érzelmekkel közelítene felé.

Locke úgy tartja, mint a gyűjteménye egy különleges, élő példányát, s gyakran mutogatja büszkén egy Titkos társaság rendezvényein. January születésnapján még azt is felajánlja ajándék gyanánt, hogy felvételt nyerhet ebbe a társaságba, ám mindenki meglepetésére a lány nem játssza el az elvárt, engedelmes, jó kislányt, s nemet mond, hiszen nem sokkal korábban apja halálhírével fogadták éppen. Megtapasztalja, hogy az az ember, aki ennek a vagyonos kör tagjainak felbecsülhetetlen értékű tárgyakat szerez az élete árán is, nem ér annyit sem, hogy kellően meggyászolják. Csak egy pótolható láncszem volt a gépezetben.

Az ajtók változást hoznak. És a változás sok mindennel együtt jár: forradalommal, ellenállással, megerősödéssel, felfordulással, találmányokkal, összeomlással, megújulással – röviden az emberi történelem összes kulcsfontosságú elemével.

A lány nagyon gyorsan felnő, felfedezi a felnőttek ármánykodását, cselszövéseit, törtetését, hogy bárkit feláldoznak saját előbbrejutásuk érdekében, még őt magát is. Csalódnia kell abban, akiről azt hitte, szereti és gyermekeként neveli, s rádöbben, kik is az igazi bajtársai. Mindig számíthat sziklaszilárd társalkodónőjére, Jane-re, aki egy kimondottan erős nőt testesít meg, ott van neki gyermekkori barátja és plátói szerelme Samuel, aki a legvadabb helyzeteket is vállalja érte, valamint hűséges kutyája, Bád - azaz Szindbád -, aki rettenthetetlen és elpusztíthatatlan.

S mindezzel még csak a felszínt kapargattam meg, hiszen központi témája a család, a hovatartozás, a mindent elsöprő szerelem, és az utazás világokon innen és túl is. Annyi minden kapott benne helyet, közben pedig olyan jó érzékkel van mérve minden összetevő, hogy sem hiányérzetünk nem lesz, sem azt nem fogjuk gondolni, hogy túl sokat akart. Egyészen egyszerűen tökéletes kis mese volt ez, aminek minden sorát imádtam. Jó volt benne elmerülni, és már most azt gondolom, pár héttel az olvasás után, hogy szívesen belefeledkeznék újra.


Összességében ez egy rendkívül izgalmas és bájos történet, ami elvarázsolja az embert és meglágyítja a szívét. Sokat tanít a küzdőszellemről, a szeretetről, s hogy soha ne add fel az álmaid. Az Agave újabb olyan könyvet hozott el számomra, amit mindig a közelemben akarok tudni, s ha csak 10 könyvem lehetne összesen, ennek köztük kell lennie. Brutálisan erős első kötet, szóval ne hagyd ki, szerintem nem fogod megbánni! :)


A szavaknak és jelentésüknek súlya van az anyagi világban, a legősibb varázslattal formálják és alakítják át a valóságot.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Agave
Oldalszám: 368
Eredeti cím: The ten thousand doors of January

Megjelenés éve: 2021 (eredeti: 2019)
ISBN: 9789634198536


Fülszöveg:

January Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.





Az Agave könyvek jóvoltából idén nálunk is megjelent Alix E. Harrow világokon átívelő, mesés regénye. A 19-20. századba kalandozó portálfantasy nem csak a zsáner kedvelőit lesz majd képes elvarázsolni!
Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a fantasztikus könyvet!




Történetünkben főszerepet játszanak az ajtók, ezért ebben a játékunkban más történetek ajtaival találkozhattok. Minden állomáson találhattok egy képet egy ajtóról, nektek pedig az lesz a feladatotok, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik történetben szerepel az adott bejárat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

05.14.   Booktastic Boglinc
05.16.   Csak olvass!
05.18.   Könyv és más
05.20.   Utószó
05.24.   Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése