Rejtő Jenő: Az elátkozott part


Rejtő Jenővel tavaly novemberben ismerkedtem meg először, s már akkor tudtam, hogy fogunk mi még találkozni. A Helikon kiadó által megjelentetett, képregényszerű borítóval ellátott kötetek jó alkalomnak bizonyultak, hogy gyűjteni és olvasni kezdjem Rejtő műveit.

Mióta rendszeresen olvasok, időről-időre felbukkan előttem Rejtő neve, de sokáig nem mertem olvasni tőle, mert a környezetemben csak kéféle ember létezik, aki imádja őt, és aki utálja. Tavaly novemberben azonban kezembe kerülta Vesztegzár a Grand Hotelben, és rájöttem, hogy én bizony azok táborát erősítem, akik nagyon szeretik a műveit.

Az elátkozott partban 3 központibb szereplőnk van, köztük John Fowler, azaz Csülök, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz. Minden bonyodalom azzal kezdődik, hogy Tuskó és Csülök segítséget kérnek a Török Szultántól, aki egy hajón ügyel, s történetesen nincs nadrágja.

– Tuskó! – kiáltottam örömmel. – Téged az ég küldött. Nincs lakásom, és mindössze tíz frankot kaptam a kapitány viharkabátjáért.
– Nem tesz semmit, fiam! Nem tesz semmit, fel a fejjel – mondta, mert mindig bizakodott, hangosan és szélesen. – Nincs semmi baj!
– Számíthatok rád?
– Hülye vagy? Barátok között ez nem kérdés.
– Szóval?
– Elisszuk a tíz frankodat, azután majd csak lesz valahogy. Gyere!

Hőseink persze kisegítik, Tuskó kölcsön adja nadrágját a Töröknek, hogy az sürgős dolgait intézhesse, ám nem jön vissza, csak egy levelet küld, miszerint ideje kereket oldani, mert a raktérben egy hulla van egy ládában. Csülök útra kel hát, hogy ruhát szerezzen, ezúttal Tuskónak, de mire visszatér Senki Alfonzzal az oldalán, a ládában már Tuskó halottnak tűnő testét találják, mellette a Törökkel.

Nincs mit tenni, orvost kell szerezni, ám mire minden bonyodalom ellenére felhajtják az orvost is, Tuskó szőrén-szálán eltűnik... Csülök és Senki Alfonz páratlan kalamajkákba keverednek, miközben Tuskót keresik, felvételt nyernek a légióba, segítenek egy halálra ítélt hajóskapitánynak, részt vesznek egy afrikai gyémántbánya felkutatásában, és még sok-sok egyéb is terítékre kerül ebben a rendkívül szórakoztató regényben.


Bár ez még csak a második könyvem volt az írótól, már most felfedeztem azokat a motívumokat, amiket előszeretettel használ, s az előzőleg olvasott történetben is helyet kaptak. Ilyen például a szereplők átöltözéseiből származó poénok, komikus helyzetek, s hogy nincs olyan vészhelyzet, amiből egy kis kellemetlenség árán ki ne tudná vágni magát az ember.

Ugyan klisésnek mondják Rejtő írásait, de a ponyva koronázatlan királyának is tartják, s nem véletlenül. Művei időtállóak, humorosak, s általuk garantált az olvasó szórakozása. Persze kedvelni kell a szarkasztikus poénokat és a szövevényes cselekményszálat, de pont ezek adják a fűszert az egészbe.

Van néhány parancsolatom, amelyeket minden körülmények között megtartok.
1. Kerüld a civódást és a nyers erőszakot.
2. Kerüld a kötekedő embert.
3. Igyekezz szelíd rábeszéléssel hatni felebarátaidra.
4. Ne hivatkozz mentő tanúkra, mert mit érsz vele, ha ismerőseidet bezárják?
5. Ne tégy hamis esküt, csak ha muszáj.
6. Kerüld a részeg embert, hogy téged se molesztáljanak hasonló állapotban.
7. Ne légy hiú és beképzelt, hogy különb és okosabb légy, mint embertársaid.
8. Vasárnap ne lopj, ne csalj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő...
Ennyit magamról, jellememről, múltamról, törvényeimről és érdekes egyéniségemről.

Szereplőink egytől-egyig könnyen megkedvelhető lókötők, Csülök például kicsit tyúkeszű, mégis rettentően öntelt, Tuskó Hopkins végtelenül okos és cseles, a Török Szultán meg éppen csak írástudó, így a csapatot segítő levelei az egyik legviccesebb része a történetnek. Senki Alfonzról pedig óriási titok derül majd ki, ami után még inkább szívünkbe fogadjuk majd.

Szeretem, hogy Rejtő regényei feszesek, nincs bennük sallang, minden felbukkanó szereplőnek meghatározott szerepe van a sztoriban, nem csak töltelékek. Pörgős, ugyanakkor elképesztően sok mindent képes beletuszkolni, mégis harmónikus egész marad. Több helyen hangosan kacagtam, s végig izgultam a szereplőinkért, hogy mindent képesek legyenek rendbe tenni.


Összességében imádtam ezt a sztorit, remekül kikapcsolt, és nagyon jó szórakozást nyújtott. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó Rejtő regényem, szeretnék az életművéből minél több kötetet elolvasni, többek között Piszkos Fred történetét is, ami szintén ebben a képregényszerű borítóval ellátott Helikon sorozatban jelent meg. Bátran ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki könnyed szórakozásra vágyik. :)


Nem olyan tehetséges a világ, hogy néhány okos ember ne tudná becsapni.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, IDE kattintva megvásárolhatod a kötetet a kiadó webshopjában!




Kiadó: Helikon
Oldalszám: 236
Illusztrátor: Korcsmáros Pál

Megjelenés éve: 2021 (először: 1940)
ISBN: 9789634796244


Fülszöveg:

Csülöknek nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga utánozhatatlan humorával és az izgalmasnál izgalmasabb cselekmények bonyolításával.





Ki ne ismerné a magyar szórakoztató irodalom egyik ikonikus alakját, Rejtő Jenőt? Humoros történeteit színpadon és filmen is feldolgozták, könyveinek pedig Korcsmáros Pál rajzai segítenek vizualitást adni. Tartsatok velünk, hogy megismerhessétek a Helikon kiadó gondozásában megjelent legújabb darabot.




Ha már elátkozott part, ebben a játékban elátkozottnak vélt szigetekre fogunk kalandozni. Nincs más dolgotok, mint a fotók, és a rövid leírások alapján megtalálni őket, és beírni nevüket a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Két apró sziget alkotja a Nápolyi-öbölben, melyek egyikén egy lakatlan villa áll, másik felén semmi. Közöttük boltíves hidacska húzódik. Elátkozottnak tartják, mert korábbi tulajdonosai mind igen hamar távoztak az élők sorából.



a Rafflecopter giveaway



BLOGTURNÉ KLUB

05.24.   Booktastic Boglinc
05.26.   Flora the Sweaterist
05.28.   Könyv és más
05.30.   Könyvvilág


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése